Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 redenen om een goed bed of matras te kopen

5 redenen om een goed bed of matras te kopen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Gemiddeld breng je zo’n acht uur per etmaal door in je bed. In deze acht uur behoort je lichaam tot rust te komen, terwijl het de juiste ondersteuning krijgt. Iedere nacht opnieuw acht uur lang op een slecht matras slapen, kan namelijk voor veel verschillende klachten zorgen. Zo kan een goed matras niet alleen bijdragen aan het oplossen slaapproblemen, maar ook aan een betere gezondheid. Wil je weten waarom je nog meer zou moeten kiezen voor een goed bed of matras? Lees dan vooral verder. In dit artikel geven we je namelijk 5 redenen om een goed bed of matras te kopen.


1. Je spendeert minstens 1/3e van je leven in je bed

Wanneer we ervan uitgaan dat je gemiddeld acht uur per nacht in je bed ligt, moeten we tot de conclusie komen dat dat betekent dat je 1/3e van je leven in je bed doorbrengt. Dan hebben we het puur en alleen over de uren die je er ’s nachts doorbrengt. Alle uren luieren, uitslapen, tv-kijken of lezen, zijn hier niet in mee berekend. Eigenlijk zou alleen deze reden al genoeg moeten zijn om je in te laten zien dat het belangrijk is om voor een goed bed of matras te kiezen. Mocht je toch nog niet helemaal overtuigd zijn, of graag meer redenen willen hebben, lees dan vooral verder.


2. Een goede nachtrust is belangrijk

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Er zijn immers maar weinig dingen zó belangrijk voor je gezondheid als slaap. Een gebrek aan slaap kan namelijk voor gezondheidsklachten zorgen. Zo kun je door een slechte nachtrust niet alleen last krijgen van vermoeidheidsklachten, maar ook van stress, een lagere weerstand, neerslachtigheid en zelfs een depressie of burn-out. Nu is het natuurlijk niet zo dat al deze klachten enkel en alleen door een slechte nachtrust veroorzaakt worden, maar een slechte nachtrust draagt er zeker aan bij. Het lichaam heeft voldoende slaap nodig om te herstellen, om uit te rusten en om bij te komen, en wanneer het lichaam dat niet krijgt, krijg je daar uiteindelijk last van.


3. Je lijf verdient een goed matras

Juist omdat je zó veel tijd doorbrengt in je bed, is het belangrijk dat je lichaam daar de juiste ondersteuning krijgt. Een goed matras, die de juiste ondersteuning biedt aan jouw lijf, is dus heel erg belangrijk. Het voorkomt dat je wakker wordt met pijn in je nek, schouders of rug, en draagt bij aan een goede nachtrust. Doe je lijf daarom een plezier en kies voor een matras dat bij je past.


4. Je oude matras is misschien al (lang) niet ‘goed’ meer

Een matras heeft een houdbaarheidsdatum. Niet letterlijk natuurlijk, maar na een bepaalde tijd is het toch echt wel tijd voor een nieuw matras. De gemiddelde levensduur van een matras is zo’n tien jaar. Na die tijd is het echt wel belangrijk dat je op zoek gaat naar een nieuw matras. Een versleten matras is namelijk slecht voor je lichaam, je nachtrust, en zelf onhygiënisch. Je weet dat het tijd is om je matras te vervangen als:

Het matras doorgezakt is

Een doorgezakt matras herken je vooral aan de kuilen in je matras. Als deze kuilen uiteindelijk in het matras blijven zitten, waardoor je goed kunt zien waar iemand ’s nachts ligt, dan is dat een duidelijk teken dat het tijd is voor een nieuw matras.

Je last krijgt van lichamelijke klachten

Heb je ineens last van je rug na het slapen? Of doen je schouders ’s morgens zeer? Dan kan het zijn dat je matras toe is aan vervanging. Een oud matras biedt namelijk niet meer de ondersteuning die je lichaam nodig heeft, en dat uit zich vaak als eerste in rugklachten bij het opstaan.

Het matras vlekken heeft of niet fris ruikt

Een matras absorbeert het vocht dat je ’s nachts verliest. En dat is belangrijk, want dat zorgt voor comfort. Omdat een versleten matras steeds minder vermogen heeft om te absorberen en ventileren, ontstaan er vlekken waar schimmels en bacteriën de oorzaak van kunnen zijn. Wanneer je matras ‘muffig’ gaat ruiken en wanneer er vlekken tevoorschijn komen, kan het zijn dat het tijd is voor een nieuw matras.


5. Je moet nooit bezuinigen op slaap

Omdat slaap een van de belangrijkste dingen is voor je lijf, is het iets waar je niet op zou moeten bezuinigen. De aankoop van een nieuw bed of matras kan een flinke uitgave zijn, maar als je er rekening mee houdt dat je er gemiddeld tien jaar lang, acht uur per nacht op ligt, valt dat bedrag vaak toch ineens wel mee. Stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe boxspring-combinatie voor 1000 euro koopt. Als je dat deelt door 10, kom je op honderd euro per jaar uit die je betaalt voor een goede nachtrust. Dat is ongeveer 8 euro per maand, 1,90 euro per week, en 27 cent per nacht. 27 cent om acht uur lang heerlijk te kunnen slapen. En deze berekening houdt slechts rekening met één persoon. Het aanschaffen van een bed kan dus een behoorlijke investering lijken, maar als je berekent hoe lang je ermee doet, is het ineens een stuk minder prijzig. Vergeet niet dat 1000 euro nog best prijzig is. Ook voor 600 euro kun je al slapen op een goede boxspring-combinatie.


Een goed matras of bed

Je weet nu waarom het belangrijk is om een goed matras of bed te kopen. En hopelijk ben je er nu van overtuigd dat ook jij op zoek moet naar een goed matras of bed. Maar hoe weet je nou welk matras of bed je moet hebben? Welke keuzes heb je? En waar moet je op letten? Natuurlijk geven we je ook de antwoorden op deze prangende vragen.

Welk bed (onderstel)?

Allereerst is het nadenken over een onderstel handig. Kies je voor een lattenbodem in combinatie met een ledikant, of liever voor een boxspring? Houd er hierbij rekening mee dat de keuze van het soort matras uiteindelijk het belangrijkst is, maar toch zetten we hier wat voor- en nadelen van een lattenbodem en boxspring voor je op een rijtje.

Boxspring

Een boxspring is een ombouw gevuld met veren, welke zorgen voor comfort. Op deze ombouw plaats je een matras, welke uiteindelijk bepaald hoe hoog het slaapcomfort is. Een boxspring zorgt ervoor dat je hoger komt te liggen, dan wanneer je voor een lattenbodem kiest. Dit komt omdat het onderstel hoger is. Een boxspring zorgt voor extra lichaamsondersteuning en piept en kraakt niet. Daarnaast is een boxspring in veel designs verkrijgbaar. De nadelen zijn onder andere: stof en vlekken zijn lastig te verwijderen bij de stoffen varianten, en sommige mensen vinden dat een boxspring té veel veert.

Lattenbodem

Bij een lattenbodem is het vooral belangrijk om naar de kwaliteit te kijken. Het voordeel van een lattenbodem is dat het zorgt voor een betere ventilering van het matras. Dit komt door de ruimten tussen de latten. Daarnaast is een lattenbodem vaak goedkoper dan een boxspring. Het nadeel is dat ze kunnen gaan kraken of piepen en dat alleen de duurdere versies zorgen voor een goed slaapcomfort.

Wat is beter?

De keuze tussen een lattenbodem en een boxspring is er een die afhangt van de kwaliteit van beiden. Zo heb je hele goede maar ook ‘slechte’ boxsprings, en hetzelfde geldt voor lattenbodems. Kies bij een boxspring het liefst voor een vulling van pocketvering, en bij een lattenbodem voor eentje met verschillende zones. Zoals eerder aangegeven, hangt het slaapcomfort uiteindelijk voornamelijk van je matras af.

Welk matras?

De keuze qua matras kan een lastige zijn. Het is namelijk belangrijk dat je kiest voor een matras dat bij jou en jouw slaapgewoontes past. Daarnaast zijn er voor de verschillende onderstellen ook weer matrassen die daar het beste bij passen. Het beste advies wat we je hier kunnen geven is: bezoek een speciaalzaak. Niet alleen omdat daar mensen werken die je kunnen adviseren, maar ook zeker omdat je daar de mogelijkheid hebt om zelf te voelen hoe een combinatie ligt en wat jij prettig vindt. Een verkoper behoort je te vragen wat je gewicht (ongeveer) is, hoe je slaapt, en of je ’s nachts veel zweet. De antwoorden op deze vragen dragen namelijk bij aan het bepalen van welk matras het meest geschikt voor je is.

Hard of zacht

Er wordt gezegd dat een stevig matras over het algemeen het beste is voor je lichaam. Dit omdat de S-curve van je rug hierdoor goed ondersteunt wordt. Bij te weinig ondersteuning kun je last krijgen van je rug of je schouders. Omdat de ondersteuning van je lijf zo belangrijk is, zijn er veel matrassen die zogenaamde comfortzones hebben. Hierdoor wordt het lijf optimaal ondersteund. Een zacht matras heeft ook diverse voordelen.

Materiaal

Welk materiaal het beste is, is echt wel een persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden het fijn om op een matras van traagschuim of latex te slapen, terwijl anderen juist vinden dat deze matrassen te weinig ondersteuning bieden aan hun lijf, waardoor het niet comfortabel ligt. Voor mensen die ’s nachts veel zweten is het vooral ook belangrijk om te kijken naar een matras dat goed ventileert, zoals een pocketveringsmatras. De manier waarop je slaapt, de mate waarin je transpireert en de bouw van je lichaam zijn allemaal van invloed op de keuze qua matras. Laat je hierin goed voorlichten, maar vooral: test het uit.

Zelf testen

Wanneer je matrassen uit gaat testen, is het belangrijk dat je daar de tijd voor neemt. Even snel op wat matrassen gaan liggen, gaat je niet helpen bij het maken van een goede keuze. Probeer minstens een minuut of vijf op een matras te gaan liggen. Probeer daarbij verschillende houdingen uit om te voelen hoe de ondersteuning dan is. Neem je tijd om te ervaren hoe een matras ligt en of je dat prettig vindt.

Prijs

Duur is niet altijd beter. Dat is vooral iets wat je in je achterhoofd moet houden wanneer je op zoek gaat naar een nieuw bed of matras. Sterker nog: uit verschillende onderzoeken van de consumentenbond blijkt dat goedkopere matrassen beter uit de test komen dan duurdere varianten. Vaak is het zo dat je extra betaalt voor een matras van een bekend merk, terwijl de kwaliteit helemaal niet beter hoeft te zijn dan die van een minder bekende fabrikant. Daarom: kies vooral voor een matras dat bij je past.


Een goed bed of matras is belangrijk

Een goed bed of matras is erg belangrijk. Het zorgt voor een goede lichaamsondersteuning en goede nachtrust, wat vervolgens weer bijdraagt aan je gezondheid. Zorg er daarom voor dat je een bed of matras kiest dat bij jou past. Om tot een juist keuze te komen is het belangrijk dat je je goed laat informeren, maar vooral ook dat je het zelf uittest. Kies een bed of matras dat bij jouw lijf en jouw slaapgewoontes past, zodat je zeker weet dat je er optimaal van zult profiteren. Want zoals eerder gezegd: er is maar weinig zo belangrijk voor je gezondheid als slaap. En alleen dát zou al een goede reden moeten zijn om een goed bed of matras te kopen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag