Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor planten aan de muur

10 tips voor planten aan de muur

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bij een plantenmuur denk je misschien aan een muur vol met planten in de tuin, aan de buitenkant van een gebouw of een paar hangplanten in je huis. Waar je ook aan kan denken is gewoon een echte plantenmuur binnenshuis! Tegenwoordig zijn er mogelijkheden en tips genoeg om eens wat anders te doen om jouw huis op te fleuren. In dit artikel geven wij 10 tips voor planten aan de muur, zowel voor binnen- als buitenshuis.


1. Potten tegen de wand 

Een manier om een plantenmuur in je huis te bouwen is door simpelweg plantenpotten te maken – of kopen – die je tegen de wand kunt plaatsen. Het is hier dus van belang dat je potten hebt die je ofwel aan de zijkant tegen de wand kunt plaatsen, of zelf een stellage maakt waar je de potten scheef tegen bevestigd. 

Qua onderhoud is dit de meest makkelijke plantenmuur die er is. Wanneer een plant vervangen moet worden hoef je hem namelijk alleen maar uit de pot te halen en er een ander in te stoppen. Logisch, denk je? Maar als je tip 2 leest dan snap je waarom we dit benoemen. 

https://nl.pinterest.com/pin/372954412863749823/ 


2. Plantenrek 

Een andere manier om een plantenmuur in je huis te maken is door een plantenrek te maken. Je kunt dan een raster kopen en deze bijvoorbeeld in het frame van een schilderij plaatsen zodat de plantenmuur mooi omrand is. Door het rek heen bevestig je planten, je laat de potten aan de achterkant. In plaats van de potten kun je ook – wanneer je een schilderijframe gebruikt – aan de achterkant een bak maken met aarde, waarin je de planten plant. 

Het water geven en vervangen van planten die het niet hebben overleefd, zijn in dit geval wat meer een uitdaging. We raden aan om dan ook geen planten in dit rek te plaatsen die veel water nodig hebben. De kans op overlopen is namelijk wat groter dan bij tip 1. 

https://nl.pinterest.com/pin/451908143837513269/


3. Plantenkast of -plankjes

Voor de derde tip voor planten aan de muur hoef je maar weinig in huis te halen – mits je een kast tegen de muur hebt staan of plankjes hebt hangen. Het is heel simpel maar heel leuk: haal je kast of plankjes leeg en zet op iedere plank een plant. Je kan zelf nog wat klussen door bijvoorbeeld al je potten in dezelfde kleur als je kast of planken te verven, of ze juist allemaal in verschillende kleur of tint te verven. 

Het onderhoud van de planten is niet speciaal bij deze plantenmuur. De planten staan gewoon in een eigen pot en recht overeind. Je hebt dus zelf in de hand hoeveel onderhoud jij aan de planten hebt, afhankelijk van de planten die je kiest. 

https://nl.pinterest.com/pin/777363585657113607/ 


4. Plantenhangers

De plantenhanger is er in allerlei soorten en maten. Je kunt kleine, grote, houten, stalen, glazen of zelfs plantenhangers van touw ophangen. Plantenhangers van touw zijn trouwens heel makkelijk zelf te maken. Bij plantenhangers moet je er rekening mee houden dat je deze dus wel ergens moet ophangen. Dit betekent dus gaten boren. Niet iedereen is hier fan van, want wat als je de hangplanten zat bent? Dan blijf je met die gaten in je plafond zitten. 

Qua onderhoud kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Hangplanten komen in hun eigen pot te hangen met wat aarde indien nodig. Wees er zeker van dat jouw plantenhanger waterdicht is, en je bent verzekerd van veel hangplezier! 

https://nl.pinterest.com/pin/467248530061184416/   


5. Low maintenance planten voor binnen 

Leuk zo’n plantenmuur, maar heb je wel genoeg tijd om alle planten hun individuele aandacht te schenken? De ene moet eens per week water, de ander twee keer per week en de ander maar een keer in de twee weken. En dan moet je bij sommige planten ook nog eens de dode bladeren eraf halen, of de steeltjes bijwerken. 

Een oplossing hiervoor zijn planten die weinig onderhoud nodig hebben. En als je ze dan eens vergeet water te geven, dan is er bij deze planten geen man overboord. Dan doe je het gewoon een week later! Een aantal van dit soort planten zijn: 

  • Aloë vera plant 
  • Cactus
  • Krulvaren
  • Graslelie 
  • Hawortia 
  • Klimop (Hedera) 
  • Peperomia 

6. High maintenance planten voor binnen 

Bloeiende kamerplanten hebben over het algemeen wat meer onderhoud nodig. Het voordeel dat hier tegenover staat is echter wel, dat zij kleur met zich meebrengen. Kamerplanten die weinig onderhoud nodig hebben zijn meestal groene planten, die geen bloeiperiode hebben. Bij bloeiende kamerplanten is dit anders. 

Let bij deze planten goed op waar je ze plaatst, niet iedere plant gaat namelijk bloeien wanneer deze alleen maar in de schaduw of in de kou staat. En er zijn ook planten – zoals de Vriesea, die überhaupt maar 1 keer bloeien. Een aantal leuke bloeiende kamerplanten zijn:

  • Vriessea 
  • Orchidee
  • Begonia
  • Bromelia
  • Flamingoplant
  • Chinese roos
  • Guzmania 

7. Lichtinval

Zoals eerder genoemd is het belangrijk dat je rekening houdt met de lichtinval. Voordat je jouw plantenmuur plaatst is het van belang om te weten welke planten je wilt kopen. Wil jij bijvoorbeeld een Bromelia in jouw plantenmuur, dan is het niet zo handig om een muur te gebruiken waar geen zonlicht op komt. 

Bij planten die weinig onderhoud nodig hebben zie je vaak dat deze wel tegen een donker plekje kunnen. Maar om er zeker van te zijn dat niet de helft van jouw plantenmuur niet na een paar weken vervangen moet worden, kun je het best per plant de specificaties bekijken. 


8. Planten voor in de badkamer 

In een eerder artikel, 10x inspiratie voor de moderne badkamer, heb je kunnen lezen dat planten heel hip zijn en sfeerverhogend om in de badkamer te zetten. Nadat we verschillende soorten planten hebben opgesomd en je hebben verteld om rekening te houden met de lichtinval, geven we je ook graag een aantal ideeën voor planten die je in jouw plantenmuur in de badkamer kan plaatsen: 

  • Graslelie
  • Varen
  • Lepelplant
  • Bamboe
  • Aloë vera 

https://nl.pinterest.com/pin/546554104768873526/ 


9. Plantenmuur buitenshuis

Een plantenmuur buitenshuis is ook hartstikke leuk. Het is een beetje de geüpgrade versie van de klimopmuur. Vaak kunnen mensen in de tuin groter uitpakken met hun plantenmuur dan binnen, wat de mogelijkheden enorm maakt! Een plantenmuur die we nog niet hebben beschreven is die we bij Eigen Huis & Tuin hebben gezien. 

Bij deze plantenmuur worden er een aantal lange bakken die dienen als waterreservoir, boven elkaar aan de muur bevestigd. Tussen deze bakken kun je zogeheten cassettes schuiven, waar de planten horizontaal in vast staan. Aan de onderkant van zo’n cassette zit een soort doek, die in het waterreservoir hangt. Zo krijgen de planten steeds voldoende water binnen. 

Het voordeel van zo’n muur – behalve dat je hem enorm groot kan maken – is dat de planten makkelijk te verwisselen zijn. Je kunt op elk gewenst moment een cassette met planten eruit schuiven. 


10. Buitenplanten

Nu vraag je je misschien af welke planten je dan in zo’n plantenmuur in je tuin kan stoppen. Of misschien wel aan de zijkant van je huis. Wij geven je een overzicht van leuke planten, die buiten overleven en die in zo’n plantenmuur passen: 

  • Gaultheria
  • Calluna
  • Leucothoe
  • Osmanthus
  • Klimop (Hedera)

Om eens helemaal wat anders te doen, zou je zelfs een moestuintje kunnen beginnen in je plantenmuur. Je kunt de muur dan niet verticaal hangen, zoals in dit voorbeeld, maar je kunt wel een plantenkast of plankjes maken in de tuin! Verbouw hier bijvoorbeeld kruiden als: dille, bieslook, munt, oregano, tijm, rucola of zelfs tomaatjes en radijsjes!

https://nl.pinterest.com/pin/139119075975217521/ 



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag