Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een goede studenten zorgverzekering? (2024)

Hoe vind je een goede studenten zorgverzekering? (2024)

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder moet verplicht een basiszorgverzekering afsluiten, al dan niet aangevuld met een aanvullende verzekering. Deze minimumleeftijd, 18 jaar, is voor veel mensen tevens de leeftijd dat ze gaan studeren. Sommigen zijn zelfs al eerder begonnen aan een studie. Hoog tijd om een zorgverzekering te kiezen die aansluit bij de studententijd!

Niet alleen qua poliswaarden, maar ook zeker qua prijs. Want als student kun je rekenen op fijne kortingen. Althans… Als je de juiste studenten zorgverzekering uitkiest. Met behulp van onderstaand stappenplan vind jij snel een studentvriendelijke zorgverzekeraar.


Stap 1 – Bepaal je zorgbehoeften

Het type zorgverzekering is sterk afhankelijk van individuele zorgbehoeften. De meeste studenten zullen weinig tot geen zorg nodig hebben. Je bent immers jong, en gezond. Statistisch gezien is er een veel kleinere kans dat jij naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan bij – bijvoorbeeld – senioren. Toch is het belangrijk om de zorgbehoefte op individueel niveau te beoordelen. Ga dus voor jezelf na of je specifieke zorgbehoeften hebt, zoals vergoedingen voor:

  • Anticonceptie
  • Psychologisch consulten
  • Tandarts
  • Orthopedagogie
  • Fysiotherapie
  • Opticien

Heb je bepaalde medicijnen nodig? Bijvoorbeeld voor ADHD, ADD of voor een andere ziekte en/of stoornis? Dan is het verstandig om de voorwaarden van verschillende zorgverzekeraars ten aanzien van deze medicijnen te vergelijken.


Stap 2 – Vergelijk prijzen en kortingen van verschillende zorgverzekeraars

De meeste studenten zitten krap bij kas. Ze moeten rond komen van een klein beetje studiefinanciering, zuurverdiende centen van een bijbaan, bijlage van ouders en eventueel nog een lening. Menig student zal aan het einde van z’n geld altijd nog een stukje maand over hebben. Help! Omdat de zorgverzekeraar onderdeel is van je vaste lasten, loont het om een goedkope zorgverzekeraar uit te kiezen. Stel, het scheelt €10 per maand, dan levert je dat in een jaar €120 op. In een gemiddelde studententijd á 4 jaar, loopt dit bedrag op naar €480. Dat geld kan je veel beter besteden!

Collectieve studentenverzekering

Bij een collectieve zorgverzekering wordt de verzekering gezamenlijk door een grote groep mensen afgesloten. In dit artikel lees je wat een collectieve zorgverzekeraar precies is, en wat hier de voor- en nadelen van zijn. Studenten zijn een van de bevolkingsgroepen voor wie een collectieve zorgverzekering erg interessant kan zijn. De zorgverzekeraar verkoopt namelijk een bepaalde zorgverzekering aan een grote groep studenten, waardoor ze een mooie korting kunnen aanbieden. Hier profiteer jij, als individuele student, weer van. Je kunt zowel een basisverzekering als een aanvullende verzekering met collectieve korting afsluiten. Bij een basisverzekering loopt de korting op tot gemiddeld 7%, oftewel een gemiddelde besparing van €90 per jaar. Bij een aanvullende verzekering loopt dit percentage nog hoger op, namelijk van 10% tot 20%. Dan is de korting nog hoger, van €128 tot €250. Ka-ching!

Reguliere studentenkorting

Ook zonder je aan te sluiten bij een collectieve zorgverzekeraar kun je als student profiteren van kortingen. Er zijn namelijk zorgverzekeraars die standaard studentenkorting aanbieden, ongeacht de zorgverzekering die je kiest. Zorgverzekeringen die op moment van schrijven 10% korting geven, zijn onder andere Zorg en Zekerheid, VGZ en OHRA.

Korting door alles vooraf te betalen

Premie is een maandelijks terugkerende ‘vaste last’. Zorgverzekeraars hebben een hele administratieve kluif aan alle rekeningen die elke maand opnieuw betaald moeten worden. Daarom bieden sommige zorgverzekeraars jou de optie om per jaar of per kwartaal te betalen. In ruil daarvoor ontvang je een leuke korting. Het is even een grote smak geld, vooral als je student bent, maar daarna ben je wel een jaar verlost van die vervelende, maandelijkse premie.

Korting door verzekering via bepaalde website af te sluiten

Er zijn enkele vergelijkingswebsites die alle studenten verzekeringen voor jou vergelijken. Vervolgens geven ze jou een leuke korting als je de verzekering via hun website afsluit. Bekijk altijd goed de voorwaarden van de korting. Hoe hoog is deze, is het wel echt aantrekkelijk, zitten er addertjes onder het gras? Et cetera.


Stap 3 – Bepaal de hoogte van je eigen risico

Als je nog nooit eerder een zorgverzekering is afgesloten, ben je nog helemaal niet bekend met het eigen risico. Daarom leggen we dit begrip nog kort uit, voor degenen die wel een (opfris)cursusje kunnen gebruiken. Als je een basiszorgverzekering afsluit, heb je een verplicht eigen risico. Zorgkosten die je maakt vanuit je basispakket, worden in eerste instantie betaald vanuit jouw eigen risico. Pas als je jouw eigen risico volledig hebt ‘verbruikt’, worden de ziektekosten die je maakt vergoed. De term ‘eigen risico’ impliceert dat je de zorgkosten zelf hebt veroorzaakt (eigen schuld, betalen), maar dat is niet zo. Ook spoedeisende hulp, medicijnen en operaties worden in eerste instantie betaald van het eigen risico. Kosten die je maakt vanuit je aanvullende zorgverzekering (bijvoorbeeld tandartskosten) worden wél meteen vergoed. Mochten de kosten hoger uitvallen dan de vergoeding, dan krijg je hier een aparte rekening van.

Hoogte van eigen risico

Op moment van schrijven is het minimum eigen risico €350 en het maximum eigen risico €850. Elk jaar mag je kiezen hoe hoog je jouw eigen risico instelt. Meestal geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de maandelijkse premie. Voor studenten kan het lonen om het eigen risico te verhogen. Vaak is de korting die je krijgt hoger dan de kosten die je in een maand maakt. Houd voor de zekerheid wat geld achter de hand. Je weet maar nooit wanner er iets gebeurt en je ineens de volledige €850 moet betalen (in geval van maximale hoogte eigen risico).


Tip 4 – Maak keuze omtrent de keuze voor vrije zorg

Polissen verschillen op het gebied van ‘vrije zorg’. Dat wil zeggen dat als jij wat hebt, dat je dan bij iedere zorgaanbieder aan kunt kloppen. Aan de ene kant heel fijn, aan de andere kant betaal je hier flink voor. Vind je het niet erg om iets verder te reizen voor jouw zorg? Heb je geen duidelijke voorkeur voor een bepaalde behandelaar? Dan kun je prima uit de voeten met een natura- of selectief polis. Dit scheelt vaak heel erg in de premiekosten. Dus als je op zoek bent naar een goedkopere studenten zorgverzekeraar, is dit zeker iets dat je kunt overwegen. Let op: met een natura of selectief verzekering is het niet onmogelijk om naar een zorgverzekeraar naar keuze te gaan. Het heeft slechts gevolgen voor je vergoeding. Waar je normaal gesproken 100% vergoed krijgt, zul je nu, in de meeste gevallen, 50%-80% vergoed krijgen.


Tip 5 – Sluit de verzekering af en zet alle gegevens op een rijtje

Na het vergelijken van alle studentenverzekeringen is het tijd om de knoop door te hakken en de verzekering daadwerkelijk af te sluiten. Lees de polisvoorwaarden nog een keer goed door voordat je ‘m accepteert. Bovendien is het heel verstandig om belangrijke gegevens zoals je zorgpas en de polisvoorwaarden goed te bewaren, op een plek waar je er altijd bij kan. Maak het liefst een digitale kopie of scan van deze documenten (voor zover deze nog niet digitaal zijn aangeleverd).


Tip 6 – Vergelijk elk jaar opnieuw

Het loont meestal om over te stappen van zorgverzekering. Bovendien kan dit binnen 5 minuten geregeld zijn. Het kost lang niet zoveel gedoe als dat veel studenten denken! Bovendien kan het zo zijn dat de voorwaarden van verzekeringen veranderen, of dat jouw zorgbehoeften veranderen, waardoor een andere aanbieding of een ander pakket beter bij je past. Zoek dus elk jaar actief naar een zorgverzekering die bij ju past, of je nou studeert of niet!


Populaire studentenverzekeringen

Ben je op zoek naar een (nieuwe) studenten zorgverzekering? Hieronder staat een selectie van goede verzekeringen voor dit jaar.

  • Zilveren Kruis Studenten Collectief: collectieve studentenverzekering voor wo- en hbo-studenten voor €95.35 per maand met beperkte eigen keuze
  • ZieZo Selectiefpolis: studentenverzekering via Zilveren Kruis voor €96.95 per maand met beperkte eigen keuze
  • ZieZo Basiszorgverzekering: via Zilveren Kruis, vrije keuze van ziekenhuis, voor een premie van €102.50 per maand
  • De Friesland Zelf Bewust (natura): via de Friesland Zorgverzekeraar met vrije keuze van ziekenhuis voor €103.95 per maand


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Financieel Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag