Waar let je op bij de aanschaf van een kindertablet?

Waar let je op bij de aanschaf van een kindertablet?

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2018

Het gebruik van een tablet wekt altijd ontzettend veel aandacht van kinderen. Sterker nog, onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen liever naar een tablet grijpen dan hoogstaand kleurrijk speelgoed. Ze willen er graag spelletjes op spelen of foto’s en filmpjes mee maken. Opvoedkundig gezien is het gebruik van ‘grote mensen tablets’ door kinderen relatief gevaarlijk. Ze hebben immers onbeperkt toegang tot het internet en bovendien zijn veel tablets behoorlijk fragiel. Om dit probleem op te lossen zijn er speciale kindertablets op de markt gekomen die beperkte internettoegang hebben en goed tegen een stootje kunnen. Daarnaast bevatten deze tablets vaak spellen en video’s waar kinderen wat van leren. Bij de aanschaf van een kindertablet dient rekening gehouden te worden met: betaalbaarheid, kindvriendelijkheid en specificaties zoals schermgrootte, resolutie en geheugen.


Betaalbaarheid

Ondanks dat de kindertablet alleen voor spelletjes en video’s wordt gebruikt is het af te raden om voor de goedkoopste modellen te kiezen. Door de tegenvallende prestaties wat betreft snelheid, verbinding en levensduur zitten je kinderen binnen de kortste keren weer te smeken om jouw tablet. Vermijd dus, als het financieel mogelijk is, tablets tussen €30,- en  €50,- euro, zoals de Denver TAQ-70282, MMTC Studio 100 Movietab en de Allwinner A33 Quad Core. Ook met de aanschaf van kindertablets geldt het gezegde: goedkoop is duurkoop. Een toestel van minimaal €65,- zal veel betere prestaties leveren waardoor de tablet beter tot zijn recht komt en je kinderen er zonder zorgen gebruik van kunnen maken. De top 5 van beste tablets samengesteld door de Consumentenbond zijn allemaal €66,- of duurder. Reken er dus op dat je bij de aanschaf van een gedegen tablet voor een kind tussen de 65 en 165 euro kwijt bent. In deze prijsklasse zijn vrijwel alle specificaties van voldoende niveau.


Kindvriendelijkheid

De kindvriendelijkheid van een kindertablet is misschien wel het belangrijkst om rekening mee te houden aangezien dit om het speelgemak van het kind gaat, maar ook over de toezicht van de ouders. Zo kun je op veel, vooral nieuwere modellen, een schermtijd instellen. Het scherm gaat dan na een ingestelde tijd uit, zodat je kind niet te lang aan het gamen of video’s kijken is. Ook kun je op veel tablets spelletjes downloaden waarvoor alleen ouders de bevoegdheid hebben door middel van een code. Hierdoor heb je de regie in eigen handen en kun je spelletjes downloaden waar je kinderen daadwerkelijk wat aan hebben. Bovendien weet je zeker dat je kinderen niet op aanstootgevende websites komen die niet voor hun bedoeld zijn. De bediening van een tablet is ook zeer belangrijk. Snapt je kind hoe de bediening werkt? Een voordeel is dat de meeste kindertablets op de Nederlandse markt met Android werken. Dit besturingssysteem heeft een speciale ‘versie’ voor kinderen gemaakt.

Schermtijd

Iets waar je als ouder vooral rekening mee moet houden is hoe lang je kinderen naar een schermpje turen. Uit recent onderzoek zijn namelijk schokkende resultaten gekomen. Naar verluid heeft een kwart van alle kinderen last van bijziendheid door overmatig kijken naar schermen. Daarnaast is te zien dat zichtklachten in vrijwel alle leeftijdsgroepen van kinderen omhoog schiet. Spreek dus tijden af tot hoe lang ze op de tablet mogen spelen of koop een tablet waarbij je dat kan instellen. De gebruikelijke schermtijdrichtlijnen voor kinderen van 2 tot 4 is maximaal een half uur per dag en voor 4 tot 8 jarigen een uur per dag. Het liefst verdeeld over meerdere momenten. Kinderen van 8 tot 10 mogen anderhalf uur per dag en 10 tot 12-jarigen 2 uur. Alles daarboven maximaal 3 uur.

Omdat media en dus ook tablets dagelijks onderdeel van het leven is geworden zal het moeilijk worden om je kinderen exact aan deze regels te laten houden. Toch is het ten zeerste aan te raden om afspraken met ze te maken over hoe lang ze per dag op hun tablet mogen. Niet alleen voor de gezondheid van hun ogen, maar ook omdat kinderen die te lang op een scherm zitten uiteindelijk te maken kunnen krijgen met social-emotionele achterstanden en problemen met beweging en motoriek. Een handige tip is om een minuut of 5 voor de afgesproken eindtijd je kind nog even een seintje te geven, het komt dan niet als een onaangename verrassing binnen. Er zijn bovendien verschillende apps of klokjes die de tijd bijhouden. Hoe meer overzicht voor het kind, hoe minder snel ze zullen zeuren.

Gebruiksvriendelijkeheid

In het gemak waarmee een tablet te gebruiken is zit redelijk wat verschil. Een kindertablet die dat bijvoorbeeld goed op orde heeft is de Kurio Tab II. Het instellen van de tablet en het aanmaken van een account is letterlijk kinderlijk eenvoudig. Ook het toevoegen, verplaatsen en verwijderen van apps is kinderspel. Dat komt omdat alles op één scherm te vinden is. Bovendien is op deze kindertablet ook een tijdlslot te vinden dat voor ouders gemakkelijk in te stellen is. Al deze genoemde factoren zijn essentieel voor optimaal gebruiksgemak van de tablet voor je kind. Voor het voorbeeldmodel, de Kurio Tab II betaal je €120,-. Een goedkoper model met een prima gebruiksgemak is de De Waiky Kids Power Tab. Deze kost €70,-.

Veiligheid

Omdat vrijwel alle kindertablets op Android draaien kunnen we kort zijn over de veiligheid van de apparaten. In vrijwel alle gevallen geldt dat de tablets met de nieuwste software het best beveiligd zijn. Oudere modellen bevatten oudere software die vaak onveiliger zijn en dus kwetsbaarder zijn voor apps die niet thuishoren op een kindertablet. Bovendien kunnen tablets met oudere software soms ook lastiger nieuwe spellen en apps draaien. Dit zelfde probleem zie je overigens ook vaak bij telefoons, bij zowel IOS als Android. Hierdoor pushen ze jou als het ware om het nieuwste model aan te schaffen.


Specificaties

Naast betaalbaarheid en kindvriendelijkheid is het natuurlijk ook van groot belang dat het toestel goed functioneert wat betreft snelheid, batterijduur en opslagcapaciteit. Daarnaast zijn schermgrootte en schermresolutie van verschillende tablets ook het vergelijken waard. Daar speelt alles zich immers op af. Voordat we het over de specificaties gaan hebben is het belangrijk te vermelden dat kindertablets wat betreft prestaties niet te vergelijken zijn met een ‘normale’ tablet zoals een Ipad. Neem de volgende onderdelen in ieder geval in overweging bij het maken van een keuze:

Scherm

Een overgroot deel van de kindertablets is 7 inch. Dat is een diagonaal 17,8 centimeter. Voor de meeste kinderen is dit een prima formaat. Als je kind liever een groter scherm wil zijn er ook tablets van ruim 10 inch. Toch zal een inch of 7 qua gebruiksgemak beter zijn. Deze liggen makkelijker in de hand en zijn handiger mee te nemen op reis. Wat betreft schermkwaliteit zit er veel verschil in kindertablets. De een heeft een beter touchscreen en de ander weer een hogere resolutie. Qua resolutie raden wij aan om minimaal voor 1024 x 600 pixels te gaan. Met deze kwaliteit kun je prima filmpjes kijken en spelletjes spelen.  Wat betreft touchscreen wordt vrijwel altijd gebruikt gemaakt van resistieve of capacitieve schermen. Een resistief scherm reageert op drukgevoeligheid en een capacitief scherm registreert de warmte van je vinger en elektrische lading. Capacitief werkt vele maten beter en is dus ten zeerste aan te raden.

Batterij

De meeste kindertablets kunnen ongeveer 4 uur zonder stroom. Let bij de aankoop vooral op de batterijcapaciteit (mAh). Dit geeft aan hoeveel stroom de batterij levert. Een batterij van 4000 mAh kan 1 uur 4000 mAh leveren of twee uur lang 2000, afhankelijk van factoren als schermresolutie, helderheid van het beeld en het aantal functies. Voor de duidelijkheid: een batterijcapaciteit vanaf 3000 mAh is voor de standaard gebruiker ruim voldoende. Zo kan je kind tijdens een lange autorit ook zonder zorgen op de tablet spelen. Wanneer je bijvoorbeeld een powerbank hebt of in de auto kunt opladen hoef je niet zo zeer naar de batterijduur te kijken.

Snelheid en geheugen

Veruit de meeste kindertablets hebben een RAM werkgeheugen van 1GB. Toch zegt dit nog lang niet alles over de snelheid. Het heeft namelijk ook met de processor en opslaggeheugen te maken. Als je tablet constant vol zit zal die qua snelheid ook minder presteren. De eerdergenoemde MMTC Studio 100 Movietab is bijvoorbeeld zeer snel. Wat betreft geheugen zit er ook erg veel verschil in verschillende kindetablets. Het verschilt tussen de 2 en 20 GB. Een voordeel is dat je er vaak wel een sd-kaart in kunt doen voor extra opslagcapaciteit. Voor gemiddeld gebruik is 5 GB prima.

Camera

Een camera op een kindertablet is leuk als extraatje, maar verwacht er niet te veel van. De meeste modellen hebben 1 of 2 camera’s van ongeveer 2 megapixel. Vooral leuk om mee te spelen voor kinderen. De lenzen hebben vaak geen extra functies zoals inzoomen en scherpstellen. Verwacht ook geen slow-motion beelden of kleurfilters.


Extra tips

  • Kijk altijd naar de reviews van mensen op internet voordat je een kindertablet koopt. Dit geeft je een indicatie van hoe het toestel functioneert.
  • Sommige kindertablets zijn alleen in de Engelse taal. Niet iedereen wil dat. Houd daar dus rekening mee.
  • Tablets voor kinderen geven altijd een leeftijdsindicatie aan. Dit houdt in voor welke leeftijdscategorie de tablet is.
  • Gebruik YouTube voor unboxing video’s. In dit soort video’s wordt de betreffende tablet geheel geanalyseerd op prestaties.

Conclusie

Kindertablets zijn ideaal voor kinderen die graag met digitale apparatuur spelen. Houd ten eerste rekening met de prijs. Goedkopere modellen presteren vaak een stuk slechter dan modellen boven de €65,-. Ga er dus vanuit dat je inclusief hoes en dergelijke rond de €100,- kwijt bent voor een tablet voor je kind. Daarnaast is kindvriendelijkheid ook een factor waar je zeker overwegingen in moet maken. Zo is de ene tablet veiliger dan de ander. Dit heeft alles te maken met op welke versie Andriod het toestel draait: een oude of nieuwe versie. Bovendien moet de tablet wel goed te snappen zijn voor je kind en dien je rekening te houden met hoe lang ze naar het schermpje mogen blijven staren. Denk aan de gezondheid van onder andere de ogen. Qua specificaties kun je het best je eigen overwegingen maken. Wat weegt voor jou het zwaarst mee tijdens het vergelijken? Schermgrootte, schermkwaliteit, batterijduur, snelheid of geheugen? Wij wensen je veel succes met het vinden van een passende kindertablet.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Kado Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag