Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een Warmte Terugwinsysteem (WTW) en hoe werkt het?

Wat is een Warmte Terugwinsysteem (WTW) en hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Geld besparen en gezonder leven. Het zijn twee doelen die voor veel mensen belangrijk zijn. Hoewel je er niet direct aan zou denken, is een Warmte Terugwinsysteem een prima apparaat om jou te helpen die twee doelen te bereiken. Door de koude buitenlucht te verwarmen met warme lucht van binnen bespaar je op energie én heb je altijd gezonde lucht binnen. Wil je weten wat een WTW-systeem precies is? Wij vertellen je alles wat je wilt weten.


Wat is een Warmte Terugwinsysteem?

WTW-ventilatie is een ander woord voor balansventilatie. Het Warmte Terugwinsysteem zorgt ervoor dat je de lucht in je huis of kantoor kunt verversen, zonder dat er veel warmte verloren gaat. Daardoor bespaar je energie die via elke andere vorm van ventilatie wel verspild was geweest. Omdat een WTW-systeem zo energiebesparend werkt, worden alle nieuwbouwhuizen en huizen die grondig gerenoveerd zijn, vanaf 2006 standaard voorzien van zo’n balansventilatie. Heb je een nieuwbouwwoning of heeft je huis een flinke renovatie ondergaan na dat jaar, dan heeft jouw huis zeer waarschijnlijk al een WTW-installatie. Vaak zitten deze systemen ergens op een zolder geïnstalleerd.

Hoe werkt een Warmte Terugwinsysteem?

De alternatieve naam balansventilatie is niet uit de lucht gegrepen. Een WTW-installatie zorgt er namelijk voor dat de lucht gebalanceerd blijft. Dat doet het door frisse lucht binnen te laten en vervuilde lucht naar buiten af te voeren. Daardoor gebruikt het systeem de warme lucht om de frisse lucht op temperatuur te brengen. Deze stromingen van lucht vinden altijd gelijktijdig plaats, waardoor de naam balansventilatie is ontstaan.

Gelukkig worden de twee luchtstromen niet met elkaar gemengd, omdat ook de frisse lucht dan vervuild zou raken. Het WTW-systeem is een ingenieus systeem dat de luchtstromen gescheiden houdt, maar toch de energieoverdracht weet te verzorgen. Dat komt omdat de luchtstromen vlak bij elkaar komen in het systeem, waardoor de warmte afgegeven kan worden. Nadat het proces voltooid is, komt de opgewarmde en schone lucht naar binnen en verdwijnt de vuile lucht naar buiten.


Waarom is een Warmte Terugwinsysteem handig?

Hiervoor benoemden we al enkele eigenschappen van een WTW-systeem. Maar er zijn nog drie andere voordelen die zo’n systeem met zich meebrengt.

Warmte

Natuurlijk gaat een Warmte Terugwinsysteem voornamelijk over warmte. Maar het opwarmen van koude buitenlucht is niet de enige manier waarop je warmte wint met dit systeem. De warmte lucht die van buiten komt, laat de lucht namelijk opdrogen. Deze droge lucht verspreid zich door je huis en is van zichzelf al warmer. Droge lucht laat zichzelf ook sneller opwarmen door een verwarming. Dat betekent dat je huis door die droge lucht veel sneller opwarmt dan wanneer er continue koude en vochtige lucht van buiten naar binnen komt. Zet je de verwarming aan, dan is het dus veel sneller behaaglijk in huis.

Frisse lucht en ventilatie

Ook de frisse lucht is geen verrassing meer bij het WTW-systeem. Maar ook hier kleven extra voordelen aan. Natuurlijk is frisse lucht veel gezonder dan lucht die zich al dagen in een kamer bevindt, maar ventilatie is voor meer problemen een oplossing. Bewegende lucht is namelijk een belangrijke voorwaarde voor het wegblijven van onaangename geurtjes, bacteriën zelfs schimmels. Om dit soort vieze omstandigheden te voorkomen moest je vroeger altijd een raam openzetten. Het balanssysteem zorgt ervoor dat deze ventilatie 24 uur per dag doorgaat. Steeds samen openzetten voor frisse lucht is dus verleden tijd.

Energiebesparing

De koude lucht in een Warmte Terugwinsysteem wordt opgewarmd tot een temperatuur van ongeveer 18 graden. Vriest het buiten, dan kan dat een enorme energiebesparing opleveren. De lucht die binnenkomt is namelijk al voor meer dan 80-90% opgewarmd tot kamertemperatuur. De verwarming in huis hoeft dus niet zo hard te werken om de temperatuur in huis op peil te houden. Op jaarbasis kan dit 50-100 euro schelen op je energierekening.


Voorwaarden voor een Warmte Terugwinsysteem

Je kunt niet zomaar een WTW-systeem in huis plaatsen. Om het geheel goed te laten werken en geen gevaarlijke situaties te laten ontstaan, is het belangrijk om te kijken of je woning wel voldoet aan de voorwaarden.

Afzuigkap

Je mag onder andere geen afzuigkap hebben waarbij de motor op de buitenlucht is aangesloten. Dat betekent namelijk dat als je die aan zou zetten, de lucht van binnen naar buiten wordt geblazen. Maar als de rest van de woning dicht is en het balanssysteem steeds evenveel lucht in en uit het huis laat, dan zuig je door die afzuigkap de woning vacuüm. Uiteraard is dat geen mogelijkheid, waardoor deze soort afzuigkappen geen goede combinatie zijn met het WTW-systeem.

Geen open haard

Ook een open haard zorgt voor een directe verbinding met de buitenlucht. Heb je een openhaard, dan ondermijnt die het gehele effect wat je met het WTW-systeem probeert te bereiken. De openhaard laat namelijk altijd lucht door, waardoor je huis alsnog veel energie verspilt. Het aanschaffen van een WTW-systeem zou dus een dure en vrijwel zinloze investering zijn.

Gesloten woning

Zoals je ziet zijn er enkele belangrijke voorwaarden voor een balanssysteem. Het komt uiteindelijk allemaal neer op het feit dat je hele huis afgesloten moet zijn van buitenlucht. Op die manier doet alleen het WTW-systeem het werk en kan de efficiëntie echt hoog oplopen.


WTW-filters

Het belangrijkste onderdeel van de balansventilatie is het WTW-filter. Dit filter zorgt ervoor dat de buitenlucht wordt gefilterd op schadelijke stoffen. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld (fijn)stof, sporen en pollen. Het filter is vooral handig en belangrijk als je dichtbij een grote weg woont waar veel auto’s rijden. De lucht in huis is door het filter namelijk direct een stuk schoner.

Een gemiddeld persoon ademt ongeveer 20.000 keer per dag. Adem je al die keren vervuilde stoffen in, dan is het natuurlijk wachten op gezondheidsklachten zoals astma, bronchitis, hoofdpijn of erger. Om dat te voorkomen, moet je kiezen voor een goed filter en deze ook regelmatig (laten) vervangen.

Je kunt zelf kiezen voor een bepaald filter. Aan de hand van de filterklasse zie je in hoeverre het filter fijnstof tegenhoudt. Een F7 filter is een filter met een hoge filterklasse en zorgt voor een perfecte filtering van de buitenlucht. Met dit filter krijg je zelf een minimale hoeveelheid (fijn)stof en pollen in huis, wat je gezondheid flink bevordert. Een anders groot voordeel is dat een WTW-systeem het met een goed filter ook veel langer volhoudt. Stof en vuiligheid kunnen namelijk makkelijk in het systeem terechtkomen en het apparaat beschadigen. Niet alleen je eigen gezondheid staat op het spel bij een slecht filter, maar ook de levensduur van de balansventilatie vermindert sterk.

Hoe onderhoud je een Warmte Terugwinsysteem?

Als je hele huis is afgesloten op het WTW-systeem, dan is het belangrijk dat je die goed onderhoudt. Voornamelijk de filters zijn een belangrijk onderdeel om schoon te houden. In het verleden zijn er zelfs mensen onwel geraakt omdat de filters niet werden vervangen. Daarnaast werkt de WTW-installatie een stuk beter met schone filters. Dat komt omdat de lucht dan met minder kracht aangezogen hoeft te worden. Daardoor verbruikt het apparaat minder energie en bespaar je uiteindelijk zelf ook iets op je energierekening.

De filters voor een Warmte Terugwinsysteem kun je ongeveer 3 tot 6 maanden gebruiken, afhankelijk van de vervuiling van de buitenlucht en de binnen lucht. In een nieuwe woning is vaak nog veel bouwstof en vochtigheid aanwezig, waardoor de filters eerder aan vervanging toe zijn. Het is niet aan te raden om de filters te wassen of er met een stofzuiger overheen te gaan. Daardoor beschadig je namelijk de fijne structuur van de filters, waardoor je juist meer vuiligheid binnenlaat.


Wat kost een Warmte Terugwinsysteem?

Er zijn verschillende soorten WTW-systemen op de markt. Ze verschillen vooral op kwaliteit en op de hoeveelheid lucht die ze kunnen verwerken. Heb je een grote woning of zelf een kantoor, dan zal er meer lucht ververst moeten worden dan in een klein rijtjeshuis. Informeer dus altijd goed naar de capaciteit van een bepaalde balansventilatie.

De gemiddelde prijs voor een WTW-systeem ligt tussen de 1000 en 2500 euro. Dat is exclusief de montage en die klus kost aardig wat tijd. In totaal kun je gemakkelijk 5.000 euro kwijt zijn voor het gehele systeem. Doe je het helemaal zelf, wat alleen aan te raden is als je weet wat je doet, dan kun je ongeveer 50% van de kosten besparen.


Een Warmte Terugwinsysteem is een mooi systeem waarmee je de lucht in huis op een goede manier kunt verversen en tegelijkertijd energie kunt besparen. Wil je nog meer geld besparen op je energierekening? Bekijk dan ook ons artikel met 12 tips om energie te besparen. Wil je een WTW-systeem maar ben je bang dat de lucht te droog wordt? Lees dan ook wat je kunt doen tegen een droge lucht in huis.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag