Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je Roy-data (schadevrije jaren) opvragen?

Hoe kun je Roy-data (schadevrije jaren) opvragen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je een auto hebt en daar een autoverzekering voor hebt afgesloten bouw je schadevrije jaren op. Voor elk jaar dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar krijg je een korting op je verzekeringspremie. Deze no-claim korting kan na een aantal jaar, wanneer je flink bent gestegen op de bonus-malus ladder, flink schelen op je verzekeringspremie. Wanneer je jouw schadevrije jaren wilt kunnen inzien krijg je te maken met de database Roy-data. Wat is dat precies, hoe kun je je eigen schadevrije jaren in Roy-data opvragen en hoe is dit van toepassing op een leaseauto? Daar vertellen we je alles over in dit artikel.


Wat is Roy-data?

Roy-data is een centrale database waarin de schadevrije jaren voor elke opgezegde autoverzekering staan genoteerd. Elke autoverzekeraar heeft toegang tot deze database. Wanneer je als verzekerde je autoverzekering opzegt geeft je oude verzekeraar door aan Roy-data hoeveel schadevrije jaren jij op dat moment hebt opgebouwd. Wanneer je bij de aanvraag van een nieuwe autoverzekering je schadevrije jaren op moet geven controleert de nieuwe verzekeraar of het aantal jaren dat je hebt opgegeven ook klopt met wat er door je vorige verzekeraar is vastgelegd. Zo wordt door verzekeraars onderling voorkomen dat je een korting krijgt op je autoverzekering waar je geen recht op hebt.

De Roy-data database wordt beheerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Het “Roy” in de naam van de database komt van “royeren”, wat een ander woord is voor het beëindigen van de verzekering. Dat opzeggen kan zowel door de verzekerde als door de verzekeraar worden gedaan.

Als een verzekeraar zelf de verzekering beëindigt komt dat vaak doordat de premie niet is betaald, doordat er sprake is van fraude of als er extreem veel schade is gereden. Zelf zeg je in de regel alleen een verzekering op omdat je een auto hebt verkocht of een goedkopere autoverzekering hebt afgesloten. Wat de reden ook is, altijd komen je actuele schadevrije jaren in Roy-data terecht zodat ze op een later moment door je nieuwe autoverzekeraar kunnen worden ingezien.

Zolang je verzekerd blijft worden je schadevrije jaren intern bijgehouden door je verzekeraar. Pas wanneer je van verzekeraar wisselt of je verzekering stopzet wordt het aantal in Roy-data toegevoegd.


Voordelen van Roy-data

Het bestaan van Roy-data heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel van schadeverzekeraars is dat ze eenvoudig kunnen zien of je inderdaad recht hebt op de schadevrije jaren die je claimt. Maar ook voor jou als klant is er een voordeel, dankzij de centrale registratie hoef je namelijk niet langer een zogenaamde royementsverklaring te overhandigen. Met zo’n royementsverklaring bewees je voor het opzetten van de landelijke database dat de vorige autoverzekering inderdaad was opgezegd als je een nieuwe afsloot.

Let op: vraag je een autoverzekering aan in het buitenland? Dan word er vrijwel altijd alsnog om een royementsverklaring gevraagd omdat de buitenlandse verzekeraar geen toegang heeft tot Roy-data. Een officiële royementsverklaring vraag je aan bij je vorige verzekeraar.

Hoe kun je zelf je schadevrije jaren van Roy-data inzien?

Sinds 1 januari 2014 zijn verzekeraars verplicht om je minstens eenmaal per jaar op de hoogte te brengen van je actuele schadevrije jaren. Zolang je verzekerd blijft hoor je dus een goed overzicht te houden van je schadevrije jaren en weet je dus ook precies de no-claim korting waar je recht op hebt. Toch kan het zijn dat de gegevens voor jouw gevoel niet kloppen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je er bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering achter komt dat de schadevrije jaren die je zelf opgeeft niet overeenkomen met het aantal dat de nieuwe verzekeraar heeft ingevuld.

Je kunt in die gevallen het beste eerst zelf je schadevrije jaren opvragen uit Roy-data. Dat doe je op de volgende manier:

  1. Ga naar deze webpagina met het inzagerecht formulier van SERPS.
  2. Maak een keuze tussen persoonsgegevens of bedrijfsgegevens.
  3. Vul dan al je gegevens in zoals naam, adres en het kenteken van je vorige auto.
  4. Je ontvangt de schadevrije jaren per e-mail, vul dus ook altijd een correct e-mailadres in.
  5. Scan je legitimatiebewijs en upload het bestand op de webpagina. (Je mag op die scan het BSN-nummer en de pasfoto onherkenbaar maken).
  6. Verstuur daarna het formulier.

Na het digitaal versturen van het inzageverzoek krijg je binnen 28 dagen een e-mail met de schadevrije jaren. Kloppen de gegevens niet? Dan moet je contact opnemen met je vorige autoverzekeraar. Alleen die heeft de mogelijkheid de gegevens eventueel te wijzigen wanneer er inderdaad een fout is gemaakt.

Let op: de e-mail die je van SEPS ontvangt is geen officiële royementsverklaring. Hij kan dus ook niet als vervanging daarvoor dienen wanneer je in het buitenland een autoverzekering af wilt sluiten. De vereiste royementsverklaring vraag je aan bij je vorige autoverzekeraar.

Geen Roy-data beschikbaar; kunnen schadevrije jaren verlopen?

Het kan gebeuren dat je jouw gegevens opvraagt bij Roy-data maar dat er niets gevonden kan worden. Dat kan heel goed kloppen, want schadevrije jaren hebben een vervaldatum. Het verwarrende is dat die vervalperiode kan variëren van 1 tot 3 jaar. Hoe lang de schadevrije jaren blijven staan verschilt per verzekeraar waarbij je het laatst verzekerd was. De meeste verzekeraars hanteren tegenwoordig een vervaltijd van 3 jaar. Slechts in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld bij verzekeringen die al langere tijd lopen) kunnen de schadevrije jaren al na 1 jaar komen te vervallen.


Schadevrije jaren met een lease-auto

Wanneer je een leaseauto hebt worden vrijwel alle autokosten ondergebracht in het leasecontract, waaronder ook de autoverzekering. Daardoor staat die verzekering niet op jouw naam en dus bouw je normaal gesproken ook geen schadevrije jaren op. Maar dat niet alleen, je eerder opgebouwde schadevrije jaren komen in principe ook nog eens na 3 jaar te vervallen. Dat kan dus best wel vervelend uitpakken.

Leasemaatschappijen met toegang tot Roy-data

Gelukkig krijgen steeds meer leasemaatschappijen toegang tot Roy-data zodat ze daar je schadevrije jaren in kunnen noteren aan het eind van de leaseperiode. Zo gaan je eerder opgebouwde schadevrije jaren dus niet verloren wanneer je gaat leasen, en heb je na afloop ook profijt van de periode dat je met je leaseauto schadevrij hebt gereden.

De volgende leasebedrijven hebben inmiddels toegang tot Roy-data en noteren je schadevrije jaren na afloop van de leaseperiode in de database:

  • ALD automotive
  • Autolease Midden Nederland
  • Noordlease
  • Terberg Leasing
  • Ure Lease
  • Vemo Lease
  • LeasePlan (alleen op verzoek van de bestuurder)

Twijfel je of je nieuwe leasemaatschappij jouw schadevrije jaren vooraf opvraagt en na afloop toevoegt in Roy-data? Informeer dan rechtstreeks bij de maatschappij.


Korting op je leasetermijn dankzij schadevrije jaren

Stap je over van een eigen auto naar een leaseauto? Ook dan kunnen je op dat moment opgebouwde schadevrije jaren van belang zijn. Een aantal leasemaatschappijen geeft namelijk korting op de leasetermijn wanneer je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Sommige leasemaatschappijen kijken daar juist helemaal niet naar en dat kan best wel jammer zijn, vooral wanneer je al zoveel jaren schadevrij rijdt dat je de maximale korting bij een autoverzekering kunt bedingen. Dit kan voor jou dus wel degelijk een reden zijn om wel of niet voor een bepaalde leasemaatschappij te kiezen.

Wanneer je schade rijdt met je leaseauto verhoogt de autoverzekeraar vaak de premie, iets wat door de leasemaatschappij aan jou als bestuurder wordt doorberekend. Als de auto total loss is wordt het leasecontract vrijwel altijd direct beëindigd.


Schadevrije jaren meenemen na een leaseauto

Wanneer je leasemaatschappij niet zelf de schadevrije jaren bijschrijft in Roy-data betekent dat gelukkig niet automatisch dat je ze helemaal kwijt bent. Je kunt namelijk een leaseverklaring aanvragen bij het beëindigen van het leasecontract, waar dan ook de schadevrije jaren in staan vermeld. Vrijwel alle autoverzekeraars accepteren dat en zo neem je als het goed is jouw no-claimkorting gewoon mee in je nieuwe autoverzekering.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag