Wat kost vloerverwarming?

Wat kost vloerverwarming?

Laatst bijgewerkt: 22 mei 2018

In een relatief korte tijd ontpopte de vloerverwarming zich als een volwaardig alternatief voor radiator gestuurde verwarming. Dat snappen wij heel goed, aangezien vloerverwarming ruimtebesparend, comfortabel en energiezuinig is. Er hangt echter wel een prijskaartje aan de vloerverwarming en de installatie ervan. In dit artikel bespreken we de verschillende kosten, zodat jij weet of je een vloerverwarming kan en wil betalen. 


Wat kost vloerverwarming?

Gemiddeld gezien kost een vloerverwarming tussen de €400 en €750 per 10 vierkante meter. Dat is inclusief de kosten voor de installatie van de vloerverwarming. Exclusief plaatsing kun je rekenen op €250 tot €300 per 10 vierkante meter. Het is onwaarschijnlijk dat je een kamer van 10 vierkante meter gaat verwarmen, dus reken maar op een hoog bedrag voor plaatsing van de kachel.

Toch houdt de vraag ‘Wat kost een vloerverwarming?’ verband met meerdere aspecten. Die €750 en andere bedragen zijn gemiddeldse, gebaseerd op een vloerverwarming als ‘hoofdverwarming’. Daarom bespreken we hieronder de aspecten die de daadwerkelijke kosten van de vloerverwarming bepalen:

Doel van vloerverwarming: hoofdverwarming of bijverwarming

Een vloerverwarming kan dienen als hoofdverwarming of bijverwarming. Zoals het woord al suggereert, is een ‘hoofdverwarming’ een primaire bron van warmte. Je hebt dan geen andere kachels nodig om je huis op te warmen. In het geval van ‘bijverwarming’, wordt de vloerverwarming als extraatje gezien. Bijvoorbeeld om lekkere warme voeten te hebben. Welke vorm van vloerverwarming het beste past in jouw huis, hangt af van de bouwdatum en de isolatie van het huis. Goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen hebben vaak een vloerverwarming als hoofdverwarming. Oudere huizen zijn vaak beter af met een vloerverwarming als bijverwarming.

(EVT voor-nadelen) Er kan zoveel geld worden bespaard ieder jaar, want de vloerverwarming is echt energiezuinig. Per jaar kan er gemiddeld 180 m3 gas bespaard worden, wat neer komt op een besparing van 117 euro per jaar ( hier komen de vast kosten van gas nog bij!).

Soort vloerverwarming: droogbouwsysteem of natbouwsysteem

Er zijn uiteraard meerdere soorten vloerverwarmingssystemen op de markt. Over het algemeen kun je dit opsplitsen in twee grote categorieën: droogbouwsystemen en natbouwsystemen. Om deze vraag te beantwoorden, is het verstandig om eerst even te kijken hoe een vloerverwarming precies werkt.Een natbouwsysteem betekent dat de vloerverwarming wordt verwarmd met warm water, afkomstig uit een cv ketel. Water tussen de 35 en 45 graden Celcius stroomt door de ondergrondse buizen, om jouw kamer goed op te warmen. Wat is dan het verschil tussen droogbouw en natbouw?

Droogbouw

Een droogbouwsysteem wordt in het cement geplaatst, bijvoorbeeld bovenop een noppenplaat. Dit wordt in de bouw ook wel ‘matten’ genoemd. Het voordeel van dit systeem is dat het bedekt kan worden met bijna alle soorten vloerbedekking. Bijvoorbeeld door het af te dekken met een piepschuimplaat. Ook is dit systeem goed in staat om de warmte te verdelen, en kost het aanleggen ervan relatief weinig werk. Dat komt omdat de materialen op voorhand al gevormd zijn. Als huishouden bespaar je energie met een droogbouwsysteem (tot 20%), maar de aanschaf hiervan is duurder.

De kosten voor een droogbouwvloerverwarming bedragen €775 – €3350. Voor 10 – 120 m2 hoofdverwarming, en 20 m2 tot 240 m2 bijverwarming. Dat is inclusief de installatie van het vloerverwarmingssysteem.

Natbouw

Een natbouwsysteem, daarentegen, worden veel gebruikt als vloerverwarming. Dit heet ook wel ‘infrezen’. Ook hier worden de buizen in het cement geplaatst. Een natbouwsysteem is veel goedkoper dan een droogbouwsysteem, maar er kleven ook de nodige nadelen aan. Zo is er een minder goede warmtegeleiding, waardoor de verwarming minder snel warm wordt. Daarnaast moet het cement anderhalve week drogen en kan de kachel pas na 7 of 8 weken worden aangezet. Dus als je een natbouwsysteem plaatst, raden wij aan om dit in de zomermaanden te doen.

De kosten voor een natbouwvloerverwarming bedragen €750 – €2505.  Voor 10 – 120 m2 hoofdverwarming, en 20 m2 tot 240 m2 bijverwarming. Dat is inclusief de installatie van het vloerverwarmingssysteem.

Elektrische bouw

Bovenstaande soorten vloerverwarming zijn zogeheten ‘traditionele systemen’. Er is echter ook een grote groep mensen dat kiest voor een elektrisch systeem. Dit is relatief goedkoop om te plaatsen. Helaas is het materiaal lang niet altijd geschikt, al helemaal niet bij een houten of een zeilen vloer. Wel bij keramische tegels. Daarnaast verbruikt een elektrische vloerverwarming meer energie dan een ‘reguliere’ vloerverwarming.

De kosten voor een elektrische vloerverwarming liggen tussen de €100 (2 m2) en €310 (20 m2). Deze prijzen zijn exclusief de montage hiervan.

Standaardkosten vloerverwarming

Als je een vloerverwarming (laat) leggen, moet je rekening houden met de volgende kostenposten. Afvoerkosten (5% van het totaalbedrag), voorrijkosten (2% van het totaalbedrag), materiaalkosten (48% van het totaalbedrag) en arbeidskoten (45% van het totaalbedrag). Dus je moet goed kijken welke materialen je wilt gebruiken en door wie je ze laat zetten.

Extra kosten vloerverwarming

In sommige gevallen moet het bedrijf een aantal stappen ondernemen om de vloerverwarming aan te leggen. Of moeten er extra dingen gebruiken om de kachel beter te maken. Mocht je vloerverwarming gaan dienen als hoofdverwarming, worden radiatoren ineens overbodig. Al dit soort zaken worden hieronder kort op een rijtje gezet:

  • Kruipruimte. Vloerverwarming aanleggen via de kruipruimte vraagt om extra arbeidsuren. Gemiddeld kost dit je €60 tot €70.
  • Verwijderen van radiatoren. Dat kost je gemiddeld €20 tot €30 per radiator.
  • Thermostaatkraan. Als je de radiatoren niet wilt laten verwijderen, is het wellicht handig om ze handmatig te kunnen bedienen. Dat kan door middel van een thermostaatkraan. Het kost €30 tot €40 om deze aan te schaffen (exclusief arbeidswerk om het te installeren).
  • Optimaliseren van prestaties. Er zijn twee veelgebruikte toepassingen om de vloerverwarming nog beter te laten presteren. De eerste is een ‘bypass’, die voor een continue circulatie van de cv ketel zorgt. Hier betaal je tussen de €50 en €70 voor. De andere toepassing is een pompschakelaar. Deze zorgt ervoor dat de vloerverwarming alleen aangaat als het nodig is. Je betaalt hier eenmalig €90 tot €110 voor, om vervolgens wel te profiteren van een lagere energierekening.

Kosten vloerbedekking

De vloerverwarming is een wirwar aan buizen in cement, niet echt geschikt om op te leven. Je moet dus hoe dan ook zorgen voor een passende vloerbedekking. Sommige mensen leggen hun ‘oude’ vloer weer terug. Dat is een prima optie, op basis van twee voorwaarden. Ten eerste moet het materiaal van de vloer geschikt zijn voor het soort vloerverwarming dat je hebt. Tegels zijn bijvoorbeeld bijna altijd wel geschikt, maar dat geldt niet voor andere vloerbedekkingen zoals vloerverwarming. Als je een droogbouwvloer neemt, heb je de meeste kans dat je huidige vloerbedekking kan blijven liggen. Ten tweede doe je er goed aan om te kiezen voor een vloerbedekking die goed isoleert en die in staat is de warmte uit te stralen. Tot slot moet je de vloerbedekking natuurlijk ook mooi vinden, maar dat is vrij logisch.


Wat levert een vloerverwarming op?

We hebben het tot nu toe alleen maar over de kosten van een vloerverwarming. Tuurlijk, het is een grote investering om een vloerverwarming aan te leggen. Daar is iedereen het over eens. Je moet het echter in perspectief tot de ‘opbrengsten’ s.q. voordelen zien:

Besparen op energiekosten

Traditionele vloerverwarmingssystemen staan erom bekend dat ze minder energie verbruiken dan radiatoren. De voordelen kunnen oplopen tot 20%. Dus stel, je betaalt per maand €100 voor je energierekening, dan kan dat door de vloerverwarming ineens €80 worden. Op die manier kun je langzaam je investering in de vloerverwarming terugverdienen. Een vloerverwarming is hierin een goed, maar niet-exclusieve verwarmingsmethode. Je kan ook een pellet cv overwegen.

Let op: dit geldt dus in veel mindere mate voor een elektrische vloerverwarming.

Een vloerverwarming brengt comfort

De vloerverwarming geeft een comfortabel gevoel, omdat de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Ook kun je de thermostaat lager zetten. Als je je bij een radiatorverwarmingssysteem comfortabel zou voelen bij 21 graden, dan ervaar je bij een vloerverwarming hetzelfde comfort bij 19 graden.

De vloerverwarming past mooi in je interieur

Grote, logge radiatoren zijn soms een doorn in je oog. Daarnaast kunnen ze ervoor zorgen dat je je meubels minder goed kwijt kunt. Vervelend als je in een klein huis woont, maar ook in grotere huizen kan het frustrerend zijn als je de ruimte niet maximaal kunt benutten. Door een vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, worden radiatoren overbodig en kun je deze (laten) verwijderen.

Minder onderhoud

Het is algemeen bekend dat een vloer met vloerverwarming minder stof loslaat. Dat komt goed uit, al helemaal voor mensen met allergieën. Ook komt het de luchtvochtigheid van de woning ten goede. Ten slotte zorgt dit ervoor dat de vloer een stuk makkelijker te onderhouden wordt. Je hoeft bijvoorbeeld minder vaak te stofzuigen (tenzij je huisdieren hebt). Ook is het heerlijk om op sokken of blote voeten over een vloer met vloerverwarming te lopen. Want je krijgt niet zo 1,2, 3 koude voeten!


Nadelen van vloerverwarming

Uiteraard besluiten wij dit artikel graag met een paar bekende nadelen van vloerverwarming. Want als je het overweegt om een vloerverwarming te kopen, is het wel erg fijn als je goed op de hoogte bent. Ook van eventuele nadelen.

Lange opwarmingstijd

Van een radiator ben je gewend dat ‘ie binnen een mum van tijd heet wordt. Een vloer doet er echter relatief lang over om op te warmen. Dat kan vervelend zijn als je een onregelmatig ritme hebt, waardoor het voor jou geen zin heeft om de thermostaat op verschillende tijden te programmeren.

Het installeren van een vloerverwarming en de aanschaf van het materiaal, is niet iets wat iedereen zomaar kan betalen. Je zal rekening moeten houden met hoge kosten. Gelukkig worden deze kosten later weer rechtgetrokken door het hoge rendement op de energierekening.

Een vloerverwarming is niet 1,2,3 geplaatst. Hiervoor moet je huidige vloer eerst verwijderd worden. Dus je moet er bij plaatsing rekening mee houden dat je kamer soms wel enkele weken ontruimd moet worden. Als je dan toch een nieuwe vloerverwarming plaatst, doe je er goed aan om ook direct de vloerisolatie te herzien.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag