Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Elke auto in Nederland moet verzekerd zijn. En meestal ben je in het bezig van een auto, als je ook al een rijbewijs hebt. Maar in sommige gevallen niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de auto op jouw naam staat, maar dat jij niet de hoofdgebruiker bent. Of dat jouw rijbewijs tijdelijk is gevorderd. In dat geval kun je niet zomaar een auto verzekeren. Veel maatschappijen laten je alleen een auto verzekeren als je ook in bezig bent van een geldig rijbewijs. Hieronder lees je alles over hoe dit werkt.


Een auto verzekeren 

Volgens de wet is het mogelijk om een verzekering af te sluiten zonder rijbewijs, maar in praktijk zien we vaak dat verzekeringsmaatschappijen dit niet accepteren. Dit, vanwege de grote risico’s dat het met zich meebrengt. 

In Nederland is het wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten voor iedere auto. Dat staat in de WAM (Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen Motorrijtuigen). Het is verplicht om elke auto te verzekeren, omdat een auto grote schade kan toebrengen aan andere mensen, voertuigen, en andere dingen. Met zo’n verzekering dek je de financiële risico’s af die je loopt wanneer jouw auto schade toebrengt aan een ander. De verzekering zal in dat geval voor de kosten opdraaien. 

De verzekering wordt afgesloten op de auto. En daarbij wordt vaak gekeken naar het risico dat de hoofdbestuurder met zich meebrengt. De hoofdbestuurder is de verzekeringnemer. Maar heeft de verzekeringnemer geen rijbewijs, dan heeft de verzekeringsmaatschappij geen zicht op wie de auto dan voornamelijk zal besturen en de risico’s die dit persoon met zich meebrengt. Wanneer iemand zonder rijbewijs een auto wilt verzekeren, gaat de verzekeringsmaatschappij er vanuit dat de auto vaak bestuurd zal worden door andere mensen. En omdat de verzekeringsmaatschappij dan geen zicht of controle heeft op de risico’s die het voertuig loopt, zijn zij er niet zo happig op om het voertuig te verzekeren. 

De betekenis van ‘zonder rijbewijs’ 

Zonder rijbewijs betekent niet alleen dat je je rijbewijs nog niet hebt gehaald. Hij kan ook verlopen zijn of ingevorderd. Dit zijn allemaal situaties waarin een verzekeringsmaatschappij jou geen auto zal laten verzekeren (tenzij je met een logisch verband komt). De volgende situaties tellen als ‘geen rijbewijs’: 

  • Je hebt je rij-examen nog niet gehaald.
  • Je hebt je fysieke rijbewijs nog niet bij de gemeente opgehaald.
  • Je rijbewijs is verlopen.
  • Je rijbewijs is ingevorderd.

Er zijn natuurlijk ook situaties waarin je jouw auto al hebt verzekerd, maar je tijdelijk zonder rijbewijs komt te zitten. Hoe het dan zit met je verzekering lees je onderaan dit artikel. 


Een auto verzekeren zonder rijbewijs

In praktijk blijkt het dus heel lastig te zijn om je auto te verzekeren wanneer je (nog) niet in bezig bent van een rijbewijs. Op de verzekeringspapieren wordt namelijk gevraagd om de hoofdbestuurder. En dat kan volgens de meeste verzekeringsmaatschappijen niet iemand zijn die geen rijbewijs in het bezit heeft. Wil jij dus een auto verzekeren zonder dat jij rijbevoegdheid hebt, dan zal je de verzekeringsmaatschappij ervan moeten overtuigen waarom jij wel een auto op je naam hebt, zonder dat je hierin mag rijden. 

Hoofdbestuurder is anders dan verzekeringnemer 

Slechts een aantal verzekeringsmaatschappijen laten het toe om een auto te verzekeren op de naam van iemand die niet de hoofdbestuurder is. Er zijn vaak opties voor partners die samenwonen, of wanneer je anderszins een logische relatie kunt aantonen waarom jij de auto wilt laten verzekeren en wie er dan het meest in zal rijden. 

Verzekeringsmaatschappijen kunnen een clausule aan de verzekering toevoegen waardoor het mogelijk is om de verzekeringnemer uit te sluiten van de verzekering. Er wordt dan een andere hoofdbestuurder op de papieren gezet. Maar vanwege de risico’s, zijn nog maar weinig verzekeringsmaatschappijen bereid dit te doen.

Het kenteken van je auto laten schorsen

Heb jij een auto maar geen rijbewijs, en wil je eigenlijk helemaal niemand in deze auto laten rijden? Dan is het een stuk makkelijker om gewoon geen verzekering af te sluiten en je kenteken te laten schorsen. Wanneer je de auto dan op eigen terrein zet en niet gebruikt, heb je ook geen verzekering nodig. Het spreekt voor zich dat wanneer deze auto wel op de weg wordt aangetroffen, bestuurd door iemand zonder rijbewijs, je in grote problemen komt.


Verzekeringsmaatschappijen

Op het internet zullen de meeste maatschappijen aangeven dat zij de auto niet verzekeren wanneer je geen rijbewijs hebt. Maar wil je zekerheid, dan kun je het best persoonlijk contact met de maatschappij opnemen. Voor de grootste kans om wel een verzekering te krijgen kun je het best contact opnemen met een maatschappij waar je al jaren lang trouwe klant bent en een goed rapport op hebt gebouwd. 

Een maatschappij die je wel jouw auto laat verzekeren is Diks. Op de website kun je alle voorwaarden vinden waar je aan moet voldoen. Websites die duidelijk aangeven dit niet te doen zijn onder andere die van Ohra en Hoyhoy.


Soorten verzekering voor je auto  

Een autoverzekering is verplicht om het risico af te dekken voor kosten die ontstaan wanneer jouw auto schade toebrengt aan een ander. Hiermee wordt voorkomen dat iemand voor duizenden euro’s aan schade wordt toegebracht, die de veroorzaker niet kan uitbetalen aan de gedupeerde. Naast deze minimale, verplichte verzekering zijn er nog aanvullende verzekeringen mogelijk.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

De WA-verzekering is de minimale verzekering die je voor je auto moet afsluiten. Deze verzekering zorgt er dus voor dat alle schade waar jij wettelijk voor aansprakelijk wordt gesteld, dus schade die jij hebt veroorzaakt met jouw auto, wordt vergoed aan de gedupeerde. Omdat deze schade al snel hoog op kan lopen, heb je hier zelf in veel gevallen niet genoeg geld voor. Dit geld komt dan van de verzekeringsmaatschappij. De verzekering is aan de auto gebonden, dus ook wanneer een ander erin rijdt is de verzekering geldig. 

Wettelijke Aansprakelijkheid Beperkt Casco (WA+)

Een aanvulling op de gewone WA verzekering is de WA+ verzekering. Met deze verzekering is je auto standaard verzekerd tegen schade die toegebracht wordt aan anderen. Daarbij is de auto verzekerd tegen schade aan de eigen auto door een aantal gebeurtenissen die je niet zelf in de hand hebt. Deze gebeurtenissen zijn: diefstal, inbraak, storm, brand en ruitschade. Dit is dus de minimale verzekering + een beperkte extra dekking. Hierbij is vaak wel een eigen risico van toepassing.

Wettelijke Aansprakelijkheid Volledig Casco (All Risk)

De duurste autoverzekering, welke dan ook het meest dekt, is de All Risk autoverzekering. Een All Risk verzekering dekt de kosten voor schade die jouw auto toebrengt aan anderen én alle schade aan jouw eigen auto inclusief schade door storm, brand, inbraak, vandalisme en ruitschade. De naam zegt het natuurlijk al: alle risico’s worden gedekt. 


Ook belangrijk om te weten 

We hebben je nu een overzicht gegeven van de mogelijkheden om je auto te verzekeren zonder rijbewijs, uitgelegd welke verzekeringen er mogelijk zijn en waarom het eigenlijk verplicht is je auto te verzekeren. Ga jij aan de slag hiermee, dan zijn er echter nog een paar andere punten die we onder de aandacht willen brengen: 

Dure verzekeringen

Als jij een verzekeraar hebt gevonden die jouw auto wilt verzekeren terwijl jij (nog) geen rijbewijs hebt, is de premie die je moet betalen meestal ontzettend hoog. Dit komt omdat de risico’s van een auto die op naam van iemand zonder rijbewijs staan, ook ontzettend hoog zijn. Dit koop je dus af met een enorme premie. Je moet ook goed opletten waar je auto dan precies voor wordt verzekerd, want de uitkeringen die je krijgt zijn vaak maar minimaal. En houd er rekening mee dat als je toch zelf in de auto reed en schade toe hebt gebracht, er helemaal niets wordt vergoed. 

Verlopen rijbewijs 

In sommige gevallen heb je al wel een verzekering maar verloopt je rijbewijs. Als je dan niet op tijd een nieuwe hebt aangevraagd, dan heb je dus tijdelijk geen geldig rijbewijs. Dan zijn de ‘zonder rijbewijs’ regels van toepassing. Echter, bij veel verzekeraars ben je dan nog wel verzekerd. Ga dit even na wanneer je de verzekering afsluit. Voor het afsluiten gaan ze er trouwens niet me akkoord dat hij verlopen is.

Een lopende verzekering en dan je rijbewijs gevorderd 

Ook wanneer je een lopende verzekering hebt maar je rijbewijs is gevorderd, blijft je auto verzekerd. Natuurlijk niet wanneer je zelf achter het stuur kruipt. Maar wel tegen schade door storm of vandalisme, als jouw verzekering dit dekt.


Dus: kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Ja, dat kan. Het is wettelijk toegestaan, maar vanwege de grote risico’s doen veel verzekeraars dit niet. Om je auto te kunnen verzekeren zonder rijbewijs moet je een maatschappij vinden die dit toestaat, waar Diks er een van is. Je kan ook persoonlijk contact opnemen met je eigen verzekeraar als je een goed rapport hebt opgebouwd, maar de kansen zijn erg klein. Maar onthoud: niet geschoten is altijd mis!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag