Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een kinderkussen?

Waar let je op bij de aanschaf van een kinderkussen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je kind toe is aan een hoofdkussen wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je een goed kussen koopt. Maar hoe weet je nou welk kussen geschikt is voor jouw kind? Waar moet je op letten? En wanneer mag een kind eigenlijk op een hoofdkussen slapen? Kun je niet gewoon een reservekussen in het bed van je kind leggen? Of heeft een kinderkussen speciale eigenschappen dat een kussen voor volwassenen niet heeft? Om er zeker van te zijn dat jij een goede keuze kunt maken met betrekking tot het aanschaffen van een kinderkussen, raden we je aan om de tips in dit artikel in je achterhoofd te houden.


Vanaf welke leeftijd mag een kind op een kussen slapen?

De eerste paar jaar van het leven van je kind is het absoluut niet verstandig om je kind op een kussen te laten slapen. Het is gevaarlijk zelfs. Doordat de nekspieren van het kind nog niet voldoende ontwikkeld zijn, zou het kunnen gebeuren dat hij of zij stikt door het kussen. Aangezien dat de grootste nachtmerrie van iedere ouder is, is het aan te raden om je kind de eerste twee jaar zonder kussen te laten slapen. Pas vanaf twee jaar is het veilig om een kussen in het bed van je kind te leggen. Veilig, maar zeker nog niet altijd nodig. Het beste advies is om te wachten tot het kind zelf aangeeft op een kussen te willen liggen, doordat het bijvoorbeeld zijn of haar hand, het dekbed of een knuffel gebruikt om het hoofd op te leggen. Dat is namelijk wel een duidelijke indicatie dat je kind behoefte heeft aan een hoofdkussen.


Waarom een speciaal kinderkussen?

Kinderkussens zijn anders dan hoofdkussens voor volwassenen. Gewoon een overtollig exemplaar uit de kast trekken en die bij je kind in bed leggen, is dus zeker niet aan te raden. Kinderen groeien namelijk ’s nachts en om ervoor te zorgen dat die groei zo goed mogelijk verloopt, is het heel belangrijk om je kind een goed kussen te geven dat een goede lichaamshouding tijdens het slapen bevorderd. Kinderkussens zijn vaak goed ademend. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je kind er letterlijk door kan ademhalen, waardoor de kans op verstikking wordt weggenomen. Daarnaast is het kussen dunner dan een ‘gewoon’ kussen, en wasbaar.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een kinderkussen?

Wanneer je op zoek gaat naar een kinderkussen is het belangrijk dat je kiest voor een exemplaar dat bij de slaapgewoonten van je kind en bij je kind zelf past. Niet alleen omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van het lijf van je kind, maar zeker ook omdat het kind goed moet liggen in zijn of haar favoriete slaappositie. Om een duidelijk beeld te krijgen over wat voor soort kussen goed zou zijn voor jouw kind is het daarom handig om jezelf de volgende vragen te stellen:

Welke slaaphouding heeft mijn kind?

Een hoofdkussen moet ervoor zorgen dat het lichaam van een kind recht ligt ten opzichte van het lijf. Eigenlijk net zo recht als wanneer een kind rechtop staat. Het kussen moet er dus voor zorgen dat het hoofd op de juist hoogte terechtkomt. Eén soort kussen kan niet aan de juiste ondersteuning voor alle verschillende slaapposities voldoen. Daarom is het handig om onder andere naar de favoriete slaappositie van een kind te kijken, om zo tot een geschikt kussen te komen.

Mijn kind slaapt op zijn zij

Als je een kind hebt dat graag op zijn zij slaapt, dan is het slim om een wat dikker kussen te kiezen dat de nek ondersteunt. Voor kinderen die graag op hun zij slapen is een medium kussen de beste keuze.

Mijn kind slaapt op zijn rug

Wanneer je kind het liefst op zijn rug slaapt, kun je het beste kiezen voor een zacht en dun kussen, omdat een dik kussen ervoor zorgt dat de nek teveel in een knik ligt.

Mijn kind slaapt op zijn buik

Voor kinderen die het liefst op hun buik slapen, kun je kiezen voor een extra dun en zacht kussen, of zelfs geen kussen gebruiken.

Mijn kind slaapt steeds in een andere houding

Wanneer een kind geen favoriete slaaphouding heeft, en dus steeds in een andere slaappositie in zijn bedje te vinden is, is een kussen van gemiddelde dikte de beste keuze. Het hoofd en de nek zullen dan in de meeste posities voldoende ondersteuning op het kussen vinden.

Voor welk materiaal kan ik het beste kiezen?

Kinderkussens worden van verschillende materialen gemaakt. Om een materiaal te kiezen dat geschikt is voor jouw kind is het belangrijk om je af te vragen of je kind het ’s nachts snel warm heeft (zweet het veel?). De verschillende soorten materialen hebben daar namelijk allemaal hun eigen invloed op. Zo staat dons bekend om zijn goede vochtregulatie, wat fijn is als je kind veel transpireert tijdens het slapen. Wanneer je kiest voor een synthetisch kussen dien je er rekening mee te houden dat de vochtregulatie daarvan niet altijd even goed is, wat voor een kind dat het snel warm heeft erg onprettig kan zijn. De keuze qua materiaal is grotendeels ook persoonlijk. Sommige mensen kiezen liever niet voor een kussen dat gemaakt is van een dierlijk product, terwijl anderen juist op zoek zijn naar een kussen met dons. Houd er bij het maken van een keuze qua materiaal wel rekening mee dat het handig is als het kussen wasbaar is. Een vulling van wol of natuurrubber kent namelijk voordelen als een goede vochtregulatie, maar deze kussens zijn niet wasbaar, wat met kinderen vaak niet zo heel handig is.


Het eerste kussen

Er zijn een aantal merken die ‘eerste kussen’- kussens maken. Dit zijn kussens speciaal voor kinderen vanaf twee jaar. Deze kussens voldoen (bijna altijd) aan de eisen van een goed kinderkussen. Ze zijn vaak wasbaar, anti-allergeen, en verkrijgbaar in verschillende diktes, zodat je zeker weet dat het hoofd van jouw kind op de juiste manier wordt ondersteund. Sommige van deze kussens zijn zelfs zo gemaakt dat je kind door het kussen heen kan ademhalen, zoals ‘Mijn eerste kussen’ van het merk Silvana. Dit kussen wordt als een van de beste eerste kinderkussens gezien. ‘Mijn eerste kussen’ van Silvana is onder andere verkrijgbaar bij Wehkamp. Natuurlijk is dit niet het enige goede kinderkussen dat verkrijgbaar is. Online vind je nog veel meer kinderkussens die ook zeer geschikt zijn. Het kussen van Silvana is er echter een waar je kind doorheen kan ademen, en dat is voor veel ouders toch de doorslaggevende factor om voor dat kussen te kiezen. Op bol.com, Wehkamp of bijvoorbeeld Jysk, vind je echter nog veel meer kinderkussens die van uitstekende kwaliteit zijn.


Persoonlijk advies

Wil je graag een persoonlijk advies, zodat je zeker weet dat je het juiste hoofdkussen voor jouw kind koopt? Laat je dan vooral adviseren door mensen die er een goede kennis van hebben. Bij een textielspecialist of beddenwinkel hebben ze vaak alle vakkennis in huis om jou te helpen bij het maken van een juiste keuze. Heeft jouw kind bijvoorbeeld last van bepaalde allergieën en weet je daardoor niet goed welk kussen wel of niet geschikt is? Dan kunnen de medewerkers van een speciaalzaak je zeker helpen bij het maken van een goede keuze. Zo weet je zeker dat je een kussen koopt dat past bij jouw kind en zijn of haar slaapgewoontes.


Een kinderkussen kopen

Het aanschaffen van een kinderkussen is eigenlijk pas nodig vanaf het moment dat het kind er zelf om gaat vragen. Sommige kinderen laten dit duidelijk zien door hun hoofd tijdens het slapen ergens op te leggen, bijvoorbeeld op een hand, knuffel of op een stuk gevouwen dekbed. Vaak geeft dat wel een goede indicatie van de behoeften van je kind. Vraagt je kind er niet om en slaapt het prima zonder kussen? Stel het aanschaffen van een kinderkussen dan vooral nog even uit. Bij consultatiebureaus raden ze je zelfs aan om pas een kussen voor je kind aan te schaffen als je kind vier jaar oud is. Er zijn echter een hoop kinderen die veel eerder behoefte hebben aan een kussen, dus mocht jouw kind er daar een van zijn, schaf dan vooral een goed kussen aan. Een goed kinderkussen is niet te dik, kun je wassen, en biedt de juiste ondersteuning voor de slaaphouding van jouw kind. Houd er rekening mee dat je kinderen jonger dan twee jaar nooit een kussen mag geven, daar ze kunnen stikken wanneer ze met hun gezicht in het kussen terechtkomen. Voor kinderen boven de twee jaar is het slapen op een goed kinderkussen wel veilig.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Matras

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag