Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over infraroodverwarming

Alles wat je moet weten over infraroodverwarming

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Verwarmen met infraroodpanelen is relatief onbekend, maar wint snel aan populariteit. Dit wordt versterkt door de (mogelijke) wetgeving in de toekomst, waarin we over moeten stappen op dure warmtepompen. Infraroodverwarming zorgt snel voor een aangename temperatuur. Het lijkt op zonlicht en zorgt voor een aangename temperatuur in je huis. In dit artikel lees je uitgebreid hoe infraroodverwarming werkt en waar je op moet letten. Een infraroodverwarming lijkt namelijk helemaal niet (zowel esthetisch als in het gebruik) op centrale verwarming zoals we die kennen.


Wat is infraroodverwarming precies en hoe werkt het?

Het effect van de infraroodverwarming lijkt op zonnewarmte. Door middel van veilige infraroodstraling, worden objecten (zoals meubelen) en personen direct verwarmd. De infrarode straling wordt dus omgezet in warmte zodra het met iets of iemand in aanraking komt. Dit is een groot verschil met de centrale verwarming, omdat deze juist de lucht verwarmt.
Infraroodverwarming is niet hetzelfde als elektrische verwarming. Infraroodpanelen werken wel op elektriciteit, maar ze ‘spuwen’ de warmte niet uit. Daardoor is infraroodverwarming zuiniger dan een elektrische verwarming. En infraroodpanelen eenmaal warm zijn, hoeven ze niet op vol vermogen te blijven werken. Een lager vermogen is, als ze op temperatuur zijn, al voldoende.

De kosten van infraroodpanelen

In dit artikel gaan we uitgebreid in op de werking van infraroodverwarming, de panelen en waar je op moet letten. Als je meer over de prijs van infraroodverwarming wilt weten, kan je hier lezen over de kosten die erbij komen kijken.

Infraroodstraling

Je voelt de warmte van een infraroodverwarming al snel als je deze inschakelt. Daarbij zal je meer warmte voelen als je in de buurt bent van je meubelen of erop gaat zitten. Veel mensen zijn in deze moderne tijd, waarin veel getelefoneerd wordt, bang voor straling. Infraroodstraling is echter niet gevaarlijk. De straling van de zon bevat 40% infrarood, en ook mensen, dieren en objecten stralen infrarood uit.

Er bestaan drie typen infraroodstraling, waarvan er twee na langdurige blootstelling schadelijk zouden kunnen zijn. De derde is dat niet, en daarom is dat het infrarood dat gebruikt wordt om huizen te verwarmen. We maken onderscheid tussen de volgende drie typen infraroodstraling:

  • IR-A staat voor korte golf infrarood. Dit type infrarood wordt niet gebruikt om ruimtes te verwarmen (behalve sauna’s) maar wordt wel gebruikt voor het verwarmen van voedsel. Het wordt dus wel gebruikt in sauna’s, maar daar verblijf je niet lang genoeg om schade te ondervinden van IR-A.
  • IR-B staat voor middengolf infrarood. Dit type infrarood wordt vaak gebruikt voor terrasverwarming, of voor het verwarmen van objecten die zich op een grotere afstand bevinden. Langdurige blootstelling aan IR-B op een korte afstand is ongezond voor mensen en dieren.
  • IR-C is het lange golf infrarood dat ook in de natuur voorkomt. Het is niet schadelijk voor de gezondheid. Dit type infrarood wordt gebruikt voor de moderne infrarood verwarmingssystemen.


Welke soorten infrarood verwarmingssystemen zijn er?

Het belangrijkste onderscheid dat we kunnen maken in infraroodverwarmingssystemen zijn de infraroodpanelen, (deze hebben we net besproken), infraroodvloerverwarming en infraroodstralers .

Infraroodpanelen

De infraroodpanelen lenen zich het beste voor gebruik in huis. Ze geven de  IR-C straling met lange golven af, die niet schadelijk is voor de gezondheid. Infraroodpanelen lijken op flatscreens en nemen weinig ruimte in beslag. Je kan infraroodpanelen als hoofd – of als bijverwarming gebruiken. Panelen hebben een stralingsbereik van ongeveer 3 meter.
Ook leuk om te weten is dat infraroodpanelen er in verschillende uitvoeringen zijn, zodat je ze zo goed mogelijk kan laten aansluiten bij je interieur. Infraroodpanelen worden ook gebruikt voor:

  • werkplekken
  • kantoren
  • kantines
  • hobbyruimtes

Omdat infraroodpanelen het meest gebruikt worden door particulieren, zullen we deze in dit artikel het meest uitgebreid bespreken.

Infrarood vloerverwarming

Infraroodvloerverwarming is op dit moment één van de meest zuinige vloerverwarmingssystemen die er zijn. De verwarming wordt onder de vloer geplaatst. Bovenop de verwarming worden infraroodmatten gelegd, die de warmte snel geleiden. Deze matten zijn binnen een mum van tijd warm en geven dan de warmte aan je vloer en aan jou af. Je lichaam neemt de warmtestraling van de vloer namelijk op, zodat je het snel aangenaam warm krijgt.

Infraroodstralers

Bij de infraroodstralers onderscheiden we twee typen: de lange-golfstralers die vooral binnen worden gebruikt, en de heldere of korte-golfstralers die buiten worden gebruikt. Korte golfstralers zien je vooral terug als terrasbranders.
Er kunnen drie soorten lampen voor de infraroodstralers worden gebruikt:

  • halogeenlampen voor gerichte warmtestraling
  • kwartslampen (windgevoelig)
  • golden tube lampen voor efficiënte verwarming.

De werking van de verschillende onderdelen van een infraroodpaneel.

Een infraroodpaneel bestaat uit verschillende onderdelen. Een aantal van deze onderdelen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Een paneel heeft het volgende nodig om te kunnen werken:

  • Een warmteafgifteplaat, die aan de voorkant van het infraroodpaneel zit. Deze plaat kan gemaakt zijn van marmer, veiligheidsglas of aluminium. De plaat zorgt dat de warmte door de ruimte verspreid wordt. Een metalen plaat geeft de meeste warmte af.
  • Verwarmingstechniek, dit betekent bij een infraroodverwarming de techniek die de elektriciteit omzet naar warmte. Deze techniek bestaat uit een folie of een mat. Een mat is optimaal, omdat deze minder kwetsbaar is dan folie.
  • Stekker, want infraroodverwarming werkt op elektriciteit. Let er bij infraroodverwarming in de badkamer op dat het kabelmateriaal waterdicht is. De waterdichtheid wordt aangegeven met een IP waarde van twee cijfers. Voor de badkamer heb je een IP-waarde nodig van 44 of hoger.
  • Isolatiemateriaal, dit zit achter het infraroodpaneel. De isolatie van het paneel zorgt dat de warmte de goede kant op gaat. Hoe beter het isolatiemateriaal, hoe efficiënter de verwarming zal werken.
  • Afdekplaat, hiermee dek je de achter – en zijkant van het zonnepaneel af. Deze plaat kan van kunststof of van metaal zijn. Metaal is het meest degelijk.
  • Thermostaat: net als voor een centrale – of elektrische verwarming heb je een thermostaat nodig voor je infraroodverwarming. Verderop in het artikel vertellen we hier meer over.
  • Bewegingssensor (optioneel), hiermee kan je bijvoorbeeld je verwarming in laten schakelen wanneer er bepaalde personen in een bepaalde ruimte zijn.

Hieronder zie je een voorbeeld van marmeren warmte afgifteplaten.

https://nl.pinterest.com/pin/300122762664312792/


Een thermostaat voor je infraroodverwarming.

Net als voor een elektrische – of centrale verwarming heb je voor je infraroodverwarming een thermostaat nodig. Bij een infraroodverwarming kan deze erg precies worden aangestuurd, omdat infrarood snel warmte afgeeft.
Je kan kiezen voor een basisthermostaat (waarmee je eenvoudigweg de temperatuur regelt als je het warmer of koeler wilt maken in een bepaalde ruimte), maar je kan ook een slimme thermostaat aanschaffen. Voor een basisthermostaat betaal je een paar tientjes, terwijl een slimme thermostaat vaak de 120 euro overschrijdt. Een slimme thermostaat biedt comfortabele mogelijkheden:

  • Je kan je infraroodverwarming op afstand in – en uitschakelen met een app
  • Je kan voor meerdere dagen per week een bepaald programma volgen of de thermostaat zelf programmeren.
  • Sommige slimme thermostaten kunnen aan de hand van jouw bedieningsgedrag, een zelflerende functie inschakelen. Een zelflerende thermostaat slaat jouw bedieningsgedrag op gedurende een bepaalde periode. Hierna gaat de verwarming automatisch werken aan de hand van jouw stook gedrag.

Er zijn allerlei slimme thermostaten. Een voordeel tegenover een gewone thermostaat blijft met name de bediening via een app. Als je spaarzaam bent en goed oplet, spaar je niet per se veel uit met een slimme thermostaat.

Belangrijk om te weten over het regelen van je infraroodverwarming

Het is essentieel voor een verantwoord energieverbruik om de infraroodverwarming alleen in te schakelen als je in de desbetreffende ruimte bent. Omdat infrarood alleen objecten, mensen en dieren verwarmd in plaats van de kamer, heeft het (in tegenstelling tot bij een centrale verwarming) geen zin om infrarood in te schakelen wanneer je er niet bent. Dit goed regelen met een thermostaat is dus essentieel.


Het plaatsen van infraroodverwarming (panelen) en de mogelijkheden.

Het plaatsen van infraroodverwarming is wellicht het lastigste gedeelte van dit type verwarming. Infraroodpanelen nemen niet veel ruimte in beslag, maar ze zijn wel groot en opvallend. Omdat ze een stralingsbereik hebben van ongeveer 3 meter, heb je in een grotere ruimte meerdere panelen nodig om voldoende te kunnen verwarmen. Belangrijk bij het plaatsen van panelen is ook, dat ze pas voldoende warmte geven als het huis optimaal is geïsoleerd. In de praktijk is niet elk huis zo goed geïsoleerd als is vereist voor de optimale werking van infraroodverwarming.
Waar moet je nog meer op letten als je infraroodpanelen wilt plaatsen:

  • Vraag jezelf eerst af waar je de infraroodpanelen wilt ophangen en of dit reëel is (ze kunnen een oppervlakte van ongeveer 20 tot 25 vierkante meter verwarmen). Vraag ook zeker advies aan een deskundige.
  • Vraag indien je dat wilt, naar de mogelijkheid om een infraroodpaneel uit te proberen om te ervaren of je het prettig vindt.
  • Bij het plaatsen van zonnepanelen in wat grotere ruimtes in huis, kan je te maken krijgen met zogeheten koudebruggen. Dit zijn de plaatsen in de kamer die niet bereikt kunnen worden door de infraroodstraling. Dit moet niet oncomfortabel worden. Het zou verholpen kunnen worden met infraroodverwarming onder de vloer of in het plafond.
  • Bij het plaatsen van infraroodpanelen kan het zijn dat je meer groepen nodig hebt in je meterkast.
  • Een vloerverwarming zie je natuurlijk niet, maar wist je dat een infraroodpaneel ook nagenoeg onzichtbaar in het plafond gemonteerd kan worden?
  • De panelen kunnen worden uitgevoerd in verschillende materialen, zodat je bij zichtbare panelen een keuze kan maken die bij jouw woning past.
  • Omdat infraroodpanelen op elektriciteit werken, zal je bedrading weg moeten werken.
  • Controleer de veiligheid van de warmte die de panelen afgeven: worden ze niet te heet zodat een kind of huisdier zich kan bezeren?
  • Wil je infraroodverwarming in het hele huis of wil je dit alleen in de badkamer of als bijverwarming?

Een goede installateur van infraroodpanelen zal met je meedenken en bekijken wat het beste bij jouw wensen en situatie past.

https://nl.pinterest.com/pin/523895369124381850/


Infraroodpanelen in de badkamer

Infraroodpanelen in de badkamer bespreken we apart, omdat ze in de badkamer een groot voordeel hebben ten opzichte van andere kamers in een woning. Een badkamer is niet groot, zodat niet hoeft te puzzelen met de positie van de infraroodpanelen (bij grotere ruimtes is dit vaak lastiger). Infraroodpanelen zullen de kleine ruimte van een badkamer snel aangenaam warm maken.
Omdat infrarood objecten verwarmd, zal het water in de badkamer snel verdampen. Hierdoor heb je minder snel last van schimmel en zilvervisjes in de badkamer.
Infraroodpanelen warmen snel op, dus je creëert in korte tijd een prettige temperatuur om gauw te douchen.

https://nl.pinterest.com/pin/308637380699400453/


Redenen om te kiezen voor infraroodverwarming

Infraroodverwarming heeft een paar voordelen ten opzichte van elektrische – en centrale verwarming:

  • Infraroodpanelen worden snel warm
  • De panelen zijn nauwkeurig aan te sturen omdat ze zo snel opwarmen
  • Het is een goedkoper alternatief voor warmtepompen die we in de toekomst misschien verplicht aan moeten schaffen.
  • Vocht in huis krijgt minder snel een kans met infraroodverwarming (vooral handig in de badkamer).
  • Infraroodpanelen zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar en kunnen onzichtbaar worden weggewerkt.

Om optimaal voordeel uit de infraroodpanelen te halen, is het belangrijk dat ze goed, deskundig en op de juiste plek geïnstalleerd worden.


Aandachtspunten bij infraroodverwarming

Eén van de eerste punten waar je rekening mee moet houden als je infraroodpanelen wilt, is dat dit type verwarming nog steeds relatief weinig gebruikt wordt. In tegenstelling tot installateurs van bijvoorbeeld cv-ketels of elektro- installateurs, zijn er nog geen echte kwaliteitskeurmerken als het specifiek om infraroodverwarming gaat. Wel zijn er bedrijven die dat keurmerk wel hebben voor de meer gangbare installatietechnieken en die zich gespecialiseerd hebben in infraroodverwarming. Zorg dat je in zee gaat met een echte specialist, die ervaring heeft met dit type verwarming.

Of infraroodverwarming zuinig is, is discutabel. In plaats van gas gebruik je elektriciteit, en het is erg belangrijk om infraroodverwarming uit te schakelen als je er niet bent. In dit artikel lees bespreken we de nadelen van verwarmen met infrarood. Je vindt daarin ook de aandachtspunten betreft de kosten.


Is verwarmen met infrarood de toekomst?

Infraroodwarmte wordt steeds populairder, maar we zijn nog niet zover dat het heel veel voorkomt. Zoals we in deze blog omschreven, is het plaatsen van infraroodverwarming een klus waarbij er een en ander uitgezocht moet worden. Geeft infrarood genoeg warmte in jouw huis en zijn de ruimtes van je huis er geschikt voor? En is het huis voldoende geïsoleerd? Dit zijn een paar aandachtspunten die je door moet nemen. Infraroodverwarming kan voor sommige huishoudens wel een goede optie zijn voor bijverwarming, vloerverwarming, of verwarming in de badkamer.

Je gasverbruik gaat omlaag als je verwarmd met infrarood, maar je zal wel een hoger elektriciteitsverbruik hebben. Wél is infraroodverwarming voordeliger dan een elektrische verwarming. Een goede thermostaat is extra belangrijk met infrarood, want het is belangrijk dat je deze verwarming altijd uitschakelt als je afwezig bent. Ben je weer thuis, dan warmt infrarood je kamer zeer snel op. Een ander voordeel is dat dit type verwarming objecten en mensen verwarmt, in plaats van de lucht. Met name in de badkamer ontstaat er daardoor minder schimmel.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag