Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een kinderbuggy?

Waar let je op bij de aanschaf van een kinderbuggy?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kinderbuggy’s zijn populaire vormen van wandelwagens. Ze zijn licht, comfortabel en geschikt voor korte afstanden. Wil jij graag een buggy kopen? Dan moet je in ieder geval weten welk type bij jou past. Zo zijn er nog tal van andere zaken om op te letten. In dit artikel geven we dan ook zo uitgebreid mogelijk antwoord op de vraag: “Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kinderbuggy?”


Het type kinderbuggy

Een buggy is een type kinderwagen. Een buggy is iets kleiner dan een normale wandelwagen, met kleinere wieltjes en minder gewicht, bovendien is het zitvlak vaak dichter bij de grond. Dat maakt de buggy geschikt voor kinderen van ongeveer 11 maanden tot 4 jaar oud. Alsof het verschil tussen een buggy en een wandelwagen nog niet groot genoeg is, doen we er nog even een schepje bovenop: verschillende soorten buggy’s! Want laten we eerlijk zijn: kinderbuggy’s zijn er in vele soorten en maten. Als je er een koopt, moet je je bewust zijn van de verschillende modellen, want je hebt het meeste baat bij een model dat bij jou en je kindje past. Hieronder bespreken we de meest voorkomende buggy’s volgens de experts van ‘Ouders van Nu’ (website):

Lichtgewicht buggy

De naam zegt het eigenlijk al: een lichtgewicht kinderbuggy is lichter in gewicht. Hierdoor kost het minder moeite om de buggy te duwen. Bovendien kun je de buggy een stuk makkelijker meenemen. Betekent het dan ook dat de buggy kleiner is? Niet per se. Door het materiaal van het frame te vervangen door aluminium, verlies je al een hoop gewicht. Het enige nadeel is dat je meer betaalt voor een lichtgewicht buggy dan voor een ‘gewone’ buggy.

Tweelingbuggy

Ben je de gelukkige vader of moeder van een tweeling of heb je twee kinderen in in de leeftijdscategorie 1- 4 jaar? Wellicht is de tweelingbuggy dan de beste keuze voor jou. Het is een stabiele wagen met twee zitjes, zodat de kinderen gezellig naast elkaar in de buggy kunnen zitten. Dat betekent overigens wel dat het een vrij grote, logge wagen is die niet overal makkelijk doorheen past. Kies je voor een compacte tweelingbuggy? Dan kunnen de zitjes redelijk smal zijn in vergelijking met een ‘gewone’ buggy.

Duobuggy

Een duobuggy is net als een tweelingbuggy geschikt voor twee kinderen. Bij een tweelingbuggy zitten de kids naast elkaar, terwijl ze bij een duobuggy achter elkaar zitten. De buggy is daarnaast iets minder breed en de zitjes zijn ook wat breder. Hierdoor is de duobuggy echter wel wat minder stabiel. Bovendien moet het meeste gewicht achterin zitten (lastig als de peuter voorin wil of moet!), anders wordt het onhandig met het sturen…

Inklapbare buggy (paraplu buggy)

Deze buggy klap je in een paar seconden in en uit. Als je er niet zo handig mee bent, dan duurt het een minuut. Ook dan is het erg weinig tijd! Door het in- en uitklapsyteem kun je de buggy ontzettend handig meenemen als je gaat reizen. Bovendien is dit type buggy licht en vaak goed geprijsd. Na al deze voordelen zitten er ook wat keerzijdes aan de paraplubuggy. Hij is namelijk iets minder stevig en comfortabel. Het is goede basis, maar er zitten geen extra’s of luxe aan verbonden. Dat maakt deze buggy minder geschikt voor lange stukken lopen.

Luxe designer buggy

Heb je geen zin in een buggy van matige kwaliteit? Of een goede buggy die vooralsnog 13-in-een-dozijn buggy is? Dan kun je een design buggy overwegen. Dit zijn de meest comfortabele, functionele en mooie kinderbuggy’s om te zien. Bovendien zijn ze vrij uniek, omdat de oplage klein is. Je betaalt hier echter wel meer voor, het is de vraag of je het de investering waard vindt. Je kunt de buggy overigens wel doorverkopen na gebruik of juist tweedehands kopen. Scheelt weer geld!


De wielen onder de kinderbuggy

Een buggy is over het algemeen als volgt opgebouwd: achter twee vaste wielen en aan de voorkant een of twee zwenkwielen. Zwenkwielen zijn essentieel als je goede bochten wil maken met de buggy. Ze buigen namelijk mee en maken het mogelijk om te sturen. Er zijn zowel driewielers als vierwielers. Vierwielers zijn het meest gebruikelijk, maar driewielers zijn stabieler op niet-vlakke ondergronden, zoals het bos. Ga je geregeld naar het strand of bos? Kies dan bovendien voor wieltjes met luchtvulling.


De ligstanden van de kinderbuggy

Een baby heeft het meeste comfort als hij/zij op meerdere manieren kan zitten of liggen. Dat is al helemaal fijn als het kindje ook in de buggy gaat slapen. Dan is het wel zo fijn als er een ligstand is! De ligstand activeer je door de rugleuning naar achteren te verstellen. Bij sommige kinderbuggy’s is het mogelijk om het zitvlak te verlengen door de voetensteun uit te klappen. Dan heb je nog een langer vlak om op te liggen.

Een ligstand is dus een ding. Maar daarin zitten ook nog nuanceverschillen. Sommige buggy’s hebben 2 standen, sommigen 3 (dan heb je ook nog half-zit en half-lig) en sommigen zelfs 5. De meest luxe uitvoering is een buggy met zoveel mogelijk standen. In de praktijk zal je waarschijnlijk uit de voeten kunnen met zo’n 3 standen. Veel meer standen zijn niet per se nodig, maar verhogen wel het comfort.


De prijs van de kinderbuggy

Buggy’s zijn verkrijgbaar van enkele tientjes tot €300. De gemiddelde buggy kost €100. Je kunt dus zowel een dure als een goedkope buggy kopen. Maar: prijs zegt niet alles. Wat vooral belangrijk is: letten op de prijs-kwaliteitverhouding. Wat krijg je in ruil voor het geld terug? Om te beslissen welke prijsklasse buggy je nodig hebt, moet je bedenken wat je met de buggy van plan bent.

  • Hoe vaak ga je de buggy gebruiken? Dagelijks, of een keer per week?
    • Minder gebruik = goedkopere buggy
  • Hoeveel waarde hecht je aan het uiterlijk en het design van de buggy?
    • Mooiere buggy = duurdere buggy
  • Laat je de buggy vaak onbeheerd achter, bijvoorbeeld bij kinderdagverblijf of in de auto?
    • Vaak achterlaten = sneller gestolen = goedkopere buggy
  • Vaak lange tijd weg of op reis met de buggy?
    • Meer comfort vereist = duurdere buggy
  • Veel functionaliteiten zoals zonneklep, autostoeltje koppeling veel ligstanden?
    • Meer functionaliteiten = duurdere buggy

Dus je kunt de aanschaf van een buggy zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Wij raden aan om te kiezen voor een goede buggy die je kind genoeg comfort biedt en die jou ook de functionaliteiten biedt die je graag wil (bijvoorbeeld een handige bak onder de buggy om luiers et cetera in te vervoeren). Wil je graag een dure buggy maar heb je niet zo veel geld? Dan kun je overwegen om een tweedehands buggy aan te schaffen! Of om je eigen buggy door te verkopen na gebruik.


Extra functionaliteiten van de kinderbuggy

Een standaardbuggy is een bakje op wielen waar je jouw baby in vervoert. Toch zijn er een aantal functionaliteiten die de ene buggy van de andere buggy onderscheidt. Hieronder zetten we de belangrijkste functionaliteiten op een rij.

  • Zonneklep: cruciaal om je baby te beschermen tegen fel zonlicht, wind en motregen (al heb je voor regen eigenlijk een schermpje nodig. Ook dit kan worden bijgeleverd bij een buggy).
  • Regenhoes: als het tijdens het wandelen ineens slechter weer wordt, of als je baby met buggy niet past onder de paraplu.
  • Bagagemand of boodschappennet: altijd handig als je al je spullen in de buggy kwijt kunt. Anders moet je en met een buggy slepen, en losse tassen sjouwen. Niet fijn!
  • Voetenzak: kan het kindje de voeten in kwijt voor extra warmte.
  • Verstelbare voetensteun: door een voetensteun te herstellen, kun je de buggy laten meegroeien met het formaat van je kindje. De voetensteun zorgt ervoor dat het kindje veilig met de beentjes binnenboord blijft zitten en dat de beentjes niet worden opgevouwen.
  • Mogelijkheid om de buggy om te toveren tot een reisstoel of autostoel. Dat zijn zogeheten combibuggy’s, die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.
  • Buggy voor meerdere kinderen: verwacht je op termijn nog een kleintje of heb je al meerdere kinderen? Kies dan een buggy waar ze allebei inpassen. Een duo- of tweelingbuggy is ideaal.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag