Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Rechtsbijstandsverzekering; hoe werkt het?

Rechtsbijstandsverzekering; hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je komt in conflict met je werkgever over het uitbetalen van vakantiedagen, je buren klagen vanwege een overhangende boom in hun tuin of je hebt een ongeluk in het verkeer. Hoewel het soms heel duidelijk is wie er in zijn gelijk staat, betekent dat niet altijd dat je ook gelijk krijgt. In dat geval is het hebben van een rechtsbijstandsverzekering een verademing. Iemand die precies de regels en wetten kan citeren en jou bij komt staan om je gelijk te halen. In dit artikel lees je alles over de rechtsbijstandsverzekering, zodat jij weet hoe je nooit meer zomaar met lege handen komt te staan.


Wat is de rechtsbijstandsverzekering?

Het principe van de rechtsbijstand is vrij simpel. Je betaalt een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding voor de verzekering. Hierdoor ben je het hele jaar door verzekerd door alles waarbij je mogelijk deskundige hulp nodig kan hebben. Bijvoorbeeld bij een conflict op het werk. Deze hulp moet iets te maken hebben met rechten die jij hebt, in welke vorm dan ook. De expert die jou komt bijstaan in dit proces is een expert op het geven van onder andere juridisch advies. Door dit advies kun jij ervoor zorgen dat je het conflict op een voor jou gunstige manier kunt winnen. Omdat juridische hulp vaak enorm duur is, biedt een rechtsbijstandsverzekering de mogelijkheid om toch de expertise te krijgen, maar hoef je er niets extra’s meer voor te betalen. Alle kosten van het proces worden namelijk voor je vergoed.


Welke kosten worden vergoed?

Er zijn een ontelbaar aantal situaties te bedenken waarin je een conflict zou kunnen krijgen met iemand. Om je een beeld te geven van alles kosten die bij een juridisch geschil komen kijken, hier een opsomming van wat er wordt vergoed door de rechtsbijstandsverzekering.

  • Het inhuren van een deskundige waar het conflict over gaat
  • Gerechtskosten
  • Kosten voor het oproepen van getuigen voor een verklaring
  • Advocaat van rechtsbijstand
  • Complete proceskosten van een zaak die je uiteindelijk toch verliest.

De kosten voor deze processen kunnen zonder verzekering tot in de duizenden of tienduizenden euro’s lopen. Het is daarom goed om te weten dat het gehele geschil door de rechtsbijstandsverzekering wordt vergoed. Zelfs als uiteindelijk toch blijkt dat je juridisch geen gelijk kunt krijgen.


Welke rechtsbijstandverzekeringen zijn er?

Grofweg kun je drie verschillende rechtsbijstandsverzekeringen afsluiten. Iedere soort heeft een eigen domein waarbinnen rechtsbijstand verleend kan worden.

Particuliere rechtsbijstandsverzekering

Deze verzekering biedt jou als particulier de zekerheid dat je bij een geschil niets hoeft te betalen voor eventuele juridische kosten. Je kunt hierbij denken aan de volgende situaties:

Geschillen op je werk
Een werkgever betaalt je salaris bijvoorbeeld niet uit en is van mening dat hij dat niet hoeft te doen. Of je wilt in een bepaalde week op vakantie, maar je werkgever staat het niet toe, ondanks dat er geen rampscenario ontstaat als je wel weg zou gaan. Rechtsbijstand kan jou helpen om dit soort situaties te voorkomen, waardoor jij toch in je gelijk komt. Hoewel het natuurlijk af te vragen is of je voor een werkgever wilt blijven werken waar je een rechtszaak tegen moet aanspannen om je gelijk te krijgen.

Consument
Iedereen koopt wel eens iets wat een beetje tegenvalt. Maar wat nou als je een puppy koopt, die later ziek blijkt te zijn. Of je laat een dakkapel plaatsen, die enkele weken later blijkt te lekken. Als je er niet uitkomt met de verkoper, kun je als consument naar de rechtsbijstand toe stappen om de situatie alsnog op te lossen.

Overheid
Je gaat ’s avonds een rondje lopen buiten in een nieuwe buurt en wandelt door een donker straatje, zonder lantaarnpalen. Je ziet niets, en wandelt zo de sloot in, zonder dat er een hek staat. Het is dan mogelijk rechtsbijstand in te schakelen tegen de gemeente. Die is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van burgers zoals jij. En als zij daarin tekort schieten, kun je juridische hulp inschakelen.

Huur of koopwoning
Bij de aankoop van een woning moet je op tientallen dingen letten. Zie je iets over het hoofd, of is er een verborgen gebrek aanwezig, dan kun je een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering. Ook als je een conflict krijgt met de buren bijvoorbeeld, over de erfgrens. Hebben zij een boom binnen 2 meter van de erfgrens, moeten zij deze officieel weghalen als jij daar last van hebt. Doen ze dat niet, kun je juridische hulp inschakelen.

Verkeersschade
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het verkeer. Heb je een aanrijding gehad, is je auto beschadigd of zelfs gestolen, kun je terecht bij je rechtsbijstandsverzekering. Ook bijvoorbeeld bij een ongeluk door gladheid, waarbij je de gemeente eventueel zou kunnen aanwijzen als schuldige.

Ga je op zoek naar een dergelijke verzekering, dan kun je bij het vergelijken en afsluiten vaak kiezen voor enkele pakketten. Zo kun je kosten besparen en bijvoorbeeld verkeersschade niet verzekeren, omdat je niet vaak deelneemt aan het verkeer. De modules waar je normaal gesproken uit kunt kiezen zijn; Consument, Inkomen, Wonen en Verkeer. Je kunt bij het afsluiten van de verzekering ook zien welke kwesties vallen onder welke vorm van rechtsbijstand.


Rechtsbijstandverzekering voor Motorrijtuigen

Deze vorm van rechtsbijstand bestaat over het algemeen uit twee hoofdgroepen. Een minder uitgebreide variant van rechtsbijstand en een complete rechtsbijstandsverzekering die alles dekt wat met jouw motorrijtuig te maken heeft.

Verhalen van schade
Stel je hebt een ongeluk, en jij vindt dat de ander schuldig is. Dan zou je normaal gesproken geld moeten krijgen van de tegenpartij. Maar omdat deze tegenpartij (hopelijk) ook verzekerd is, kan het zijn dat deze verzekeringsmaatschappij die schuld toch bij jou vindt liggen. Bij een dergelijk verschil kun je er met een verhaalservice voor zorgen dat iemand gaat strijden voor jouw gelijk, zodat je toch je geld krijgt uitgekeerd.

Rechtsbijstandverzekering van motorrijtuigen
Dit is eigenlijk een volledigere versie van een verhaalservice, die eigenlijk alleen maar helpt met het bewijzen van je gelijk. Met deze uitgebreide variant ben je ook verzekerd als het gaat om bijvoorbeeld reparatiewerkzaamheden bij de garage, of aanschaf van een nieuwe auto of onderdelen.


Zakelijke conflicten

Je hebt een bedrijf of bent ZZP’er en krijgt een factuur niet uitbetaald. Je hebt er hard voor gewerkt, maar de opdrachtgever is niet tevreden. Je kunt dan rechtsbijstand inschakelen, die ervoor gaat zorgen dat jij je geld toch gaat krijgen. Maar ook als jij niet tevreden bent over het werk van iemand die jij hebt ingehuurd en je niet wilt betalen, kun je hulp inschakelen. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering ben je gedekt voor alle kosten die je voor dit soort processen zou moeten maken. Ook ben je financieel gedekt als je de zaak toch verliest, zodat je bijvoorbeeld geen advocaatkosten hoeft te betalen.

Franchise

Een belangrijk begrip binnen de rechtsbijstandverzekeringen is franchise. Het betekent dat de verzekering een soort drempel heeft, waarboven zij ondersteuning gaan bieden. Dit bedrag is bijvoorbeeld € 75,-. Wil je hulp inschakelen voor een onbetaalde factuur van een paar tientjes, is dat het niet waard voor de rechtsbijstandsverzekering om daar juridische hulp voor in te schakelen. Let dus goed op of jouw verzekeraar een extreem hoge franchise hanteert. Als je geld betaalt voor een verzekering, maar pas vanaf duizend euro een claim kunt indienen, is dat natuurlijk een beetje zonde van je geld.


Wat kost een rechtsbijstandsverzekering?

Hiervoor moeten we even terug naar de drie verschillende soorten verzekeringen. We kunnen hierin namelijk ook beter onderscheid maken voor de prijzen.

Kosten particuliere rechtsbijstandverzekering

De prijs die je gaat betalen hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste keuze die je moet maken is of je verzekerd wilt zijn voor alle mogelijkheden. Als consument, voor je inkomen, huis of in het verkeer. Sluit je slechts één van deze modules af, kan je voor nog geen vijf euro per maand verzekerd zijn, terwijl ze alle vier bij elkaar tot ongeveer 25 euro kunnen gaan kosten. Belangrijk is dus om je af te vragen welke verzekering je echt nodig hebt.

Kosten rechtsbijstand motorrijtuig.

Om dit goed te berekenen, zul je een aantal gegevens moeten hebben. Een rechtsbijstandsverzekering is in dit geval namelijk op je kenteken gebaseerd. Je kunt voor enkele euro’s tot enkele tientjes per maand volledig verzekerd zijn, maar kijk ook altijd even naar je huidige autoverzekering. Veel verzekeringen bieden het aan om bij je normale autoverzekering ook rechtsbijstand af te sluiten voor een paar euro. Soms ben je dan goedkoper uit dan het afsluiten van een losse verzekering.

Kosten zakelijke rechtsbijstandverzekering

Om de kosten hiervoor te berekenen, zul je iets dieper de materie in moeten duiken. De prijs voor je verzekering kan enorm verschillen en hangt af van veel factoren. Als eerst het aantal personeelsleden. Een ZZP’er betaald veel minder voor zijn rechtsbijstandsverzekering dan een bedrijf met 20 werknemers. Ook wordt de jaaromzet van het bedrijf meegenomen in de berekening. Zo kan je als zelfstandige misschien voor vijf euro per maand verzekerd zijn, maar kost het een BV of multinational al gauw tientallen of zelfs honderden euro’s per maand.


Juridisch loket

Maar wat nou als je geen rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten en toch een conflict krijgt? Het beste kun je dan contact opnemen met het juridisch loket. Zij kunnen je zo goed als mogelijk is adviseren over de situatie waar je je in bevindt en rekenen daar geen kosten voor. Mocht het nodig zijn om je door te verwijzen naar een specialist of advocaat is dat mogelijk, maar daar zal je dan wel voor in je buidel moeten tasten.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag