Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de nadelen van een PVC vloer?

Wat zijn de nadelen van een PVC vloer?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Pvc-vloeren werden voorheen vooral gebruikt in bedrijfshallen, scholen, winkels en restaurants. Dit in verband met de onderhoudsvriendelijkheid, ruime designkeuze en prijs. Tegenwoordig zie je ze steeds meer in Nederlandse woningen en dat is niet gek als je bedenkt dat het ook nog eens relatief goedkoop is en nét echt lijkt. Toch kent een pvc-vloer ook nadelen die we je graag niet onthouden om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen. Zo zijn krassen in deze vloeren niet te herstellen en is het lang niet altijd goedkoper dan andere vloeren, zoals laminaat of parket. Dat en nog veel meer lees je in dit artikel waar we je een compleet beeld geven over keerzijde van pvc-vloeren.


Wat is een pvc-vloer?

Simpel gezegd is een pvc-vloer een geavanceerd en luxe zeil met het design van bijvoorbeeld hout of steen. Het materiaal is pvc wat we ook kennen onder de namen vinyl of polyvinylchloride. Omdat de printen van hout, tegels, steen of metaal zo echt lijkt is het soms met het oog niet van het daadwerkelijke materiaal te onderscheiden. Het wordt bijvoorbeeld ook in stroken of vierkante vormen gelegd. Meestal worden verschillende lagen pvc op elkaar gelegd als bescherm- en isolatielaag. Bovendien trekt viezigheid er dan minder snel in. Deze vloersoort wordt tevens als duurzaam gekenmerkt en werkt goed in combinatie met vloerverwarming. Al met al is een pvc-vloer een kwalitatief goede vloer die in verschillende ontwerpen kan worden gemaakt. Wel kent het de nodige nadelen die later dit artikel uitgebreid belicht zullen worden.


Waarom een pvc-vloer?

Veel aannemers van hardhouten vloeren merken dat behoorlijk wat mensen stuk lopen op de prijs van echte houten vloeren, zoals een mooi parket of laminaat. Veel van hen laten zich dan ook verleiden om vinylvloeren te kopen die sterk op deze houtsoorten lijken. Kopers krijgen alle voordelen in hun schoot geworpen, zoals het makkelijke onderhoud, isolatie, geluidsdemping, verschil in keuze,  goede prijs-kwaliteitsverhouding, warmte en schadebestendigheid. Wat in dit rijtje ontbreekt zijn de nadelen die vaak niet genoemd worden omdat er vanzelfsprekend verkocht moet worden. Toch is voor te stellen dat mensen gemakkelijk verleid worden om voor een pvc-vloer te gaan in plaats van een houten of stenen vloer. Wij geven je graag het totaalplaatje.


Nadelen

De beste pvc-vloeren lijken sprekend op hardhouten vloeren, maar feit is dat er een wereld van verschil tussen beide zit. Ondanks dat deze zeilvloeren op het eerste oog zeer goedkoop lijken in vergelijking met houten vloeren leert de ervaring op langer termijn anders. Pvc-vloeren kunnen namelijk behoorlijk veel geld kosten. Hoe dan? Vraag je je vast af. Nou, zo:

Reparatie niet mogelijk

Stel je voor dat door het schuiven van een zware kast flinke deuken en diepe krassen in de vloer zijn gekomen. Een reparatie van pvc-vloeren is simpelweg niet mogelijk. Ook schade door te veel zonlicht, warmte of agressieve middelen zijn niet te repareren. Je dient dan een heel gedeelte van de vloer opnieuw te vervangen. Een houten vloer kun je opnieuw schuren, lakken of per parketstuk vervangen. Essentieel aspect om kennis van te nemen voordat je de keuze maakt om een vinylvloer te laten leggen. Wel is een pvc-vloer waterbestendig.

Schadelijke stoffen

VOS is een afkorting van vluchtige organische stof. Dit is een verzamelnaam van bepaalde stoffen die gemakkelijk verdampen bij warm weer en hitte. Vergelijk het met smog en het milieuprobleem maar dan in het klein. Van sommige stoffen die in pvc zitten zijn bekend dat ze mogelijk schadelijke effecten hebben op de gezondheid van de mens. Uiteraard is lang niet iedereen gevoelig voor VOS en komt het lang niet overal vrij. Maar een risico loop je zeker wanneer je een pvc-vloer aanschaft. Je weet immers nooit hoe jij of je kinderen er op langer termijn op zullen reageren.

Korte levensduur

Een van de grootste nadelen van pvc-vloeren is toch echt de korte levensduur. Houten vloeren kunnen, mits goed onderhouden, gemakkelijk 40 a 50 jaar volhouden. Pvc-vloeren daarentegen zijn vaak na 20 jaar al op. Dit is zeer nadelig voor je portemonnee omdat je, of na die 20 jaar wéér diep in de buidel moet tasten, of de verkoopwaarde van je huis lager wordt, omdat men weet dat deze vloeren niet lang mee gaan en er een nieuwe in moet. Al met al kun je alleen om deze reden al het best kiezen voor een gedegen houten vloer, ook al zijn deze een stuk duurder in het begin. Goedkoop is duurkoop!

Lastig te verwijderen

Bij de plaatsing van een pvc-vloer komt behoorlijk wat kijken. Er moeten namelijk verschillende lagen op elkaar worden gelegd en alles moet zeer recht leggen en niet hobbelen. De nadruk komt daarop te liggen omdat vinyl beweegbaarder en minder stug en stevig is dan hout. Om die reden wordt er tijdens de installatie zo nu en dan speciale lijm gebruikt om de boel netjes aan elkaar te houden. Dit werkt vaak goed voor de plaatsing, maar averechts voor de verwijdering van de vloer. Hierdoor kan het erg lastig en vervelend worden om een pvc-vloer goed te verwijderen zodat er een egale ondergrond tevoorschijn komt waar weer een nieuwe vloer gelegd kan worden.

Milieuonvriendelijk

Pvc-vloeren zijn gemaakt van kunststof. Deze plasticsoort, vinyl, pvc of hoe je het ook maar wil noemen, is vanzelfsprekend een stuk milieuonvriendelijker dan hardhout. Mede omdat pvc-vloeren niet gerecycled kunnen worden is dit een grote belasting voor het milieu. Dus als de andere nadelen van pvc-vloeren je niet al overtuigd hadden om er niet voor te kiezen kun je ook dit meewegen tijdens het maken van een verantwoorde beslissing.

Niet goedkoop

Een van de meest genoemde voordelen is de betaalbaarheid van pvc-vloeren. Dat lijkt op het eerste ook ook zo, maar als je goed aan het vergelijken slaat kom je er snel genoeg achter dat je voor een mooi setje laminaat het zelfde bedrag of zelfs minder kwijt bent. Ook laminaat is in veel verschillende soorten designs te vinden en is prima te leggen. Bovendien zijn het stevige vloeren die tegen een stootjes kunnen, mooi zijn en goed te onderhouden. Voordat je dus voor een vinylvloer kiest is het raadzaam om ook eens naar een laminaatvloer te kijken. Ze zijn tot slot ook nog eens gemakkelijk zelf te leggen in tegenstelling tot pvc-vloeren.

Hobbels en deuken

Pvc is in vergelijking met hout of steen zeer dun. Het bestaat slechts uit een paar kleine laagjes. Als de grond dus niet geheel vlak is kan dat voor oneffenheden zorgen. Bijvoorbeeld als er iets onder ligt zoals een steentje, gat in de grond of iets in die trend, is het goed zichtbaar en dat is het laatste wat je wil. Ook kan dit in de loop der tijd ontstaan door vochtvorming. Al met al is het dus niet uitgesloten dat je op den duur te maken krijgt van hobbels en deuken in een pvc-vloer.

Schade door hitte

De zachtheid van pvc-vloeren is een behoorlijke kwetsbaarheid voor warmte en zonlicht. Bij hoge temperaturen om en nabij de 60 graden zal de vloer nog veel zachter worden en uiteindelijk omhoog komen wat voor hobbelvorming en oneffenheid zorgt. Ook langdurig zonlicht kan zorgen voor gelijksoortige schade aan pvc-vloeren. Als je dus een vinylvloer hebt liggen is het raadzaam om tijdens hete, zonnige dagen de gordijnen of luxaflex dicht te houden om schade te voorkomen.


Conclusie

Het is overduidelijk dat de populariteit van pvc-vloeren enorm is toegenomen. Dit komt door de kwaliteitsverbetering ten opzichte van jaren geleden toen bijna niemand zo’n ‘zeiltje’ in zijn of haar huis wilde. Het is niet gek dat mensen een vinylvloer overwegen. Het kent namelijk aardig wat voordelen zoals: geluidsdemping, onderhoudsvriendelijkheid en een goede prijs- kwaliteitsverhouding. Toch zijn de nadelen ook behoorlijk en deze worden vaak niet gemeld om de verkoop niet te belemmeren. Bijvoorbeeld de korte levensduur, hobbelvorming, prijs en het repareren dat niet mogelijk is. Nu al deze informatie opgenomen te hebben kan het wikken en wegen beginnen. Wij wensen je veel succes met het maken van een goede verantwoorde keuze. En onthoud: goedkoop = duurkoop!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag