Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste goedkope reisverzekering?

Wat is de beste goedkope reisverzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een vakantie is altijd iets om heerlijk van te genieten. Totdat er iets akeligs gebeurt, zoals gestolen of zoekgeraakte bagage. Dat is dan altijd vervelend natuurlijk, maar met een goede reisverzekering kun je de pijn wel flink verzachten. In dit artikel vertellen we welke verschillende reisverzekeringen er zijn, waar een goede verzekering aan moet voldoen en wat momenteel de beste voordelige reisverzekeringen zijn voor zowel de doorlopende als de kortlopende variant.


Doorlopende reisverzekering goedkoper?

Wat is goedkoper, een doorlopende reisverzekering of een verzekering die je voor elke reis afzonderlijk afsluit? Dat hangt er vanaf hoe vaak en hoe lang je per jaar op vakantie gaat. Ga je twee keer of vaker per jaar op reis en beslaan alle vakanties en/of weekendjes weg meer dan 14 dagen? Dan is een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd voordeliger.

Een bijkomend voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je er verder geen omkijken naar hebt. Je bent altijd verzekerd, dus ook wanneer je spontaan een weekendje weg gaat. Je hoeft dan ook niet telkens opnieuw poliskosten voor je verzekering te betalen.


Wat kost een reisverzekering?

De kosten van een reisverzekering zijn van een aantal verschillende factoren afhankelijk.

Bij een kortlopende reisverzekering is de duur van je vakantie natuurlijk een grote prijsfactor. Hoe langer je van huis bent, hoe groter het risico dat er iets vervelends gebeurt. Bij een doorlopende reisverzekering betaal je elke maand dezelfde premie, maar moet je wel opletten of er een maximaal aantal verzekerde vakantiedagen in de polis staat.

De dekking die je kiest. Zo betaal je bijvoorbeeld extra premie wanneer je gevaarlijke sporten zoals parachutespringen of bergbeklimmen wilt gaan beoefenen op vakantie. Als je alleen maar van de zon gaat genieten of een boekje wil lezen in de hangmat dan heb je die uitgebreide dekking uiteraard niet nodig. Maar voor een wintersportvakantie heb je juist wel weer extra wintersportdekking nodig. Check dus goed welke aanvullende dekkingen je eventueel af moet sluiten.

Het aantal verzekerde personen. Een groot gezin loopt nu eenmaal meer risico dan iemand die alleen op vakantie gaat.

De bestemming van je reis is ook bepalend voor je premie, want sommige landen zijn nu eenmaal gevaarlijker dan andere. Daarom kost werelddekking meer dan wanneer je alleen binnen Europa blijft. Bij Europadekking worden overigens meer landen verzekerd dan alleen de Europese landen, want ook landen als Marokko, Turkije, Egypte en alle andere landen die grenzen aan de Middellandse Zee vallen onder de standaard dekking.


Een reisverzekering is geen annuleringsverzekering

Een reisverzekering keert geen vergoeding uit wanneer een reis niet door kan gaan of je eerder terug moet komen, bijvoorbeeld omdat er thuis onverwachts iets is gebeurt waardoor je terug moet komen. Voor die situaties is de annuleringsverzekering in het leven geroepen. Die kun je alleen per reis afsluiten maar dat hoeft niet per se bij de partij waar je de reis boekt, maar kan ook bij een andere verzekeraar. Meestal bedraagt de premie ongeveer 5% van de totale reissom maar vergelijk ook dit gerust tussen verschillende verzekeraars. Let wel op dat je de annuleringsverzekering uiterlijk 7 dagen na het boeken van de reis afsluit, anders is hij niet geldig.


De dekking van een reisverzekering

Waar bestaat de dekking uit van een standaard reisverzekering? Dat is verschillend per verzekeraar en ook daar kan je keuze dus mede door bepaald worden. Vaak worden er maximum bedragen vergoed voor alle spullen de je bij je hebt. De meeste reisverzekeringen vergoeden een bedrag van enkele duizenden euro’s. Hoeveel het precies om gaat kan een groot verschil maken. Wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat met een dure camera met allerlei toebehoren moet je opletten dat je niet onderverzekerd bent. Die kosten al snel honderden euro’s en zijn best wel kwetsbaar en diefstalgevoelig op reis. Dan is het erg zuur wanneer er maar een klein deel wordt vergoed, dus check dit voor jouw situatie goed voor je een reisverzekering afsluit.


Besparen op je reisverzekering

Wanneer je wilt besparen op je reisverzekering is er een aantal dingen waar je zelf op kunt letten:

  • Sommige aanvullende opties voor reisverzekeringen worden ook afgedekt door andere verzekeringen die je vaak al hebt. Medische kosten in het buitenland kunnen namelijk ook gewoon door je zorgverzekering worden vergoed, terwijl hulp bij autopech over de grens ook al bij je autoverzekering in kan zitten. Check dit dus even goed voordat je onnodig dubbel verzekerd bent.
  • Vergelijk natuurlijk de verschillende verzekeraars goed met elkaar, want er zit veel prijsverschil tussen reisverzekeringen onderling.
  • Bereken zelf of je voordeliger uit bent met een kortlopende of een doorlopende reisverzekering bij de verschillende verzekeraars, want de premies tussen de verzekeraars onderling verschillen soms flink.

Top 3 goede en voordelige doorlopende reisverzekeringen

Zelf vergelijken voor je eigen situatie is natuurlijk altijd het beste om een zo voordelig mogelijke reisverzekering te vinden die precies aan je wensen voldoet. Maar om je alvast op weg te helpen hebben we een aantal reisverzekeringen verzameld die goed scoren op zowel de prijs en de dekking als de klantvriendelijkheid. Want niet alleen wat je verzekerd hebt en hoeveel je daarvoor betaalt is van belang, maar ook hoe goed je geholpen wordt als er onverhoopt iets gebeurt op vakantie.

We beginnen hieronder met een top 3 van goede en voordelige doorlopende reisverzekeringen. Die hebben we zelf online vergeleken op basis van een voorbeeldgezin met 2 kinderen van 13 en 8 jaar en met geneeskundige kosten extra meeverzekerd. Alle medische kosten worden tot het bedrag dat de behandeling in Nederland zou kosten vanuit je zorgverzekering vergoed. Alles wat daar bovenop komt wordt dan door deze aanvullende verzekering gedekt.

1. NowGo doorlopende reisverzekering

NowGo is een heel voordelige reisverzekeraar waar je al terecht kunt voor een premie van ongeveer € 3,50 per maand voor het hele gezin. Bij NowGo is je bagage tot een bedrag van € 2.500,- verzekerd maar daar staat wel een eigen risico van € 100,- tegenover. Ook betaal je eenmalige poliskosten van rond de € 4,-. Je krijgt de polis op papier en kunt altijd telefonisch contact opnemen voor het melden van een calamiteit. Je mag maximaal 60 dagen aaneengesloten op vakantie.

2. Centraal Beheer Achmea doorlopende reisverzekering

De reisverzekering van Centraal Beheer Achmea is weliswaar iets duurder dan die van NowGo, maar deze verzekeraar wordt wel heel goed beoordeeld door zijn klanten. Voor ongeveer € 6,- per maand is ons proefgezin verzekerd. Er zijn geen eenmalige poliskosten maar de bagage is verzekerd tot een bedrag van slechts € 1.000,-. Je hebt echter geen eigen risico hierbij dus dat is weer een voordeel. Ga je echter met veel dure spullen op reis dan is het verstandig om een aanvullende (elektronica) dekking te nemen. Je mag ook bij deze doorlopende reisverzekering maximaal 60 dagen aaneengesloten op vakantie.

3. Reaal doorlopende reisverzekering

Reaal biedt standaard de ruimste dekking voor je bagage met een bedrag van € 3.500,-. Er is een schappelijk eigen risico van € 50,- en er zijn geen eenmalige poliskosten. Je mag maar liefst 90 dagen aaneengesloten op reis. De premie bedraagt (wederom voor ons proefgezin waarmee we de vergelijking deden) ongeveer € 7,50 per maand.


Top 3 kortlopende reisverzekeringen

Kies je toch liever voor een kortlopende reisverzekering, dan komen daarbij tijdens het vergelijken al snel andere verzekeraars naar boven. Voor ons voorbeeldgezin vergeleken we ook kortlopende reisverzekeringen voor een vakantie van twee weken met aanvullende dekking voor medische kosten. Daar kwamen de volgende 3 verzekeraars het beste bij uit de bus.

1. Kortlopende reisverzekering van De Internationale

Bij de kortlopende reisverzekering van De Internationale betaal je voor een vakantie van 2 weken voor het hele gezin gemiddeld een bedrag van rond de € 55,- per jaar. Daarvoor is je bagage verzekerd voor een bedrag van maximaal € 2.500,- en heb je daarbij een eigen risico van € 60,-. Je krijgt de polis alleen digitaal en dus niet aanvullend per post opgestuurd.

2. Allianz kortlopende reisverzekering

De reisverzekeringen van Allianz zijn al meerdere keren door de Consumentenbond tot de beste keus uitgeroepen. Voor een premie die ongeveer gelijk is aan die van De Internationale is je bagage tot een bedrag van € 3.000,- verzekerd bij een eigen risico van € 75,-. Allianz wordt goed beoordeeld door zijn klanten.

3. OHRA kortlopende reisverzekering

Ook de OHRA kortlopende reisverzekering heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bij een eigen risico van € 70,- is je bagage verzekerd tot € 1.250,- maar de voorwaarden die aan deze polis zijn verbonden zijn als heel positief beoordeeld, dat betekent bijvoorbeeld dat je een bredere dekking hebt dan bij veel andere verzekeraars.wfoto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag