Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een inzittendenverzekering?

Wat is een inzittendenverzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een inzittendenverzekering is een aanvullende autoverzekering waarmee jij en alle inzittenden zijn gedekt bij een (zwaar) ongeval. Dat geldt ook als je dat ongeval zelf hebt veroorzaakt. De één vindt een inzittendenverzekering belangrijk, de ander vindt het overbodig. Daarbij zijn er verzekeringen die overlappen met de inzittendenverzekering of daarop lijken. Wat houdt een inzittendenverzekering precies in en hoeveel en wanneer wordt er uitgekeerd bij schade? In dit artikel lees je alles over de inzittendenverzekering en hoe deze in zijn werk gaat. Ook bespreken we de overlap met eventuele andere verzekeringen en wat een inzittendenverzekering precies toevoegt.


Wat houdt een inzittendenverzekering precies in?

Een inzittendenverzekering is een aanvullende verzekering op de verzekering die je verplicht moet afsluiten als automobilist. De verplichte verzekering is namelijk de WA verzekering. Deze dekt de schade die je veroorzaakt aan andere voertuigen of andere personen. Je WA verzekering dekt echter niet de schade voor de inzittenden van je auto wanneer je zelf schuldig bent, of wanneer er juist niet direct iemand schuldig is. De inzittendenverzekering dekt deze schade wel.

Als je een inzittendenverzekering hebt afgesloten, betekent dit dat je na een ongeval een vast bedrag krijgt uitgekeerd voor elke inzittende in jouw auto met (blijvende) schade. Er hoeft dus niet gewacht te worden op informatie over wie precies de schuldige is: het bedrag wordt in elk geval uitgekeerd. Ook wanneer er geen duidelijk aanwijsbare schuld is wordt de schade gedekt door de inzittendenverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de situatie wanneer je als bestuurder onwel wordt of wanneer je moet uitwijken voor een overstekend dier. Er zijn enkele situaties waarin de inzittendenverzekering de schade niet vergoedt. Deze bespreken we hieronder.
De inzittendenverzekering is niet alleen geldig wanneer er gereden wordt met de auto, maar ook tijdens het in – en uitstappen en het uitvoeren van eventuele reparaties langs de weg.

De verzekering keert alleen uit voor het aantal zitplaatsen met gordel

De inzittendenverzekering geldt altijd voor het aantal zitplaatsen met gordel in de auto. Als jij vier zitplaatsen in je auto hebt met een gordel, dan geldt de inzittendenverzekering voor de plaatsen met gordel. Met andere woorden: een inzittendenverzekering keert altijd uit, mits de zitplaatsen zijn voorzien van autogordels.

Andere voorwaarden van de inzittendenverzekering

Naast dat de plaatsen waar jij en je passagiers zitten, voorzien moeten zijn van autogordels, zijn er nog enkele andere voorwaarden die gelden voor een inzittendenverzekering. Dit zijn:

  • Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.
  • Er wordt niet uitgekeerd als je deelneemt aan straatraces.
  • Er wordt geen schade vergoedt als je je auto als taxi gebruikt
  • Schade wordt niet gedekt als je onder invloed bent van alcohol of drugs.

De inzittendenverzekering dekt dus geen schade als er sprake is van (ernstig) onverantwoorde situaties.

Het vaste bedrag dat je krijgt van de inzittendenverzekering, hoe zit dat precies?

Bij een inzittendenverzekering krijg je na een ongeval een vast bedrag uitgekeerd. Welk bedrag dat precies is, hangt af van je verzekeraar. Op het moment dat je de verzekering afsluit, teken je voor dat bedrag. Ongeacht hoe ernstig de schade is: tijdens een ongeval is het maximale bedrag dus al vastgesteld. Het bedrag wordt dus hoe dan ook uitgekeerd na een ongeval, wat de uiteindelijke schade ook is.

De overlapping met de zorgverzekering en de WA verzekering

De reden dat niet iedereen een inzittendenverzekering afsluit, is de overlap met de zorgverzekering en de WA verzekering. De verplichte WA verzekering dekt bijvoorbeeld in veel gevallen ook schade aan inzittenden. Dit doet de WA verzekering in een aantal situaties, maar bijvoorbeeld niet wanneer jijzelf het ongeluk veroorzaakt. Ook is het voor de WA verzekering van belang hoe een ongeval wordt veroorzaakt. Bij een inzittendenverzekering is dat niet van belang.
Als jij en je passagiers medische zorg nodig hebben na een ongeval is er ook de zorgverzekering nog. Elke Nederlander is verzekerd voor zorg, dus als je na een ongeluk een medische behandeling nodig hebt wordt deze altijd vergoedt, voor elke persoon die er in je auto zit. De zorgverzekering dekt echter alleen de medische behandeling en geen (langdurige) schade.

Het verschil tussen de inzittendenverzekering en de schadeverzekering voor inzittenden

Dan is er ook de schadeverzekering voor inzittenden. Deze verzekering lijkt qua benaming op de inzittendenverzekering, maar is niet hetzelfde. Waar een inzittendenverzekering na een ernstig ongeval een vast bedrag uitkeert, keert een schadeverzekering voor inzittenden het bedrag uit van de daadwerkelijk geleden schade. Deze verzekering keert bij schade dus uit ‘op maat’ en bij bijvoorbeeld blijvende invaliditeit, kan dit maximaal een miljoen betreffen, waar het bij de inzittendenverzekering maximaal 10.000 euro kan zijn.

Wat er ook valt onder de schadeverzekering van inzittenden, is schade aan spullen die er vervoerd worden in desbetreffende auto. Ook vervoer vanaf de plek van het ongeval en eventuele huishoudelijke hulp worden vergoed.
Een ander verschil is dat de inzittendenverzekering alleen de schade dekt (en dit met een vast bedrag) bij ernstig letsel, zoals invaliditeit. De schadeverzekering voor inzittenden keert ook een passend bedrag uit bij minder ernstig letsel. Een schadeverzekering voor inzittenden dekt dus meer dan de inzittendenverzekering en is per maand iets duurder.

De kosten van een inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering kost bij de meeste verzekeraars tussen de 4 en 5 euro per maand. Vaak kan je door middel van een tool op de website van de verzekeraar uitrekenen hoe hoog jouw premie is voor een aanvullende inzittendenverzekering.

 


Waarom sluiten mensen een inzittendenverzekering af?

Zoals we hierboven besproken hebben, heeft een inzittenden verzekering enige overlap met de zorgverzekering en de WA verzekering. In een aantal gevallen heb je de inzittendenverzekering dus (gelukkig) niet nodig. Wat echter niet gedekt wordt door een WA verzekering, is schade als gevolg van een ongeluk dat je zelf hebt veroorzaakt.
Een andere reden om de inzittendenverzekering af te sluiten, is dat de afhandeling sneller gaat dan de afhandeling met alleen de WA verzekering. De verzekeraar zal in het geval van de WA verzekering meestal meer informatie willen over de toedracht van het ongeval. Bij een inzittendenverzekering wordt hier niet naar gevraagd.

Je zou kunnen zeggen dat een inzittendenverzekering vooral prettig is omdat het veel gedoe scheelt en omdat er meer financiële schade gedekt wordt, dan bij de WA verzekering het geval is.


Een inzittendenverzekering afsluiten

De meeste mensen die een inzittendenverzekering afsluiten doen dit omdat ze het een geruststelling vinden dat de (mede)passagiers in de auto in elke situatie snel en onvoorwaardelijk gedekt zijn.
Je kan een inzittendenverzekering afsluiten bij verschillende aanbieders. ANWB, Centraal Beheer, Allianz en Univé zijn bekende aanbieders.
Omdat een WA verzekering verplicht is, komt het nooit voor dat een inzittendenverzekering ‘los’ wordt afgesloten. Het wordt niet voor niets een aanvullende verzekering genoemd. Het meest praktisch is waarschijnlijk om je inzittendenverzekering af te sluiten bij de verzekeraar die je al hebt voor je WA verzekering.
Wat sommige mensen wel doen, is van tijd tot tijd de verschillende verzekeraars vergelijken om te kijken waar ze zich goedkoper kunnen verzekeren.


Een inzittendenverzekering is een extra geruststelling.

Een verzekering voor inzittenden valt onder de aanvullende verzekeringen. Omdat het bij een inzittendenverzekering niet van belang is wie de schade heeft veroorzaakt, gaat de afhandeling na een ongeval snel. Het is minder gedoe dan de afhandeling die er plaatsvindt wanneer je alleen een WA verzekering hebt. Een belangrijk kenmerk van de inzittendenverzekering is dat er alleen wordt uitgekeerd bij ernstige letselschade, en dat het om een vooraf vastgesteld bedrag gaat. Voor dat bedrag teken je wanneer je de inzittendenverzekering afsluit. Bij blijvend letsel kan er bijvoorbeeld 20.000 euro worden uitgekeerd. Per maand kost een inzittendenverzekering gemiddeld 4 à 5 euro.

blank

Een aandachtspunt voor de inzittendenverzekering is dat hij deels overlapt met de zorgverzekering die iedereen in Nederland moet hebben, en de WA verzekering. De WA verzekering vergoedt echter geen schade wanneer jij het ongeval veroorzaakt, waar de inzittendenverzekering dit wel doet. Ook wanneer er geen schuld is aan het ongeval zal een inzittendenverzekering een vast bedrag uitkeren.
Wel is iedereen in Nederland verzekerd voor medische zorg. Jij en je passagiers zijn dus altijd verzekerd voor een medische behandeling na een ongeluk.
De inzittendenverzekering geldt voor elke plaats in je auto met gordel (dus alleen met een goed zittende autogordel per persoon). Bij zeer onverantwoord rijgedrag of gebruik van de auto, heb je geen recht op dekking van de inzittendenverzekering. Dit is het geval wanneer je onder invloed bent van drugs of alcohol, als je deelneemt aan straatraces of als je je auto als taxi gebruikt.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag