Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een cv-ketel?

Wat kost een cv-ketel?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Aan een degelijke cv-ketel kan een fors prijskaartje hangen variërend van €700,- tot €5000,- euro. De prijs hangt af van de capaciteit, vermogen en zuinigheid van de ketel. Ook aan de installatie van de ketel zijn kosten verbonden wat vaak zo’n 35% van de cv-ketel kosten betreft. Echter is het ook mogelijk om een cv-ketel te huren of leasen. In dit artikel worden verschillende type cv-ketels besproken met de bijbehorende prijzen.


Twee types: soloketel en combiketel

Er zijn simpelweg twee type cv-ketels in Nederland: de soloketel en de combiketel. De naam zegt het eigenlijk al. De soloketel zorgt uitsluitend voor de warmte in jouw woning en de combiketel regelt daarnaast ook het warme water. De meeste huishoudens hebben tegenwoordig een combiketel. Soloketels zullen in de toekomst ook uit het assortiment verdwijnen.De prijsverschillen tussen deze twee zijn miniem.


Twee modellen: voorraad en doorstroom

Binnen deze twee type cv-ketels zijn er ook twee modellen. Namelijk een ketel met voorraad en een ketel met doorstroom. Ook deze namen zeggen eigenlijk al genoeg. Een cv-ketel met voorraad heeft een opslagboiler waar warm water constant op een warme temperatuur blijft. Hierdoor heb je razendsnel warm water. Wel kost het meer energie en dus meer geld. Een doorstroomketel verwarmt het water op het moment zelf, dus als je bijvoorbeeld de douche aanzet. Ondanks dat het verwarmen van het water soms een aantal seconde duurt hebben de meeste mensen een doorstroomketel. Dit laatstgenoemde model kost ongeveer €1000,- De prijzen van een voorraadketel lopen op tot ruim €4000,-.


Verschil in kracht

Naast de genoemde types en modellen, verschillen de ketels ook nog van capaciteit en vermogen. Met andere woorden; hoe krachtig moet mijn ketel zijn om mijn huishouden te kunnen voorzien van warme lucht en warm water? Het antwoord op deze vraag hangt dus af van hoe groot jouw huis(houden) is. Veruit de meeste woningen hebben een cv met een vermogen van 20 Kilowatt. Mocht je dus zeer groot wonen is handig om een technicus na te vragen hoeveel vermogen jij nodig hebt. Normalerwijs kosten de ketels met meer kracht ook meer geld. De prijzen van ketels met meer dan 20 Kw lopen op tot een euro of €2500,-. Voor een reguliere ketel van 20 Kw betaal je de standaard richtprijs van €1000,-.


Technische termen: NZ en CW

NZ op een cv ketel betekent simpelweg dat de ketel te combineren valt met zonnepanelen. CW duidt aan hoe snel je water warm wordt. Bij CW1 en 2 duurt het vaak behoorlijk lang voordat je water warm wordt. CW3 is normaal en alles daarboven is het relatief snel.

Zuinige cv

De meeste mensen zijn jaarlijks meer geld kwijt aan gas dan aan elektriciteit. De zuinigheid van je cv-ketel bepaalt of je bereid bent een eenmalige grotere investering te doen om later minder te betalen of een eenmalige kleine investering te doen en later meer gaskosten op te hoesten. We praten dan over tientallen euro’s per jaar. De verschillen zijn niet enorm groot omdat alle Nederlandse cv-ketels moeten voldoen aan de HR-norm (hoog rendement).

Milieubewuste cv

Volgens de richtlijnen van de EU mogen er alleen nog maar type A-ketels verkocht worden. Dit houdt in dat ze relatief zuinig zijn. Wanneer er plusjes achter staan zijn ze nóg zuiniger. Er bestaat A+, A++, A+++ en A+++. Eigenlijk is de relatief zuinige A ketel dus de minst zuinige. Hoe zuiniger de ketel hoe hoger de eenmalige investering in de cv. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een A++ ketel een respectievelijke €2000,-.


Huur een ketel

Wanneer je financieel krap zit en een investering met drie nullen niet aankan is er altijd nog een andere oplossing. Namelijk het leasen of huren van een cv-ketel. De installatie zit hierbij inbegrepen. Bedenk wel dat je vaak aan de maandelijkse kosten een of meerdere jaren, afhankelijk van je contract, vast zit. De totaalprijs van een lease of huurcontract is eigenlijk altijd duurder dan de directe aanschaf en installatie van een ketel.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag