Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

13 tips voor een goedkope babykamer

13 tips voor een goedkope babykamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De babykamer is voor veel ouders een magische ruimte. Het liefst begin je direct met het inrichten van de kamer nadat je weet dat er een baby’tje op komst is. Maar het budget is niet altijd genoeg om de eerste de beste babywinkel in te lopen en daar alles te kopen wat je leuk vindt. Gelukkig kan het ook anders. In dit artikel geven we je namelijk 13 tips voor een goedkope babykamer.


Je wilt de babykamer gaan inrichten met leuke spulletjes, maar je hebt niet zoveel geld. Hoewel je misschien denkt dat het niet mogelijk is, kun je met een klein budget echt een leuke babykamer samenstellen. Begin je op tijd en ben je een beetje handig? In dat geval ben je soms al voor 100 euro klaar. Wil jij je baby ook een mooie kamer geven voor weinig geld? Hier lees je 13 tips hoe je dat doet.


13 tips voor een goedkope babykamer


1. De belangrijkste tip: begin op tijd

De belangrijkste tip om de babykamer goedkoop te kunnen inrichten, is door op tijd te beginnen. Neem je een paar maanden de tijd om de andere tips uit deze lijst toe te passen, dan heb je veel langer de tijd om te wachten op aanbiedingen, tweedehands spullen of uitverkoop artikelen. Koop je alles lastminute, dan betaal je waarschijnlijk de hoofdprijs, of je hebt uiteindelijk toch niet de spullen die je graag wilde hebben. Daarnaast is de babykamer niet het enige waar je mee bezig bent als er een baby’tje aankomt. Begin dus vrijwel direct met het bepalen van een strategie voor de kinderkamer.


2. Kies een neutrale kleur

Als aanstaande ouder wil je het liefst een prachtige kamer hebben voor je baby. Felroze of babyblauw zijn dan misschien voor de hand liggende keuzes, of misschien wel een mooi behang. Maar je kindje is in het begin nog helemaal niet in staat om die muren te zien. En tegen de tijd dat je baby wat ouder is, wordt het alweer tijd om een andere kleur te kiezen. Bespaar jezelf dus tijd en geld door te kiezen voor een kleur die neutraal is.


3. Kies tweedehands meubels

Iedere dag worden er duizenden baby’s geboren. Die hebben ook allemaal een babykamer nodig. Maar na enkele maanden of jaren is het alweer tijd voor nieuwe meubels. Begin je op tijd met verzamelen, dan kun je vrijwel alle meubelstukken in goede kwaliteit kopen op tweedehandswebsites zoals Marktplaats. Dagelijks worden er duizenden babyspulletjes online gezet. Begin je op tijd, dan heb je zelfs de luxe dat je kunt wachten op de ultieme meubelstukken voor jouw babykamer. Je kunt natuurlijk ook naar een vlooienmarkt om te zoeken naar tweedehands babyspulletjes.


4. Ga budget shoppen

Er zijn voor ieder budget babyspullen te kopen. Heb je weinig geld, dan zijn er gelukkig ook voor jouw baby genoeg spulletjes te koop. Je moet wel even weten waar je die spullen moet kopen. Het makkelijkst is om te zoeken naar outletstores van babywinkels. Je kunt die vinden door even te Googelen wat er bij jou in de buurt zit. Daarnaast zijn goedkopere winkels zoals IKEA, Leen Bakker en Xenos natuurlijk ideaal om goedkope meubels te kopen. In winkels zoals Flying Tiger en Hema vind je juist weer kleine en leuke spulletjes om de babykamer mee te versieren.


5. Kies twee-in-één meubelstukken

Je hoeft niet voor alles een apart meubelstuk te zoeken. Om ruimte en geld te besparen kun je ook prima kiezen voor een twee-in-één meubelstuk. Bijvoorbeeld een ladekast en commode in één. Kies je voor een kast met de juiste hoogte, dan kun je daar eenvoudig een plek van maken waar je de baby verschoont. Heeft je baby geen luiers meer nodig, dan kun je de kast gebruiken voor normale kleren en schoenen.


6. Versier de muur

Een makkelijke manier om geld te besparen is door geen permanente versieringen op de muur te schilderen of behangen. Je kunt met muurstickers namelijk een groot verschil maken voor de babykamer, zonder daar een fortuin aan uit te geven. De stickers kosten vaak een paar euro en knappen in één keer een neutrale muur op. Daarnaast zijn de stickers weer eenvoudig te verwijderen als jij ze zat bent of als je kindje er te oud voor is geworden. Stickers zijn trouwens ook een leuk cadeautje om te geven als je kindje iets ouder is. Disneyhelden of -prinsessen doen het namelijk altijd goed en kosten bijna niets.


7. Koop een meegroeibed

Kleine babybedjes zijn schattig, maar ook duur en onpraktisch. Want voor je het weet is je baby alweer een paar centimeter langer en moet er een nieuw bed voor in de plaats komen. Een meegroeibed is daarom een goede manier om die kosten te besparen. Zo’n bed kun je namelijk gewoon uitschuiven zodra je baby groter is geworden. Dat is eenvoudig én kostenbesparend.


8. Doe (vrijwel) niets met de vloer

Zoek je op internet naar vloeren voor de babykamer, dan kom je verschillende opties tegen. Maar heb je al een vloer in de kamer liggen, laat die dan gewoon lekker hetzelfde. Leg hooguit een groot vloerkleed neer om de kamer een wat zachtere sfeer te geven. Die kleden kun je ook gewoon goedkoop tweedehands kopen en de kamer krijgt daar direct een flinke upgrade van.


9. Gebruik je netwerk

Overal om je heen zijn mensen met baby’s. Vraag eens in de rondte of er mensen zijn die spulletjes wegdoen. Die ouders komen namelijk in een nieuwe fase van het ouderschap en willen dolgraag hun spulletjes kwijt voor een schappelijke prijs. Zo maken ze weer ruimte voor nieuwe spullen voor de kinderkamer. Heb je eenmaal een aantal spulletjes overgenomen van een baby die iets ouder is dan jouw kindje, dan zullen die ouders ook weer direct aan je denken zodra er in dat huishouden weer wat babyspulletjes weggedaan moeten worden.

Jij kunt uiteindelijk ook je eigen netwerk gebruiken om weer van je eigen babyspullen af te komen voor een goede prijs. Verzamel een aantal mensen om je heen met baby’s die jonger zijn dan jouw baby. Zo heb je altijd de mogelijkheid om snel van je overbodige spullen af te komen.


10. Start een DIY maand

Ben je een beetje handig? Dan is zelf dingen maken natuurlijk het leukst en het goedkoopst. Met wat houden planken weet jij vast wel een ladekastje te fabriceren en een ledikantje is dan ook niet meer zo moeilijk. Het hout en overig materiaal voor dat soort meubelstukken kost maar een tientje, waardoor je zo gemakkelijk tientallen euro’s per meubelstuk bespaart. Een ander leuk voordeel is dat de babykamer echt one-of-a-kind wordt. Er is echt niemand die precies dezelfde babykamer heeft als jij. Wil jij je baby een stukje authenticiteit meegeven? Dan is dit de uitgelezen kans!


11. Zet een paar plantjes neer

Een baby heeft maar weinig spulletjes nodig. Werk je met minimale middelen en zet je niets overbodigs neer, dan kan de babykamer nogal ‘minimalistisch’ ogen. Je kunt dat eenvoudig oplossen door een grote kamerplant in de hoek neer te zetten. Naast dat het een echte eye catcher kan worden, zorgt het ook voor een gezonde leefomgeving voor je baby. Op de markt kun je soms voor een spotprijs een grote kamerplant op de kop tikken, wat vaak een stuk goedkoper is dan het gebruiken van een grote kast om de lege ruimte in de babykamer op te vullen.


12. Koop een complete babykamer

Zoals je weet, komen kortingen vooral tevoorschijn als je meerdere spulletjes koopt. Dat geldt ook voor de babykamer. Op websites zoals babykamers.nl en babypark.nl kun je namelijk complete babykamers kopen. Je hebt dan voor 200 tot 300 euro een prima inventaris om de hele babykamer te vullen met leuke en handige spullen.


13. Mix verschillende designs

Het is natuurlijk leuk om de babykamer in te richten in één stijl. Maar stijlen en mode veranderen en het mixen van verschillende stijlen is tegenwoordig ook gewoon geoorloofd. Dat komt goed uit, want dan kun je echt gaan koopjesjagen. Je commode hoeft dus echt niet perse te passen bij het ledikant. Je kunt bijvoorbeeld verschillende kleine houten spullen met diverse stijlen kopen en ze allemaal zelf in één kleur verven. Je behoudt dan toch eenzelfde kleur, maar de stijl van de meubels is net iets anders. Daarmee bespaar je geld, maar het ziet er ook nog eens heel erg leuk uit!


Het inrichten van een babykamer is altijd leuk. Een lager budget hoeft daar helemaal niets aan te veranderen. Sterker nog, budget shoppen voor de babykamer is veel leuker dan alles kunnen kopen wat er te koop is. Want je gaat al je creativiteit gebruiken om tot leuke oplossingen te komen. En dat is een kwaliteit waar je als kersverse ouder ook dankbaar gebruik van kunt maken! Meer lezen over babykamer? Lees ook ons artikel met inspiratie voor de babykamer. Liever bezighouden met andere benodigdheden? Bekijk dan wat je allemaal nodig hebt voor een baby.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag