Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7x het leukste constructiespeelgoed

7x het leukste constructiespeelgoed

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen heeft vroeger wel met LEGO, k’nex of duplo gespeeld. Dit zijn allemaal voorbeelden van constructiespeelgoed dat al tientallen jaren goed in de smaak valt bij kinderen. Naast deze klassieke voorbeelden is er nog zat ander constructiespeelgoed op de markt. Veel van dit speelgoed heeft gunstige invloeden op het kind. Ten eerste kunnen ze hun fantasie laten gaan, ten tweede is het goed voor de fijne motoriek en ten derde stimuleert het hun ruimtelijk inzicht. Verras je kind met het leukste constructiespeelgoed en hij/zij zal ongetwijfeld wel even zoet zijn met dit uitdagende materiaal.


Wat is constructiespeelgoed en wat kun je er mee?

Constructiespeelgoed is er in alle soorten en maten te vinden. Zo zijn er speciale setjes voor kleine kinderen, maar ook geavanceerdere pakketten voor gevorderden. Bovendien wordt dit speelgoed zelfs als lesstof gebruikt op basisscholen en op hogescholen! Zo blijkt maar weer dat spelend leren al jaren zijn vruchten afwerpt. Maar wat is constructiespeelgoed nou precies?

Maak van deeltjes één geheel

Vergelijk constructiespeelgoed met een kast van de IKEA. Je krijgt een pakket met allerlei materialen en daar moet je het mee doen. Met constructiespeelgoed is dat precies zo, maar dan in het klein en van kunststof. In sommige gevallen kun je op basis van een bouwtekening een mooi speelgoed kunstwerk maken. Uiteraard is het ook mogelijk om je fantasie de vrije loop te laten gaan en zelf iets te maken.

Voor alle leeftijden

Constructiespeelgoed is voor iedereen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele voorbeelden: K’nex, LEGO en duplo. Als klein kind speel je eerst met duplo. Naarmate je ouder wordt kun je steeds beter bouwen en ga je over op LEGO, k’nex en misschien nog wel nieuwer materiaal. Op basisscholen worden kinderen vaak ook gestimuleerd om met constructiespeelgoed iets te bouwen als ze hun normale werk af hebben. Dit is namelijk erg goed voor hun motorische en wiskundige ontwikkeling. Niet alleen basisschoolkinderen spelen met dit materiaal, zelfs tieners en adolescenten spelen hier soms mee. Zo wel als hobby als op school. Het is een perfecte manier om kennis te krijgen van hoe bouwtekeningen werken en hoe je op kleine schaal iets maakt. Wanneer je bouwkundige ambities hebt is het perfect om het eerst in het klein te leren.

Verschillende prijsklassen

Er zijn kleine pakketjes voor kleuters die een tientje kosten, maar er zijn ook uitgebreide pakketten voor gevorderden. Deze kosten soms wel een paar honderd euro. Dit geeft aan dat er ongekend veel van dit soort speelgoed in de omloop is. Bekijk goed welk constructiepakket het best bij jou of je kind past en schaf het dan pas aan. Als het te makkelijk is verveelt het snel en als het te moeilijk is wordt er snel opgegeven. Dit is een belangrijk aspect voordat je iets aanschaft. In dit artikel bespreken we de meest uiteenlopende soorten constructiespeelgoed.


Het leukste constructiespeelgoed

In een zee van soorten constructiespeelgoed hebben wij de leukste soorten er voor jou uitgevist. Maak kennis met een ouderwetse, maar geweldige manier van spelend leren. Kies het speelgoed bij voorkeur wel samen met je kind uit. Zo weet je zeker dat hij/zij er enthousiast van wordt en er zeker weten mee gaat spelen.

1. Thames & Kosmos: Remote-Control Machines

Wat is er toffer dan een auto bouwen die je vervolgens zelf kan besturen met een afstandsbediening? Zo wordt het voor kinderen nóg leuker om hun bouwproject af te ronden. Ze zullen zeer gedreven zijn het bouwwerk af te maken aangezien ze er dan next-level mee kunnen spelen. Het ziet er misschien lastig uit, maar kinderen vanaf 8 jaar kunnen hier prima mee overweg. De prijs is wel aardig fors. Je bent voor zo’n pakket al snel €70,- kwijt, maar dan heb je wel wat. Bekijk hier een video om een goede impressie te krijgen.

2. Constructie geometrische figuren

Het gave van dit speelgoed is dat kinderen leren met geometrische figuren te werken. Je zult misschien wel begrijpen dat dit ontzettend goed is voor ruimtelijke en wiskunde inzicht. Daarnaast bevordert dit de fijne motoriek. Dit kleurrijke setje is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 8 jaar oud. Naast dat je er standaard autootjes en huisjes van kunt maken is het ook ideaal om er zelf mee aan de haal te gaan zonder bouwtekening. Kinderen kunnen hier net als k’nex uren mee spelen. Voor een set met 300 onderdelen betaal je zo’n €40,-. Op deze website kun je een set als deze aanschaffen.

3. Joinks

Als je Joinks koopt krijg je een pakket met houten stokjes en kleine materialen waar je deze stukjes mee kunt verbinden. Deze klik je heel simpel aan elkaar vast. Het allerleukst van dit constructiespeelgoed is dat je er ontzettend veel van kunt maken aangezien de speeldoos vol zit met verschillende soorten verbindingsstukjes en stokjes. Bovendien krijg je er een soort zuignapjes bij, waardoor de kunstwerken op tafel blijven staan. Kinderen in groep twee en drie spelen geregeld met Joink. Zo leren ze verschillende geometrische figuren, krijgen ze ruimtelijk inzicht en trainen ze hun fijne motoriek. Een echte win-win situatie. Joinks bestellen? Dat kan op deze website.

4. LEGO

Uiteraard mag LEGO niet ontbreken in het rijtje van leukste constructiespeelgoed. De ontwikkeling in de LEGO-wereld gaat al jaren razend snel. Het is niet voor te stellen wat er allemaal van dit materiaal te bouwen valt. Om het met je eigen ogen te geloven is het aan te raden om naar legoland te gaan. Er zijn honderden, zo niet duizenden legopakketten voor jong en oud waar je naar hartenlust mee kan bouwen. Zowel in speelgoedwinkels als online is LEGO in verschillende soorten en maten te verkrijgen.

5. Clicformers

We zijn aangekomen bij een van de leukste en meest complete setjes constructiespeelgoed. Clicformers is namelijk geweldig voor zowel jonge kinderen (jongens en meisjes) als voor tieners. Met verschillende soorten bouwblokjes is het aan jou de taak er een kunstwerk te maken. Dit kan zowel op basis van je eigen rijke fantasie als iets via een bouwtekening. Bouw je eigen droomwerelden, dieren, auto’s, noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het bouwen met dit materiaal. De prijzen variëren van €15,- tot €200,-.

6. Meccano

Meccano is erop gericht om echt een voorwerp te bouwen. Je koopt een pakket met veel verschillende materialen, een bouwtekening en gereedschap. Het is vervolgens aan jou de taak om de boel in elkaar te klikken en schroeven. Deze manier van bouwen is voor gevorderden. Om deze reden raden we ook aan om dit speelgoed aan te schaffen voor kinderen vanaf een jaar of 11. Er zijn veel uiteenlopende pakketten waarmee je bijvoorbeeld auto’s, tractors of huizen kunt bouwen. Meestal betaal je tussen de €30,- en €40,- voor Meccano. Kinderen vinden het vaak leuk om hun eigen Meccano-bouwwerken in een vitrine op hun kamer te zetten.

7. Fisschertechnik

Dit constructiespeelgoed is een soort combinatie van k’nex en lego. Perfect voor het ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en creativiteit. Een ander groot pluspunt van Fisschertechnik is de prijs. Je betaalt voor een pakket namelijk niet rond de €30,- of €40,-, maar meestal tussen de €10,- en €30,-. De leeftijdsrichtlijn is ongeveer vanaf een jaar of 7. Dit hangt echter ook van het pakket af. Je hebt lastige voertuigen om te bouwen, maar er zijn ook wat simpelere dingen zoals een reuzenrad. Kijk vooral eens rond op de website van de Lidl. Daar bieden ze veel mooi Fisschertechnik speelgoed aan voor hele aantrekkelijke prijzen.


Financiële tip: koop en verkoop tweedehands

Constructiespeelgoed is vaak vrij prijzig. Vooral als je je bedenkt dat je kinderen er vroeg of laat op uitgekeken zijn. Ook kun je met sommige pakketten slechts één voertuig maken. Daarom raden wij aan om eens rond te kijken op tweedehandswebsites zoals Marktplaats.nl. Ontzettend veel mensen bieden daar constructiespeelgoed aan. Waarschijnlijk van hun kinderen die er op uitgekeken zijn. Een goede tip dus om dit soort speelgoed daar te zoeken voor aantrekkelijke prijzen. Aandachtspuntje is wel dat je nooit zeker weet of de pakketten compleet zijn.


Conclusie

Spelend leren is een van de effectiefste manier om kinderen kennis bij te brengen. Middels constructiespeelgoed leren kinderen ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Daarnaast bevordert dit speelgoed hun creatief vermogen en fijne motoriek. Buiten het leren om is het voor kinderen vooral ontzettend leuk om zelfs iets te bouwen en lekker met hun handen bezig te zijn.  Constructiespeelgoed is er in allerlei vormen, maten en prijsklassen. In dit artikel heb je een goede indruk gekregen welke soorten er bestaan, voor welke leeftijden de pakketten geschikt zijn en hoe veel je er voor betaalt. Weet jij al welk constructiespeelgoed je aanschaft voor je kind(eren)?foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Kado

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag