Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is balansventilatie en wat is het voordeel?

Wat is balansventilatie en wat is het voordeel?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je een optimaal klimaat in je woning? Dan is een balansventilatie echt iets voor jou. Het systeem houdt simpel gezegd in dat er frisse buitenlucht naar binnen komt en tegelijkertijd binnenlucht naar buiten gaat, zonder dat het koud wordt. Deze in- en uitvoer van lucht is dan in volledig in balans en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Vooral in kantoren wordt dit systeem vaak gebruikt, maar ook in reguliere woningen wint het aan populariteit. Het komt namelijk veel voor dat lucht in huizen te droog is. Met een balansventilator hoef je je daar geen zorgen over te maken. Lees snel verder voor alle ins, outs en de kosten.


Wat is een balansventilator precies?

De betekenis van het begrip zit eigenlijk al in het woord: balansventilatie. Met andere woorden: de ventilatie van lucht is in balans en zorgt voor een goed en gezond binnenklimaat in alle kamers, het hele jaar door. ‘Gebalanceerde ventilatie’ zorgt er voor dat muffe, droge, slechte lucht verdwijnt en schone lucht het huis of kantoor in komt.

Dag muffe geur! Hallo, Frisse, verse, gezonde lucht

Normaal gesproken is de lucht in huizen niet al te fris. Vooral in herfst- en wintermaanden wanneer men de ramen massaal dicht heeft en met veel mensen bij elkaar zit (denk aan Sinterklaas of kerst) wordt de lucht muf en zelfs ongezond. Dat in combinatie met veel kaarsen, een gourmetstel of een haardvuur is al helemaal funest voor je luchtwegen en fitheid. Vaak wordt je van droge ‘oude’ lucht ook vermoeid aangezien je hersenen niet genoeg frisse lucht binnen krijgen. Simpelweg een tekort aan zuurstof. Een balenventilator lost dat probleem automatisch voor je op. Woon je bijvoorbeeld maar met z’n tweeën in een relatief groot huis en doe je de ramen regelmatig open? Dan is een balansventilator geen must.

Goed voor jou én je woning

Na aanschaf van een balansventilator zal de binnenlucht schoon en fris zijn. Vooral in vervuilde stedelijke gebieden kan schone lucht geen kwaad. Het filter van de ventilator zal voorkomen dat schadelijke stoffen zoals zwaveldeeltjes niet binnen dringen zodat alleen verse lucht het gebouw binnenkomt. Daarnaast draagt zo’n systeem ook bij aan een langere levensduur van je woning. Je zal namelijk niet snel meer last krijgen van vocht- en schimmelplekken bij ramen of roosters.


Hoe werkt een balansventilator?

Een systeem van een balansventilator is gecompliceerd, maar interessant om te bespreken. Zo weet je namelijk precies wat dit systeem doet. We bespreken de materialen die er in zitten en hoe balansventilatie werkt.

Materialen

Een complete balansventilator bestaat uit een luchtbehandelingsunit met regelaar, kanaalsysteem met isolatie en geluiddempers, toevoerkleppen, afzuigventielen, filters, luchtinlaat- en uitlaatsysteem. Daarnaast zijn er verschillende opties zodat de ventilatie automatisch geregeld wordt. Het ‘luchtbehandelingsorgaan’, het hart van het apparaat bestaat uit twee ventilatoren: een zeer efficiënte draaiende warmtewisselaar, motor, twee filters en regelsysteem. Er zit altijd één gedeelte buiten en één gedeelte binnen.

Werking

Nieuwe, verse buitenlucht wordt als allereerst gefilterd. De schadelijke stoffen worden er dus zo veel mogelijk uitgehaald. Om het niet koud te krijgen binnen wordt de lucht daarna verwarmd. Vervolgens via kleppen en buizen wordt de lucht verspreid over de slaapkamers en woonkamer. De vuile lucht word eveneens via afzuigsystemen afgevoerd. Vooral in de keuken en in de badkamer wordt veel vuile en/of vochtige lucht afgevoerd.

Energiebesparing

Een goede warmtebalans, isolatie en lucht toe- en afvoer is essentieel om energie te besparen. Er zijn veel mensen die klagen over tocht, een koude vloer of droge lucht. Dit kan allemaal te maken hebben met een slechte luchtregulatie. Een balansventilator biedt vaak een goede oplossing. Het zorgt voor constantere temperaturen in huis en van tocht heb je geen last. Je hoeft dus niet constant met je verwarming te ‘spelen’. Hoe constanter hoe zuiniger! Bovendien helpt de oude ‘vuile’ lucht op haar weg naar buiten de nieuwe schone lucht verwarmen. Zeer goed voor het milieu en je portemonnee. De lucht wordt zo namelijk bijna gratis voorverwarmd.

Uitlegvideo

In onderstaande video wordt met beelden uitgelegd hoe het systeem precies werkt en hoe het in je woning wordt aangelegd. Met name de animatie geeft een goed beeld hoe je het voor je moet zien. Het is een flinke operatie om zo’n systeem in je huis aan te brengen. Daarvoor heb je uiteraard een stel specialisten nodig die betaald moeten worden. In het volgende hoofdstuk worden alle kosten uitgebreid besproken.


Hoeveel kost balansventilatie?

Het aan laten leggen van balansventilatie is een flinke investering. Je bent namelijk inclusief systeeminstallatie en btw ongeveer €6.000- kwijt. Voor precieze prijzen doe je er goed aan een offerte aan te vragen bij een specialist. Het geldbedrag is een bittere pil als je van plan bent daadwerkelijk een balansventilator aan te schaffen. Daar tegenover staat wel dat de waarde van je huis omhoog gaat, je gezondere lucht inademt, je milieubewust bezig bent en dat je fors bespaard op energiekosten. Als met al is het dus een afweging die je zelf moet maken. Als je het geld hebt is het een verantwoorde en goede investering voor zowel je portemonnee op langer termijn als je gezondheid.


Systeembediening

Een van de mooiste functies van balansventilatie is de eigen ‘rekenkracht’ van het apparaat. Veel hebben namelijk censoren die meten of er wel een goede verhouding CO2 en vocht in de lucht zit. Mocht dat niet het geval zijn past de balansventilator dat automatisch aan. Zo weet je dus zeker dat je lucht thuis perfect in balans is. Dit voorkomt een droge mond, slaperigheid en een gebrek aan concentratie als je bijvoorbeeld thuis werkt of studeert. Je bent altijd verzekerd van goede, gezonde, frisse luchtwaarden.


Voor- en nadelen op een rijtje

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat er meer voor- dan nadelen zijn. Toch zul je zelf moeten beslissen welk van de twee rijtjes het zwaarst meeweegt. In dit beknopte rijtje zetten we alle voor- en nadelen nog een keer overzichtelijk op een rijtje.

Voordelen:

  • Energiezuinig
  • Stil
  • Gezonde lucht in het hele huis
  • Milieubewust
  • Huisprijs stijgt
  • Systeem kan zelf ingesteld worden, maar heeft ook eigen rekenkracht
  • Geen koude tocht
  • Er kunnen speciale filters voor allergieën gekocht worden (bijv. tegengaan van hooikorst)
  • Geen droge keel meer door droge lucht
  • Minder vermoeidheidsklachten en concentratieproblemen

Nadelen:

  • Duur. Ongeveer €6.000
  • Werkt alleen bij compleet luchtdichte huizen
  • Het huis/gebouw moet niet te groot zijn
  • Onderdelen moeten regelmatig vervangen worden. Met name de filters.
  • In de zomer als je de tuindeur open wil, heb je vrij weinig aan een balansventilator. Je zou dan altijd de deur en ramen dicht moeten laten.

Conclusie

Voor een goed, fris en gezond leefklimaat in je woning of op kantoor is een balansventilator essentieel. Met name in de wintermaanden wanneer ramen en deuren op slot zitten adem je vaak slechte lucht in. Vooral als je ook nog veel kaarsen aansteekt of gebruik maakt van een houtkachel. Door de luchtregulatie van een balansventilator krijg je automatisch frisse lucht ingeademd en wordt de oude lucht afgevoerd. En dat allemaal zonder dat het koud wordt en er belangrijke zuurstofwaarden verloren gaan. De kans is groot dat je minder vaak last krijgt van een droge mond, vermoeidheid of concentratieproblemen. Al die klachten komen namelijk mogelijk voort uit een tekort aan zuurstof en een te warm leefklimaat. Al met al heeft balansventilatie veel voordelen. Maar wegen ze ook op tegen het grote nadeel: de prijs? Dat laten we aan jou over.



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag