Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Manieren om geld te besparen op verzekeringen voor je huis

Manieren om geld te besparen op verzekeringen voor je huis

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een verzekering is – ondanks dat deze altijd geld kost en men deze vaak ziet als een noodzakelijk kwaad – een mooi middel om een aantal zorgen uit je emmer te halen. Indien er bijvoorbeeld sprake is van schade aan je woning, hoef je immers niet (volledig) voor de kosten op te draaien. Dat kan een enorme slok op de borrel schelen. Vanzelfsprekend wil je liever niet teveel aan premie kwijt zijn. In dit artikel daarom een aantal manieren om geld te besparen op verzekeringen voor je huis.


Verzekeringen in en om het huis

Wie een huis of woning bezit of huurt, krijgt onherroepelijk te maken met verzekeringen. Er kan namelijk ontzettend veel gebeuren met je huis of met jezelf. En als zich dan vroeg of laat een keer een vervelende situatie voordoet, dan is het fijn om verzekerd te zijn. Bij waterschade aan je huis bijvoorbeeld. Of bij diefstal van je waardevolle spullen. Bij brand. Of bij glasschade door je spelende kinderen. Ben je goed verzekerd, dan hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken over kosten die je gaat maken bij een vervelende situatie. Zelfs al vergoedt de verzekeraar slechts een deel van de kosten, dan is dat altijd beter dan zelf volledig voor de kosten moeten opdraaien.

Natuurlijk gaat voor niets de zon op en dus zijn er premies verbonden aan verzekeringen. En die premies kunnen – zeker als je meerdere verzekeringen hebt – hoog oplopen. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over manieren om geld te besparen op verzekeringen voor je huis. Maar eerst is het handig om te weten welke verzekeringen vrijwel altijd om de hoek komen kijken bij een woning.

Overlijdensrisicoverzekering

Allereerst krijg je bij het afsluiten van een hypotheek om een huis te kopen vaak te maken met een verplichte overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering die geld uitkeert wanneer je voor een bepaalde datum komt te overlijden. Zodoende zijn partners of nabestaanden in staat de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen, zodat men in het huis kan blijven wonen. De premie van een dergelijke verzekering is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je leeftijd en je gezondheid bij het afsluiten van de verzekering.

Opstalverzekering

De tweede verplichte verzekering bij het afsluiten van een hypotheek is een opstalverzekering, die in de volksmond ook wel een woonhuisverzekering wordt genoemd. Met een opstalverzekering kun je je huis verzekeren tegen ernstige ongemakken als schade door brand, storm en inbraak. Slaat de bliksem dus in in je huis en vliegt deze in brand, dan dekt de verzekeraar – afhankelijk van de voorwaarden en dekking – de kosten van de schade. Een opstalverzekering gaat in op het moment dat jij de trotse eigenaar bent van je huis en deze kunt gaan bewonen. Huur je een woning, dan heeft de eigenaar (of vereniging van eigenaars) een opstalverzekering op het gebouw afgesloten.

Woonlastenverzekering

De derde verzekering waarmee je te maken krijgt bij het afsluiten van een hypotheek is een woonlastenverzekering. Dit is een verzekering die (gedeeltelijk) uitkeert wanneer je inkomen daalt door arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Deze uitkering helpt je bij het betalen van je hypotheeklasten, zodat je bij een inkomensdaling niet meteen je biezen hoeft te pakken. Deze verzekering is overigens niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn om af te sluiten indien je bijvoorbeeld weinig eigen kapitaal hebt om de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid op te vangen. Daarnaast is de kans altijd aanwezig dat je te maken krijgt met een inkomensdaling, hoe zeker je soms ook van je zaak lijkt te zijn.

Inboedelverzekering

De laatste verzekering die we in dit overzicht benoemen is de welbekende inboedelverzekering, die uitkeert op het moment dat je inboedel – alles wat zich in je woning bevindt maar er geen deel van uitmaakt – schade oploopt door inbraak, brand of lekkage. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar vaak wel essentieel. Heb je bijvoorbeeld na storm een lekkage en is je elektronica in huis daar de dupe van geworden, dan keert de verzekeraar je – ook weer afhankelijk van de dekking – een bepaald bedrag uit. Zodoende hoef je niet zelf voor alle kosten op te draaien en kun je je elektronica laten repareren of vervangen.


Manieren om geld te besparen

Hoe meer verzekeringen, des te hoger de premie. Dat moge duidelijk zijn. Het is echter niet alleen de hoeveelheid verzekeringen die invloed heeft op de hoogte van de premie die je betaalt. Ook factoren als de gekozen dekkingen en de waarde van je woning en je inboedel bepalen wat je per maand of jaar kwijt bent aan de verzekeringen. Boven alles bepaalt de verzekeraar wat je aan premies betaalt. Dat wilt zeggen dat je soms voordeliger uit kan zijn bij een andere verzekeraar. Zodoende loont het zich om te kijken en te vergelijken. Sterker nog: daar begint het mee.

We kunnen ons voorstellen dat je – als je verzekeringen wilt gaan vergelijken – op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer alles zelf naast elkaar te leggen, maar kun je handig gebruik maken van een site als Independer.nl, die verzekeringen en verzekeraars met elkaar vergelijkt. Om een vergelijking te maken hoef je enkel wat gegevens in te vullen en Independer doet al het werk voor je. Zo kun je gauw te weten komen welke verzekeringen en verzekeraars voor jou het beste zijn en of je geld kunt besparen. Zowel op verplichte verzekeringen, als op optionele verzekeringen.


Oververzekerd zijn

Naast kijken en vergelijken via een vergelijkingssite kun je ook de dekkingen van je verzekeringen eens goed onder de loep nemen. Zo bestaat namelijk de kans dat je oververzekerd bent en dus teveel premie betaalt. Stel dat je je inboedel voor een hoger bedrag verzekerd hebt dan deze eigenlijk waard is, dan betaal je een premie die niet in lijn ligt met de feitelijke waarde van je inboedel. Indien iets ernstigs met je inboedel gebeurt, krijg je natuurlijk enkel de waarde van je inboedel uitgekeerd en niet het bedrag waar je je inboedel voor hebt laten verzekeren. Oververzekeren is dus onnodig geld over de balk smijten en dit kun je voorkomen door goed te kijken naar wat je bezit en op welke manier je dit verzekerd hebt.


Dubbele dekking

Bij het onder de loep nemen van verzekeringen is het sowieso verstandig om ook te kijken naar de dekkingen die je hebt. Soms kan namelijk sprake zijn van een dubbele dekking, waardoor je teveel premie betaalt. Ook kan het voor komen dat je via je werkgever verzekerd bent voor bepaalde ongemakken, zoals arbeidsongeschiktheid. Het heeft dan geen zin om een aanvullende verzekering hiervoor aan te houden. Om er achter te komen waar je precies voor verzekerd bent via je werkgever, is het verstandig deze informatie bij je werkgever op te vragen. Vervolgens kun je deze naast de polisvoorwaarden van je eigen verzekeringen leggen en kun je een vergelijking maken. Mogelijk kom je tot de conclusie dat je een (aanvullende) dekking op kunt zeggen, waarmee je geld bespaart.


Alles bij één verzekeraar

De meeste mensen sluiten het liefste alles bij één verzekeraar af. Niet alleen omdat dit een hoop rompslomp kan schelen, ook omdat sommige verzekeraars een bepaalde korting aanbieden aan de hand van de hoeveelheid verzekeringen die je bij die verzekeraar afsluit. Soms kan die korting hoog oplopen. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraars te vinden die bij het afsluiten van twee verzekeringen 5% korting op je premie geven en bij het afsluiten van drie of meer verzekeringen 10%. Als je alles bij één verzekeraar afsluit, zorg er dan wel voor dat je zaken doet met een partij die gaat voldoen aan je wensen en verwachtingen. Zoek daarom eens wat gebruikersreviews op, alvorens je een keuze maakt. Dat kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Overigens hoeft het niet altijd zo te zijn dat je bij één verzekeraar goedkoper uit bent dan wanneer je kiest voor meerdere verzekeraars. Ook hier geldt: kijk en vergelijk.


Noodzaak van verzekeren?

Bij het afsluiten van (optionele) verzekeringen is het altijd verstandig jezelf af te vragen of je die verzekeringen wel écht nodig hebt. Of je een bepaalde verzekering nodig hebt, is afhankelijk van je eigen situatie. Heb je veel eigen kapitaal en kun je een ongemak gemakkelijk opvangen? Dan kun je vaak kosten besparen door ervoor te kiezen om iets juist niet te verzekeren. Je hoeft dan immers geen premie te betalen. Ook kan het zijn dat je een bepaalde verzekering of dekking niet nodig denkt te hebben omdat je altijd zeer voorzichtig omgaat met je spullen en de kans klein acht dat er iets met deze spullen gebeurt.

Een verzekering voor je huis sluit je in de meeste gevallen echter af om waardevolle spullen te verzekeren waarvoor je zelf geen financieel vangnet hebt.  Daarnaast is een verzekering een stukje ontzorging, zodat je je bij (ernstige) ongemakken geen of weinig zorgen hoeft te maken over de kosten daarvan. Logischerwijs kan dat flink gerust stellen.

Als je nooit gebruikt maakt van verzekeringen lijkt het alsof je geld weg aan het gooien bent. Toch hoeft vaak maar één keer iets te gebeuren en je hebt profijt van je verzekering. Neem het mee in je afweging en kom je er niet uit, schakel dan de hulp in van een verzekeringsadviseur. Dat kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag