Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste opties voor het vervangen van je CV ketel

De beste opties voor het vervangen van je CV ketel

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Is je CV ketel aan vervanging toe? Bijvoorbeeld omdat hij de laatste tijd kuren begint te vertonen, niet heel erg zuinig is of omdat hij zojuist zelfs de geest heeft gegeven? Dan is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten welke opties er allemaal zijn om je huidige CV ketel te vervangen.

Daarbij is een nieuwe ketel kopen al lang niet meer vanzelfsprekend, want je kunt er ook eentje huren of leasen. Maar omdat aardgas steeds meer uit de gratie begint te raken is het ook het overwegen waard om een alternatief voor een CV ketel te laten plaatsen, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of een pelletkachel. In dit artikel lees je alle opties die je momenteel hebt voor het vervangen van je CV ketel en wat daar de voor- en nadelen van zijn.


blank

De beste tip: Laat je CV ketel vervangen door een specialist

Bij het kiezen van een nieuwe CV ketel en het vervangen van je oude CV ketel is het het verstandigst om je te laten informeren door een specialist. Feenstra geeft advies met betrekking tot het kiezen van het juiste product en de installatie hiervan. Bij Feenstra is het zelfs mogelijk om met spoed (binnen 48 uur) een nieuwe ketel te laten installeren. Met de ketelkiezer vind je snel welke ketel het beste bij jouw huis en leefpatroon past. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe ketel te kopen of te huren.

Bekijk alle opties voor het vervangen van je ketel bij Feenstra


Optie 1: Een nieuwe CV ketel kopen

De snelste en uiteindelijk goedkoopste manier om een nieuwe CV ketel in huis te krijgen is er zelf eentje te kopen. Dit kan een flinke investering zijn, maar is op termijn wel goedkoper dan de andere opties die we hier noemen. Toch is dit voor de meeste huishoudens met een financiële buffer goed op te brengen, want een goede CV ketel kost gemiddeld tussen de €1.000 en €2.000.

Bij het aanschaffen van een nieuwe ketel heb je de keuze uit zeer veel verschillende soorten en modellen. Het ligt natuurlijk voor de hand om een zogenaamde hr-ketel te nemen, waarbij hr staat voor hoog rendement. Deze CV installaties zijn energiezuinig en helemaal door ze te voorzien van een slimme thermostaat is het energiegebruik tot een minimum te beperken.

Er zitten ook enkele nadelen aan zelf een nieuwe CV ketel aanschaffen, want de kosten voor het onderhoud en eventuele reparaties komen rechtstreeks bij jou terecht. Qua onderhoud moet je tijdens de gehele levensduur van de ketel rekening houden met ongeveer 50% tot wel 100% van de aanschafwaarde. Maar natuurlijk kan hij ook serieuze mankementen gaan vertonen, wat de kosten nog meer zal doen stijgen. Daar staat tegenover dat die kosten veelal gespreid over 15 tot 20 jaar aan de orde zullen komen. Maar natuurlijk kun je ook een onderhoudscontract afsluiten.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je een nieuwe CV ketel wilt kopen.


Optie 2: Een CV ketel huren

Een nieuwe CV ketel kopen kan voor elk gezin een behoorlijke investering zijn. Helemaal vervelend wordt het als hij het van het een op andere moment onverwacht begeeft, zonder dat je geld beschikbaar hebt om meteen een nieuwe te kunnen kopen. Dan wil je natuurlijk niet al te lang in de kou hoeven zitten en zul je op zoek moeten naar een alternatief.

Dan kan het een hele goede optie zijn om een nieuwe CV ketel te huren. Dit heeft namelijk twee grote voordelen:

  • Je hoeft geen grote eenmalige investering te doen maar maakt elke maand een goed op te brengen maandbedrag over.
  • Ook onderhoud en noodreparaties zitten bij dit vaste maandbedrag inbegrepen, dus je komt nooit voor onverwachte kosten te staan.

Wanneer is het voor jou een goede keus om een CV ketel te huren in plaats van ervan eentje te kopen? Dat hangt er in de eerste plaats vanaf hoe lang je nog van plan bent in je huidige woning te blijven. Je gaat namelijk een huurcontract aan en zult dit over moeten dragen aan een nieuwe bewoner, of zelf af moeten kopen wanneer je de woning verlaat. Daarnaast moet je het niet erg vinden dat je vaak maar uit een beperkt aantal modellen kunt kiezen.

Uiteindelijk betaal je meer voor de ketel wanneer je huurt dan wanneer je er meteen eentje koopt. Daar staat tegenover dat je niet snel onverwachte kosten zult hebben. Ook als je veel pech hebt met de ketel zal dit dus geen grote financiële strop betekenen.


Optie 3: Een CV ketel leasen

Naast huren is een nieuwe ketel leasen ook een goed alternatief voor een CV ketel kopen. Net als bij ketelhuur betaal je dan een relatief laag maandbedrag en hoef je dus niet ineens een groot bedrag hiervoor opzij te zetten.

Het duidelijkste voordeel ten opzichte van huren is natuurlijk dat je bij leasen aan het eind van de contractperiode eigenaar bent van de CV ketel. En net zoals bij het huren van een CV zijn kosten zoals onderhoud en reparaties inbegrepen in je maandelijkse termijn.

Bovendien kun je het rentedeel van het leasebedrag aftrekken van de belasting, mits de woning tenminste je hoofdverblijf is.


Optie 4: Geen CV ketel meer nemen

Nu er steeds minder aardgas uit de grond wordt gehaald en gasloos wonen door de overheid steeds meer gestimuleerd wordt moet je je ook afvragen of het nog wel slim is om een geheel nieuwe CV ketel te kopen. Een CV ketel koop je namelijk het liefst voor 15 tot 20 jaar en er is een kans dat gas in die tijd fors duurder zou kunnen worden. Inmiddels zijn er ook steeds meer alternatieven beschikbaar waarmee een gasgestookte ketel zelfs gedeeltelijk of helemaal overbodig is geworden voor het verwarmen van je huis. Daarom bespreken we hier ook enkele alternatieven voor een CV ketel die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar op lange termijn ook voor je portemonnee.

Warmtepomp

Het eerste alternatief voor de CV ketel is de warmtepomp. Deze optie wordt in steeds meer Nederlandse huizen standaard ingebouwd, vooral in nieuwbouwhuizen die beter dan ooit worden geïsoleerd. Maar een warmtepomp kan natuurlijk ook in bestaande huizen worden geplaatst. Met de huidige subsidieregelingen is dat al snel een optie waarmee je niet alleen het milieu een plezier doet, maar ook je eigen bankrekening. Je kunt er namelijk veel geld op gas mee besparen.

Hoeveel je bespaart op je gasverbruik ligt aan het soort warmtepomp wat je aanschaft. Er zijn namelijk verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

  1. In de eerste plaats heb je de volledig elektrische warmtepompen, die als complete vervanging voor je CV ketel dienen. Daarmee voorziet hij dus in al het warme water in je huis. Deze optie wordt het meest gekozen in nieuwbouwhuizen die geheel gasloos wonen mogelijk maken.
  2. Je kunt in nieuwe en bestaande woningen echter ook een hybride waterpomp laten plaatsen, die samenwerkt met een CV-installatie. Daarbij wordt er alleen gas gebruikt wanneer dat echt nodig is en wordt alle andere warmte opgewekt door de warmtepomp. Het is daarvoor wel nodig om een optimaal geïsoleerde woning te hebben.
  1. Tot slot heb je ook nog de ventilatiewaterpomp, een kleinere uitvoering die alleen warmte wint uit ventilatielucht die door de mechanische ventilatie van je woning stroomt.

De elektrische boiler of CV ketel

Als alternatief van de met gas gestookte CV ketel kiezen steeds meer mensen voor een elektrische CV ketel of een elektrische boiler. Deze installaties worden ook wel zonneboilers genoemd, omdat ze veelal door zonepanelen van hun energie worden voorzien.

Met name wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen kan dit een heel aantrekkelijke optie zijn om je woning te verwarmen. Zodra je meer energie opwekt dan je gebruikt kun je die overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet, maar je kunt er ook voor kiezen om die energie als warmte op te slaan in de boiler om op een later moment zelf te kunnen gebruiken. De energie wordt gebruikt voor het opwarmen en op temperatuur houden van het water.

Zonneboilers zijn nog altijd een flinke investering. Dat komt mede doordat je woning optimaal van isolatie moeten worden voorzien om zoveel mogelijk energie te besparen. Maar dankzij huidige subsidieregelingen en alsmaar dalende aanschafkosten komt ook de zonneboiler binnen bereik van steeds meer huishoudens te liggen.


Een houtkachel, pelletkachel of pellet cv ketel

Een minder milieuvriendelijke oplossing om je huis te verwarmen is het (deels) in gebruik nemen van een houtkachel of een pelletkachel. Van die twee opties is de pelletkachel het meest gebruiksvriendelijk en minst belastend voor het milieu. Bij een pelletkachel verbrand je kleine houtpellets die je eenvoudig aan kunt vullen. Dit type kachel is heel eenvoudig in gebruik en kan ook heel nauwkeurig worden ingesteld.

Wanneer je met die kachel je woonkamer of zelfs de gehele benedenverdieping kunt verwarmen scheelt dit aardig wat aardgas. Een pelletkachel heb je in verschillende groottes en soorten met ook uiteenlopende prijskaartjes. Natuurlijk moet je ook een geschikte schoorsteen hebben om de rook te kunnen afvoeren en daardoor is een pelletkachel meestal alleen geschikt voor woningen en niet voor appartementen.

Kies je voor een houtkachel, dan breng je natuurlijk makkelijk extra sfeer in huis. Maar een houtkachel vergt wel beduidend meer onderhoud dan een pelletkachel omdat je steeds nieuw hout moet blijven toevoegen. Ook het schoonmaken kost je meer tijd en moeite.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Feenstra
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag