Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Mini koelkast kopen: de beste en goedkoopste koelkastjes

Mini koelkast kopen: de beste en goedkoopste koelkastjes

Laatst bijgewerkt: 18 november 2022

Een mini koelkast is de ideale oplossing voor een kleine keuken. Ook kun je deze handzame apparaten uitstekend ergens anders in huis plaatsen. Bijvoorbeeld als extra koelkastje in je woonkamer, thuiskantoor, mancave of slaapkamer. In dit artikel bespreken we de beste en goedkoopste mini koelkasten van dit moment. Niet alleen qua prijskaartje want ook het energieverbruik, geluidsniveau, uiterlijk en specifieke toepassingen zoals het koelen van bier worden meegenomen. Zo kies je zelf heel makkelijk de beste mini koelkast voor jouw situatie.

Wat is de beste mini koelkast?

Wanneer je meteen wilt weten welke mini koelkast een goede keus zou zijn hebben we hier alvast een top 5 samengesteld:

1. Severin - Goedkope topper


Bekijk deze koelkast op Bol.com

Dit instapmodel mini koelkast heeft een zeer aantrekkelijk prijskaartje van 119 euro. Hij beschikt niet over een vriesvak maar heeft wel een riante inhoud van 46 liter. Daarnaast produceert hij weinig lawaai want het geluidsniveau ligt op 35 dB. Dit is fluisterstil, waardoor je dit koelkastje overal kunt plaatsen waar je wilt (ook vlak naast je bed). Je kunt kiezen uit de kleuren wit, grijs, zwart en rood.

Bekijk deze koelkast op Bol.com

2. Salora - CFB4300BL


blankBekijk deze koelkast op Bol.com

De Salora CFB4300BL is een minikoelkast/minibar met een trendy zwarte kleur die heel strak is ontworpen. Daardoor misstaat hij in geen enkele ruimte. Met een prijs van 149 euro is hij nog altijd prima betaalbaar. De inhoud is 43 liter en er is een apart vriesvakje aanwezig. Met 41 dB is hij iets luider dan gemiddeld maar het geluidsniveau is nog altijd heel acceptabel. Hij is heel functioneel ingedeeld waarbij ook de ruimte in het deurtje optimaal is benut.

Bekijk deze koelkast op Bol.com

3. TZS First Austria


blankBekijk deze koelkast op Bol.com

De minikoelkast van TZS First Austria is echt fluisterstil, want deze minibar produceert amper 22 dB. Dat maakt het tot de allerbeste keus voor lichte slapers die wel een klein koelkastje in hun slaapkamer willen plaatsen. Het is ook gewoon een heel mooi ontworpen apparaat met rechte vormen en een matzwarte kleur. Ook de binnenkant is goed over nagedacht. Zo kun je zelf bepalen op welke hoogte je de roosters wilt plaatsen voor optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Hij is met een prijs vanaf 200 euro wel iets duurder dan gemiddeld.

Bekijk deze koelkast op Bol.com

4. Candor Mini Koelkast - Blokker


blankBekijk deze mini koelast op Blokker.nl

Wanneer je nu direct een mini koelkast wilt kopen kun je altijd de plaatselijke Blokker binnenlopen om te checken of de Candor ook op voorraad is. Deze mini koelkast is niet de allerbeste die je krijgen kunt, maar hij kost slechts 79 euro. Je kunt zelf de draairichting van de deur bepalen, de inhoud is 38 liter en hij heeft een aantrekkelijke zilvergrijze kleur.

Bekijk deze mini koelast op Blokker.nl

5. Tillreda - IKEA


blank

De Zweedse woonwinkel IKEA heeft een assortiment producten dat speciaal is bedoeld voor het maken van een zeer kleine keuken. Deze productlijn wordt Tillreda genoemd. Er zit ook een aantrekkelijk geprijsde mini koelkast van 43 liter in het assortiment. Dit koelkastje kost slechts 109 euro waardoor hij ook nog eens heel voordelig is. Het aanwezige vriesvak is klein maar wel heel krachtig.


Wat is de goedkoopste mini koelkast?

Als je interesse uitgaat naar een koelkastje met rond de 35 tot 45 liter inhoud dan is de Tillreda van IKEA de voordeligste keus. Die schaf je al nieuw aan voor 109 euro.

Er zijn een aantal mini koelkasten die heel voordelig zijn maar die ook beperkter zijn in hun mogelijkheden. Dit gaat bijvoorbeeld om modellen met slechts 4 of 10 liter inhoud. Deze koelkastjes bespreken we daarom verderop wat uitgebreider.

Hou bij het bepalen van de goedkoopste mini koelkast niet alleen rekening met de aanschafprijs, maar ook met het stroomverbruik. Een energiezuinig apparaat kan al na enkele jaren voordeliger worden dan een goedkoper model met een hoog verbruik.


Wat is de beste mini koelkast met vriesvak?

Bij de mini koelkast met vriesvak noemen we wederom de Tillreda van IKEA. Die heeft namelijk een apart vriesgedeelte waar veel klanten over te spreken zijn. Je maakt er bijvoorbeeld in een mum van tijd ijsblokjes in. De inrichting is daarnaast heel goed uitgedacht, met name de aparte vakken in het deurtje zijn heel handig.

Wanneer je een mini koelkast met een apart vriesvak zoekt is het wel goed om daar de juiste verwachtingen van te hebben. Het vriesgedeelte is namelijk zelden geschikt om nog niet ingevroren producten in te vriezen. Voedsel bewaren totdat je het op gaat eten is vaak geen probleem, maar aangezien de temperatuur vaak niet ver onder het vriespunt ligt is de houdbaarheid beperkt.


Beste mini koelkast van 4 liter

De beste mini koelkast van 4 liter vinden wij op dit moment de Denver mini koelkast van Blokker. Hij kost iets meer dan 50 euro en kan drankjes en snacks koelen tot 6 graden Celsius. Het apparaat heeft een 12V autoaansluiting (naast een regulier 240V stekker voor thuis) en beschikt over energielabel A.

Heel handig aan de Denver is dat hij niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. Met die functie kun je eten warm houden op maximaal 55 graden Celsius.

In een mini koelkast van 4 liter passen ongeveer 6 kleine blikjes drinken. Het zijn vaak energiezuinige apparaatjes (energielabel B of A) die handig zijn voor specifieke toepassingen. Je kunt ze bijvoorbeeld makkelijk naast je bed kwijt om ‘s nachts een koud drankje paraat te hebben.

Veel modellen zijn niet alleen voorzien van een gewoon stekker maar ook van een aansluiting voor in de auto. Op die manier wordt een mini koelkastje van 4 liter ook heel geschikt om mee te nemen tijdens een dagje uit. Je drankjes blijven dan de hele dag koel, zonder onhandig grote koelboxen of diepvriestassen met elementen die altijd te snel ontdooien.


Beste mini koelkast van 10 liter

De Frosty minikoelkast van Klarstein is een energiezuinig en compact 10 liter model waar je met gemak tot 10 flesjes of blikjes in kwijt kunt. Er is een variant met een glazen deur en eentje met een gewone deur verkrijgbaar. De hoeveelheid geluid die de Frosty produceert valt reuze mee, want dit ligt rond de 30 dB. Hij is dus heel geschikt voor elke ruimte.

Net zoals de mini koelkasten van 4 liter worden ook de modellen van 10 liter vaak geleverd met een autoaansluiting. Ze zijn namelijk ook nog heel geschikt om mee te nemen tijdens vakantie of een zomers uitstapje. Je kiest dan wel het beste voor een model zonder glazen deur, aangezien die wat kwetsbaarder zijn.


Wat is de beste mini koelkast met een glazen deur?

Een mini koelkast met een glazen deur ziet er mooi uit en is ook heel handig, want je ziet meteen wat je nog gekoeld hebt staan. Bij Bol.com kun je kiezen uit meerdere merken en modellen met een glazen deur. Onze voorkeur gaat uit naar de Primo PR127BC Minibar omdat die extra compact is en er fraai uit ziet.

Wil je een iets groter formaat, dan is de Husky KK70 ook een prima optie. Die heeft een inhoud van maar liefst 71 liter terwijl het stroomverbruik nog wat lager is dan de Primo. Er zit een LED-lampje in de koelkast verwerkt maar als je die te fel vindt kun je hem ook uit doen met een schakelaar aan de achterkant.

Beide mini koelkasten hebben een stijlvol ontwerp met een zwarte behuizing en een glazen deur. Let wel op dat er vaak geen vriesvak in deze koelkastjes aanwezig is.


Wat is de beste mini koelkast voor bier?

De beste mini koelkast om bier in te koelen is op dit moment de Beersafe XL editie. Deze minikoelkast is speciaal bedoeld voor het handig en snel koelen van flesjes en blikken bier. Dankzij de glazen deur zie je ook eenvoudig of het tijd is om hem opnieuw aan te vullen. Hij beschikt over energielabel D, wat beter is dan gemiddeld.

Elke mini koelkast die je kunt kopen is normaal gesproken geschikt om bier in te koelen. De apparaten zijn namelijk vrijwel altijd groot genoeg om meerdere flessen en blikken bier in te bewaren. De kleinste modellen zijn vaak speciaal ontworpen om blikjes in te koelen.

Het fijne aan blikjes of flesjes bier koelen is dat de koelkast daar niet continu voor aan hoeft te staan. Dat komt omdat het bier ongeopend ook buiten de koeling niet snel zal bederven. Het is dan prettiger om een klein koelkastje te kiezen dat in staat is in korte tijd te koelen. Je kunt dan juist kiezen voor een wat minder zuinige maar wel krachtige mini koelkast.


Wat is de beste energiezuinige mini koelkast?

De beste energiezuinige mini koelkastjes zijn op dit moment de diverse minibars van fabrikant VDT. Deze beschikken namelijk over energielabel B. Het gaat om iets duurdere modellen met een prijs tussen de 250 en 300 euro. Daar staat tegenover dat je behoorlijk kunt besparen op je stroomkosten door voor een van deze zuinige apparaten te kiezen. Ze hebben een glazen deur en een deel van hun zuinigheid wordt verklaard door het ontbreken van een apart vriesvak.

Helaas hebben mini koelkasten slechts zelden een goed energielabel. De meeste apparaten zijn met een E of F gewaardeerd. Een klein koelkastje met energielabel D en C zijn zeldzaam. Apparaten met het label B of A zul je eigenlijk niet tegenkomen. De zojuist besproken minibars zijn dus echt een uitzondering.

Relatief gesproken is een mini koelkast dus niet heel zuinig. Daar staat tegenover dat het apparaat in de praktijk ook weer niet verschrikkelijk veel stroom gebruikt. Het gaat meestal om een gemiddeld jaarlijks verbruik van rond de 100 tot 200 kWh (dit staat vermeld op het energielabel).

Je kunt eenvoudig zelf bereken wat de kosten zijn voor een bepaald model. Dat doe je door jouw stroomprijs per kWh te vermenigvuldigen met het aantal getoonde kWh per jaar. Stel dat je een jaarlijks verbruik ziet staan van 100 kWh en je betaalt 50 eurocent per kWh. Dan betekent dit dus 100 x 0,50 oftewel 50 euro op jaarbasis. Alleen jij zelf kunt natuurlijk bepalen of je dat geld over hebt voor het gemak en plezier van een minikoelkast.


Wat is de stilste mini koelkast?

Wanneer je jouw nieuwe minikoelkast op een plek wilt plaatsen waar je zelf veel verblijft is het erg fijn als het apparaat zo stil mogelijk is. Gelukkig hebben mini koelkastjes geen grote motor nodig en valt het met het geproduceerde geluid meestal reuze mee. Toch is het natuurlijk wel een aspect om even goed op te letten.

De TZS First Austria mini koelkast is voor zover wij kunnen beoordelen de stilste mini koelkast van het moment. Dit model produceert namelijk slechts 22 dB en dat is voor mensen nog maar net hoorbaar. Dat betekent dat je deze minibar koelkast zonder enige probleem in elke ruimte kunt plaatsen, ook vlak naast je bed. Niet voor niets is dit een populair model voor op hotelkamers waar de koelkast dan als minibar fungeert.

Hoeveel geluid een apparaat produceert staat als het goed is vermeld op de nieuwste versie van het energielabel. Dat label hoort bij het product in de winkel getoond te worden, of vermeld te staan in de productomschrijving van een webshop.

Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB) en hoe lager dat getal is, hoe stiller het apparaat. De meeste kleine koelkasten zitten net onder of boven de 40 dB. Dit is zo stil als fluisteren. Nog lager is natuurlijk altijd beter. Het geluid zal echter zelden hinderlijk worden, tenzij je een gevoelig gehoor hebt en/of in dezelfde ruimte wilt slapen.


Hoe vind je een goede mini koelkast aanbieding?

Je vindt een goede aanbieding voor een mini koelkast door in veel verschillende webshops te kijken, maar ook fysieke winkels mee te nemen in je zoektocht. Een minikoelkast is namelijk een apparaat dat je ook buiten de gebruikelijke witgoedwinkels kunt aantreffen, zoals bij de Action, IKEA, MediaMarkt en Blokker.

Of een bepaalde mini koelkast ook echt een goede aanbieding is hangt natuurlijk niet alleen af van de aanschafprijs. Er zijn nog een aantal belangrijke aspecten die bepalen of het apparaat voor jou een goede aankoop is:

  • We bespraken zojuist al het geluid dat de koelkast produceert, hij moet zeker niet te luid zijn.
  • Het stroomverbruik is belangrijk, want dat bepaalt de maandelijkse kosten van het koelkastje.
  • Het oog wil ook wat, dus wellicht heb je wel wat extra geld over voor een minikoelkast met een fraaie uitstraling.

Mini koelkast kopen op marktplaats: verstandig?

Er worden heel regelmatig kleine koelkasten aangeboden op Marktplaats. Dat gaat in de eerste plaats om webwinkels die hun gebruikelijke assortiment adverteren tegen de normale prijs. De Marktplaats website (of app) in de gaten houden kan dus een prima manier zijn om als eerste op de hoogte te zijn van een goede aanbieding.

Ook particulieren bieden hun eerder gekochte apparaten natuurlijk op Marktplaats te koop aan. Of het verstandig is om daar eentje van aan te schaffen kun je het beste zelf bepalen. Je krijgt er zelden nog garantie op en bent er niet zeker van dat hij nog goed functioneert. De kosten zijn vaak wel een stuk lager, al is dat bij een voordelige minikoelkast alsnog relatief.

Hou er tot slot rekening mee dat ook goedkope (namaak)apparaten nogal eens via Marktplaats worden aangeboden. Dit gaat om koelkasten die bijvoorbeeld in China worden geproduceerd. Die elektrische apparaten zijn vaak onveilig en voldoen zelden aan Europese normen. Die artikelen kun je het beste niet aanschaffen, al zijn ze soms lastig te herkennen.


Minikoelkasten van specifieke merken

Veel winkels hebben een of meerdere minikoelkasten van specifieke merken in hun assortiment opgenomen. Uit welke webshops en fysieke winkels kun je kiezen en welke mini koelkastjes verkopen ze?

Mini koelkast van Blokker

Bij Blokker kun je een zilverkleurige mini koelkast van het merk Candor kopen. Het gaat om een compact formaat koelkast die 51 cm hoog, 43 cm breed en 41 cm diep is. Daardoor kun je hem al snel ergens handig kwijt. Onthoud wel dat er voldoende ventilatie moet zijn.

Dankzij de totale inhoud van 38 liter kun je in het kastje behoorlijk veel kwijt. Zo is het mogelijk om maar liefst acht wijnflessen staand te plaatsen, waarbij er boven nog wat ruimte is om op een rekje wat andere spullen neer te leggen. In de vakken van het deurtje is ruimte voor drie kleine flesjes, twee blikjes en een grote fles.

Het koelkastje heeft een vermogen van 60 Watt en beschikt over energielabel C. Het geluidsniveau van de motor is 39 dB en dat is heel stil te noemen.

Er wordt een enkel rekje bij de Candor geleverd. Dat kun je naar eigen inzicht op een van de drie beschikbare hoogtes plaatsen.

Mini koelkast van de Lidl

Lidl is meer dan alleen een supermarkt want net zoals discounter Aldi vind je hier af en toe goede deals op het gebied van elektronica en witgoed. Ook als een bepaalde aanbieding niet meer in de supermarkt beschikbaar is kun je vaak nog wel in de Lidl webshop terecht. Dat geldt met name voor wat grotere producten, zoals de minikoelkasten.

De mini koelkast die je bij de Lidl regelmatig in het aanbod vindt is er eentje van het merk Silvercrest. Dit gaat om een wit koelkastje met een inhoud van 41 liter, waar ook een klein vriesvakje in zit. Erg handig is dat je zelf eenvoudig de draairichting van het deurtje om kunt wisselen.

De Silvercrest minikoelkast van Lidl is 47 cm breed, 44 cm diep en 51 cm hoog. Dankzij het verzonken handvat neemt hij extra weinig ruimte in beslag. Het geluid dat wordt geproduceerd tijdens het koelen is met 39 dB heel laag. Het jaarlijkse energieverbruik is ongeveer 100 kWh.

Mini koelkast aanbod van MediaMarkt

MediaMarkt heeft een paar verschillende mini koelkasten in zijn assortiment. Dit gaat om handzame modellen van diverse bekende merken zoals Beko en Liebherr. De energieklasse is vaak E of F en de kosten liggen tussen de 150 en 250 euro.

Het aanbod wisselt regelmatig dus het is altijd de moeite waard om een kijkje te nemen in de webshop van MediaMarkt. Hou er daarbij wel rekening mee dat niet elke minikoelkast bij je thuis bezorgd kan worden. Je moet hem dan dus ophalen bij een filiaal in de buurt.

Mini koelkast van IKEA

IKEA heeft een ruim aanbod meubels en apparaten voor mensen die klein behuisd zijn. Het is daarom geen verrassing dat er ook een handige minikoelkast in het IKEA assortiment aanwezig is. Dat koelkastje heet Tillreda en is met een inhoud van 43 liter verrassend groot. Erg prettig is dat er ook een klein vriesvakje in zit.

Het energielabel is F en dat betekent dus dat het apparaatje niet enorm zuinig is voor zijn formaat. De kosten zullen desondanks relatief laag zijn, want het verbruik ligt op gemiddeld 100 kWh per jaar. Dat is wel afhankelijk van de temperatuur die je instelt. Er zitten namelijk zes standen op het koelkastje die je met een draaiknop kunt selecteren.

Het koelkastje past in een hele reeks apparaten die speciaal bedoeld zijn voor mensen die een keukentje willen maken die weinig ruimte inneemt. Het gaat echter niet om een inbouwapparaat, maar om een vrijstaand model dat je neer kunt zetten waar je maar wilt. De kleur is wit.

Mini koelkast van de Action

Ook de Action heeft met enige regelmaat een mini koelkast te koop. Die is vooral in de zomermaanden een grote hit bij consumenten. In de winter zul je deze aanbieding echter niet zo snel langs zien komen. Om wat voor koelkastje het precies gaat wisselt ook wel eens. Dat komt omdat Action voordelig partijen inkoopt en dus geen vast huismerk hanteert voor de elektronica en witgoed in zijn winkels.

Het is daarom interessant om in de lente of zomer het aanbod in de gaten te houden. Dat kan ook via de website van Action. Ook al kun je daar niet bestellen, je ziet wel meteen of er een minikoelkast in het actuele assortiment zit. Let daarbij niet alleen op prijs, inhoud en uiterlijk maar ook op geluidsniveau en stroomverbruik. Beide eigenschappen staan aangegeven op het energielabel.

Waar kun je een Red Bull mini koelkast kopen?

In veel kroegen, clubs en andere gelegenheden worden de blikjes Red Bull bewaard in een speciale Red Bull mini koelkast. Lijkt het je leuk om een eigen Red Bull mini koelkast op je kamer of in je mancave te kunnen plaatsen? Deze kleine koelkastjes zijn ook voor particulieren te koop en dus niet alleen voor de horeca beschikbaar.

Er zijn diverse modellen van dit koelkastje beschikbaar. De bekendste variant is die in de vorm van een Red Bull blikje. Er zijn echter ook vierkante modellen te krijgen, meestal met een glazen deur zodat je de blikjes zelf goed kunt zien.

Vanwege de populariteit van de Red Bull koelkasten gaat het niet altijd om originele exemplaren. Let dus wel goed op wat je koopt. Nederlandse webshops hebben vrijwel altijd de officieel gelicenseerde apparaten in de aanbieding. Via buitenlandse webshops zoals Alibaba kun je echter ook namaak in huis halen. Daarbij is veiligheid een belangrijk aspect om op te letten, want zo’n koelkastje is zelden officieel gekeurd.


Conclusie

Of je nu klein behuisd bent of gewoon een extra koelkastje in huis wilt plaatsen, er zijn tegenwoordig allerlei handige en voordelige mini koelkasten verkrijgbaar. De prijs valt vaak reuze mee, want je kunt al vanaf 79 euro eentje in huis halen. Het is daarbij wel goed om ook te letten op het energieverbruik, want dat kan behoorlijk verschillen.

Wanneer je geduld kunt hebben met de aanschaf loont het de moeite om op aanbiedingen te wachten van discounters Lidl en Action. Maar ook online is er een uitgebreid aanbod beschikbaar bij webshops zoals Bol.com. Veel van de mini koelkastjes die we in dit artikel hebben besproken zijn daar nu direct te bestellen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag