Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waaraan voldoet een goed kussen?

Waaraan voldoet een goed kussen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zowel nek- als rugklachten kunnen worden veroorzaakt door een verkeerd hoofdkussen. We richten ons bij slaapcomfort vaak op het matras, maar een goed kussen is minstens zo belangrijk. Er is niet één perfect kussen voor iedereen, omdat alles afhangt van jouw slaaphouding en het soort matras. Zo heb je speciale kussens voor zijslapers, buikslapers, harde matrassen en zachte matrassen. Bovendien zijn ze er in verschillende prijsklassen en van verschillend materiaal. In dit artikel lees je welk hoofdkussen het best bij jou past!


Stem je kussen af op je matras

De hard- of zachtheid van je matras heeft veel invloed op je lichaam. Als een matras te zacht of te hard is heb je namelijk sneller last van nek- en rugklachten. Om de hard- of zachtheid van je matras te compenseren kun je het best een gepast kussen aanschaffen. Over het algemeen hebben mensen met een hard matras een dikker kussen nodig ter ondersteuning van nek en hoofd. Mensen met een zachter matras zijn dus beter af met een wat zachter kussen. Anders wordt het contrast van zacht matras naar hard kussen te groot voor je lichaam en kun je klachten krijgen. Je ligt dan simpelweg niet in een natuurlijke houding. Als je een kussen wilt testen kun je het best even proefliggen op een vergelijkbaar matras in een winkel.


Zij-, buik-, of rugslaper?

De functie van een hoofdkussen is balans. Je hoofd moet niet te ver een bepaalde kant op buigen. Dat voorkomt vervelende nekklachten dat uit kan stralen naar je rug. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat je hoofd redelijk in lijn met je rug ligt. Dit realiseer je door het juiste kussen kussen te kopen dat aansluit bij jouw slaaphouding. Als je bijvoorbeeld op je rug slaapt doe je er verstandig aan om een wat dunner kussen aan te schaffen. Je rug en nek liggen dan relatief recht. Een hoger kussen zou in dit geval je nek of schouders te veel belasten, hoe lekker het misschien ook ligt. Wie wel een dik kussen nodig hebben zijn zijslapers. Dat zijn tevens ook de meeste mensen. Als je op je zij ligt is er namelijk flink wat ruimte tussen schouder en hoofd. Dat moet opgevangen worden door een kussen om een gebogen houding, met alle gevolgen van dien, te voorkomen. Je nek en hoofd zijn dus veel beter af met een wat dikker kussen als je op je zij slaapt. De laatste categorie, de buikslaper, wordt voor we over bijpassende kussens beginnen, afgeraden om in die houding te blijven slapen. Op je buik slapen is namelijk een ontzettend slechte houding voor je rugwervels en naastliggende spiergroepen. Vooral als je ook nog met één been half omhoog ligt, je belast dan een nacht lang je spieren. Als het toch niet anders kan kun je het best een piepdun kussen aanschaffen. Zo blijft je nek relatief op een lijn met je rug en heb je een belemmeringen bij het ademhalen.


Materiaal

Het materiaal waar hoofdkussens van zijn gemaakt hangt nauw samen met de zachtheid, prijs, hygiëne en slaaphouding. In het verleden waren vrijwel alle kussens van veren en dons. Tegenwoordig zijn er veel soorten kunststoffen en schuimsoorten om het perfecte kussen te creëren die ook nog eens hygiënisch zijn. De volgende materialen komen veruit het meest voor.

Kunststof

De meeste kussens hebben tegenwoordig een kunststof vulling (synthetisch). Hierdoor zijn ze vaak goedkoper waardoor ze meer verkocht worden. Ze zijn vaak redelijk zacht en in veel soorten en maten te verkrijgen. Voor de ‘gewone’ slaper die zelden last heeft van slaapproblemen of lichamelijke klachten is dit materiaal prima voor een hoofdkussen. Hou echter wel rekening met jouw slaaphouding en de dikte van het kussen dat je aanschaft. Tot slot zijn kunststof kussens ook makkelijk uit te wassen en komt er niet zo snel een vorm in.

Veren

Ouderwetse verenkussens zijn ook nog steeds erg geliefd. Het fijne van dit soort kussens is dat je zelf de dikte kan bepalen door er veel of weinig veren in te laten doen. Je kunt de vulling later ook nog laten aanpassen. Ondanks dat je een verenkussen erg dik kan maken, blijft het zacht voor je nek. Een zeer fijn materiaal om op in slaap te vallen. Enkele nadelen zijn dat de veertjes uit het kussen kunnen steken dan dat het vrij lastig is om een verenkussen schoon te maken. Ook zijn ze vaak wat duurder dan kunststofkussens.

Schuim

Kussens met een schuimvulling zorgen voor een perfecte houding voor je rug en nek. Je hoofd zakt namelijk in het schuim wat er voor zorgt dat je zo goed en comfortabel mogelijk ligt. Toch is lang niet iedereen fan van dit materiaal kussen. Het kan namelijk aardig hard aanvoelen aan het begin, mensen zijn het simpelweg niet gewend. Het voelt aan als een soort blok die zich naar jouw hoofd- en nekformaat vorm naarmate je langer ligt. Als je een rustige slaper bent is dit kussen ideaal. Als je vaak woelt en draait kun je beter kiezen voor een kussen van kunststof of veren. Wat betreft hygiëne is het kussen niet top. Je kunt het schuim niet uitwassen.


Zweet en kussens

Zoals te lezen viel is lang niet ieder kussen geschikt om uit te wassen. Toch is dit wel van belang, vooral als je veel transpireert tijdens het slapen. Je kussen kan dan gaan stinken en er kunnen kleine huisstofmijten in komen. Soms is zelfs 1/3 van het gewicht van je kussen zweet, huidschilvers en kleine beestjes! Om dat te voorkomen kun je het best kiezen voor een kunststof kussen die in de wasmachine kan. Het liefst op 60 of 90 graden. 40 graden is vaak niet genoeg omdat de huisstofmijt dat kan overleven. Ook zweet was je er het best uit vanaf temperaturen van 60 graden. Andere materialen zoals veren zijn totaal niet geschikt voor boven gemiddeld transpirerende mensen. Het wordt vies en nat.


Levensduur

Vaak worden kussens 7 jaar of meer gebruikt. Naast het feit dat het niet erg hygiënisch is, is het ook nog eens slecht voor je nek. De meeste kunststof kussens hebben na 2 jaar hun beste tijd namelijk gehad. Verenkussens gaan vaak wat langer mee, maximaal 5 jaar. Om te checken of je kussen nog goed is kun je het best kijken naar de stevigheid en vorm. Als het allemaal wat slapper is geworden en geen normale vorm meer heeft is het tijd voor een nieuwe. Meestal merk je het wel als je er op ligt, de stevigheid is dan verdwenen. Vooral de goedkopere modellen zijn vaak binnen 2 jaar ‘op’.


Geur en allergie

Relatief veel mensen hebben last van een huisstofmijt-allergie. Mensen met zo’n allergie moeten te allen tijde kiezen voor een kussen dat je op 60 graden kunt wassen. Ook is aan te raden om een speciale kussenhoes te kopen die goed afsluit en huisstofmijt tegenhoudt, maar wel goed ventileert. Een vulling van veren is funest voor allergische mensen. Huisstofmijt, huidschilvers, haren en ander ‘afval’ komt zonder moeite dit type kussen binnen. Naast het rekening houden met allergieën, is geur ook zeer belangrijk. Het kan namelijk zo zijn dat kussens een erg chemische, fabriek-achtige geur hebben. Niets is vervelenders dan slapen op iets wat je niet lekker vindt ruiken, ook al gaat de geur er in verloop van tijd uit. Houd daar dus rekening mee als je een nieuw kussen aanschaft!

Om terug te komen op de hoofdvraag: een goed hoofdkussen moet voldoen aan verschillende factoren die per persoon verschillen. Ten eerste moet het passen bij de hardheid van jouw matras. Hoe harder je matras, hoe dikker kussen je moet en hoe zachter matras hoe dunner je kussen. Daarnaast hangt het ‘perfecte’ kussen ook af van jouw slaaphouding. Buikslapers zijn het best af met een zeer dun kussen, zijslapers een dik kussen en rugslapers een normaal dun kussen. Tot slot is het ook van belang om rekening te houden met hygiëne, vooral als je allergisch bent voor huisstofmijt. Kies dan voor een kunststof kussen die je op minimaal 60 graden kunt uitwassen.



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag