Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor vloerbedekking in de slaapkamer

6 tips voor vloerbedekking in de slaapkamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe vloerbedekking voor in je eigen slaapkamer of in die van de kinderen, is het wel zo fijn als je weet wat de mogelijkheden zijn. Waar let je bijvoorbeeld op? Wat is wel en niet handig? En hoe kies je de juiste vloerbedekking? In dit artikel vind je 6 tips voor vloerbedekking in de slaapkamer. Zo weet je precies waar je op kunt letten en hoe je de beste vloerbedekking voor in jouw slaapkamer uit kunt zoeken.


Vloerbedekking in de slaapkamer

De slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Het is een plek waar je volledig tot rust moet kunnen komen. Een plek waar je je prettig voelt, een plek die bij je past. Wanneer je een slaapkamer gaat inrichten of opknappen, is het daarom ook altijd handig om te kijken naar wie je bent, hoe je leeft en wat je mooi vindt. Aan de hand van onder andere die factoren kun je namelijk uiteindelijk de beste keuze qua vloerbedekking maken. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je verzameld. Komen ze:


1. Kijk naar hoe je leeft

De eerste tip die we je geven is: kijk naar hoe je leeft. Heb je huisdieren die in je slaapkamer komen? Gebeurt het weleens dat je eten en/of drinken mee naar boven neemt? Hoe vaak ben je bereid om stof te zuigen? Draag je weleens schoenen in je slaapkamer? Al deze dingen wegen mee als je op zoek gaat naar de juiste vloerbedekking. Wanneer je bijvoorbeeld huisdieren hebt die boven komen, dan is het handig om te kijken naar vloerbedekking waarop haren minder opvallen. Draag je schoenen boven of neem je regelmatig eten en/of drinken mee, dan is het slim om rekening te houden met eventuele vlekken die daardoor kunnen ontstaan. Een vloerbedekking die iets donkerder van kleur is, is dan waarschijnlijk handig.

Vloerbedekking voor in de slaapkamer van een kind

Ben je op zoek naar vloerbedekking voor in de slaapkamer van je kind? Houd er dan rekening mee dat vloerbedekking erg gevoelig is voor vlekken en vuil. Laagpolige vloerbedekking in een donker(der)e kleur die gemakkelijk te reinigen is, is dan waarschijnlijk het handigst.


2. Kijk naar je budget

Ook dit is een belangrijke tip. Door naar je budget te kijken, kun je namelijk bepalen wat wel en niet haalbaar is. Houd bij het uitzoeken van de vloerbedekking niet alleen rekening met de prijs, maar ook met de levensduur van de vloerbedekking. Een goedkope vloerbedekking met een zeer korte levensduur is namelijk uiteindelijk vaak veel duurder dan een iets duurdere vloerbedekking met een langere levensduur. De levensduur van vloerbedekking is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder de kwaliteit, dikte en het materiaal waarvan het gemaakt is.


3. Wat voor soort vloerbedekking wil je?

Vloerbedekking komt in veel verschillende soorten. Laagpolig of hoogpolig. Gemaakt van synthetische materialen of van natuurlijke materialen. En je hebt de keuze uit honderden verschillende kleuren en designs. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar wat je wilt. Moet de vloerbedekking zacht zijn of juist ruw? Laag- of juist hoogpolig? Wat voor polen wil je? En hoeveel afstand wil je dat er tussen de polen zit? De kleur en het materiaal komen daar ook nog eens bij. Elk materiaal heeft daarbij zijn eigen voor- en nadelen. Zo kan bepaalde vloerbedekking bijvoorbeeld verkleuren als er direct zonlicht op schijnt. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat verkleuring van vloerbedekking door direct zonlicht het vaakst voorkomt bij lichtere kleuren. Mocht er direct zonlicht in je kamer schijnen, dan kun je misschien beter kiezen voor donkerdere vloerbedekking, vloerbedekking die tegen direct zonlicht bestand is, of voor raambekleding die het zonlicht weert.


4. Kies voor een materiaal dat bij je past

Vloerbedekking kan van verschillende materialen worden gemaakt. De meest voorkomende materialen zijn polypropyleen, polyamide, polyester en wol. Naast deze materialen zijn er ook nog soorten vloerbedekking die gemaakt zijn van een mix van verschillende materialen. Hieronder hebben we de soorten materialen kort voor je uitgelicht:

Polypropyleen

Polypropyleen is vaak gekozen materiaal voor vloerbedekking. Dit komt onder andere doordat vloerbedekking van dit materiaal vlekbestendig is. Polypropyleen is naast vlekbestendig ook slijtvast, duurzaam en in verhouding vrij goedkoop. Dit maakt het dan ook een gewild materiaal bij mensen met huisdieren of kinderen. Doordat de vloerbedekking vaak zelfs gereinigd zou kunnen worden met middel waar bleek inzit, is dit materiaal gemakkelijk schoon en hygiënisch te houden.

Polyamide

Polyamide (oftewel Nylon) is een het ideale materiaal voor vloerbedekkingen in felle kleuren of met printjes. Dit komt omdat dit materiaal erg veerkrachtig is, waardoor patronen zichtbaar blijven en de vloerbedekking langer mooi blijft. Daarnaast is polyamide erg duurzaam, voelt het zacht aan en heeft een luxe uitstraling. Door middel van een speciale behandeling kan dit materiaal daarnaast vuilafstotend gemaakt worden. De stevigheid van dit materiaal in combinatie met de duurzaamheid én de prijs, maakt dit een van de meest gewilde materialen voor vloerbedekking.

Polyester

Polyester is een materiaal dat heel zacht aanvoelt. Dit materiaal heeft het meest weg van wol, wat ervoor zorgt dat polyester vooral een goed alternatief is voor mensen die wol heel mooi vinden, maar dat om wat voor reden dan ook niet willen/kunnen kopen. Vloerbedekking van polyester is gemakkelijk te reinigen, heeft een mooie en zachte uitstraling en is erg duurzaam.

Wol

Wol is een natuurlijk materiaal, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Daarnaast is wol heel zacht en warm, waardoor het een van de fijnste soorten vloerbedekking is. Wol is erg veerkrachtig, heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en is erg comfortabel. Het nadeel is dat vloerbedekking van wol vaak iets minder lang meegaat dan synthetische vloerbedekking en dat het vaak duurder is.


5. Weeg de voordelen af tegen de nadelen

Vloerbedekking heeft een flink aantal voordelen. Zo is het heerlijk warm en zacht aan je voeten, wat wel zo fijn is als je ’s ochtends uit je bed stapt. Daarnaast zorgt het voor een warme en luxe look in je slaapkamer en werkt het isolerend. Doordat vloerbedekking in veel verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar is, is het ongetwijfeld mogelijk om vloerbedekking te vinden die voldoet aan jouw wensen. Maar vloerbedekking heeft ook een aantal nadelen. Zo is het vaak vrij vlekgevoelig, zijn haren (van huisdieren) lastig op te zuigen en trekt het vaak behoorlijk veel stof aan. Dit maakt dat het voor mensen met een (huisstofmijt)allergie, of voor mensen die geen zin hebben om vaak/grondig te stofzuigen, wellicht niet de allerbeste keuze is.


6. Laat de vloer leggen door een vakman

Als je nieuwe vloerbedekking aanschaft, wil je natuurlijk wel dat het netjes in je slaapkamer komt te liggen. Wanneer je zelf nog nooit vloerbedekking hebt gelegd, of wanneer je niet zo handig bent of geen zin hebt om het zelf te doen, is het verstandig om het te laten leggen. Niet alleen weet je daardoor zeker dat het resultaat mooi zal zijn, maar je voorkomt ook nog eens dat je de vloerbedekking verpest door het bijvoorbeeld verkeerd te snijden. Daarom is het verstandig om te bekijken of het leggen van de vloer door vakmensen gedaan kan worden. Soms staat hier een kleine meerprijs tegenover, maar vaak wordt het ook als gratis service aangeboden. Als het mogelijk is om de vloerbedekking te laten leggen, is dat zeker aan te raden.


Alternatieven voor vloerbedekking

Zoals eerder gezegd is vloerbedekking niet altijd de meest handige keuze voor in je slaapkamer. Vooral wanneer je dieren hebt die boven komen of wanneer je bang bent voor vlekken door vieze schoenen of eten en drinken, is het wellicht handiger om voor een andere vloer te kiezen. Een vinyl-  of laminaatvloer zou in dat geval een goed alternatief kunnen zijn. Deze vloeren zijn namelijk gemakkelijk schoon te maken en af te nemen met een vochtige doek. Voor wie bang is voor koude voeten, is het neerleggen van een los vloerkleed onder/naast het bed eventueel nog een optie.


Vloerbedekking voor in de slaapkamer

Wanneer je op zoek gaat naar vloerbedekking voor in de slaapkamer is het handig om een aantal dingen te overwegen. Natuurlijk is een lichte vloerbedekking prachtig, maar is het in jouw situatie ook handig? Door een aantal praktische zaken te overwegen, voorkom je dat je achteraf spijt hebt van je keuze. Daarnaast is het handig om van tevoren een budget te bepalen. Houd daarbij rekening met de levensduur van de vloerbedekking, zodat je uiteindelijk niet kiest voor een goedkoop tapijt dat na een paar jaar toe is aan vervanging. Kies een materiaal dat bij je past en laat de vloerbedekking het liefst leggen door een vakman. Heb je huisdieren, kinderen of schijnt er direct zonlicht in de slaapkamer? Dan is het vooral handig om voor een donkerdere vloerbedekking te kiezen om de zichtbaarheid van vlekken, en verkleuring door zonlicht, zoveel mogelijk te beperken. Twijfel je over welk soort vloerbedekking het beste bij jou en de slaapkamer past? Dan kun je altijd om advies vragen bij een speciaalzaak.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag