Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor het vinden van een kamer

7 tips voor het vinden van een kamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De meeste mensen gaan na het afronden van hun middelbare school op kamers. Sommigen verlaten meteen na hun eindexamens het ‘nest’, anderen zijn er pas na een paar jaar klaar voor om een kamer te zoeken. Ga jij voor het eerst op zoek naar een kamer? Of woon je al op kamers maar wil je graag een nieuwe kamer vinden? Deze tips gaan jou helpen tijdens jouw zoektocht naar een kamer.


Tip 1 – Spreek je netwerk aan

‘Via via’ is een van de beste manieren om aan een kamer te komen. Want mensen gaan altijd graag in zee met iemand die ze kunnen vertrouwen, omdat ze kennissen zijn van vrienden of familie. Als je via via een kamer zoekt, dan kan het hele proces veel sneller verlopen dan als je via bemiddelingsbureau op zoek gaat. Maar hoe doe je dat? Wie spreek je aan?

Vertel zodra je op kamers gaat aan iedereen die je kent dat je gaat verhuizen en dat je op zoek bent naar een kamer. Vergeet niet om te vermelden naar welke stad je voorkeur uit gaat! Verwacht niet dat mensen meteen met een lijstje kamers aan komen zetten, dat is niet reëel. Maar met een beetje geluk blijf jouw verzoek rondspoken in hun hoofd, zodat ze je erop kunnen attenderen als ze een leuke kamer voorbij zien komen.

Daarnaast doe je er verstandig aan om een oproep op Facebook en andere sociale media te plaatsen. Zorg dat je een aantal feiten vermeldt, zoals het minimale aantal vierkante meters en jouw budget. Zorg dat je in het begin niet al te hoge eisen stelt, anders krijg je straks helemaal geen tips. Je kan kamers altijd nog afwijzen! Vraag aan vrienden en familie om jouw oproep te delen, zodat je bereik nog groter wordt.


Tip 2 – Sluit je aan bij online communities voor het zoeken en vinden van kamers

Platforms zoals Facebook worden steeds meer gebruikt voor semi-zakelijke doeleinden, zoals het vinden van een kamer. Er zijn verschillende pagina’s voor kamerzoekenden die je kunt liken. Op deze pagina wordt het nieuwste aanbod geplaatst, en een link naar de website waar je eventueel kunt reageren op een kamer. Daarnaast zijn er besloten groepen die speciaal gericht zijn op particulieren die een huisgenoot zoeken of juist een kamer zoeken. Het is verstandig om je aan te sluiten bij een groep / een pagina te liken in de stad naar keuze, anders zie je door de bomen het bos niet meer. Vergeet daarnaast niet om een oproepje te plaatsen in een groep, als dat mogelijk is. Laatste tip rondom dit onderwerp: laat jezelf zien. Laat van je horen. Een like is niet voldoende, een berichtje onder de oproep ook niet. Maak je interesse duidelijk kenbaar door een leuk, persoonlijk privébericht te sturen naar de persoon die de kamer verhuurt.


Tip 3 – Meld je aan bij websites voor kamerverhuur

Elke student of jongvolwassene zoekt vroeg of laat een kamer. Geen wonder dat dit een hele grote markt is waar veel partijen op inhaken. Er zijn een paar verschillende websites die zich specifiek richten op het aanbieden van kamers. De grootste en meest betrouwbare aanbieders in Nederland, op moment van schrijven, zijn:

Op deze websites kun je je gratis aanmelden om het aanbod globaal te bekijken. Als je gedetailleerde informatie over een specifieke kamer op wil vragen, of als je wil reageren op een kamer, dan vragen dergelijke websites jou om een abonnement aan te schaffen. De bedragen voor dit abonnement zijn redelijk, al worden ze door sommige studenten als ‘hoog’ ervaren. Voordat je betaalt voor een website (anders dan Kamernet of Kamers), is het echter wel belangrijk om te controleren of de website betrouwbaar is. Dat doe je op de volgende manieren:

  • Controleer de eigenaar van de website en controleer de KvK-gegevens. Kun je dit niet vinden? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een onbetrouwbare website.
  • Bekijk de kwaliteit van de website. Ziet het er netjes uit? Kloppen de teksten en staan er geen halfbakken zinnen en veel spelfouten? Gaan de linkjes ook ergens naar toe, of zijn ze meer geplaatst om een goede indruk te wekken? Serieuze bedrijven investeren in een goede website, terwijl fraudeurs vaak niet zoveel moeite doen.
  • Lees de reviews van de verhuurwebsite. Met name de reviews die google jou geeft, en niet alleen de reviews van de verhuurwebsite zelf. Het is namelijk een fluitje van een cent om een paar recensies te verzinnen en te publiceren. De echte mening, van echte huurders, is dat wat telt.
  • Kijk hoe transparant het bedrijf is over de kosten, de procedure, certificeringen et cetera. Als er veel onduidelijkheid bestaat, raden wij je aan om te kiezen voor een andere website.

Tip 4 – Reageer snel en vaak

Als je een kamer wil vinden, is het belangrijk dat je de zoektocht centraal zet in je leven. Dus doe er alles aan om op de hoogte te blijven van nieuw woningaanbod in jouw gewenste stad. Download de apps van de verhuurwebsite en zet push notificaties aan. Laat je ook attenderen op notificaties van de social mediapagina’s over kamers. Wend je daarnaast regelmatig tot jouw beste vriend google, om te kijken of er nog kamers zijn die jij over het hoofd hebt gezien. Zie je wat leuks voorbijkomen? Bekijk meteen de foto’s en de beschikbare informatie. Komt het ongeveer overeen met wat je in gedachten had voor jouw nieuwe kamer? Laat direct iets van je horen! In de kamerwereld gaat het soms ontzettend snel. Een kamer kan binnen 24 uur alweer verhuurd zijn. Of in ieder geval is dan de keuze gemaakt voor de genodigde van een hospiteeravond, als deze al georganiseerd wordt. Heb je eenmaal een bericht gestuurd? Wees dan ook ontvankelijk voor reacties, zodat je het contact warm kan houden.


Tip 5 – Blijf realistisch en spreid je kansen

Tijdens het zoeken van een kamer zal je vast een heleboel pareltjes tegenkomen. Bij het zien van een kamer kun je al gauw denken: “Dit is het helemaal! Die huisgenoten klinken hartstikke leuk, daar zou ik zeker tussen passen.”. Na een paar berichtjes heen en weer te hebben gestuurd, wordt je vermoeden bevestigd. Toch is dit geen garantie. Het gebeurt vaak genoeg dat een deal achteraf alsnog niet doorgaat:

Anna (21): Ik was uitgenodigd voor de hospiteeravond van een heel mooi huis. Normaal gesproken ben ik altijd heel zenuwachtig, maar dit voelde gelijk goed. De kamer was groot en goed onderhouden en ik had eigenlijk als enige een klik met de huisgenoten. Dat merkte je meteen. Ze gaven mij het gevoel dat ik hoe dan ook zou worden gekozen, tot de huisbaas de volgende dag liet weten dat hij per se een jongen in de kamer wilde hebben. Tja, dat had niemand kunnen voorspellen…

Daarom willen wij jou als tip geven om je kansen te spreiden. Wed niet op een paard, maar reageer op meerdere kamers. Met wat geluk kun je bij een paar verschillende plekken gaan kijken en kun je erachter komen wat voor soort kamer en wat voor soort huisgenoten het beste bij je passen. Misschien kom je tot de conclusie dat je wel helemaal geen huisgenoten wil!


Tip 6 – Maak nooit zomaar geld over

Het komt wel eens voor dat een kamerzoekende wordt benaderd met een aanbod. Heel soms kan dat goed uitpakken, maar meestal moet je dit soort verzoekjes wantrouwen. Huiseigenaren hebben het namelijk heel makkelijk: de kamermarkt is zo krap dat zij binnen een mum van tijd tien gegadigden hebben voor een kamer. Dus waarom zouden zij – onbetaald – tijd en moeite nemen om zelf iemand te benaderen? Dat gebeurt enkel als de huiseigenaar uit is op snel geld (enkele uitzonderingen daargelaten). Hij of zij laat jou bijvoorbeeld foto’s zien van huis, misschien mag je zelfs wel langskomen, en vervolgens moet je een bepaald geldbedrag over maken. Soms wordt het gegooid op ‘reserveringskosten’, soms op ‘borg’ en soms op ‘eerste maand huur’. Is het wel eens bij je opgekomen dat de huiseigenaar dat aan tien anderen kan vragen? Als iedereen €100 moet betalen, en de helft erin trapt, heeft de eigenaar toch snel €500 verdiend. Geld dat je niet zomaar terug kan eisen, tenzij je een contract bent overeengekomen.


Tip 7 – Overweeg om een tijdelijke kamer te huren

Sommige kamers komen tijdelijk leeg te staan, omdat de huidige bewoner bijvoorbeeld een half jaar gaat studeren in het buitenland of stage moet lopen in een andere stad. In zo’n geval kan hij/zij ervoor kiezen om de kamer tijdelijk onder te verhuren, met of zonder meubels. Als jij in precies zo’n zelfde situatie zit is dat fijn, maar als jij op zoek bent naar een kamer voor onbepaalde tijd klinkt het iets minder gunstig. Maar… oordeel niet te snel! Wat heb je liever, een tijdelijke kamer in de stad waar je studeert of helemaal geen kamer terwijl de studie weer van start gaat?! Als je eenmaal op kamers bent, het zij in een tijdelijke kamer, dan is dat een mooie positie om vanuit daar verder te zoeken naar een andere kamer. Je leert huisgenoten kennen, die ook weer andere huizen kennen met huisgenoten, en zodoende breid je jouw netwerk voor kamers uit. Daarnaast is het fijn dat je alvast in de goede stad woont. Dat maakt het makkelijker om bezichtigingen in te plannen en contact te leggen met makelaars in de regio!



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag