Waar moet je op letten bij de aanschaf van een boxspring?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een boxspring?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Het is tijd voor een nieuw bed. Wellicht wil je dit keer graag investeren in een goed bed en is de keuze gemaakt voor een boxspring. Op internet is de keuze echter behoorlijk overweldigend, je weet vaak niet waar je moet beginnen en het is soms lastig om te zien wat de toegevoegde waarde is van de ene boxspring t.o.v. de andere. In dit artikel bespreken we daarom de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een boxspring.


Wat is een boxspring(combinatie)?

Als we het hebben over een boxspring, dan hebben we het alleen over de bedbodem. Wat jij aan wilt schaffen is waarschijnlijk een boxspring-combinatie. Dan gaat het om een onderstel, een box, een matras en eventueel topdekmatras. De box bestaat uit een beklede bak, waarin zijn veren aangebracht. Daaroverheen komt een bekleed matras en daarop wordt soms nog een topdekmatras aangebracht.

Het verschil tussen een ‘gewoon’ bed en een boxspringcombinatie is ten eerste dat de instaphoogte van een boxspringcombinatie veel hoger is dan de meeste bedden, doordat je naast een matras ook een extra hoge bedbodem hebt. Dit kan fijn zijn als je bijvoorbeeld veel last hebt van je rug. Daarnaast zorgt de ‘boxspring’ voor meer comfort, doordat niet alleen het matras, maar ook de bodem meeverend is. Ten slotte zorgt de spiraalbodem in de boxspring voor een goede ventilatie.

Neem de tijd voor je aanschaf

Allereerst raden we je aan ruim de tijd te nemen voor de aanschaf van een boxspring. De variatie is enorm, verwacht dus niet dat je binnen een uurtje de knoop al kan doorhakken. We adviseren je naar een beddenspeciaalzaak te gaan, waar een deskundig je advies kan geven over wat voor combinatie er bij jou (en je partner) past. Hieronder leggen we op wat de belangrijke punten zijn waar je op moet letten en die je kunt overleggen met de deskundige.


Kies je voor 1 of 2 boxsprings (twin bed of double bed)?

Een keuze die allereerst belangrijk is om te maken is of je gaat voor een eenpersoons-boxspring, een tweepersoons-boxspring, twee eenpersoons-boxsprings die je naast elkaar plaatst of een tweepersoon-boxspring met verschillende matrassen. Per merk verschilt het welke van deze variaties beschikbaar zijn, dus als je hierin een duidelijke voorkeur hebt is het goed om je van te voren in de mogelijkheden van de verschillende merken te verdiepen.


Lichaamsondersteuning

Het tweede belangrijke punt waar je op moet letten bij de aanschaf van een boxspringcombinatie is hoe hard of zacht het matras moet zijn. Dit hangt af van je lichaamsgewicht en je slaaphouding. Laat je hierin adviseren door een deskundige. Geef het ook aan als je nu veel rug- of nekklachten hebt. Een goed matras kan hier ook bij helpen. In een goede beddenspeciaalzaak weten ze wat jouw lichaamstype en slaaphouding nodig heeft.


Vocht en temperatuurregulatie

Boxsprings staan bekend om hun goede vochtregulatie, omdat de veren in de bodem een open structuur hebben. Als je eenmaal een boxspring gekocht hebt, zet dan dus ook niks onder je bed, want dan werkt deze vochtregulatie niet meer.
Houd je van een koel bed of heb je het juist snel koud? Je kunt je boxspringcombinatie hierop aanpassen. Het is ook vaak mogelijk om te variëren voor beide zijden van het bed. Dat is handig wanneer je partner andere voorkeuren heeft dan jij. Je kunt ook van twee eenpersoons-boxspringcombinaties één tweepersoonsbed maken.


Materiaal van je boxspring en matras

Boxspringcombinaties zijn er in talloze verschillende materialen. We kunnen ons goed voorstellen dat je het overzicht een beetje in kunt verliezen.
Let erop of de hoes van je matras gewassen kan worden of niet. Vooral als je allergisch bent voor huisstofmijt is dit essentieel. Soms zijn er andere soorten bekleding beschikbaar, zoals kunststof of hout. Bovendien kun je vaak ook voor een ongestoffeerd matras kiezen.

Bij een stoffen bekleding is het bovendien lastiger om vlekken te verwijderen, dan bij een bekleding van hout of kunsstof. Houd er ook rekening mee dat de box en het matras vaak met dezelfde stof bekleed zijn. Besluit je na een aantal jaren dat de stof van de matras aan vervanging toe is, dan is het lastig om precies dezelfde stof te vinden. Er zijn merken die daarvoor oplossingen hebben (vervangbare matrasbekleding), dus vraag hiernaar van te voren als dit iets is wat je belangrijk vindt. Anders is vaak veelal goedkoper om een nieuwe combinatie te kopen, in plaats van het onderstel en het matras opnieuw te laten bekleden.


Duurzaamheid & budget

Let op de levensduur van de combinatie. Een duurdere combinatie die vervolgens wel erg lang meegaat, is dan uiteindelijk goedkoper dan de cheap deal. Een goede boxspring gaat rond de 10 tot 12 jaar mee, maar zal ook hoger oplopen in de aanschafkosten.

De prijsverschillen bij boxspring-combinaties zijn dus enorm. Wil je eerst eens beginnen met een budgetversie? Dan vind je bij Ikea al combinaties vanaf ongeveer €500. Dat is echter wel een uitzondering op de regel; voor de meeste boxspringcombinaties leg je toch echt wel wat meer geld neer. Globaal gezien zijn er de volgende prijscategorieen: €1.500 – 3.000, €3.000 – 4.500 en €4.500 – €6.000. Het verschil tussen deze categorieën is de kwaliteiten van de materialen, de mate waarin je de boxspringcombinatie kunt afstemmen op je persoonlijke voorkeuren en de levensduur van de combinatie. Bespreek met de beddenspecialist dus goed jouw voorkeuren en je budget, om te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn.
Kijk als je een geschikte combinatie gevonden, voor de aanschaf altijd eerst even op internet. Online vind je soms goede aanbiedingen, die enorm kunnen schelen met de prijzen die je in de winkels vindt. Vergelijk dit dus altijd goed voor je overgaat tot aanschaffen.

Afdingen op boxspring

Bovendien geldt het voor veel grote aankopen, zo ook boxspringcombinaties, dat je hierbij best wat van de prijs kunt afdingen. Heb je het product online voor een goedkopere prijs gezien? Geef dit dan vooral aan in de winkel, dan zijn ze veelal bereid je een korting te geven, zodat je alsnog de aankoop bij hen doet. Je kunt ook überhaupt vragen of er iets aan de prijs te doen valt, dan zul je zien dat er (vooral als het gaat om duurdere boxspring-merken) vaak mogelijkheden zijn om een percentage van de prijs af te krijgen. Dat kan je zomaar een paar honderd euro besparen!
Hoe weet je nu of je een combinatie gevonden hebt met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Een bekend en duur merk betekent niet dat het altijd een goed bed voor jou is. Een goed bed is helemaal afgestemd op jouw aangepast aan je lichaamsprofiel (gewicht, lengte, slaaphouding etc.), dus ga in eerste instantie altijd voor een combinatie waarbij dat wel mogelijk is.

Daarnaast zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je combinatie langer meegaat. Zoals we hierboven als besproken hebben is het belangrijk om te letten op het materiaal dat gebruikt wordt. Kies voor het materiaal dat voor jou het beste werkt. Door daarnaast een topmatras te nemen bij je matras, zorg je ervoor dat je combinatie langer meegaat. De topmatras kun je dan na een aantal jaren vervangen, zodat je niet meteen een geheel nieuwe combinatie hoeft aan te schaffen.


Kies een boxspring niet op uiterlijk

We willen je adviseren om niet een boxspring puur en alleen op het uiterlijk uit te kiezen. Natuurlijk is het belangrijk dat het bed er mooi uitziet in je slaapkamer, maar laat dit niet de eerste en enige voorwaarde zijn. Neem uitgebreid de tijd om je te verdiepen in de geschiktheid van het bed en laat je goed adviseren door een deskundige. Je zult zien dat wanneer je dan een bed gevonden hebt dat bij je past, dat er dan ook mogelijkheden zijn om het bij je stijl te laten passen! Vaak kun je namelijk kiezen voor verschillende kleuren bekleding, pootjes en wel of een niet een hoofd- en voetenbord toevoegen.

Daarnaast adviseren we je om bij de keuze van een boxspringcombinatie niet af te gaan op de ervaringen van anderen. Wat voor je vrienden en familie heel goed bevalt, hoeft voor jou niet geschikt te zijn. Een boxspring is erg persoonlijk, dus let hierbij echt op wat voor jou geschikt is.

Ten slotte raden we je ook aan om je keuze niet teveel te berusten op korte ervaringen die je misschien al hebt met boxspringcombinaties. Als je bijvoorbeeld op vakantie in een heel fijn boxspringbed hebt geslapen, hoeft dit niet automatisch te betekenen dat dit bed voor lange termijn goed bij je past. Je lichaam heeft tijd nodig om aan de lichaamsondersteuning en ventilatie etc. te wennen. Wees dus erg kritisch op welke combinatie echt geschikt is voor jouw gewicht, slaaphouding en voorkeuren voor lichaamswarmte tijdens je slaap.


Ga proefliggen bij een speciaalzaak

Is het nodig om te gaan proefliggen? Sommige verkopers stellen dat alleen proefliggen niet genoeg is om te bepalen of een bed geschikt voor je is. Daar zit zeker iets in: als je vijf minuten op een bed gaat liggen in je normale kleren, dan komt dit natuurlijk weinig overeen met de daadwerkelijke situatie. Maar natuurlijk is het het ook erg belangrijk dat je bed meteen goed ligt. En juist dat kun je wel bepalen in die vijf minuutjes dat je proefligt op een bed in de winkel. Daarmee vallen er wellicht al een hele hoop combinaties af. We raden het je daarom ook af om online een boxspringcombinatie aan te schaffen, die je nog niet geprobeerd hebt.

Naast proefliggen is het belangrijk dat je naar een beddenspeciaalzaak gaat die vraagt naar je gewicht, lengte, slaaphouding, of je het warm of koud hebt ‘s nachts, je eventuele lichamelijke klachten, allergieën. Als de verkoper hier geen rekening mee houdt en de combinaties hier niet op kan afstemmen, dan kun je beter naar een andere zaak gaan.

Probeer verschillende combinaties

Als je naar een beddenspeciaalzaak gaat om je te laten adviseren voor een boxspringcombinatie, zorg dan dat je uitgebreid de tijd hebt. Dan kun je de tijd nemen om te proefliggen en verschillende combinaties proberen. Dat is is niet iets wat je in vijf minuten besloten hebt. Trek comfortabele kleding aan, zodat je makkelijk kunt liggen. Het is natuurlijk niet echt een optie om in je pyjama bedden te gaan testen, maar trek iets aan wat qua comfort in de buurt komt, zodat je zoveel mogelijk hetzelfde in bed ligt als je dat thuis ook zou doen. Zorg ook dat je een lekker uitgerust bent als je gaat proefliggen, want anders ligt ieder bed natuurlijk lekker.

Bij sommige beddenspeciaalzaken mag je de boxspringcombinaties een maand of langer gratis testen. Zo kun je het best bepalen of dit bed helemaal bij je past, omdat je daarvoor langer een matras geprobeerd moet hebben. Bovendien lig je met proefliggen in een winkel waarschijnlijk toch iets minder ontspannen, heb je andere kleren aan en slaap je natuurlijk niet echt. Dus als de mogelijkheid er is om de combinatie te testen, maak hier dan vooral gebruik van.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Matras

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag