Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor een matras met pocketvering?

Waarom kiezen voor een matras met pocketvering?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

We brengen ongeveer een derde van ons leven in bed door. Niet zo vreemd dus dat je wil investeren in een goed bed. Maar de keuze is reuze. Er zijn heel veel bedframes, matrassen, dekens en noem maar op. Toch begint een goede nachtrust met het perfecte matras. Als jij van een koel matras houdt, dat goed in vorm blijft en lang mee gaat, is een matras met pocketvering misschien wel de beste optie. In dit artikel lees je dan ook alles over ‘Waarom kiezen voor een matras met pocketvering?’. Inclusief prijzen, voordelen, nadelen en tips en tricks. 


Wat is een matras met pocketvering?

Pocketvering is het materiaal dat in de kern van het matras zit. Oftewel, een pocketvering matras heeft aan de binnenkant honderden metalen springveren. Iedere veer creëert afzonderlijk van elkaar ligcomfort. Het is hierdoor mogelijk om zogeheten ‘comfortzones’ in te bouwen, die bepaalde lichaamsdelen extra ondersteunt. Is dat al een reden waarom je zou kiezen voor een matras met pocketvering? In onderstaande alinea zoomen we verder in op de redenen waarom pocketveringmatrassen zo populair zijn.


Voordelen matras met pocketvering

Voordat je een keuze voor een matras kunt maken, moet je eerst weten welke voordelen en nadelen verschillende soorten matrassen hebben. Eerder bespraken we uitvoerig de voor- en nadelen van een latex matras, vandaag is een matras met pocketvering aan de beurt.

1. Goede ventilatie

Een pocketmatras voelt koel aan en heeft een hele goede ventilatie. Dit maakt dit matras uiterst geschikt voor mensen die ‘s nachts veel zweten. Ook als je het van nature snel warm hebt, kan een matras met pocketvering echt uitkomst bieden. Nooit meer klef in de lakentjes, maar heerlijk luchtig slapen.

2. Je hoeft voorlopig geen nieuw matras te kopen

Niemand heeft zin om honderden euro’s neer te leggen voor een nieuw matras. Dat is eigenlijk heel vreemd, en kwalijk, want je spendeert ongeveer een derde van je dag op je bed. Dus dat jij nu aan het zoeken bent naar de in’s en out’s van een matras met pocketvering, is positief. En we hebben nog meer goed nieuws voor je. Want een matras met pocketvering gaat enorm lang mee. Vanwege de geharde stalenveren en de duurzame afdeklaag, hoef je het matras pas na een jaar of 15 te vervangen.

3. Pocketvering matrassen zorgen voor comfort

Niets zo belangrijk als lekker liggen. Toch? Pocket matrassen staan erom bekend dat ze comfortabel liggen. Er zijn namelijk verschillende ‘comfortzones’, zoals dat heet, die voor een goede drukverdeling zorgen. Daarnaast

4. Nooit meer in een kuil liggen

Pocketverenmatrassen staan erom bekend dat ze goed in vorm blijven. Dus het is niet zo dat je op den duur ligplekken en ligkuilen krijgt. Althans, veel maar dan ook veel minder snel dan bij andere matrassen. Dat komt omdat de materialen aan de binnenkant van het matras afwisselend belast worden. Het metaal uit de veren wordt nou eenmaal minder snel ‘moe’ dan andere materialen zoals latex of koudschuim. Houd er echter rekening mee dat pocketveren vaak worden afgedekt met een schuimlaag. Dus als jij kuilvorming wil tegengaan, is het minstens zo belangrijk om een goede kwaliteit topping te kiezen.


Nadelen matras met pocketvering

We laten jou natuurlijk beide kanten van het verhaal zien. Want er zijn veel redenen om voor een pocketvering matras te kiezen. Dit matras is echter niet voor iedereen geschikt. Dat wordt maar weer eens bewezen in de nadelen van het matras.

1. Niet geschikt voor koukleumen

De koelte van een pocketvering matras is voor de één een voordeel, voor de ander een nadeel. Want voor mensen die het ‘s nachts vaak en snel koud hebben, is een pocketvering matras minder geschikt. Zij hebben liever een matras dat de warmte een beetje vasthoudt. Zoals een matras van traagschuim.

2. Problemen met magnetische velden

Dit nadeel geldt lang niet voor iedereen. Toch is het enorm belangrijk om er even bij stil te staan. Want de magnetische velden / magnetische stralen die een pocketveren matras soms loslaten, zijn vervelend als je er gevoelig voor bent. Mensen die ‘s nachts vrij ligt slapen, kunnen hier hinder van ondervinden.

3. Pockets worden ingepakt

De veren van het bed moeten op hun plek worden gehouden. Dat gebeurt met grote hoezen (meestal van schuim), die over het matras worden heengetrokken. Ze zitten ook onder aan je matras en aan de zijkanten. Hierdoor neemt een pocket veren matras relatief meer ruimte in dan een normaal matras. Het is maar een heel klein verschil, toch willen we het even benoemd hebben. Soms verstoort de hoes ook het slaapcomfort. Bijvoorbeeld als je twee losse matrassen naast elkaar hebt. Als je dan op het midden van het bed ligt, dan lig je uitsluitend op de schuimlaag die een beetje uitsteekt. Niet meer op de pockets. Hierdoor kan je slaapcomfort verminderd worden.


Waar moet je op letten als je een matras met pocketvering kiest?

Niet elk matras met pocketvering staat direct garant voor perfecte kwaliteit. Hoe goed het matras is, hangt af van het aantal veren per vierkante meter. Het klinkt misschien logisch, maar het is het beste om een pocketmatras te kiezen met veel veren. Een groot aantal veren ondersteunt namelijk het ligcomfort en zorgt ervoor dat jouw lichaam beter ondersteund wordt tijdens je slaap.

Koop de juiste afdeklaag

Zoals eerder kort werd aangestipt, kan de kwaliteit van een pocketveringmatras drastisch achteruit gaan als er geen aandacht wordt besteed aan een juiste afdeklaag. Want natuurlijk kun je niet rechtstreeks op de veren gaan liggen. Je moet hoe dan ook een hoes uitkiezen. In dit geval geldt echt: goedkoop is duurkoop. Want een goedkope schuimlaag zoals polyether, zorgt ervoor dat er sneller kuilen in het bed ontstaan. Daarnaast lig je minder comfortabel. Die problemen heb je veel minder snel als je kiest voor een latex laag of een traagschuimlaag. Welke keuze voor jou ideaal is, hangt heel erg af naar het ligcomfort dat je zoekt. Wil je graat stevig, comfortabel, soepel of orthopedisch liggen? Of val jij op elk matras binnen 1 minuut in slaap…?

Leg het matras op een goede bodem

Een bed bestaat natuurlijk uit een bedframe, een lattenbodem en het matras zelf. Waarom je zou kiezen voor een matras met pocketvering, is onder andere vanwege de lattenbodem. Een pocketveringmatras kun je namelijk op elk type bodem leggen: van een boxspring, tot een spiraalbodem en van een schotelbodem tot een lattenbodem. Wil je/ heb je een lattenbodem voor onder je pocketverenmatras? Kies dan een lattenbodem waarvan de planken dicht bij elkaar liggen. Een lattenbodem waarvan de planken ver uit elkaar staan zal het ligcomfort verslechteren.

Draai het matras regelmatig om

Dit is niet per se een tip voor mensen die kiezen voor een matras met pocketveren. Want dit moet je eigenlijk bij elk type matras doen. Het omdraaien van een matras, zorgt ervoor dat het matras langer mee gaat. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van het type matras. Gelukkig zijn pocketverenmatrassen – zoals eerder gezegd – niet echt gevoelig voor kuilvorming. Dus je hoeft dit matras in vergelijking met schuimmatrassen minder vaak om te draaien.


Alternatief voor matras met pocketvering

Een matras met pocketvering is slechts een van de vele opties die een beddenwinkel jou aanbiedt. Zo kun je ook kiezen voor een binnenveringmatras of een matras met Bonellvering. Of je kiest iets totaal anders zoals een matras met latexvulling, gelvulling  of vezelvulling. In dit artikel lees je nog veel meer over de verschillende soorten matrassen. Ook wordt er uitgebreid besproken waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras. Deze tips zijn algemeen, maar gelden net zo goed voor de aanschaf van een nieuw matras met pocketvering.


Hoe weet ik of een matras met pocketvering bij me past?

Allereerst hopen we dat dit artikel bijdraagt aan het antwoord op deze vraag. Als jij je kunt vinden in de voordelen van een pocketmatras, en kunt leven met eventuele nadelen, dan is dit dé keuze voor jou.

Daarnaast is het echt belangrijk dat je een matras uittest. Want de productomschrijving kan nog zo gelikt zijn: het betekent niet dat jij er goed op slaapt. Voor hetzelfde geld heeft jouw rug een hele andere definitie van ‘ligcomfort’. Gelukkig begrijpen beddenwinkels dit als geen ander! Op heel veel locaties krijg je de gelegenheid om het matras eerst enkele weken of maanden te testen. Alvorens het matras te houden of te retourneren. Dus als jij denkt dat je een matras met pocketvering moet kiezen, test het dan!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag