10x inspiratie voor de babykamer

10x inspiratie voor de babykamer

Laatst bijgewerkt: 19 november 2018

De babykamer is (of zal) een hele belangrijke plek in je woning (worden): het is je plek waar je kleintje zal slapen, waar je hem of haar zult voeden en waar je je baby opgroeit. Je wilt daarom dat het een fijne, veilige en schone plek is. Misschien is er in jouw gezin een eerste kleintje onderweg, wil je de babykamer van je vorige kind een update geven of vind je het gewoon heel erg leuk om inspiratie op te doen voor een babykamer: wij zetten speciaal voor jou tien tips, inspiratie en doe-het-zelf ideeën voor de babykamer op een rijtje.


1. Dek de basis

Het inrichten van de babykamer kan best voor wat stress zorgen. Je hebt zo veel keuze! Kijk daarom eerst naar wat je écht nodig hebt, en ga vanuit daar door met het stylen van het kamertje. De volgende zaken zijn onmisbaar op een babykamer:

  • Een wiegje, box of ledikantje (met matras en beddengoed)
  • Een commode met een aankleedklussen
  • Een (schommel) stoel waar je in kunt voeden
  • Een nachtlampje
  • Een kledingkast
  • Gordijnen

Als je deze spullen hebt aangeschaft, ben je al een heel eind met de babykamer! Bij de Ikea vind je prachtige en scherp geprijsde wiegjes, maar je kunt er ook voor kiezen om een meegroei bedje aan te schaffen. Zo kunnen jij en je kindje er nog jaren plezier van hebben. Of wat dacht je van het wiegje waar jij zelf in hebt geslapen?

https://nl.pinterest.com/pin/298082069071976621/


2. Beken (een andere) kleur!

Bij een babykamer denk je al snel aan roze voor een meisje en blauw voor een jongetje. Hoe lief dat ook is, het is ook wel een beetje cliché. Sla daarom eens een andere weg in en verf de kamer van jouw kleintje eens in een hele andere kleur!

Een leuk behangetje

Hoe leuk is een mooi behangetje voor de kinderkamer? Wat dacht je van een muur vol prachtige bloemen, bohemien behang voor ouders die van reizen houden of leuke, simpele stippels? Met behang heb je al snel een mooie stijl voor de babykamer.

Schattige muurstickers

Ook populair voor de kinderkamers: mooie muurstickers. Leuk als je een kamer wilt in een thema, bijvoorbeeld Jip en Janneke. Met muurstickers kun je ook heel creatief zijn, kijk maar naar deze beer van Hartendief, die zo geplakt is dat hij het nachtlampje vasthoudt. Schattig!

https://nl.pinterest.com/pin/308004062001336543/

Harmonieus wit

Een goede tip voor een rustige kinderkamer: ga voor wit! Dat is veilig als je het geslacht van je kleintje nog niet weet, of als je voor een gender neutrale kamer wilt gaan. Wit geeft een gevoel van veiligheid en rust. En dat is natuurlijk precies wat jij je baby gunt.

Het mag: donkere kleuren

Er wordt vaak gedacht dat kinderkamers zachte, vrolijke kleuren moeten hebben. Niets is minder waar! Als je de babykamer in donkere kleuren verft kan dat een ontzettend stijlvol effect hebben. Ook fijn als je de kamer van je kleintje in dezelfde stijl wilt hebben als de rest van het huis.

Ga zelf aan de slag met de kwast

Je kunt er ook voor kiezen een kwast te pakken en de babykamer zelf te stylen. Zet bijvoorbeeld stippen in verschillende kleuren op de muur, of verf slechts een gedeelte van de muur in een bepaalde kleur. Je kunt ook zelf een verfstencil maken, door een figuurtje uit karton te knippen. Zo kun je daar steeds weer overheen verven. Door speels om te gaan met de ruimte, creëer je al gauw een originele kinderkamer.

https://nl.pinterest.com/pin/658792251714232784/

https://nl.pinterest.com/pin/424253227373840327/


3. Ga voor verschillende materialen

De kleur van je babykamer is gekozen. Nu kun eens naar de materialen kijken. Hout ligt voor de hand, maar wat dacht je van (duurzame) materialen als rotan, bamboe of katoen? Het staat prachtig om de kamer van je kleintje in te richten met elementen van hetzelfde materiaal. Heb je een wiegje van bamboe? Schaf dat ook een bamboe lamp aan, of een mooie schommelstoel van dit materiaal. Zo zorg je voor een mooi geheel.

https://nl.pinterest.com/pin/322077810836479980/


4. Style de babykamer af met leuke accessoires

Het leukste gedeelte: het stylen van de babykamer. Met accessoires kun je de kamer van je kind in stijl afmaken. Hang bijvoorbeeld schattige slingertjes op, leg een mooi kleed op de grond (ook fijn tegen koude voeten tijdens het voeden) of spel in grote, houten blokletters de naam van je kindje. Het is ook leuk om boven de commode een plankje op te hangen, waar je leuke spulletjes op kunt verzamelen.

Extra tip: dit is eigenlijk een kruidenplankje van de Ikea, maar je kunt hier gemakkelijk leuke schilderijtjes en andere snuisterijen neerzetten. Het balkje zit dan voor de spulletjes, zodat ze niet gauw van het plankje af kunnen vallen. Handig!

5. Begin bij het belangrijkste: het bedje van je baby

Begin bij het inrichten van de babykamer bij één van de belangrijkste meubels: het bedje van je kind. Een baby slaapt natuurlijk nog veel, dus de wieg of de box is cruciaal voor de babykamer. Het is fijn om goed na te denken over de plek van het bedje: zet hem midden in de kamer, zodat je er vanuit elke hoek goed bij kunt, of juist tegen de muur, zodat je baby geen kattenkwaad kan uithalen. Waar je het wiegje zet, ligt natuurlijk ook heel erg aan de aard van je kindje. Natuurlijk zet je het bedje niet vlak naast de kachel of scherpe hoeken van de vensterbank.


6. Denk ook om de veiligheid

Wat soms nog wordt vergeten bij het inrichten van de babykamer, is wel een hele belangrijke zaak: de veiligheid van je kindje. Kijk dus goed of meubels geen scherpe randjes hebben en of de plekken voor het wiegje of de schommelstoel wel handig zijn – of kan je baby vanuit de box van alles grijpen? Spulletjes raken op den duur ook versleten, waardoor het goed is om de materialen op de babykamer eens in de zo veel tijd te controleren. Kijk ook goed uit voor losse snoeren en voorzie stopcontacten van een beschermplaatje.

Door van te voren al goed na te denken over deze zaken, zul je in de toekomst eventuele problemen voorkomen. Je baby wordt natuurlijk groter en kan zelf steeds meer: richt daar ook de babykamer alvast een beetje op in.


7. Investeer in een mooi nachtlampje

Een nachtlampje in de babykamer is altijd een goed idee: je kindje zal fijner slapen, en jij zult niet elke keer weer je teen stoten als je midden in de nacht je kleintje gaat voeden of verschonen. Naast dat een nachtlampje erg praktisch is, creëert het ook een fijne, huiselijke sfeer in de kinderkamer. Je hebt nachtlampjes die mooie figuren op de wanden projecten, of in de vorm van stoere dieren.

https://nl.pinterest.com/pin/71565081567105056/

Extra tip – Investeer ook in een dimmer voor het nachtlampje: wel zo fijn als je zelf de hoeveelheid licht op de babykamer kunt regelen.

8. Een plekje voor de kleertjes

De meeste kersverse ouders kunnen niets leukers bedenken: shoppen voor je kleintje! Er zijn zo veel schattige kleertjes te koop en je kind zal nog niet zeuren over de kleur van de net aangeschafte kledij. Maak een mooie kledingkast op de kinderkamer, zodat je genoeg ruimte hebt voor de kleertjes van je baby.

Een kast speciaal voor de babykamer is vaak klein. Je kunt er daarom ook voor kiezen om zelf een kast te maken, met bijvoorbeeld de combinaties van Pax van de Ikea. Met Pax kun je zelf kiezen hoe je de kast indeelt: wil je veel hangruimte, of juist meer planken?


9. Do it yourself!

Het is helemaal leuk om zelf iets voor de kinderkamer in elkaar te knutselen. Dat draagt weer extra bij aan de voorpret! Ga bijvoorbeeld eigenhandig aan de slag met een commode: van een oud ladekastje kun je een prachtige luiertafel maken. De ideale hoogte voor een commode is tussen de honderd en 120 centimeter. Bevestig er leren handvaten aan en je hebt in een handomdraai een origineel meubel voor de babykamer. Of maak zelf een mobiel voor boven het wiegje: knip sterren, hang pompommetjes aan touwtjes en laat je baby in slaap gevallen onder een zelfgemaakte mobiel.

https://nl.pinterest.com/pin/766034217842019613/


10. Vergeet ook jezelf niet

Natuurlijk richt je de kinderkamer helemaal in op je kleintje, maar vergeet bij het inrichten ook jezelf niet. Het is belangrijk dat je baby zich prettig voelt in de kamer, maar ook jij en/of je partner zullen heel wat tijd in deze ruimte spenderen. Wat dacht je van het voeden, verschonen en in slaap sussen? Zorg er daarom voor dat je in de babykamer ook een fijne plek voor jezelf creëert, met bijvoorbeeld een schommelstoel waar jullie lekker kunnen knuffelen.


Met de inspiratie uit dit artikel tover jij de babykamer in een oogwenk om tot een heerlijk plekje voor je kleintje. Alles valt en staat met de kleuren en materialen: door hier eens af te wijken van hout en roze en blauw creëer je al snel een originele kinderkamer.Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag