Hoe koop je een goedkope boxspring?

Hoe koop je een goedkope boxspring?

Laatst bijgewerkt: 11 september 2018

Een goede nachtrust is niet alleen prettig, maar ook nog eens erg belangrijk voor een goede gezondheid. Wie goed slaapt leeft langer en is overdag productiever. Daarnaast zijn de meeste mensen ook een stuk gezelliger als ze voldoende hebben geslapen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je voor een goede nachtrust direct de hoofdprijs hoeft te betalen. Als je een gemiddelde beddenwinkel binnenstapt dan kan je behoorlijk schrikken van de prijzen.

Het is gelukkig helemaal niet nodig dat je de hoofdprijs betaalt voor een goede boxspring. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips waardoor je flink kunt besparen op de aanschaf van een boxspring. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen, want geld dat je kunt besparen op de aanschaf van een boxspring kun je mooi weer in andere zaken steken.


Een showroommodel is veel goedkoper

Als je op zoek bent naar een goedkope boxspring, maar daar niet de hoofdprijs voor wilt betalen, dan doe je er goed aan om een boxspring te kopen die in de showroom heeft gestaan. Een showroommodel is gewoon nieuw, maar kan niet meer tegen de volle prijs verkocht worden. Vaak kan je enkele honderden euro’s besparen door een boxspring te kopen die een tijdje in een showroom heeft gestaan. Wel is het verstandig om te kijken of je waar voor je geld krijgt. Kijk bijvoorbeeld of er beschadigingen zijn en wat de garantievoorwaarden zijn.

Met vergelijken bespaar je veel!

Mogelijk is het kopen van een showroommodel niets voor jou. Er zitten immers ook nadelen aan het kopen van een showroommodel. Het belangrijkste nadeel is dat het assortiment beperkt is. Gelukkig zijn er ook andere manieren om te besparen op de aanschaf van een boxspring. Een van de makkelijkste manieren om goedkoop een boxspring te kopen is door goed te vergelijken.

Een van de fijne dingen van het internet is dat je binnen een mum van tijd kunt zien waar je een product zo goedkoop mogelijk kunt krijgen. Door het type boxspring bij een zoekmachine in te voeren zie je direct waar je jouw toekomstige boxspring zo goedkoop mogelijk kunt krijgen.

Waar vergelijk jij op?

Vergelijken is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk, via een eenvoudige zoekopdracht kun je zo achterhalen welk model het goedkoopst is. Maar wellicht is het ook goed om iets verder te kijken: hoe staat het met de leveringsvoorwaarden? Heb je garantie? En, misschien nog wel het belangrijkst, wat is de online reputatie van een bedrijf.

Natuurlijk zijn deze criteria voor iedereen verschillend. Iemand die op zoek is naar een goedkope boxspring van zo’n 700 euro en zelf vrij handig is, zal andere eisen aan een bedrijf stellen dan iemand die een boxspring van 5000 euro koopt en zelf twee linkerhanden heeft. Het is in ieder geval belangrijk dat je je dit van tevoren realiseert en dat je niet alleen op de prijs afgaat. Anders zou goedkoop nog weleens duurkoop kunnen worden en dat wil natuurlijk niemand.


Onderhandelen loont bij het aanschaffen van een bed

Toen voormalig minister-president Balkenende zich in de Tweede Kamer afvroeg waar onze VOC-mentaliteit is gebleven kwam hem dat op hoongelach en kritiek te staan. Toch is er met een beetje handelsgeest niets mis. Als je een boxspring in een fysieke winkel koopt, dan kunnen de prijzen daar nog weleens een stuk hoger liggen dan online. Toch kiezen veel mensen ervoor om een boxspring in een ‘echte’ winkel te kopen, omdat ze het product dan aan kunnen raken en de boxspring kunnen uitproberen.

Er zijn zeker voordelen verbonden aan het kopen in een fysieke winkel, maar dat wil echt nog niet zeggen dat je daarom de hoofdprijs moet betalen. Er is niets mis met een beetje onderhandelen. Uiteraard moet je niet proberen om het onderste uit de kan te halen. Dat wil echter niet zeggen dat er niet iets van de prijs af kan. Soms werkt het goed om een combinatiedeal voor te stellen: bijvoorbeeld een boxspring in combinatie met beddengoed, of een paar mooie dekbedovertrekken.

Wellicht ben je niet zo’n type dat af wil dingen, maar wil je ook niet de hoofdprijs betalen. In dat geval kan je ook een redelijke vraag stellen aan de verkoper. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je hetzelfde type ook online gezien hebt, maar dan voor veel minder geld. Je kunt hem vragen waar het verschil vandaan komt en vervolgens kun je een afweging maken of de voordelen opwegen tegen de lagere prijs online. Vaak zal een verkoper dan zelf ook een scherpere prijs aanbieden.


Besparen op een boxspring

Er zijn nog andere manieren om te besparen op de aanschaf van een boxspring. Dit doe je vooral door overbodige extra’s te schrappen. Als je bijvoorbeeld een boxspring online koopt, dan moet je in veel gevallen verzendkosten betalen. In veel gevallen zal het ook mogelijk zijn om een boxspring op te halen bij een leverancier. Dat is mogelijk veel goedkoper. (Je moet natuurlijk wel even kijken waar de leverancier zit en hoeveel het je gaat kosten om daarheen te rijden!)

In sommige gevallen moet je ook betalen voor het in elkaar laten zetten van de boxspring. Er zijn natuurlijk altijd mensen voor wie dit niet is weggelegd, maar de ervaring leert dat de meeste mensen gewoon in staat zijn om zelf een boxspring te monteren. Voor de een duurt het iets langer dan voor de ander, maar kom op: je bespaart er geld mee en als je samen met je partner een boxspring monteert kan dat nog best gezellig zijn!

De twee-vliegen-in-één-klapmethode

Als je wilt besparen op de aanschaf van een nieuwe boxspring dan zou je ook twee vliegen in een klap kunnen slaan. Een voorwaarde voor het toepassen van deze methode is wel dat je op dit moment al een boxspring hebt. Bij sommige winkels kun je je oude boxspring inruilen. Je kunt op die manier voor je oude boxspring nog enkele honderden euro’s krijgen. Op die manier sla je twee vliegen in een klap. In de eerste plaats bespaar je op de aanschaf van je nieuwe boxspring en in de tweede plaats ben je gelijk van je oude boxspring af. Soms kiezen mensen ervoor om hun boxspring te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats, maar dat kan nog behoorlijk wat gedoe opleveren en de opbrengsten vallen vaak tegen.

Daarnaast zijn er mensen die helemaal niet de moeite nemen om hun boxspring te verkopen en deze gewoon weggooien. Dat betekent vaak wel dat je een expeditie naar de lokale afvalstort moet ondernemen en daar heeft ook niet iedereen altijd zin in. Daarom is het inruilen van je oude boxspring vaak een aantrekkelijke en geld besparende oplossing.

Houd aanbiedingen in de gaten!

Als je al een boxspring hebt dan heb je meestal niet van vandaag op morgen een nieuwe boxspring nodig. Meestal zie je al een tijdje aankomen dat je een nieuwe boxspring nodig hebt. Als je merkt dat je oude boxspring aan vervanging toe is, dan is het goed om daar rekening mee te houden als de reclamefolders weer op de mat vallen. Veel fysieke winkels adverteren regelmatig met aanbiedingen. Die aanbiedingen kunnen best fors zijn. Vaak gaat het om kortingen van 15 tot 30 procent. Op een boxspring die 2000 euro kost kan dit dus al snel 300 tot 600 euro schelen. Het loont dus de moeite om niet tot op het laatste moment te wachten met het kijken voor een nieuw boxspring, maar om tijdig op zoek te gaan naar een passende aanbieding. Heb je op je deur een sticker zitten waarop staat dat je geen folders wilt ontvangen? Houd dan advertenties in kranten en op het internet goed in de gaten!


Boxspring kopen in België of Duitsland

Als je op zoek gaat naar een goedkope boxspring, dan kan je ook eens de grens oversteken. Nederlanders die in het grensgebied wonen weten wel dat de prijzen in Duitsland of in Belgie soms fors lager kunnen liggen. In Duitsland kan je in ieder geval profiteren van het lagere btw-tarief. Daarnaast heb je net over de grens vaak grote outlets waar je zeer scherpe aanbiedingen kunt krijgen. Let er wel op dat je niet heel ver moet rijden om in het buitenland een boxspring te halen, voor je het weet ben je meer geld kwijt aan brandstof, dan dat je aan voordeel hebt weten te behalen. Als je echter toch een dagje naar het buitenland gaat om te winkelen kan het uiteraard geen kwaad om daar een goede en goedkopere boxspring aan te schaffen.

De een zijn dood is de ander z’n boxspring
Als je op zoek bent naar een goedkope boxspring dan hoef je die natuurlijk niet per se in de winkel te kopen. Er gaan behoorlijk veel beddengoedwinkels failliet. Voor een curator kan het nog weleens lastig zijn om van boxsprings af te komen. Ze nemen immers veel ruimte in en opslag is duur. Vanuit een faillissementsverkoop kan je daarom vaak voor een zeer scherpe prijs een boxspring kopen.

Ook kan je op Marktplaats vaak (nieuwe) boxsprings kopen tegen scherpe prijzen. Sommige kopen een boxspring en op het moment dat de boxspring geleverd wordt is de relatie al over. In de nieuwe woonruimte is geen plaats voor een nieuwe boxspring, of het stel besluit om de gemeenschap te ontbinden. Het gevolg kan zijn dat er een (nagenoeg) nieuwe boxspring voor weinig geld op het internet wordt aangeboden. Natuurlijk staan er op Marktplaats ook voldoende tweedehands boxsprings. Als je wel een kwalitatief goede boxspring wilt hebben, maar daar niet de nieuwprijs voor kunt/wilt betalen, is dat natuurlijk ook een uitstekend alternatief.


Waarom koop je een goedkope boxspring?

Het maakt veel uit bij welke winkel je een boxspring koopt. Je kan een boxspring kopen bij de speciaalzaak, maar je kan er ook een kopen bij een budgetketen zoals Leen Bakker, of Ikea. Uiteraard maakt het voor de prijs veel uit waar je een boxspring aanschaft. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een goede nachtrust onbetaalbaar is. Als je problemen hebt met slapen, of je slaapt te weinig dan verdient het over het algemeen aanbeveling om je goed te laten adviseren over de keuze van een bed en een matras. Voor dergelijk advies kan je uiteraard beter naar een speciaalzaak gaan.

Is goedkoop duurkoop?

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat goedkoop geen duurkoop moet worden. Een groot gedeelte van je leven breng je immers door in bed. Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Mensen die voldoende slapen zijn overdag productiever en zijn over het algemeen ook een stuk gezelliger. Daarnaast is voldoende en goede nachtrust belangrijk om bijvoorbeeld ziektes zoals Alzheimer te voorkomen. Probeer daarom nooit te besparen op de kwaliteit van je boxspring, maar probeer altijd een goede deal te sluiten. Door te profiteren van de tips die hierboven staan, kun je ook voor weinig geld een kwalitatief goede boxspring kopen.


Samenvatting: hoe koop je een goedkope boxspring

Aan het einde van dit artikel zetten we de tips die we je hebben gegeven om een goedkope boxspring te kopen nog even voor je op een rijtje. Als je op zoek bent naar een goedkope boxspring dan heb je de volgende opties:

  • Koop een showroommodel
  • Vergelijk online de prijzen
  • Onderhandel over de prijzen
  • Schrap onnodige extra kosten zoals bijvoorbeeld aflever- of montagekosten
  • Ruil je huidige boxspring in
  • Houd folders in de gaten
  • Steek je licht eens op in Duitsland of België
  • Koop een boxspring op Marktplaats of uit een faillissementsverkoop

Door deze tips te gebruiken kan je al snel enkele honderden euro’s besparen op de aanschaf van een nieuwe boxspring. Dat is natuurlijk prettig, maar het is wel goed om je een ding te realiseren: een goede nachtrust is onbetaalbaar. Probeer daarom te besparen op de kosten, maar lever niet in op de kwaliteit van je nachtrust.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Matras

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag