Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe werkt isolerende raamfolie?

Hoe werkt isolerende raamfolie?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Isolerende raamfolie is een folie die je op of voor je raam aanbrengt. Deze folie zorgt ervoor dat de warmte in je huis blijft, en de kou buiten. Het is een goedkopere oplossing dan het vervangen van alle ramen, maar is het net zo effectief? Lees hieronder alles over isolerende raamfolie, van de verschillende soorten, tot de voor- en nadelen en waar je het kan kopen. 


Hoe werkt het 

Er zijn twee verschillende soorten isolerende folie te onderscheiden die beide net wat anders werken. Isolerend folie die je direct op het glas plakt en isolerende folie die je op het kozijn aanbrengt. Beide komen aan de binnenkant van het raam en zijn bijna niet zichtbaar.

Isolerend folie op het raam

Dit is een folie die direct op het glas wordt geplakt. De folie plak je aan de binnenkant van je raam, waardoor je deze bijna niet ziet zitten wanneer het erop zit – mits het secuur is gedaan. Een goede isolerende raamfolie heeft een reflecterende laag die ervoor zorgt dat de warmte terug naar binnen wordt gekaatst en de kou buiten blijft. 

Met isolerend raamfolie moet je er rekening mee houden dat dit alleen op enkel- en dubbelglas aangebracht kan worden. Op HR-glas kan het namelijk zorgen voor beschadiging van het glas. Voor het beste en mooiste resultaat is het aangeraden om de folie door een professional te laten aanbrengen.

Isolerend raamfolie kun je ook zelf aanbrengen (als je dit zelf ergens weet aan te schaffen, daarover later meer). Dit is wel een wat wat fijner werkje dan het aanbrengen van kozijnfolie, wat we hierna zullen bespreken. Waar je met kozijnfolie de rimpels uit het folie kan föhnen, zit je met raamfolie voor altijd vast aan die grote luchtbellen die eronder zitten na het plakken. De volgende stappen kun je volgen wanneer je zelf raamfolie wilt aanbrengen: 

 1. Maak het raam goed schoon. Dit zorgt ervoor dat de folie goed blijft plakken.
 2. Snijd het folie op maat. Je mag aan alle kanten een stukje overhouden, dit kan je namelijk achteraf netjes bijsnijden. 
 3. Plak de folie rustig van boven naar beneden, en zorg er met een lineaal of een wisser voor dat je alle luchtbellen er direct uit strijkt. 
 4. Wanneer het folie op de ruit zit. Kun je het geheel nog plat strijken met een lineaal of ruitenwisser. Het kan ook helpen het even nat te spuiten met een plantenspuit en dan nog recht te vegen.

Isolerend folie op het kozijn

Dit is een doorzichtige folie die je dus niet op het raam plakt, maar vóór je raam. Deze folie span je aan de binnenkant van je raam op het raamkozijn en zo creëer je een isolerende luchtlaag tussen je raam en de folie. 

Kozijnfolie is bijna niet zichtbaar, omdat de doorzichtige folie super strak over het kozijn heen zit. Maar het dubbelzijdige tape waarop het geplakt is, kan wel nog zichtbaar zijn. Je moet er ook rekening mee houden dat als jouw raam of deur nog open moet kunnen, dit soort folie niet altijd de meest ideale oplossing is. 

Kozijnfolie is makkelijk zelf aan te brengen mits je er even de tijd voor neemt. Je moet namelijk dubbelzijdige plakstrips aanbrengen rondom je venster, waar je de folie overheen plakt. Voor een goed resultaat volg je de volgende stappen: 

 1. Maak je ramen goed schoon. Dit kan namelijk niet meer wanneer het folie eroverheen zit.
 2. Maak je kozijnen goed schoon. Dit zorgt ervoor dat het tape goed blijft zitten. 
 3. Snijd het dubbelzijdige tape op de juiste grootte. Zorg ervoor dat het een nette vierkant of rechthoek vormt om je raam heen, je kan het tape namelijk blijven zien wanneer het folie eroverheen zit. 
 4. Snijd de folie op maat. Houdt aan alle kanten ongeveer 5 centimeter over, dit kan je er achteraf netjes af snijden. 
 5. Plak de folie op het dubbelzijdige tape. Het hoeft niet superstrak, maar wel zo strak mogelijk.
 6. Föhn de folie strak. Kozijnfolie is krimpfolie dat door het te verwarmen strak wordt getrokken.

Wat zijn de voordelen

Dat isolerende raamfolie bespaart op de energierekening staat voorop. De reden om dit folie aan te brengen is natuurlijk om je huis beter te isoleren en de warmte binnen te houden. Vooral in de winter kan dit flink schelen op de energierekening. Maar er zijn meer voordelen. 

 • Een goed alternatief wanneer je jouw glas niet mag vervangen, doordat je in een huurwoning woont of een monumentaal pand. 
 • Een goedkoop alternatief voor het compleet vervangen van je ramen voor dubbelglas of HR glas.
 • Bijna niet zichtbaar.
 • Zelf aan te brengen. 

Wat zijn de nadelen 

Natuurlijk isoleert folie wel minder goed dan dubbelglas of HR-glas. Anders zou iedereen het wel gebruiken in plaats van al dat geld uit te geven aan peperdure isolerende ramen. De nadelen op een rijtje: 

 • Isoleert minder goed dan dubbelglas of HR-glas.
 • Bij kozijnfolie bestaat de mogelijkheid dat je het over je raam- of deurhendel moet plakken en deze dus niet meer open kan. 
 • Wil je het eraf halen, dan moet je het plak er goed af boenen met bijvoorbeeld ammoniak om van alle plakrestjes af te komen. 
 • Voor glasfolie wordt vaak een vakman aangeraden. Ben je zelf niet zo thuis in doe-het-zelven, dan loopt het toch nog aardig in de kosten. 

Waar kun je het aanschaffen

Bij veel doe het zelf winkels wordt isolerend kozijnfolie verkocht. Voor isolerend raamfolie met een goede isolerende waarde, moet je echter wat beter zoeken. 

Kozijnfolie kopen

De Tesa kozijnfolie lijkt het meest populair te zijn en wordt verkocht bij onder andere: Gamma, Conrad en Ecomondo. Bij de Gamma betaal je €8,95 voor een folie van 1,7m x 1,5m. Bij Ecomondo betaal je hier €9,95 voor en bij de Conrad verkopen ze een folie van Tesa van 4m X 1,5m voor €16,99. Bij de Energiebespaarshop.nl verkopen ze 2 rollen folie van MERK van 1,57m X 1,2m voor €12,00. Alle prijzen zijn inclusief BTW. Voldoende keuze in winkels, maar ook in groottes van de folie dus.

Raamfolie kopen

Isolerende raamfolie is wat moeilijker te vinden. Even Googelen en je wordt al snel bedolven onder resultaten met zonwerende folie, kozijnfolie en spiegelfolie. Dat is dus wat we allemaal niet moeten hebben. Manprotection, Reflect Glasfilm, Gebouw Raamfolie en Perspectief Windowfilm zijn bedrijven die isolerend raamfolie verkopen. Prijzen zijn alleen op aanvraag verkrijgbaar.


Tips

We hebben je nu uitgelegd hoe de twee soorten isolerende folie werken, hoe je het kunt aanbrengen, wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van elkaar en van dubbel of HR-glas én waar je het kunt aanschaffen. Hier kom je dus een heel eind mee!

Voordat je een keuze maakt en aan de slag gaat, willen we je nog wat tips meegeven.

 • Kies je voor isolerende raamfolie, pas dan op dat je geen zonwerende folie koopt waarmee je de zon – en dus de warmte – juist buiten houdt.
 • Pas ook op dat je niet gewoon decoratief raamfolie koopt, of blinderend raamfolie. Dit heeft namelijk een heel ander doel.
 • Om isolerend raamfolie te herkennen, kun je je vasthouden aan een aantal waardes. Deze waardes zeggen je opzich misschien niet zo veel, maar wel wanneer je gaat zoeken naar het raamfolie: warmtedoorlating (Ug-waarde) lager dan 3,8 W/m2K op enkelglas en zontoetreding (g-factor) van 0,5 of hoger.
 • Voor extra isolatie kun je ook gebruik maken van isolerende gordijnen of isolerende plisségordijnen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag