Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Kun je vloerverwarming onder een houten vloer installeren?

Kun je vloerverwarming onder een houten vloer installeren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als het buiten weer koud is, kun je bijna niets fijners bedenken dan het hebben van vloerverwarming in je huis. Dat is heerlijk als je ’s nachts je bed uit moet om naar het toilet te gaan, maar ook na het douchen, tijdens het koken en als je kinderen na het eten nog even met het speelgoed op de grond spelen.  Vloerverwarming is dus een fijne oplossing voor koude voeten. Je zult geen sloffen meer nodig hebben! Maar wat nou als je een mooie houten vloer hebt? In dit artikel bekijken we of je ook vloerverwarming onder een houten vloer of onder laminaat kunt installeren.


Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is het verwarmen van een vloer door radiatie warmtestraling. Er wordt een groot oppervlakte verwarmd: de vloer wordt op elk moment gelijkmatig warm. Dat zorgt voor een comfortabel gevoel als je door je huis loopt, maar ook voor een warmte die gelijk staat aan de warmte van een ‘gewone’ kachel. Vloerverwarming is al eeuwen oud: wist je dat zelfs de oude Romeinen dit gebruikten om warm te blijven? Zij stookten een vuur en bouwden een tunnel onder de vloer, zodat de warmte zich kon verspreiden. Vloerverwarming is in principe geschikt voor elk type vloer, alhoewel er bij bepaalde materialen, zoals hout, wel rekening gehouden met worden met een aantal zaken. Dat leggen we je natuurlijk in dit artikel uit.


Hoe werkt vloerverwarming?

Je zult je misschien afvragen hoe die vloerverwarming precies werkt. Je ziet er immers niets van en toch is je hele huis lekker warm. Bij vloerverwarming wordt er onder je vloer een leiding stelsel voor water of elektriciteit aangelegd. Je hebt dus elektrische vloerverwarming of vloerverwarming door water. Bij verwarming door water stroomt warm water door buizen onder je vloer. Deze buizen hebben de vorm van een spiraal, zodat het water elk stuk van de vloer kan verwarmen. De hitte van het water straalt gelijkmatig naar boven, zodat je hele huis lekker warm wordt. Elektrische vloerverwarming werkt eigenlijk precies hetzelfde als normale verwarming, maar het verhittingsstelsel is dan onder de vloer aangelegd. Met een klokthermostaat kun je dan de warmte in je huis reguleren: fijn, want zo kun je precies regelen hoeveel graden het in je huis is.

Vloerverwarming door warm water is de beste optie voor een lage energierekening, en dan in het speciaal bij een houten vloer. Elektrische verwarming moet gewoon via de centrale komen, terwijl dat bij vloerverwarming door water niet het geval is. Echter zul je ook ook bij elektrische vloerverwarming een stuk lager in de kosten uitkomen dan bij reguliere verwarming. Dat scheelt weer!


Kan vloerverwarming onder een houten vloer geplaatst worden?

Zoals je al eerder las, kan vloerverwarming in principe onder elk type vloer geplaatst worden: ook onder houten vloeren als laminaat. Er dient wel rekening gehouden met verschillende zaken. Als je graag vloerverwarming onder een houten vloer wilt, zijn er een aantal punten van belang. De dikte van de vloer, bijvoorbeeld, het soort hout en het vochtgehalte van het hout.

De dikte van de vloer

De houten vloer mag bijvoorbeeld niet al te dik zijn voor vloerverwarming: hout isoleert heel goed en je wilt natuurlijk wel genieten van de warmte van je vloerverwarming. Bij een te dikke houten vloer blijft de warmte onder het hout zitten. Omdat hout een zeer isolerend materiaal is, zal het ook een stuk langer duren om de kamer helemaal te verwarmen. Het is bij een houten vloer dan ook vaak noodzakelijk om de vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, en niet als hoofdverwarming. Het is door de isolerende werking van een houten vloer wel een voordeel dat het hout de warmte van vloerverwarming langer vast houdt, zodat je een minder hoge energierekening zult krijgen. Er is een speciale benaming voor hoe goed of slecht parket warmte geleidt: dat is de R waarde. Hoe lager de R waarde van de vloer, hoe beter het parket de warmte vast zal houden. Over het algemeen moet een houten vloer voor vloerverwarming minimaal achttien millimeter dik zijn. Het is voor het beste warmteresultaat en het behoud van de vloer erg belangrijk om deze zaken in het achterhoofd te houden bij het aanleggen van vloerverwarming onder een houten vloer.

Verschillende soorten houten vloeren

Niet iedere houten vloer is geschikt voor vloerverwarming. Als je vloerverwarming wenst in bijvoorbeeld je nieuwe huis of na een verbouwing, is het dus een goed idee om goed te onderzoeken welke houtsoort je in je huis gaat leggen. Houtsoorten die prima samengaan met vloerverwarming zijn bijvoorbeeld esdoorn, essen, (rood) eiken of beuken. Ook soorten als berken, merbau, walnoot, iroko en kersen zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Dit zijn ook de meest populaire houtsoorten voor een vloer, dus dat scheelt weer. Je hebt dus best een grote keuze als je graag een houten vloer én vloerverwarming wilt!


Vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming

Je kunt er voor kiezen om vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming te gebruiken. Bij een houten vloer is bijverwarming waarschijnlijk de beste optie, omdat je zo je huis gelijkmatiger warm kunt krijgen. Dat is vele malen beter is voor het hout. Vloerverwarming als hoofdverwarming betekent dat je geen andere warmtebronnen in voor het verwarmen van je huis gebruikt. Ook wordt de waarde van een huis met vloerverwarming als hoofdverwarming een stuk hoger.

Als je vloerverwarming als bijverwarming wilt, verwarm je jouw huis dus met een combinatie van ‘normale’ verwarming, zoals een radiator, en een vloerverwarming. Als je voor deze optie gaat, zul je je huis veel gelijkmatiger warm kunnen krijgen. Bij een houten vloer is dat fijn, want hoe geleidelijker de temperatuur omhoog gaat, hoe beter dat is voor een vloer van hout. Het houtvocht van de vloer zal minder snel worden aangetast en daardoor zal de houten vloer dus minder snel uitzetten of krimpen.


Waar moet je op letten bij vloerverwarming in combinatie met een houten vloer?

Als je vloerverwarming bij een houten vloer wilt, wil je natuurlijk dat het hout mooi blijft. Je kunt zelf op een aantal dingen letten om je vloer zo goed mogelijk stabiel te houden. Er zijn vele bedrijven gespecialiseerd in het installeren van vloerverwarming onder een houten vloer, zoals Martijn de Wit Vloeren of Technea. Bij het inhuren van een monteur is het goed om op deze expertise te letten. Het is ook belangrijk dat je voor het leggen van je houten vloer in combinatie met vloerverwarming de planken nog een aantal dagen laat rusten. Tijdens deze ‘rustperiode’ kun je er het beste voor zorgen dat de ruimte waarin de planken liggen een temperatuur heeft tussen de tien en twintig graden. Daarbij is ook belangrijk dat bij het leggen een speciale lijm wordt gebruikt die geschikt is voor vloerverwarming. Anders kan de lijm oplossen bij het verhitten. Ook moet tijdens het leggen de vloerverwarming natuurlijk uitgeschakeld worden.


Kun je vloerverwarming onder een houten vloer installeren? Het antwoord op deze vraag is ja. Als je vloerverwarming onder laminaat wilt, moet je echter wel met bepaalde zaken rekening houden. Het soort hout, bijvoorbeeld: met onder andere esdoorn, beuken, walnoot en kersen zit je goed als je vloerverwarming in huis wilt. Deze houtsoorten zijn meteen ook erg populair, zodat je vast een laminaat naar wens kunt combineren met vloerverwarming. Je kunt er voor kiezen om de vloerverwarming op een houten vloer als hoofd- of als bijverwarming te gebruiken: bij een houtenvloer is bijverwarming vaak het beste idee. Dit komt doordat de vloer op deze manier niet te veel zal krimpen of juist uitzetten. De dikte van de houten vloer moet ongeveer achttien millimeter zijn voor het beste resultaat. Daarbij is vloerverwarming op een houten vloer ook nog eens heel voordelig: het zal heel wat schelen op je energierekening elke maand! Ga jij ook voor vloerverwarming onder een houten vloer? Zeg maar dag tegen je sloffen!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag