Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost infrarood verwarming?

Wat kost infrarood verwarming?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de winter wil je er warmpjes bij zitten, letterlijk en figuurlijk. Maar hoe verwarm je jouw huis? De afgelopen jaren zijn er steeds meer alternatieven gekomen voor de centrale gasverwarming. Zo is er steeds meer aandacht voor infraroodverwarming en andere verwarmingsmogelijkheden zonder gas. Denk jij erover om je huis (deels) te verwarmen met infraroodpanelen? In dit artikel kom je meer te weten over de kosten en de werking van deze moderne manier van verwarmen. 


Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een verwarmingstechniek die op moment van schrijven zo’n 15 jaar bestaat. Het is een relatief energiezuinige verwarmingstechniek waarbij de massa in het gebouw wordt verwarmd, in plaats van de lucht in het gebouw. De materialen zullen op hun beurt weer warmte afgeven aan de lucht in de omgeving. Eigenlijk kun je dit het beste vergelijken met de zon. Waarschijnlijk heb je zelf al eens van de warmte van een infrarood heater mogen genieten, namelijk op een terras, onder een heater. 

Omdat infraroodverwarming nog niet zo lang op de markt is, is het product nog voortdurend in ontwikkeling. Elke nieuwe generatie verwarmingssystemen worden professioneler en beter. Inmiddels zijn ze al zó ver met infraroodverwarming, dat deze verwarmingssystemen al in staat zijn om volledige huizen te verwarmen.  Infraroodverwarming is beschikbaar in buisvormige stralers, panelen en kleine losse kacheltjes.

Voordelen van infraroodverwarming

Ten eerste zijn infraroodpanelen en kacheltjes makkelijk om te combineren met andere vormen van verwarming. Dat maakt het een ideale kandidaat voor ‘bijverwarming’. Daarnaast blijft het paneel lang warm als het eenmaal op temperatuur is. Het is dus niet nodig om het paneel continu op vol vermogen in te schakelen. Zelfs bij een lager vermogen blijft de warmte lekker hangen. Daarnaast is infraroodverwarming een energiezuinige manier van verwarmen. Het verwarmt alleen de personen en objecten in de kamer, maar niet de ‘rondzwevende’ lucht.  Je voorkomt dus ‘ongewenste’ luchtcirculatie, waardoor je energie bespaart. Bovendien zijn infrarood panelen relatief makkelijk te installeren. Als je een mooi exemplaar koopt, ziet het er ook nog eens heel modern uit.

Nadelen van infraroodverwarming

Uiteraard zijn er ook wat nadelen verbonden aan infraroodverwarming. ‘Dimensie en positionering’ is het grootste ‘obstakel’ aan deze manier van verwarmen. Het is namelijk belangrijk dat de infraroodpanelen zoveel mogelijk objecten in de ruimte verwarmen, zodat er geen ‘koude zones’ ontstaan. In kleine ruimtes is dit niet echt een probleem, maar zodra een ruimte bijvoorbeeld een hoek heeft, dan wordt het een hele uitdaging om de gehele kamer te verwarmen. Daarnaast is het lastig om in te schatten hoeveel vermogen je nodig hebt. Als je het infraroodpaneel eenmaal hebt gekocht en opgehangen, dan is het nog een hele kunst om de draden netjes weg te werken.


Wat kost infraroodverwarming?

Er is helaas geen hapklaar antwoord op de vraag: “Wat kost infraroodverwarming.” Bovendien is deze vraag op te delen in twee aparte subvragen:

  • “Wat kost de aanschaf van het infrarood verwarmingspaneel?”
  • “Wat kost het verbruik van het infrarood verwarmingspaneel?”

Wij zullen deze vragen zo concreet mogelijk proberen te beantwoorden. Als je graag een kostenplaatje wil voor jouw eigen woonsituatie, dan raden we je aan om een paar offertes aan te vragen bij infrarood aanbieders.

Wat kost de aanschaf van infraroodverwarming?

Er zijn meerder soorten infraroodverwarmingssystemen. De meest gebruikte zijn infrarood warmtepanelen en infrarood stralers. Infrarood warmtepanelen zijn heel geschikt als bijverwarming, omdat ze makkelijk te combineren zijn met bijvoorbeeld vloerverwarming. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden in een onverwarmde ruimte, bijvoorbeeld in de vorm van een ‘los kacheltje’. Als je infraroodverwarming gebruikt als hoofdverwarming, dan kun je beter kiezen voor infraroodstralers. Deze geven veel meer warmte af en zijn daarom geschikter om een grote ruimte mee te verwarmen. Waar hangen de kosten allemaal vanaf?

  • Type panelen: infraroodwarmtepanelen kun je kopen vanaf €525 per stuk, infraroodstralers en fusion glass panelen zijn verkrijgbaar vanaf €350 per stuk. Panelen zijn met name geschikt voor bijverwarming, stralers met name voor hoofdverwarming.
  • Vermogen van het paneel (hoeveel watt): een paneel van 600 watt kan een ruimte van 8 tot 10 vierkante meter verwarmen. Een paneel met deze hoeveelheid wat kost tussen de €300 en €600 per stuk. Hoeveel het exact kost, hangt af van het type en merk paneel.

Hoeveel vermogen en hoeveel panelen heb ik nodig?

Het type en de hoeveelheid panelen die je moet kopen hangen af van een aantal aspecten: grootte van de ruimte, isolatie, gewenste temperatuur, type ruimte. Met deze factoren kun je uitrekenen welk vermogen jouw warmtepanelen moeten hebben. Om een en ander te illustreren, geven we je graag een voorbeeld van de website SmartHomeSupply.nl Op deze website kun je met behulp van een tool berekenen hoeveel vermogen je naar verwachting nodig hebt. Onderstaande afbeelding laat een rekenvoorbeeld zien:

verbruik infrarood

Bron: SmartHomeSupply

Kosten voor verbruik infraroodverwarming

Bovenstaande alinea zoomde in op de kosten van de aanschaf van het systeem. Dat zijn eenmalige kosten, waar uiteraard nog structurele kosten overheen komen. Die zijn voor het verbruik. Om het verbruik uit te rekenen moet je twee factoren weten:

  • Hoe vaak staat de kachel aan?
    24/7 of elke dag 3 uurtjes? Alleen in zomer, winter, of altijd? Natuurlijk kun je dit van tevoren niet met 100% zekerheid zeggen, maar het helpt zeker om een inschatting te maken.
  • Wat is de prijs per KWh?
    De kosten per KWh schommelen een beetje. De prijs schommelt ongeveer tussen de €0.18 (17 cent) en €0.23 (23 cent). Laten we er voor het gemak uitgaan dat de gemiddelde prijs per KWh op €0.20 ligt.

Met behulp van bovenstaande factoren kun je de jaarlijkse kosten voor stroom berekenen. Door deze kosten te vergelijken met de jaarlijkse kosten voor gas, weet je of je wel of geen geld bespaart. Je kunt deze berekening toepassen op een enkele ruimte, of op jouw hele woning.

Kosteninschatting volledige woning

Wil jij graag je gehele huis verwarmen met infraroodverwarming? Dat is mogelijk, indien jouw huis heel goed geïsoleerd is. Anders verlies je te veel warmte en ‘loont’ het niet langer om met infrarood te verwarmen (het ‘kan’ natuurlijk nog steeds, maar het is onverstandig). Onderstaande tabel laat een samenvatting zien van de kosten van infrarood als hoofdverwarming. De tabel gaat uit van een gemiddelde, middelgrote verwarming. Wil je weten wat jouw stroomverbruik zal zijn? Dan moet je (laten) uitrekenen hoeveel kWh stroomverbruik jij jaarlijks nodig hebt.

infrarood panelen

Bron: Milieu Centraal


Populaire toepassing van infraroodverwarming: bijverwarming

De meeste woningen zijn (nog) niet geschikt om volledig te verwarmen met behulp van een infrarood verwarming. Dat kan alleen in zeer goed geïsoleerde huizen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast is infraroodverwarming verkrijgbaar in kleine kacheltjes en hangende modellen die je eenvoudig kunt bevestigen aan de muur en aan het plafond. Handig als je ter plaatse een extra warmtebron nodig hebt!

In de praktijk komt het vaak voor dat infrarood verwarming wordt ingezet als bijverwarming. Door dit type verwarming te gebruiken als aanvulling op de hoofdverwarming, kan het energieverbruik van de hoofdverwarming verminderd worden. Dat wil overigens niet zeggen dat de infrarood verwarming zelf géén energie verbruikt. Maar daar komen we later op terug. Hieronder noemen we enkele situaties waarin een infrarood verwarming heel goed

Infraroodverwarming in de badkamer

Als je de centrale verwarming aanzet, dan wordt het overal in het huis lekker warm. Niet alleen in de woonkamer, maar ook op de slaapkamer en in de badkamer. Terwijl de badkamer eigenlijk alleen maar warm hoeft te zijn als je er bent. En dit is maximaal drie keer per dag, tijdens het tandenpoetsen en het douchen. Vaak kost het minder energie om het infraroodpaneel aan te zetten dan om de radiator op gang te laten komen. Daarom kiezen sommige huishoudens ervoor om hun badkamer te verwarmen met infraroodverwarming.

Infraroodverwarming in de zithoek

Om comfortabel je boek te kunnen lezen in je favoriete stoel, is het echt niet nodig dat het hele huis lekker warm is. Zolang de zithoek maar comfortabel warm is. Door infraroodverwarming te plaatsen in de zithoek, kan de centrale thermostaat lager worden gezet. Hierdoor bespaar je energie, zonder dat je het koud krijgt. Je moet van tevoren goed nadenken over de positionering van de zithoek en de infraroodpanelen!

Infraroodverwarming in de werk- of studeerkamer

Een werkkamer of studeerkamer is een derde voorbeeld van een ruimte die niet zo vaak gebruik wordt. Vaak ben je hier maar enkele uren per dag, of misschien alleen op vaste dagen. Bijvoorbeeld in het weekend. Ga voor jezelf maar eens na hoe vaak je er bent. Is dat dagelijks, wekelijks, maandelijks? Zijn de kosten voor het plaatsen en verwarmen via een infraroodverwarming lager dan de kosten voor de centrale verwarming? Vaak luidt het antwoord ‘ja’.

Wat kost infraroodverwarming als bijverwarming? En wat levert het op?

De badkamer, zithoek en studeerkamer zijn slechts enkele voorbeelden van ruimtes die niet vaak worden gebruikt. We kunnen ons voorstellen dat je nog meerdere ruimtes hebt die niet of weinig worden gebruikt, zoals de zolder, serre of iets dergelijks. Voor elk van deze ruimtes kun je jezelf afvragen of een infraroodverwarming ‘loont’. Om deze vraag te beantwoorden, moet je voor jezelf berekenen wat de kosten en de baten zijn. Dit is nog niet zo eenvoudig, omdat er nog weinig gegevens bekend zijn over Nederlanders die gebruikmaken van infraroodverwarming. Daarom adviseren wij om éérst je huidige stroomverbruik te monitoren en vervolgens te berekenen of dit goedkoper kan met behulp van infraroodpanelen. Voor de kosten van infraroodpanelen (zowel plaatsing als verbruik) verwijzen we je graag naar de alinea eerder in dit artikel: “Wat kost infraroodverwarming?”.


Kun je energie (en dus kosten) besparen met infraroodverwarming?

Infraroodverwarming verbruikt minder kilowatt dan een centrale verwarming. Maar dat wil niet zeggen dat je automatisch energie bespaart. Je bespaart pas energie op het moment dat de infraroodpanelen alléén aanstaan als je in de ruimte bent. Als de panelen op volle kracht staan te stralen, zonder dat je zelf in de ruimte bent, verspil je energie. Daarom kun je een infraroodverwarming het beste koppelen aan een slimme thermostaat, die precies weet wanneer er wel en geen mensen zijn. Vervolgens kan de slimme thermostaat namens jou de temperatuur reguleren.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag