Waar let je op bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering?

Waar let je op bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering?

Laatst bijgewerkt: 3 juni 2019

Als je zakelijk een auto rijdt, hoort daar ook een zakelijke autoverzekering bij. Over deze verzekering kan best wat verwarring ontstaan, want wanneer is het nu handig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten en wanneer kun je beter je auto privé verzekeren? Wat is de beste premie voor een zakelijke autoverzekering in jouw situatie? En heb je ook fiscale voordelen bij een zakelijke verzekering? Dit zijn allemaal vragen die komen kijken bij het afsluiten van een autoverzekering voor je zakelijke wagen. Benieuwd waar je allemaal op moet letten? In dit artikel zetten we voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering. Dat scheelt een hoop gedoe!


Wat is een zakelijke autoverzekering precies?

Rij jij veel in een auto voor je eigen bedrijf of heb je een wagen van de zaak? Dan heb je waarschijnlijk een zakelijke autoverzekering nodig. Voor een bedrijfsauto is een zakelijke autoverzekering zelfs verplicht – net als in het geval dat je werknemers hebt die in een auto van jouw bedrijf rijden.

Wanneer heb je een bedrijfsauto?

Een bedrijfsauto is een auto die voorkomt in de administratie van jouw bedrijf: als je bijvoorbeeld een kilometerregistratie moet bijhouden en bepaalde kosten van deze auto kunt aftrekken in je bedrijfsadministratie. De auto hoeft niet per se op je eigen naam te staan, als hij op de naam van je bedrijf staat, heb je een zakelijke autoverzekering nodig.

Dit is een zakelijke verzekering

Een zakelijke autoverzekering is in principe hetzelfde als een ‘normale’ autoverzekering: het dekt de kosten bij schade, veroorzaakt aan je eigen auto of de wagen van een ander, en dekt de financiële onzekerheid bij zaken als diefstal. Het verschil tussen een zakelijke autoverzekering en een particuliere verzekering is dat je in een auto van de zaak vaak meer kilometers rijdt en dat de wagen vaak door meerdere bestuurders wordt gebruikt.

Een iets hogere prijs

Bij een zakelijke autoverzekering wordt met dit soort kenmerken rekening gehouden, en heb je vaak ook hogere aanvullende dekkingen voor de bestuurders. Daarom ligt de prijs van een zakelijke autoverzekering vaak hoger dan een normale autoverzekering. Dat hoeft je niet af te schrikken, want verderop in dit artikel lees je hoe jij je zakelijke autoverzekering af kunt trekken.


Kijk goed wanneer je eigenlijk een zakelijke autoverzekering nodig hebt – of toch beter voor een privé verzekering kunt gaan

Zoals we eerder al zeiden, is het verschil tussen een zakelijke autoverzekering en een particuliere verzekering bijna nihil. Een zakelijke autoverzekering is wel wat duurder dan een normale verzekering. Waarom zou je dan voor een zakelijke autoverzekering kiezen, zul je denken? Dat leggen we je graag uit.

Bij zakelijk gebruik een zakelijke autoverzekering

Om te kijken welke autoverzekering bij jouw situatie past, is het belangrijk om eerst vast te stellen in welk opzicht jij je auto gebruikt. Is dat zakelijk of privé? Als jij bijvoorbeeld elke dag van je huis in Zwolle naar je werk in Amersfoort rijdt, is dat woon-werk verkeerd, en vallen deze ritten niet onder zakelijk gebruik. Ook als je eens in de twee maanden naar een klant moet rijden, hoef je nog steeds geen zakelijke autoverzekering af te sluiten: je gebruikt je auto nog steeds het meeste privé. De zaak veranderd als jij je auto voor het grootste gedeelte zakelijk gebruikt: als lesauto, bijvoorbeeld, of omdat je voor je werk met je auto pakketten aflevert. Of als je dagelijks je klanten moet bezoeken met je wagen. Dan gebruik jij je auto voor het grootste gedeelte zakelijk, en moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten.

Een grijs kenteken voor een bestelbus- of auto

Als je een zakelijke wagen rijdt met een grijs kenteken, is een zakelijke verzekering verplicht. Door een grijs kenteken geniet je namelijk van bepaalde belastingvoordelen, zoals een korting op de motorrijtuigenbelasting en de ontheffing van BPM. Veel ondernemers die in het werk bezig zijn met laden en lossen hebben een bestelbus- of auto nodig, die vaak een grijs kenteken hebben. Dus: een grijs kenteken? Een zakelijke autoverzekering.

Het hangt af van je boekhouding

Eigenlijk is het heel simpel: als je auto in je boekhouding van bijvoorbeeld je eigen bedrijf of je werkgever voorbij komt, dan is het een goed idee om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Kun jij btw aftrekken voor je auto, heb je een grijs kenteken en/of moet je een kilometerregistratie bijhouden voor de Belastingdienst? Dan heb je waarschijnlijk een zakelijke autoverzekering nodig. Een zakelijke autoverzekering is wat duurder dan een particuliere verzekering voor je wagen, maar dekt wel beter bij zakelijk rijden dan een normale autoverzekering. Over je auto, en dan helemaal de auto van je bedrijf, wil jij je natuurlijk geen zorgen maken – daarom is het cruciaal om een zakelijke autoverzekering af te sluiten voor het zakelijke gebruik van je wagen.


Als je nog een auto wilt gaan kopen en nog twijfelt

Misschien ben jij bezig met het opstarten van je eigen bedrijf, of wil je binnenkort met een andere reden een nieuwe auto kopen, en twijfel je nog of je deze auto privé of juist zakelijk wilt gaan gebruiken. Bekijk dan goed hoe je de auto het vaakst gaat gebruiken: ga je ermee op vakantie, op bezoek bij familie en rij je ermee van je werk naar huis en andersom? Of ga je juist dagelijks op bezoek bij klanten of ga je de auto als taxi gebruiken? Als je als ondernemer vanuit huis werkt, zul je de auto wellicht niet vaak nodig hebben, en is het handiger om een particuliere autoverzekering af te sluiten. Denk dus ook in dit geval goed na over het gebruik van je wagen, en dan kun jij je gloednieuwe auto meteen op de juiste wijze verzekeren.


Zakelijke autoverzekering, maar privé schade gereden

Het kan best een twijfelgeval zijn: wat nou als jij je auto zakelijk hebt verzekerd, maar tijdens een privérit schade rijdt of een ongeluk krijgt? Dit kan een drempel zijn om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Je hoeft je geen zorgen te maken: als je bijvoorbeeld op zaterdag op weg naar opa en oma schade rijdt, dan worden de financiële kosten voor deze schade gewoon gedekt binnen je zakelijke autoverzekering. Dat scheelt een hoop ellende!

Als je een privé autoverzekering hebt, maar je rijdt tijdens zakelijke ritten schade, dan geldt dit helaas niet: een particuliere verzekering dekt alleen schade tijdens privé ritten, een zakelijke verzekering dekt beide. Goed om te weten, toch?


Let op de prijs van een zakelijke verzekering, ook na het aftrekken van de belasting

Het is dus een goed idee om een zakelijke verzekering af te sluiten bij zakelijk gebruik van je auto. Als je een zakelijke verzekering af gaat sluiten, is het goed om op de prijs van deze verzekering te letten. Een zakelijke verzekering is duurder dan een particuliere verzekering, maar je kunt een gedeelte van de kosten wel aftrekken van de belasting.

Aftrekbare premie voor ondernemers

Als je een zakelijke autoverzekering afsluit, die ook in je boekhouding voorkomt, zorgt dat ook voor belastingvoordeel. Je kunt bijvoorbeeld een WA beperkt casco of een all risk verzekering (lees er hier meer over) afsluiten, waar je geen 21% btw over hoeft te betalen. Dat scheelt weer! Het is een goed idee om de kosten voor jouw zakelijke autoverzekering, met deze aftrekken, alvast te berekenen, zodat je verzekeringen met elkaar kunt gaan vergelijken.

Vergelijk de beste verzekeringen voor jouw situatie met elkaar

Gelukkig kun je tegenwoordig op het internet ontzettend makkelijk verschillende zakelijke autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Zo kun je de kosten voor de premie naast elkaar leggen, maar ook zaken als de dekking en bijzonderheden als die er zijn. Dat vergelijken doe je bijvoorbeeld via websites als Independer of Goedkopeautoverzekering.nl. Zo kom je vanzelf bij een verzekering uit die bij jouw bedrijf en jouw portemonnee past!


Als jij een autoverzekering wilt gaan afsluiten, is het belangrijk om te weten of een zakelijke of particuliere verzekering het beste bij jouw situatie past. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat een zakelijke autoverzekering is, wanneer je deze nodig hebt en wat er dan gebeurd als je per ongeluk tijdens een privé rit schade rijdt. Voor welke zakelijke autoverzekering kies jij?Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag