Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de nadelen van infraroodverwarming?

Wat zijn de nadelen van infraroodverwarming?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het klinkt zo fijn: een oplossing voor de kou in huis, die ook nog eens mooi staat in je interieur. infraroodverwarming lijkt op het eerste gezicht een goede zet, omdat de panelen gemakkelijk te verwerken zijn in je huis. Er zijn zelfs infraroodverwarming panelen met een mooie afbeelding er op, zodat het net is alsof je gewoon een schilderij in je woonkamer hebt hangen! Helaas is infraroodverwarming niet alleen mooi en positief, want er kleven toch heel wat nadelen aan deze manier van verwarming. In dit artikelen zetten we dan ook de nadelen van infraroodverwarming op een rijtje.


Wat is infraroodverwarming nou precies?

Heb jij nog nooit gehoord van infraroodverwarming? Wij leggen je graag uit wat deze manier van verwarming eigenlijk inhoudt. Eigenlijk lijkt infraroodverwarming een beetje op zonnestralen: het verwarmt je huis door middel van elektromagnetische golven, die worden omgezet in warmte. Net als de zon! Het is dus een soort straling waarmee jij je huis kunt verwarmen. De stralingen komen uit een infraroodverwarming paneel, die je op een plek in je huis kunt installeren. Je hebt dus geen last van radiatoren of geluiden door stromend water (die je normaal wel eens uit de kachel hoort komen als deze op gang komt). Je kunt infraroodverwarming instellen met een thermostaat, net als bij een ‘normale’ kachel, of met een applicatie op je mobiele telefoon. De initiële kosten van infraroodverwarming zijn duurder, maar op lange termijn ga je besparen met infraroodverwarming.


Nadeel 1: Je moet goed opletten waar je welke infraroodverwarming waar kunt plaatsen

Bij het gebruik van een infraroodverwarming paneel is het nogal cruciaal waar het paneel komt te hangen. De infraroodverwarming geeft stralen af die warmte geven zodra ze een voorwerp raken. Je moet er dus heel goed op letten waar je de infraroodverwarming kunt plaatsen, omdat je logischerwijs graag wilt dat de verwarming een groot gedeelte van je huis verwarmt, en niet slechts één hoekje. Als je geen perfecte rechthoekige kamer hebt, kan dit al snel voor problemen zorgen. Stel je voor, je hebt een woonkamer in de vorm van de letter L, dan zouden er meerdere infraroodverwarming panelen nodig zijn om de kamer een beetje warm te krijgen.

Ook de vorm van de infraroodverwarming panelen is erg belangrijk, omdat een te klein paneel niet voor genoeg warmte zal zorgen en met een te groot paneel zul je niet veel energie besparen. Het besparen van energie is toch één van de voordelen van het plaatsen van infraroodverwarming, maar als je dus niet precies de juiste panelen op precies de juiste plek hebt gemonteerd, verdwijnt dit voordeel als sneeuw voor de zon. Ook moet het vermogen van het infraroodverwarming paneel precies goed zijn: anders heb je hetzelfde probleem als bij een te groot of een te klein paneel.

Een voorbeeld: je wilt je eetkamer verwarmen door middel van infraroodverwarming. Waar plaats je dan het paneel? Boven de tafel kan niet echt, want dan kun je er geen lamp meer ophangen. Ook zul je het dan boven de tafel lekker warm hebben, want daar raken de stralen je lichaam, maar toch nog last hebben van koude voeten. Niet zo handig, toch? Het juist plaatsen van de precies goede panelen heeft dus nogal wat voeten in de aarde, wat toch wel een groot nadeel is van infraroodverwarming. Die makkelijke, snelle en niet zichtbare installering van de infraroodverwarming lijkt heel fijn, maar de kans is groot dat dit in de praktijk toch heel anders uitpakt.


Nadeel 2: Infraroodverwarming staat mooi in je interieur, maar pas nadat je de elektriciteitsdraden hebt weggewerkt

Een van de grootste voordelen die infraroodverwarming verkopers aanvoeren is dat infraroodverwarming mooi staat in je interieur. Dat is zeker waar: je kunt zelfs een infraroodverwarming paneel aanschaffen met een afbeelding er op, zodat het net een schilderij lijkt. Maar heb jij ooit een schilderij met elektriciteitsdraden gezien? Vergeet niet dat je deze draden ook gewoon nog moet wegwerken – allerlei losse draden staan natuurlijk niet mooi in je huis. Als je een paneel aan je muur laat monteren, kan dat nog best een probleem worden. Denk er dus goed over na of de draden wel mooi weggewerkt kunnen worden en of er wel genoeg stopcontacten in de buurt van de gewenste plaats zijn. Dat is namelijk is veel gevallen nog best een uitdaging…


Nadeel 3: Je moet ten alle tijde rekening houden met het stroomverbruik van het paneel

Een infraroodverwarming is best energiebesparend, maar je moet wel altijd opletten op het stroomverbruik van de panelen. Een paneel vraagt rond de 1400 Watt stroom, waarmee je best wel wat stroom verbruikt per dag. Om toch energiebesparend bezig te zijn, is het dus van groot belang om altijd alert te zijn om het aan- en uit zetten van het paneel. Om de infraroodverwarming bijna altijd aan te hebben staan, zal je dus heel wat stroom kosten.


Nadeel 4: De infraroodverwarming zorgt waarschijnlijk niet voor genoeg warmte in huis

Het onafhankelijke Milieu Centraal zegt over infraroodverwarming dat de panelen niet voor genoeg warmte kunnen zorgen in een woonhuis. Dat is wel het geval als een huis ontzettend goed is geïsoleerd, maar dat is helaas in de meeste gevallen niet aan de orde. Om je huis helemaal te verwarmen, zijn er meerdere infraroodverwarming panelen nodig. Dat gaat weer gepaard met de nadelen die hierboven zijn beschreven, want waar laat je de elektriciteitsdraden en op welke plekken moet je dan de panelen ophangen? Volgens Milieu Centraal is deze oplossing uiteindelijk ook kostbaarder dan het verwarmen met gas.


Nadeel 5: Meer panelen hebben een meerdere stroomaansluitingen nodig

Als je, om je hele huis te kunnen verwarmen, meerdere infraroodverwarming panelen gaat plaatsen, heb je hoogstwaarschijnlijk ook een verandering in je meterkast nodig. Meerdere panelen hebben natuurlijk meer energie nodig, en dat moet maar net kunnen in je huidige situatie. Als je een grotere stroomaansluiting wilt hebben om je huis met meerdere panelen te verwarmen, kan dat je een hoop geld kosten. Je energierekening zal dan namelijk een stuk hoger worden, om nog niet te spreken over de verandering in je meterkast. Dat doet wel zeer in de portemonnee…


Nadeel 6: De panelen zijn lijken meer geschikt als bijverwarming

Om bovenstaande problemen met infraroodverwarming te vermijden, kun je er ook voor kiezen om infraroodverwarming als bijverwarming in te zetten. Maar, dan zit je nog steeds met het probleem van de ‘lelijke’ radiatoren, net als het wegwerken van de draden die bij het paneel horen. Je kunt er dan ook over nadenken of een klein verrijdbaar kacheltje die je in het stopcontact kunt steken niet hetzelfde effect zal hebben als de infraroodverwarming. Alleen zo’n kacheltje is vele malen goedkoper dan het installeren van infraroodverwarming… Dan is de keuze snel gemaakt, toch?


Nadeel 7: Er zijn twijfels over de veiligheid van infraroodverwarming

De panelen waar de infraroodverwarming uitkomt kunnen erg heet worden. Als je een gezin hebt met (kleine) kinderen of huisdieren hebt, is dit dus iets om goed in de gaten te houden. Op bijna elke infraroodverwarming zit wel een noodstop, zodat het apparaat bij oververhitting vanzelf uitschakelt.  Maar toch kan, ook na het uitzetten van de infraroodverwarming of door de noodstop, het paneel nog steeds stralingen afgeven, waardoor plekken die de straling raakt erg warm kunnen worden. Of dat voor serieus gevaar kan zorgen is nog niet bewezen, maar er zijn wel twijfels over de veiligheid van infraroodverwarming.


Nadeel 8: Infraroodverwarming alleen op lange termijn goedkoper dan ‘normale’ verwarming

Een ander nadeel is dat het gebruik van infraroodverwarming zich pas na meer dan een jaar zal terugverdienen. In het eerste jaar is het prijsverschil met ‘normale’ verwarming wel twee keer zo hoog! Het is dus zaak om er goed over na te denken of je eerst wilt en kunt investeren in de energierekening, voordat deze lager gaat worden. Wij kunnen het ons best voorstellen dat een jaar lang het dubbele betalen best kan afschrikken. Helemaal als je niet zeker weet hoelang je in je huidige woning zal blijven woning. Een puntje om over na te denken, dus.


Het gebruik en de installatie van infraroodverwarming lijkt op het gezicht erg gemakkelijk, maar schijn bedriegt. Je moet er namelijk goed op letten waar de panelen die de warmte veroorzaken komen te hangen: je wilt natuurlijk geen koude voeten onder de eettafel. Een kamer in een L-vorm is vele malen moeilijker warm te krijgen dan een kamer in een perfect vierkantje. Ook de grootte van de panelen speelt mee: te klein zal niets helpen, en een te groot paneel zal een aanslag doen op je energierekening. Daarbij lijkt een infraroodverwarming prachtig te zijn in je interieur, maar dan moet je nog wel kundig de elektriciteitsdraden wegwerken, en moet er maar net een stopcontact in de buurt beschikbaar zijn. Als je, zoals de meeste Nederlanders, niet beschikt over een compleet geïsoleerd huis, lijkt infraroodverwarming meer iets als bijverwarming: maar dan zijn de voordelen van dit type verwarming er ook snel af. Daarbij zijn er nog twijfels over de veiligheid van de infraroodverwarming, omdat ze (ook na het uitschakelen via een ingebouwde noodstop) nog warmte afgeven als je dit niet wilt. Denk dus goed na voor je je waagt aan infraroodverwarming, en kijk eerst of het wel geschikt is voor jouw situatie.



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag