Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij het aanschaffen van een kindermatras?

Waar let je op bij het aanschaffen van een kindermatras?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je een nieuw matras wilt gaan kopen voor het bed van je zoon of dochter kom je in een wereld terecht met heel veel keus. Het is lastig om precies helder te krijgen wat nu belangrijk is voor de aanschaf en waar je het beste op kunt letten. Je zult je vast en zeker verbazen over de verschillen en soorten matrassen. Het is belangrijk dat je helder hebt wat je zoekt en dat je weet wat de voor- en nadelen zijn van elk type matras. Sommige matrassen zijn juist koel en andere weer te warm. Of de een is stug en stevig en de ander soepel en zacht. Een goed matras is gewoon heel belangrijk voor de nachtrust en ontwikkeling van een kind. Wist je dat een matras voor een kind of baby nog belangrijker is dan voor volwassenen? Kinderen brengen namelijk veel meer slaapuren op een matras door. Het belang van een goed kindermatras is dus erg groot. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kindermatras.


Verschil tussen een kindermatras en een volwassene matras

Er is wel degelijk verschil tussen een kindermatras en een matras voor volwassenen. Een kindermatras mag namelijk geen zones hebben. Een volwassenen matras bestaat vaak uit 5,7 of 9 comfortzones die gevormd zijn onder de schouders, heupen en knieën. Als een kind zijn of haar eerste eenpersoons matras krijgt is het nog niet volgroeid waardoor het volkomen verkeerd in de zones komt te liggen. Kies daarom voor een matras dat geen zones heeft. Pas vanaf een jaar of 12 is hij of zij lang genoeg om zones in een matras daadwerkelijk te benutten en mag hij of zij op een volwassene matras liggen.

Welke maten voor een kindermatras

De afmetingen voor een kindermatras kunnen nogal variëren. De meest verkochte maten zijn 60 x 120 cm en 70 x 140 cm.

De maten voor een babymatras en kindermatras zijn:

  • 55 x 110 cm
  • 60 x 120 cm
  • 65 x 135 cm
  • 70 x 140 cm
  • 70 x 150 cm

De volwassen maten kunnen toegepast worden voor een kind van 4 jaar en ouder.

  • 70 x 200 cm
  • 80 x 200 cm
  • 90 x 200 cm

De dikte van een matras is ook belangrijk. Het heeft veel invloed op het slaapcomfort. Hoe dikker de matras hoe comfortabeler. Een goed matras dient minimaal 8 cm dik te zijn voor kinderen tot 4 jaar. Voor kinderen van 4 jaar en ouder kun je beter een dikte van 10, 11 of zelfs 12 cm nemen.

Mogelijkheden voor een kindermatras

Er zijn verschillende soorten kindermatrassen; Latex, wat relatief warm is en polyether dat biedt nauwelijks veerkracht en comfort. Pocketmatrassen, deze zijn het minst hygiënisch en koudschuim matrassen. Dit laatste type matras biedt het meeste comfort en veiligheid. Een kind lijkt weinig verschil te merken op wat voor matras het slaapt en kan in principe overal slapen. Je hoeft echt niet per se een peperdure matras aan te schaffen met de beste ventilatie en geweldige toplaag. Toch is het raadzaam om goed uit te zoeken wat belangrijk is in het aanschaffen van een kindermatras.

Veiligheid

Een kind ligt veel in bed. Het is daarom belangrijk dat een goed kindermatras veilig is én van goede kwaliteit. Houd bij de aanschaf van een kindermatras qua veiligheid rekening met de volgende punten:

  1. Het matras moet stevig zijn zodat je kind het matras niet zelf kan optillen en er dus niet onder kan komen.
  2. Het matras moet goed in het bedje passen. Je moet het makkelijk in het bedje kunnen leggen maar er mag geen ruimte tussen het matras en de zijwanden zitten. Als er wel ruimte tussen de matras en zijwanden zit dan kan je kindje tussen het bedje komen.
  3. Een matras mag ook niet te zacht zijn want dan kan het gezicht van je kindje in het matras zakken en stikken. Je kunt de zachtheid van het matras ook heel goed zelf checken door met je platte hand (en gestrekte arm) de matras in te drukken. Bij een goed kindermatras druk je de matras maar een klein stukje in dan is de matras precies goed.
  4. Het matras moet vlak zijn.
  5. Matrassen met een plastic hoes kun je beter niet kopen. Een matras met plastic hoes is warm, laat geen ventilatie door en je kind kan stikken.
  6. Gebruik ook geen matras met korrels. Ook dit is veel te zacht voor je kind en hij of zij kan hierin wegzakken. Bijvoorbeeld wanneer het op zijn buik rolt en met het hoofd in het matras ligt dan zakt het hoofd weg in het matras.
  7. Het is raadzaam om te letten op de keurmerken wanneer je een matras kopt. Matrassen die in de eerste klasse getest zijn, bevatten geen schadelijke stoffen. Certificeringen bieden zekerheid met betrekking tot de veiligheid: bijvoorbeeld het CertiPUR, ÖKO-Tex, Body-wholesome, textiles, LGA-Certificaat.

Materiaal

De meeste matrassen worden gemaakt van polyether, latex en koudschuim. Koudschuim is verreweg het beste materiaal. Koudschuim wordt namelijk in Nederland in elk ziekenhuis gebruikt. Dit materiaal is veilig, ventileert goed en is zeer veerkrachtig. Dit in tegenstelling tot de andere materialen zoals polyether of latex. Eerder gaven we al aan dat het materiaal polyether nauwelijks veerkracht biedt. Veerkracht is juist zo belangrijk omdat een kindermatras over het algemeen dun gemaakt wordt. Hoe dunner de matras hoe veerkrachtiger het materiaal zou moeten zijn. Polyether is dus eigenlijk voor kindermatrassen niet geschikt. Zoek naar een matras met het materiaal koudschuim erin verwerkt.

Ventilatie

Niet alleen volwassenen zweten, ook kinderen kunnen het ’s nachts warm hebben en behoorlijk transpireren. Een matras die goed ventileert is belangrijk. Let er dus op dat het kindermatras een goede ventilatie heeft, ademend is en dat lichaamsvocht en warmte afvoert, zodat er geen kans bestaat dat je baby of kindje oververhit raakt. Dat wordt namelijk gezien als mogelijke oorzaak voor wiegendood.

Wasbaarheid

Veel kleine kinderen zijn in de nacht nog niet droog. Ook al zijn ze wel zindelijk toch kan er ’s nachts nog een ongelukje gebeuren. Kijk of de matras uitwasbaar is. Een matras waarvan je de matrashoezen kunt afritsen noemt men ook wel een tijkje. Je kunt de zijkanten losritsen en de aparte gedeeltes van de matras in de wasmachine stoppen. Wat nog handiger is, kijk of de matrashoezen apart van elkaar gewassen kunnen worden. Is er in de nacht een ongelukje gebeurd dan hoef je maar één kant af te ritsen en uit te wassen. De andere helft kun je nog steeds gebruiken voor de nacht door het matras met hoes aan één zijde om te draaien. Zorg ervoor dat je de matrashoezen op 60C kunt wassen dit werkt namelijk huisstofmijt dodend.

Stevigheid en Vering

Een matras mag niet te hard en niet te zacht zijn. Hoe kun je dit het beste testen? Dit doe je door met de vlakke hand op het matras te drukken. Als je hand 1 tot 2 cm wegzakt in de matras dan is het goed. Materialen die goed zijn voor een kindermatras zijn bijvoorbeeld latexrubber of koudschuim. Koudschuim is daarentegen beter dan latex. Verder moet een matras minimaal 10 cm dik zijn. Iets dikker is nog beter.

Hoe lang kan het matras mee?

Hoe lang heb je het matras nodig wat je wilt aanschaffen? Een matrasje voor een pasgeborene, dus voor de wieg, is maar een paar maanden nodig. Voor een ledikantje reken je al zo 2 tot 4 jaar en wanneer je kindje dan toch echt de overstap maakt naar een eenpersoonsbed dan wordt de aanschaf van een matras echt belangrijk. Op dit matras zal vele uren geslapen worden en de levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren. Een koudschuim matras kan met gemak 12- 15 jaar mee. Hierbij van uitgaande dat je het matras goed schoonhoudt en meerderde keren per jaar de positie van het matras veranderd.


Kosten van een matras

Er kan een behoorlijk prijskaartje zitten aan de aanschaf van een goed matras en goedkoop is niet altijd duurkoop. Een goedkoop matras kan bijvoorbeeld geen goede ventilatie geven of voldoet niet aan de nieuwe Europese veiligheidsnorm. In dit artikel kun je lezen waar je goedkoop maar ook een kwalitatief goed matras kunt aanschaffen.

De laatste tips die wij je willen meegeven: ga niet klakkeloos op aanbiedingen af. Daarnaast kun je een stofallergie beperken door slaapkamer en beddengoed goed schoon te houden en goed te ventileren. Daar heb je niet speciale producten voor nodig om het matras te onderhouden.

In het kort let je bij de aanschaf van een kindermatras op de volgende punten:
De maat en dikte van het matras, zijn de matrashoezen (tijk) uitwasbaar en van welk materiaal is het matras gemaakt. Verder kun je nog letten op de keurmerken.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag