Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je de waterdruk in je huis verhogen?

Hoe kun je de waterdruk in je huis verhogen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heel lang wachten tot de waterkoker gevuld is. Met tegenzin gaan douchen, omdat je niet echt blij wordt van dat ‘pisstraaltje’.  Komen dit soort problemen je bekend voor? Grote kans dat je een (te) lage waterdruk in je huis hebt.

Hoog tijd om dat op te lossen! In dit artikel geven we dan ook antwoord op de vraag: “Hoe kun je de waterdruk in je huis verhogen?” Daarnaast leggen we uit hoe je de oorzaak van de lage waterdruk kunt achterhalen.


Welke problemen heb je met de waterdruk?

We beginnen maar direct met het beantwoorden van de meest prangende vraag: hoe verhoog je de waterdruk in je huis? Je weet soms niet goed waar je moet beginnen. Voordat je één van de waterdrukoplossingen toepast moet je eerst bepalen met welke problematiek je te maken hebt: problemen met één kraan, recente problemen met de waterdruk of hardnekkige problemen met de waterdruk.


1. Waterdruk van één specifieke kraan

Als eerste moet je het beluchtingstoestel reinigen. Voor wie dit woord niet kent: een beluchtingstoestel is het uiteinde van de kraan. Je kunt deze het beste losdraaien met een nijptang. Let bij het losschroeven goed op hoe het beluchtingstoestel in elkaar zit, zodat je het straks ook weer correct terug kan plaatsen. Daarnaast kun je krassen van de nijptang voorkomen door het beluchtingsstelsel eerst met een vaatdoek te omwikkelen. Laat vervolgens water doorlopen, zodat eventuele viezigheid in de kraan een weg naar de uitgang vindt. Spoel tevens het beluchtingstoestel af. Krijg je ‘m niet zo 1,2,3 schoon? Wellicht helpt het om het drie uur lang te weken in een sopje van azijn en water.

Sluitring of veer vervangen

Met een beetje geluk stroomt je kraan nu door, met wat pech moet de hele kraan uit elkaar. Hiervoor haal je de lange hals van de kraan af door ‘m los te schroeven. Vervolgens is het tijd om te kijken wat er loos is. Zie je een sluitring of veer zitten? Verwijder deze voorzichtig met een schroevendraaier en was viezigheid en aanslag eraf. Als ze gebroken zijn moet je ze vervangen. Grote kans dat hiermee het probleem is opgelost. Zie je geen sluitring of veer, maar een ander mechanisme? Zoek dan op hoe je dit het beste kunt reinigen. Als je er niet uit komt kun je een monteur inschakelen.

Kraan door laten lopen

Nadat je eventuele reparaties hebt uitgevoerd moet je de kraan een paar keer open en dicht draaien en goed door laten lopen. Hiermee worden de laatste vuiltjes en verstoppingen weggespoeld. Dit stappenplan moet voldoende zijn om een lage waterdruk van één kraan op te lossen. Werkt het niet? Dan heb je waarschijnlijk een ander probleem met je waterdruk.


blank

2. Probleem centrale waterdruk

Dan zijn er meerdere oorzaken voor de lage waterdruk. Door onderstaande controles uit te voeren kom je er snel achter waar het probleem zit en hoe je het kan verhelpen.

Problemen met de boiler of cv-ketel

Het komt vaak voor dat de waterdruk alleen laag is bij warmwaterkranen. Probeer alle kranen in je huis uit en kijk of je een patroon kunt ontdekken. Zijn het inderdaad de laagwaterkranen die voor problemen zorgen?  Dan heeft de lage waterdruk waarschijnlijk te maken met de werking van je cv-ketel of boiler. Voer de volgende controles uit om problemen met een lage waterdruk te controleren en te verhelpen.

Het kan te maken hebben met een afzetting in de cv-ketel of warmwaterleiding. Ook kan het probleem liggen aan kleine leidingen en lekkages in de ventielen of in de tank. Voor al deze problemen kun je het beste een loodgieter inschakelen.

Lage waterdruk vanwege lekkende leidingen

Lekkende leidingen zorgen negen van de tien keer voor een lage waterdruk. Hoe herken je lekkende leidingen? Door te controleren op vochtige plekken onder leidingen, met name onder de hoofdleidingen. Soms ontstaan vochtige plekken door condens. Om er zeker van te zijn dat je met een lekkage te maken hebt, kun je een doekje op de vochtige plek leggen. Is het doekje de volgende dag nat? Dan is er inderdaad lekkage. Repareer lekkende leidingen, desnoods met behulp van een monteur.

Hulp van de watermeter

Sommige lekkages kun je niet zien. Bijvoorbeeld omdat ze buiten het zicht plaatsvinden. Raadpleeg daarom de watermeter om lekkages uit te sluiten (of juist te bevestigen). Draai eerst alle kranen dicht. Vervolgens controleer je de ronde teller op de meter. Loopt deze nog steeds door, ook als alle kranen zijn dichtgedraaid? Dan heb je te maken met een lek. Schrijf de waardes van de meter op, wacht een paar uur en schrijf de nieuwe waardes ook op. Een verschil tussen deze twee waardes wijst op een lek in de leidingen.

Controleer het drukventiel (als je die hebt)

Niet alle huizen hebben een drukventiel. Meestal hebben alleen laaggelegen huizen dat. Wat is een drukventiel? Het is een belvorming ventiel op een leiding die de waterdruk uit veiligheidsoverwegingen verlaagt. Het kan zijn dat het ventiel verkeerd staat ingesteld. Je kunt de waterdruk verhogen door het ventiel met de klok mee te draaien. Zorg ervoor dat je de druk niet te hoog opvoert. Draai slechts een paar keer en schrijf op hoe vaak je draait. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant en bel een loodgieter als je niet precies weet hoe vaak je kan draaien.


blank

3. Langdurige problemen met de waterdruk

Halen bovenstaande oplossingen niets uit? Dan vrezen wij dat er een andere oorzaak van de lage waterdruk is. Het is maar de vraag of je dit waterdruk probleem 1,2,3 kunt oplossen. Waarschijnlijk kun je het in ieder geval niet zonder de hulp van een goede loodgieter. Wat voor oplossingen zijn er voor hardnekkige problemen met de waterdruk?

Vervang oude leidingen

Heb je oude, verzinkte leidingen? Die raken vaak verstopt of gecorrodeerd. Dit beperkt de waterstroom enorm. Leidingen die van verzinkt staal gemaakt zijn kun je in het beste laten vervangen met kunststof leidingen of koperen leidingen. Dit is natuurlijk een hele onderneming. Controleer dus eerst of de leidingen inderdaad de boosdoeners zijn.

Vervang te kleine leidingen

Niet iedere leiding kan dezelfde hoeveelheid water aan. Ook kan warm water soms lastiger te geleiden zijn dan koud water. Kan jouw leiding de watervraag niet aan? Dan resulteert dit soms in een te lage waterdruk. Ter indicatie: een hoofdleiding moet minimaal 19mm zijn, tenzij je meer dan 3 badkamers hebt. Dan moet het minimaal 25 mm zijn. Kleinere leidingen, van zo’n 13mm, kunnen slechts één of twee waterpunten voorzien van water. Het is een beetje te technisch om zelf conclusies te trekken over het formaat van je leidingen. Bel daarom een loodgieter, hij of zij voorziet je van goed advies dat aansluit bij jouw watergebruik.

Koop een drukmeter

Bij de meeste doe-het-zelfwinkels kun je een drukmeter kopen. Voordat je gaat meten moet je zorgen dat alles wat water verbruikt tijdelijk uit wordt gezet. Is je druk beneden het niveau van de stadsvoorziening? Misschien heb je een probleem met de hoofdleiding. Neem contact op met het watervoorzieningsbedrijf of met een regionale waterautoriteit om te vragen of zij het probleem voor je kunnen oplossen. Pas daarna ga je over tot de volgende stap: het aanschaffen van een drukverhoger.

Koop een drukverhoger

Heb je altijd al last gehad van een lage waterdruk en heb je niet het idee dat het aan jouw leidingen, cv-ketel of andere zaken in jouw huis ligt? Wellicht heeft jouw stadsvoorziening gewoon een lage waterdruk. Je kunt dit controleren door de statische waterdruk op te vragen bij het watervoorzieningsbedrijf in jouw regio. Je mag je zorgen maken bij een druk onder de 2.1 bar (30 psi). In dat geval kun je het beste een drukverhoger kopen om de waterdruk te verkopen.

Let op: je moet 100% zeker weten dat de waterdruk te wijten is aan de stadsvoorziening, niet aan jouw gecorrodeerde of verstopte leidingen. Je wilt namelijk niet dat ze bezwijken onder de waterdrukverhoger.


Tot slot: vergeet de loodgieter niet

Wij hebben geprobeerd deze tekst zo toegankelijk mogelijk te schrijven. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je nog steeds niet precies weet hoe je jouw waterdruksituatie moet beoordelen. Daarom raden wij je aan om een loodgieter om advies te vragen. Zij werken dagelijks met dergelijke problematiek. Door hun kennis en kunde voorkom je dat je schade toebrengt aan de leidingen of de cv-ketel.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag