Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Voordelen van een zacht matras

Voordelen van een zacht matras

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoe fijn is het om na een lange werkdag in je bed te kruipen? Om je op een slome zondag lekker nog een keer om te draaien, of juist vroeg uit de veren te gaan na een goede nacht slaap? Heel fijn, als je het ons vraagt. Wist je dat je bijna een derde deel van je leven slaapt? Je matras is dus één van de belangrijkste aankopen die je ooit zult doen. Sommige mensen slapen het beste op een hard matras, maar anderen willen juist een zacht matras. Wij zetten de voordelen van een zacht matras voor je op een rij.


Een matras is heel persoonlijk

Het is best lastig om het juiste matras voor jouw lijf te vinden. Je hebt zo veel keuzes in hardheid dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Omdat het comfort op een matras heel persoonlijk is, is het handig om je goed te laten voorlichten. Een aanrader: je kunt vaak een nachtje proefslapen op het matras van je dromen, zodat je zeker weet dat je goede nachten zal draaien op je nieuwe aankoop. Vele punten hebben invloed op welk matras perfect voor je is: je gewicht, de manier waarop je slaapt en je of je het gauw koud hebt, bijvoorbeeld. Over zachte matrassen bestaan ook wel wat misstanden. Zo denken mensen met chronische rugklachten dat een hard matras beter is dan een zachte. Dat is niet zo! In dit artikel vertellen we alles over in welke gevallen een zacht matras een goed idee is.


Verschillende soorten matrassen

Naast dat een matras soepel of juist hard kan zijn, heb je de keuze uit verschillende soorten matrassen. Er zijn bijvoorbeeld de matrassen met pocketvering of met koudschuim. Een pocketvering matras is gemaakt van schuimrubber en stalen veren. Koudschuim matrassen bestaan uit een hoogstaand schuim van polyuerthaan. De matrassen hebben een verschillende dichtheid en hardheid van schuim, wat voor een harde of zachte ligging kan zorgen.


Een zacht matras vormt zich naar je lichaam

Een groot voordeel van een soepel matras is dat het zich vormt naar je lichaam. Dat geeft een fijn, comfortabel en geborgen gevoel. Je zult geen last hebben van hardere plekken op een matras: in tegenstelling tot een stevig matras, dat werkt met drukpunten. Dat kan spierpijn en een hoop kleine pijntjes schelen.

Goed voor lichtere gewichten

Als je minder dan tachtig kilo weegt, is een zacht matras een hele goede keuze voor jou. Je gewicht wordt op een zacht matras veel beter verdeelt dan op een hard matras. Dat zorgt ervoor dat je automatisch in de juiste houding slaapt. Een hard matras kan bij een lichter gewicht zorgen voor rugklachten en pijnlijke plekken op bijvoorbeeld de heupen. Als je op zoek bent naar een nieuw matras, is je gewicht dus een belangrijk punt om rekening mee te houden. Mensen die meer dan tachtig kilo wegen, kunnen beter een iets harder matras aanschaffen.


Je slaaphouding: voor rustige, zij- en rugslapers

De keuze voor een hard of zacht matras is ook afhankelijk van de manier waarop je slaapt. Lig je bijna nooit te woelen? Sommige mensen worden precies in dezelfde houding wakker als toen ze gingen slapen. Voor zulke mensen is een zacht matras heel fijn. Te harde matrassen kunnen zelfs zorgen voor een verslechtering van de bloedcirculatie, waardoor je steeds wakker wordt omdat je lijf een seintje krijgt dat het moet bewegen. Slaap je rustig en beweeg je weinig? Dan maak je heerlijke nachten op een zacht matras.

Ook voor zij- en rugslapers is een soepel matras een prima keuze. Als je op je zij ligt, is het belangrijk dat je schouders en heupen genoeg kunnen wegzakken in je bed. Omdat een soepel matras zich vormt naar je lichaam is dit heel goed voor mensen die op de zij slapen. Ook voor de rugslapers moeten de billen, schouders en bekken in een rechte lijn komen te liggen. Dit is het geval op een zacht matras.

Als je op je buik slaapt is een wat harder matras een betere keuze. Je kunt zelfs gezondheidsklachten krijgen wanneer je als buikslaper regelmatig op een zacht matras slaapt.


Rugklachten? Welnee!

Je hoort vaak dat mensen met rugklachten beter niet op een zacht matras kunnen slapen. Dat klopt niet: uit een recent Spaans onderzoek blijkt dat deze mensen vaak zelfs nog beter slapen op een zachter matras. Op een zacht matras krijg je de juiste ondersteuning voor je wervelkom, zonder dat je last hebt van harde drukpunten. Er wordt geen overdruk gecreëerd en je kunt je helemaal ontspannen. Dat is juist goed voor de spieren in je rug.

Een zacht matras vormt zich naar je natuurlijke houding en ondersteunt het lichaam goed. Bij een wat harder matras heb je op een paar plekken druk: slapen op een zachter matras zal die drukpunten juist verlichten. Let bij rugklachten wel op dat het matras niet té zacht is: zo ontstaat het zogenaamde ‘hangmat effect’, waardoor je in een soort kuil zal liggen. Daar krijg je wel weer rugpijn van.

Geschikt voor ouderen met rugproblemen

Senioren hebben vaker problemen met de rug. Juist voor deze ouderen is een passend matras heel belangrijk: door het slapen op een zacht matras kunnen deze klachten veel dragelijker worden. Er is een reden waarom ziekenhuisbedden en matrassen in een verzorgingshuis nooit een te hard zijn: voor ouderen met rugproblemen is een zacht matras de beste optie.


Goed voor de koukleumen

Brrr… heb je het snel koud in bed? Ook dan is een soepeler matras zeer geschikt voor jou. Die voelt namelijk veel warmer aan dan een hard matras, omdat je lichaam er een beetje in wegzakt. Zo kun je optimaal gebruik maken van je eigen lichaamswarmte. Bij een hard matras zul je het sneller koud hebben. Zeg maar dag tegen die koude voeten in de nacht!


Een zachte matrastopper

Als je graag een zacht matras wilt, maar je partner liever op een stevig bed slaapt, is een zachte matrastopper aan jouw kant van het bed misschien een oplossing. Zo kun je toch samen in één bed slapen, terwijl je je eigen ligcomfort verhoogd. Het kan ook zo zijn dat je nog even wilt sparen voor een nieuw bed of dat je toch een te hard matras hebt aangeschaft. Als dit het geval is, kun je een zachte matrastopper kopen als (tijdelijke) uitkomst voor dit probleem. Een topper is aanzienlijk lager geprijsd dan een nieuw matras. Dat scheelt weer!


Gek op een zacht matras?

Het blijkt dat het matras waarop jij het lekkerst ligt, ook het beste voor je is. Je slaapkwaliteit is vele malen beter beter als je comfortabel kan slapen. Slaap jij helemaal niet lekker op harde matrassen? Heb je, als een hotelbed te hard is of je op een logeeradres een stevig matras hebt, de volgende dag last van je rug of bekken? Laat je dan niet van de wijs brengen en kies gewoon voor een lekker zacht matras. Daar kun je lekker in wegdommelen.


Conclusie: de voordelen van een zacht matras

  • Een zacht matras is de beste optie voor mensen die minder dan tachtig kilo wegen
  • Voor rustige, zij- en rugslapers is een zacht matras perfect
  • Een zacht matras vormt zich helemaal naar jouw lijf
  • Bij rugklachten is een soepel matras juist erg fijn: ook geschikt voor ouderen met rugpijn
  • Als je het snel koud hebt, is een zacht matras een goed idee
  • Vind jij een zacht matras het fijnste? Gewoon doen!

Een zacht matras is heerlijk voor mensen met een gewicht tot tachtig kilo, koukleumen en rustige slapers. Laat je niet foppen: een zacht matras zorgt echt niet voor rugklachten. Mensen met chronische rugpijn kunnen vaak juist nog beter slapen op een soepeler matras. Je drukpunten worden verlicht en zo kun je heerlijk ontspannen de nacht in. Wil je (nog) geen nieuw matras kopen, omdat je wilt sparen of net een te hard bed hebt aangeschaft? Dan biedt een zachte matrastopper een uitkomst. Slaap zacht!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag