Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De voordelen van een elektrische CV ketel

De voordelen van een elektrische CV ketel

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een elektrische CV ketel heeft verschillende voordelen ten opzichte van de standaard CV ketel. Het verschil met een CV ketel die op gas werkt is dat het huis in dit geval wordt verwarmd met behulp van elektriciteit. Omdat er voor het verwarmen van de woning nu elektriciteit wordt gebruikt is het vaak noodzakelijk dat er constant energie nodig is voor dit proces. Met gas wordt er vaak water verwarmd tot een bepaalde temperatuur waarna de ketel tijdelijk uit gaat. OM hoge kosten te voorkomen is het dan ook mogelijk om een elektrische CV ketel te gebruiken in combinatie met zonnepanelen.


Elektrische CV ketel met zonnepanelen

Je kunt een elektrische CV ketel goed gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Als je hier gebruik van maakt dan wordt de ketel voorzien van energie doormiddel van de zonnepanelen. Energie die je dan verbruikt met de ketel en die wordt opgewekt met de panelen op jouw eigen woning kost jou dan niets. De investering die je in de apparatuur doet zoals de zonnepanelen en de elektrische CV ketel zijn vaak na een aantal jaar terug verdiend. Daar komt nog bij dat je met een elektrische CV ketel vaak een hoger rendement behaald.

Warm water

Wil je ook gebruik maken van warm water dan heb je naast een elektrische CV ketel ook nog een boiler nodig. Met een CV ketel die op gas werkt wordt vaak water verwarmd voor de centrale verwarming en voor als je wilt douchen. Een elektrische CV ketel verwarmd alleen de woning. Wil je warm water hebben dan heb je hiervoor een boiler nodig die met behulp van elektriciteit water kan verwarmen. Wil je ook hier de kosten voor het verbruik zo laag mogelijk houden, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een zonneboiler. Daarmee wordt water verwarmd met behulp van zonne-energie.


Elektrische CV ketel prijzen

De prijs voor een elektrische CV ketel is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij moet je denken aan het merk van de CV ketel, de functies van het apparaat en de capaciteit die het apparaat een moet kunnen. Een elektrische ketel die gebruikt kan worden voor het verwarmen van een woning kost in aanschaf tussen de € 1.500,- en € 2.500,- euro. Het apparaat moet dan natuurlijk ook nog gemonteerd worden voor gebruik. De kosten voor montage komen nog bovenop deze aanschaf en ook de kosten voor het periodieke onderhoud komen daar nog bij. Deze kosten heb je overigens ook voor alternatieven.


Verbruik elektrische CV Ketel

In tegenstelling tot de gebruikelijke CV ketels wordt er met elektrische ketels geen gebruik meer gemaakt van gas om de woning en het water te verwarmen. Hierdoor gaan de kosten voor het verbruik van gas omlaag maar de kosten voor elektriciteit omhoog. Als voordeel heeft dit dat je geen fossiele brandstoffen verbruikt en bijdraagt aan een schoner milieu. Het nadeel zijn natuurlijk de hogere kosten voor elektriciteit omdat het apparaat, helemaal omdat het apparaat continu aan staat. Het is aan te raden om de woning goed te isoleren. Door goede isolatie zal er minder energie verbruikt hoeven te worden om de woning te verwarmen. Dit scheelt al gauw aardige bedragen op de energie rekening.

Hogere kosten

De kosten voor het verbruik kunnen naar beneden worden gebracht door gebruik te maken van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen dan de elektriciteit opwekken die er nodig is om de ketel te kunnen gebruiken. Als je geen zonnepanelen hebt dan zijn de kosten afhankelijk van de energieleverancier die je hebt. Een CV ketel op gas verwarmt alleen totdat er een bepaalde temperatuur is bereikt. De elektrische CV ketel moet continu aanstaan. Een kubieke meter gas voor een CV ketel staat ongeveer gelijk aan 10 KWh in elektriciteit. Als je voor een huis bijvoorbeeld ongeveer 1.500 m3 aan gas nodig hebt per jaar, dan zou je met een elektrische CV ketel voor dezelfde resultaten 15.000 KWh nodig hebben.

Voorbeeld verbruikskosten

De prijs voor een kubieke meter gas is stukken hoger dan voor één KWh, het verschil wordt echter gemaakt door het verbruik. Als je 1.500 kubieke meter gas zou verbruiken tegen een tarief van bijvoorbeeld € 0,60 cent, dan zou je hiervoor gemiddeld per jaar € 900,- euro aan kwijt zijn. Wil je met een elektrische CV ketel gaan verwarmen en verbruik je de eerder genoemde 15.000 KWh tegen een tarief van bijvoorbeeld € 0,20 cent, dan ben je voor hetzelfde resultaat € 3.000,- per jaar kwijt.


Elektrische CV ketel is dat rendabel?

Een elektrische CV ketel is niet echt rendabel als je naar de kosten kijkt in verhouding tot de kosten voor het verbruiken van gas. Toch kan een elektrische CV ketel wel rendabel zijn. Dit kan door gebruik te maken van zonnepanelen die de ketel voorzien van stroom. Je zult daarvoor wel moeten investeren, maar uiteindelijk zullen de kosten die je bespaart met de zelf opgewekte energie ervoor zorgen dat je deze investering terug verdiend. Als de zonnepanelen van goede kwaliteit zijn en genoeg vermogen opwekken, dan is de kans groot dat je hierdoor uiteindelijk geen kosten meer zult hebben aan het gebruik van een elektrische CV ketel.

Goedkoper dan alternatieven?

Naast een CV ketel op gas zijn er verschillende alternatieven voor een elektrische CV ketel. Met een warmtepomp kun je de woning bijvoorbeeld verwarmen met behulp van aardwarmte. Het aanschaffen en laten plaatsen van een dergelijke pomp kost behoorlijk wat geld. Hiervoor ben je al gauw tussen de € 10.000,- en € 20.000,- kwijt. Het is daarbij ook belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Dit alternatief is goedkoper, maar door de hogere aanschafkosten is de terugverdientijd vele malen langer. Een ander alternatief is een zonneboiler. Hiermee wordt water verwarmd door de zon. De aanschaf voor een dergelijk apparaat kost ongeveer € 2.200,- euro na aftrek van € 1.100,- euro subsidie. Omdat er niet altijd zon is, heb je een naast dit systeem altijd een tweede systeem nodig om te kunnen verwarmen. Met een elektrische CV ketel is dat niet het geval.


Elektrische CV ketel kopen

Als je een elektrische CV ketel wilt gaan gebruiken dan kun je deze kopen of huren. Het kopen van een CV ketel heeft verschillende voordelen. Je hebt maar éénmalig kosten aan de aanschaf van het apparaat. Natuurlijk komen daar nog wel de kosten voor montage en periodiek onderhoud bij kijken. Daar komt bij dat je zelf de vrijheid hebt om te kiezen voor bepaalde apparatuur en de service die je wilt ontvangen. Nadeel van het kopen van een elektrische CV ketel zijn de hoge aanschafkosten. Je bent al gauw tussen de € 1.500,- en € 2.500,- kwijt voor alleen het apparaat. Daar komen de kosten voor montage dus nog bovenop.


Elektrische CV ketel huren

Als je niet beschikt over de financiële middelen voor het kopen van een elektrische CV ketel, dan kun je er gelukkig ook één huren. Het huren van een elektrische CV ketel kan vaak bij een installateur of via een energieleverancier. Je sluit dan een contract af waarin onder andere het onderhoudt en de kosten worden besproken. Voor het huren van een elektrische ketel betaal je vaak een maandelijks bedrag waar alle kosten bij in zitten. Het voordeel van huren is dat je een vast bedrag per maand betaald en dat je het onderhoud niet zelf hoeft te regelen. Een nadeel is dat de kosten voor huren over het geheeld gezien een stuk hoger zijn dan voor kopen. Dit komt met name vanwege de servicekosten die je hebt.


Gas of elektrisch?

De vraag is nu waar je voor gaat kiezen. Als je gebruik wilt blijven maken van gas voor het verwarmen van een huis dan zullen de maandelijkse kosten voor het verbruik gemiddeld lager liggen. Nadelen van gas zijn dat het product een keer opraakt en dat de kosten voor gas de komende jaren stukken zullen stijgen. Met elektriciteit hoef je, je geen zorgen te maken dat dit opraakt. De kosten liggen dan wel hoger voor het verbruik maar dat kan eenvoudig opgelost worden met zonnepanelen. Door gebruik te maken van zonnepanelen kun je ook stroom voor de rest van de woning opwekken. Omdat het in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn om gebruik te kunnen maken van gas, is elektrisch verwarmen toch wel één van de beste alternatieven.


Waar moet je op letten?

Als je een elektrische CV ketel koopt dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk dat je weet wat het rendement van de ketel is. Bekijk het rendement en de kosten die je hebt voor het verbruik van een elektrische CV ketel in verhouding tot de aanschafprijs. Als je een hoge prijs voor de aanschaf betaald en het rendement hoger is dan voor een goedkoper model, dan kan dit een stuk interessanter zijn. Je zult dan de kosten voor de aanschaf van de ketel eerder kunnen terug verdienen. Houdt ook rekening met het onderhoud van de CV ketel. Dit moet vakkundig gedaan worden door een installateur om de paar jaar.

De toekomst

De kosten voor het gebruiken van een elektrische CV ketel liggen nu nog redelijk hoog. De verwachting is dat de kosten voor elektriciteit in de toekomst flink zullen dalen ten opzichte van de kosten voor gas. Deze prijzen zullen waarschijnlijk door schaarste juist gaan stijgen. Het zal dan ook aantrekkelijker worden om in de toekomst gebruik te kunnen maken van een elektrische CV ketel. Als je er ook voor zorgt dat de woning die je wilt verwarmen goed geïsoleerd is, dan zal het energieverbruik ook omlaag gaan. Er is dan minder energie nodig om de woning te verwarmen waardoor de kosten ook omlaag kunnen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag