Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij het afsluiten van een onderhoudscontract voor je cv?

Waar let je op bij het afsluiten van een onderhoudscontract voor je cv?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In ons artikel over de kosten van een cv-ketel kon je al lezen dat een cv-ketel aanschaffen een relatief duur grapje is. Voor de goedkoopste optie betaal je ongeveer 700 euro. De duurdere varianten kunnen oplopen tot zo’n 5.000 euro. Op zich een prima investering, ondanks de hoogte van het aanschafbedrag. Een goed onderhouden cv-ketel gaat namelijk makkelijk een decennium mee en in gunstige gevallen zelfs meer dan 15 jaar. Daar zit dan ook wel direct de crux: hij kan 15 jaar meegaan. Wordt er geen goed onderhoud gepleegd aan de cv-ketel, dan kun je hem na een aantal jaren al afschrijven. In de meeste gevallen kiezen mensen dan ook voor een onderhoudscontract voor de cv. Waar je bij het afsluiten van zo’n onderhoudscontract allemaal op moet letten, lees je in onderstaand artikel.


Degelijk onderhoud is essentieel (en soms vereist)

Een cv-ketel is je trouwe vriend als het om een behaaglijk gevoel in je woning gaat. Hij zorgt voor een aangenaam leefklimaat en in veel gevallen (de meeste mensen hebben immers een combiketel) voor warm water. Zolang alles werkt, reuze fijn natuurlijk. Maar zoals elk ander apparaat heeft een cv-ketel periodiek onderhoud nodig. Om de cv-ketel in topconditie te houden zal hij regelmatig gecontroleerd, gereinigd en afgesteld moeten worden. Dit zorgt ervoor dat de ketel efficiënt blijft werken, je minder kans hebt op storingen en zo voorkom je bovendien gevaarlijke situaties. Een slecht onderhouden cv-ketel kan tot een levensbedreigende situatie leiden als koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast stellen sommige fabrikanten periodiek onderhoud verplicht. Voldoe je niet aan deze eis, dan kan de garantie (op onderdelen) komen te vervallen. In alle gevallen kun je dus beter voorkomen, dan genezen en is een onderhoudscontract voor de cv-ketel dé oplossing.


Onderhoudscontract voor je cv-ketel

Onderhoudscontracten voor je cv-ketel zijn er in diverse vormen: van basic tot all inclusive. In vrijwel alle gevallen betaal je jaarlijks een bedrag voor het onderhoud aan de cv-ketel. De ketel wordt dan gereinigd, gecontroleerd en afgesteld. Hoe vaak dit gebeurt ligt aan de ketel en het onderhoudscontract dat je afsluit. In de meeste gevallen gaat het om een jaarlijkse onderhoudsbeurt, maar gloednieuwe ketels hebben soms de eerste 2 (of zelfs 3) jaar geen onderhoud nodig. Toch loont het om in dat geval óók alvast een onderhoudscontract af te sluiten. Enerzijds vergeet je zodoende niet een onderhoudscontract af te sluiten (waarom zou je immers, bij een goedwerkende ketel en als het niet vereist is) en anderzijds ben je ingedekt voor het geval dat je onverhoopt tóch problemen krijgt in die eerste jaren. Als je een onderhoudscontract hebt afgesloten hoef je namelijk niet te wachten bij storingen. Jij hebt voorrang op de buurman die géén onderhoudscontract heeft afgesloten. Wel zo fijn als de halve buurt met koud water zit!

Let op: sommige onderhoudscontracten die je bij de installatie van een nieuwe ketel afsluit gaan pas later in. Je krijgt dan het eerste jaar (of eerste 2/3 jaar) nog geen onderhoudsbeurt en hoeft dus ook niet te betalen. Wél ben je dus alvast ingedekt voor het geval dat je onverwachts toch problemen krijgt met de ketel en bovendien kom je niet in de problemen met de aanvullende voorwaarden die een fabrikant heeft gesteld rondom de garantie. Goed om rekening mee te houden dus als je een onderhoudscontract afsluit voor een nieuwe cv-ketel!


Aanvullende kosten

Afhankelijk van het onderhoudscontract dat je afsluit zijn bepaalde kosten wél of juist niet gedekt. In de goedkopere varianten bestaat de kans dat je alsnog extra kosten hebt, buiten de kosten voor het onderhoudscontract om. Denk dan aan voorrijkosten, uurloon of materiaalkosten. Bij de meest afgesloten variant betaal je geen voorrijkosten en uurloon, maar wél de materiaalkosten. Wil je 100% zekerheid? Dan kies je voor een All-In onderhoudscontract voor je cv. In dat geval zijn de kosten voor het onderhoudscontract hoger, maar loop je nooit tegen onverwachte extra kosten aan. In sommige gevallen is de looptijd van zo’n All-In onderhoudscontract beperkt en kun je deze voor ‘slechts’ 10 jaar afsluiten. Na de looptijd wordt het servicecontract omgezet naar een onderhoudscontract waarbij je wél de materiaalkosten moet betalen. Dit is op zich niet gek. De kans op defecte onderdelen neemt natuurlijk alleen maar toe naarmate de cv-ketel ouder wordt.


Erkende specialisten

Goedkoop is duurkoop. Zeker als het om het onderhoud van je cv-ketel gaat. Sluit daarom alleen een onderhoudscontract af bij erkende specialisten. Installatiebranchevereniging Uneto-VNI geeft het keurmerk Erkend Installateur uit. Heb je een vakman die dit keurmerk draagt, dan weet je zeker dat het onderhoud aan de cv-ketel volgens de juiste richtlijnen gebeurt.

Nog beter is het om een onderhoudscontract af te sluiten bij een bedrijf dat het keurmerk OK CV draagt. Monteurs van deze bedrijven staan te boek als gediplomeerde Energie Service Specialisten. Naast het uitvoeren van alle belangrijke controles tijdens de onderhoudsbeurt, krijg je ook advies over energiezuinig en veilig gebruik van je cv-ketel.


Looptijd van het contract

Een ander punt waar je zeker niet overheen moet kijken bij het afsluiten van een onderhoudscontract is de looptijd van het contract. Soms sluit je een onderhoudscontract voor het ‘leven’ af (10 tot 12 jaar, de gemiddelde levensduur van een cv-ketel), een andere keer gaat het om een contract voor een jaar. Let daarbij vooral ook op de opzegtermijn die geldt bij het contract. In de meeste gevallen worden eenjarige contracten met eenzelfde periode verlengd. Ben je te laat met opzeggen, dan heb je niet de mogelijkheid om tussentijds over te stappen naar een andere aanbieder. Als je van tevoren goed je huiswerk doet zal je in de meeste gevallen tevreden zijn over het onderhoudsbedrijf, maar in een minder gunstig geval wil je tussentijds overstappen naar een andere aanbieder. Uiteraard is het dan belangrijk dat je van tevoren weet wanneer de uiterste opzegdatum van het onderhoudscontract is.


Kosten van het onderhoudscontract

Zoals je wellicht wel zult vermoeden lopen de prijzen van onderhoudscontracten uiteen. Het spreekt voor zich dat je voor een All-In onderhoudscontract meer betaalt dan voor een basis-onderhoudscontract en ook is een bedrijf met het OK CV keurmerk doorgaans iets duurder dan een bedrijf dat enkel het Erkend Installateur (of geen) keurmerk draagt. Het loont dan ook om meerdere onderhoudsbedrijven met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Let daarbij vooral ook op de adequaatheid bij storingen. Sommige bedrijven staan dezelfde dag nog op de stoep bij je (ongeacht het tijdstip), andere bedrijven werken alleen tijdens kantooruren en zodoende staan ze niet 24/7 ter beschikking. Ook hier zal je voor de extra service iets extra moeten betalen, maar in veel gevallen is het het waard. Je cv-ketel zal maar stuk gaan op een koude winteravond…

In 2015 deed de consumentenbond onderzoek naar de prijzen van onderhoudscontracten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de prijzen variëren van 55 euro per jaar tot 167 euro. Het gemiddelde lag op 103 euro. Al met al een niet al te forse investering, wetende dat je cv-ketel dankzij deze investering vele malen langer meegaat en niet voor gevaarlijke situaties binnenshuis zorgt!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag