X

Is een kleine cv-ketel een slimme keuze?

Is een kleine cv-ketel een slimme keuze?

Nieuwe cv-ketels leveren steeds betere prestaties. Ze worden alsmaar zuiniger, stiller én kleiner. Zo klein dat ze zelfs in een badkamerkastje passen. Veel van deze modellen zijn tussen 55 de 80 centimeter hoog. Wel zijn ze nog vaak 25 a 30 kilo, maar met een stevige bevestiging is het geen punt om een boiler in een kast of hoek van de hal of badkamer kwijt te kunnen.

Wie denkt dat een kleine boiler per definitie minder goede prestaties leveren dan een grote heeft het mis. Er zijn genoeg boilers op de markt die perfecte prestaties leveren naar jouw wens. Voor de grotere huishoudens waar veel warm water in de omloop is, kan de aanschaf van een kleine ketel nog een stapje te vroeg zijn. Een traditionele, grotere ketel past dan beter.


Waarom een kleine cv-ketel?

Veel van ons hebben nog een normaal formaat cv-ketel die meestal verstopt zit in de meterkast, zolder of opbergkast. Naarmate deze apparaten ouder worden beginnen ze storingen aan te geven en uiteindelijk zal een ketel na een jaar of 15 het loodje leggen. Ook maken, vooral de oudere modellen, behoorlijk wat lawaai als ze aanslaan. Met name in de wintermaanden. De grote en het gewicht van een normale cv-ketel dwingt je om er behoorlijk wat plek voor vrij te maken. Vooral als je weinig ruimte hebt kan de plaatsing van een boiler een doorn in het oog zijn. Het staat immers lelijk als er een ketel in het zicht staat. Bijvoorbeeld in de keuken of badkamer. Kleine cv-ketels bieden daar een ideale oplossing voor. Ze zijn kleiner, lichter en leveren in veel gevallen de prestaties die jij nodig hebt. Soms zelfs nog beter! Ook zijn de nieuwste cv-ketels, waaronder de kleine, energiezuiniger dan oude ketels en bevatten ze een combi-systeem waardoor ze verwarming van het huis en warm water afgeven. Bij de plaatsing moet je wel rekening houden met het feit dat er leidingen naartoe moeten lopen. Niet overal in een huis is dat technisch mogelijk of staat het mooi.


Voorbeelden kleine cv-ketels

Vaillant ecoTEC

Dit compacte model van 77 centimeter hoog en 27,5 kilo is perfect voor tussenwoningen, hoekwoningen, appartementen en wat kleinere vrijstaande woningen. Met een maximum capaciteit van 26,7 Kw geeft het apparaat genoeg warmte voor een gezin in een standaardformaat huis. Dit model is het kleine broertje van de ecoTEC classis die een slag groter en zwaarder is. De gaskeur van de ecoTEC is CW4. Dit betreft de comfortklasse van het warm water in. Bij ketels ligt dat tussen CW1 en CW6. CW4 is dus een prima gemiddelde voor een gedegen warmwatercomfort. Daarnaast is de Vaillant met het energielabel A behoorlijk energiezuinig en wordt het model aangeraden door de consumentenbond. Kosten: een kleine €1000,-.

Nefit proline

Ook dit lichtgewicht-model staat in het rijtje aanraders van de consumentenbond, wat betekent dat de Nefit behoorlijk betrouwbaar is en goede prestaties levert. De Proline is slechts 22 kilo en is daarmee het lichtste model van Nefit. Bijna ieder wandje kan deze ketel dus prima dragen. De hoogte is 69 centimeter. Ideaal om in een badkamer- of keukenkastje op te bergen dus. Met een maximumcapaciteit van 19,1 Kw is dit model vooral geschikt voor studio’s, appartementen en kleine tussenwoningen. Voor dit schoolvoorbeeld van een kleine, compacte ketel betaal je €1070,-.

Remeha

De Remeha Tzerra Plus M 39c is momenteel het kleinste model cv-ketel dat er te verkrijgen is. Hij is slechts 55 centimeter hoog en 19 kilo licht. De prestaties van deze kleine harde werker liegen er ook niet om. Het is namelijk een ketel uit de CW5 klasse. Zoals uitgelegd betekent dit een bijna maximaal warmwatercomfort. Met energielabel A is dit model ook nog eens energiezuinig en dus goed voor portemonnee en milieu. Er zijn bijna geen andere kleine ketels die zo veel vermogen (36 kW) hebben om warm water af te leveren en het huis warm te houden. Aangezien de Remeha geen boiler heeft zal de kracht van het water niet super zijn. Dit is wel energiezuiniger. Ook ziet het model er een beetje plastic en kwetsbaar uit. Echter hoef je daar geen zorgen over te maken. De verwachtte levensduur is 10 jaar en daarnaast heb je recht op gratis fabrieksgarantie. Voor de Remeha Tzerra Plus betaal je €950,-.

Intergas HRE

Ook dit model kun je vanwege de compactheid kwijt in een kastje. Met een hoogte van 59 centimeter behoort deze Intergas tot een van de kleinste cv-ketels op de huidige markt. Hij is wel wat zwaarder (30 kilo) dan bijvoorbeeld de Remeha. Het maximale vermogen is 17,8 Kw. Voor een appartement, studio of kleine tussenwoning een prima aanschaf dus. De CW-klasse is 3. Een stukje minder dan de rest dus, maar nog steeds staat dat garant voor een normaal warmtecomfort. Je hoeft ook niet bang te zijn voor defecten, op dit model zit namelijk 15 jaar garantie. Dit model is de goedkoopste uit ons rijtje: €807,-.


Waar moet je op letten tijdens het kopen van een kleine cv-ketel?

Betrouwbaarheid cv-ketel

Let bij de aanschaf van een (kleine) ketel vooral op betrouwbaarheid. Een ketel-reparatiebeurt kost namelijk al snel een euro of €200,-. Dit lijkt me een goede stimulans om voor een betrouwbaar merk te kiezen. Kijk goed naar de reviews, vergelijk en raadpleeg de website van de consumentenbond.  Ook kan het geen kwaad om een keteltechnici te bellen of  in te schakelen om samen met u een keuze te maken. Ze hebben veel ervaring en weten je goed advies te geven. Pas wel op verkooppraatjes. Veel specialisten worden gestimuleerd om bepaalde merken te verkopen, terwijl dat niet altijd de beste en/of voordeligste keuze is. Laat je dus breed informeren door verschillende specialisten en websites.

Soort cv-ketel

Vervolgens heb je de keuze uit drie soorten hoofdketels. Nummer 1 is de combiketel die verreweg in de meeste Nederlandse woningen staat. De kleinste ketels zijn ook combiketels. Het zorgt simpelweg voor warm water en verwarming van je huis. Een soloketel, ook wel conventionele ketel genoemd heeft een boiler waar warm water wordt opgeslagen voor later gebruik. Dit zien we vooral terug in vakantiewoningen of oudere woningen en zijn meestal groot en zwaar. Een systeemketel is vergelijkbaar met een soloketel, maar is een stuk kleiner. Nieuwere ketels krijgen vaak de namen HR-ketel (Hoog Rendement) en VR-ketel (Verbeterd Rendement). De eerstgenoemde worden het meest verkocht.

Formaat van de ketel

Zoals eerder benoemd past een grote ketel niet in iedere woning. Een kleine cv-ketel is daarom vaak een goede optie. Meet altijd hoeveel ruimte de ketel in beslag neemt en waar je hem wil plaatsen. Weet je niet zeker of het technisch mogelijk is om op jouw gewenste plek een ketel te bevestigen? Vraag dan een specialist om advies. Wees zelf creatief in het bedenken van een goede plek voor een cv-ketel. Bijvoorbeeld het plaatsen van een los kastje waar je de boiler in kan verstoppen of ergens hoog bij het plafond in de hal. Met kleine, compacte ketels kun je letterlijk alle kanten op.

Vermogen

Sommige kleine ketels, zoals de Remeha, hebben net zo veel vermogen als reguliere ketels. Daarom is de aanschaf van een kleine ketel vaak een win-win situatie: je levert ten eerste niet in op vermogen en kwaliteit en ten tweede neemt het een stuk minder ruimte in beslag. Het exacte benodigde vermogen voor een huis is moeilijk in te schatten aangezien de een stuk meer verbruikt dan de ander. Daarnaast is het ene huis beter geïsoleerd dan de ander en hebben sommige woningen externe warmtebronnen zoals houtkachels en/of zonne-energie. Om je een heel breed gemiddelde te geven kun je een inschatting maken met behulp van de volgende gegevens:

– Studio/appartement: 17 Kw
– Rijtjeswoning: 26 Kw
– Twee-onder-een-kapwoning: 30 Kw
– Vrijstaand huis: niet in te schatten aangezien de verschillen enorm groot zijn

Voor een gedetailleerd advies kun je het best contact opnemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van cv-ketels. Door middel van metingen en berekeningen kunnen zij er precies achter komen hoeveel Kw jij nodig hebt. Met die gegevens kun jij weer preciezer opzoek naar een, wellicht kleine, cv-ketel die bij jou past.


Conclusie

Om een kort en bondig antwoord te geven of een kleine cv-ketel een slimme keuze is: ja. In de meeste gevallen lever je geen vermogen in en neemt het een stuk minder ruimte in beslag. Bereken echter eerst wel goed hoeveel vermogen je nodig hebt en of een kleine cv-ketel bij je past. Een vrijstaande woning met een gezin van vijf mensen is uiteraard beter af met een grote, zware ketel met veel vermogen. Maar, de meeste huishoudens kunnen prima verwarmd worden door een kleine cv-ketel! In de loop der jaren zijn vrijwel alle nieuw gefabriceerde cv-ketels kleiner, lichter en stiller geworden. Als deze innovatie zo door gaat zien we over tientallen jaren alleen nog maar kleine cv-ketels.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag