Alles wat je moet weten over een gietvloer

Alles wat je moet weten over een gietvloer

Laatst bijgewerkt: 11 februari 2019

Wil je de vloer in je huis veranderen, dan heb je keuze uit tientallen soorten ondergronden. Tapijt, tegels, hout, laminaat, zeil en ook daarop heb je weer tientallen varianten. Een minder bekende ondervloer voor in huis is de gietvloer. Wil je een duurzame, naadloze en strakke oplossing voor de vloer in je huis, dan kan een gietvloer daar uitkomst in bieden. In dit artikel leggen we je alles uit over de gietvloer, zodat jij straks weloverwogen de keuze kunt maken voor een nieuwe vloer in huis.


Wat is een gietvloer?

Een gietvloer begint als een vloeibare kunststofhars, die over de bestaande vloer in huis wordt gegoten. Deze hars kan gemaakt zijn van diverse soorten kunststof, afhankelijk van je eigen wens en het doel van de vloer. Omdat de vloer in één stuk over de bestaande draagvloer wordt gegoten heb je met een gietvloer geen last van naden, waardoor het onder andere eenvoudiger schoon te houden is. Een gietvloer kan geplaatst worden over vrijwel alle bestaande vloeren, zoals onder andere hout, beton, steen of tegels.


Wat voor soort gietvloeren zijn er?

Omdat een gietvloer een kunststof is, zijn er vele mogelijkheden voor het plaatsen van een gietvloer. De keuze is afhankelijk van je budget, smaak, maar ook de toepassing. Sommige gietvloeren zijn daarnaast niet te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Hieronder noemen we uitgebreid de drie meest gebruikte gietvloeren voor woningen en bedrijven. Vervolgens noemen we drie gietvloeren die voornamelijk industrieel worden gebruikt.

Polyurethaan gietvloer

Een Polyurethaanvloer of design gietvloer heeft polyurethaan als basis, wat ervoor zorgt dat de vloer er strak en netjes uit komt te zien. Daarnaast is de vloer naadloos en is polyurethaan te combineren met vloerverwarming. Als je graag veel mogelijkheden hebt, dan is een polyurethaan gietvloer voor jou waarschijnlijk perfect. Je kunt namelijk kiezen uit een enorm aantal kleuren, namelijk het gehele bereik aan NCS- en RAL kleuren. Als laatste optie kun je kiezen uit de hoeveelheid lagen en de afwerking. Zo heb je de mogelijkheid voor een matte vloer, glimmende vloer en een toplaag met structuur of juist helemaal glad. Het plaatsen van een polyurethaan gietvloer duurt gemiddeld vier tot vijf werkdagen.

Voordelen van polyurethaan gietvloer:

 • Uitgebreide mogelijkheden
 • Beton look is mogelijk
 • Kleurvast
 • Keuze uit diverse toplagen
 • Te combineren met vloerverwarming
 • Goed voor mensen met allergie voor huisstofmijt
 • Elastisch en duurzaam

Steentapijt gietvloer

Een gietvloer van steentapijt wordt ook wel een grindvloer genoemd en bestaat uit kleine kwartssteentjes of grind, die samen zijn gebonden met epoxyhars. Wil je een vloer van steentapijt, dan kun je zelf bepalen hoe deze er precies uit komt te zien. Je kunt kiezen uit diverse mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de dikte van de vloer en de kleur van de steentjes. Hiermee kun je dus zelf een perfecte mix creëren voor de beste look in jouw huis of kantoor. Een vloer van steentapijt is één van de goedkopere gietvloeren die je kunt krijgen, maar biedt wel een uitstekende kwaliteit.

Voordelen van steentapijt gietvloer:

 • Goedkoopste gietvloer
 • Krasbestendig
 • Zeer slijtvast
 • Al belastbaar na 24 uur
 • Te combineren met vloerverwarming
 • Gemakkelijk te leggen op diverse ondergronden
 • Keuze uit een open of gesloten structuur
 • Anti allergische gietvloer

Marmertapijt gietvloer

Marmertapijt wordt ook wel een vloer van ‘marmer stones’ genoemd en is een korrelvloer. De samenstelling bestaat uit kleine marmerkorreltjes gemengd met epoxyhars. Je kunt de ‘look’ en ‘feel’ zelf een beetje aanpassen wanneer je een bepaalde dikte en een andere kleur marmerkorrels kiest. De meest gekozen en best verkrijgbare kleuren zijn beige-achtig tot grijs. Heb je marmertapijt laten leggen, dan kun je gelukkig de volgende dag de vloer alweer belasten. Je kunt er ook voor kiezen om de open structuur van de steentjes af te laten dekken met een extra laagje wat de gaatjes tussen de stenen afdekt. Daardoor is het ten eerste comfortabeler, maar ook makkelijker schoon te maken.

Voordelen marmertapijt gietvloer:

 • Goedkoper dan een polyurethaan gietvloer
 • Geef de ruimte een moderne look
 • Natuurlijk materiaal
 • Krasbestendig
 • Zeer duurzaam en slijtvast
 • Al te belasten na 24 uur
 • Anti allergisch
 • Te combineren met vloerverwarming
 • Geschikt voor veel ondervloeren

Cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer is een vloer die is gemaakt op basis van cement en een industriële beton look heeft. De vloer is te verkrijgen in vrijwel alle RAL kleuren waardoor je de ruimte eenvoudig kunt personaliseren en het geheel een unieke uitstraling krijgt. Een groot verschil met een echte cement- of betonvloer is dat je niet hoeft te voldoen aan de minimale vereiste van 10 cm. Een cementgebonden gietvloer is namelijk maar enkele millimeters dik en daarom de uitgelezen manier om een bepaalde ruimte een stoere look te geven.

Voordelen cementgebonden gietvloer:

 • Eenvoudig een industriële look
 • Creëer een unieke vloer met diverse kleuren
 • Slijtvast
 • Vloer voor mensen met een allergie voor huisstofmijt

Industriële gietvloeren

Troffelvloer

Een troffelvloer bestaat uit een mengsel van kleine kwartskorrels en epoxyhars. Het heeft een gesloten structuur en wordt vaak standaard voorzien van een waterdichte en transparante deklaag van epoxy. Je kunt ook kiezen voor een matte afwerking. Een troffelvloer is zeer hard en chemisch en mechanisch belastbaar.

Epoxy gietvloer

View this post on Instagram

Elisabeth Heier heeft het interieur van dit familiehuis ontworpen. De haard brengt letterlijk en figuurlijk warmte in het moderne interieur. Door de positie ontstaat er links en rechts een zitplek (en zowel links en rechts staan mijn designs favo’s, eames chair en diamond chair 😍) als architect vind ik het erg geslaagd en als aannemer weet ik dat de details van de houtnis naast de haard en het gelijkvloers verwerken van de plaat voor de haard in de gietvloer een teken is van echt vakmanschap 👌 haard #fireplace #eames #eameschair #diamondchair #harrybertoia #gietvloer #epoxyvloer #interieurinspiratie #interiordesign #interieur #architect #woonkamer #livingroom #livingroomdecor #architect #luxury #luxurylifestyle #luxuryhome #elisabeth_heier

A post shared by Edit//A Architecten Aannemers (@zamorahgetrouw) on

Een epoxyvloer is enorm sterk, zelfs een stuk sterker dan beton, en is daarom een perfecte vloer voor industriële doeleinden. De vloer is daarom vrij zwaar te belasten. Je kunt de vloer personaliseren door het kiezen van diverse kleuren. Een epoxy gietvloer is krasvast, vuur- en vochtbestendig.

Acrylaat gietvloer

Een acrylaat gietvloer wordt gemaakt van PMMA-hars en gekleurd kwartszand. Je kunt de vloer personaliseren door het kiezen van verschillende kleuren en hittebestendige afwerkingen. Een acrylaat gietvloer is vrij snel gelegd (vaak binnen 1 dag) en is slechts twee uur na het belasten al volledig te belasten. Doordat er bepaalde afwerkingen beschikbaar zijn is de vloer soms extreem zwaar te belasten.


Wat kost een gietvloer?

Zoals we hierboven hebt gelezen, zijn er enorm veel opties om te kiezen. De prijs van de gietvloer is dan ook niet alleen afhankelijk van het soort gietvloer, maar ook van de dikte, extra afwerkingen en andere extra kosten. Hieronder zetten we voor je op een rij wat de geschatte kosten zijn per gietvloer. De prijzen zijn per vierkante meter.

Polyurethaan gietvloer: Voor een dikte van 3-5 mm, betaal je ongeveer € 80,- tot € 120,-

Steentapijt gietvloer: Voor een dikte van 6-10 mm, betaal je ongeveer €30,- tot € 55,-

Cementgebonden gietvloer: Voor een dikte tot 10 mm, betaal je ongeveer € 40,- tot € 60,-

Epoxy gietvloer: Voor een dikte van 2-3 mm, betaal je ongeveer € 70,- tot € 110,-

Troffelvloer: Voor een dikte van 5-6 mm, betaal je ongeveer € 60,- tot € 80,-

Acrylaat gietvloer: Voor een dikte van 3-5 mm, betaal je ongeveer € 45,- tot € 60,-

Extra kosten

Maar met alleen de prijs voor het gieten van de vloer ben je er nog niet. Afhankelijk van je huidige ondervloer zullen we waarschijnlijk nog kosten bij kunnen komen. Hier een rijtje kosten die er zomaar nog eens bij kunnen komen:

 • Het egaliseren van de huidige ondervloer.
 • Creëren van uitzettingsvoegen
 • Het plaatsen van een antislip laag
 • Vloerprofielen of een andere ondergrond of structuur
 • Het afwerken van de plinten

Daarnaast geldt de prijs voor het aantal vierkante meters voornamelijk wanneer je een grotere vloer wilt laten gieten. Gaat het slechts op een paar vierkante meters, loop je de kans dat je toch een hoge offerte onder je neus geschoven krijgt. Het is voor de aannemer natuurlijk veel voordeliger om in één keer een grotere vloer met veel meer oppervlak te leggen. Vraag dus altijd een offerte op waar alle kosten in opgenomen zijn, voordat je in zee gaat met iemand die uiteindelijk veel duurder blijkt te zijn dan vooraf ingeschat.


Overige vragen over de gietvloer

Hoelang gaat een gietvloer ongeveer mee?

Deze vraag is volledig afhankelijk van de soort gietvloer die je aanschaft. Ook heeft de levensverwachting te maken met het gebruik van de vloer. Het mag voor zich spreken dat dezelfde vloer in een woning met twee inwoners langer meegaat dan in een bijvoorbeeld een bakkerij met enorme ovens. Over het algemeen kan een gietvloer 10-15 jaar mee.

Kun je een gietvloer buiten gebruiken?

Ook deze vraag geldt niet voor alle vloeren, maar er zijn zeker gietvloeren geschikt voor buiten gebruik. Het beste kun je dan troffelvloer of steentapijt laten leggen. Ook andere vloeren kun je buiten gebruiken, maar deze kunnen daar soms net iets minder goed tegen.

Kan ik vloerverwarming gebruiken bij mijn gietvloer?

Bij vrijwel alle gietvloeren is het mogelijk om vloerverwarming te gebruiken. De enige vloer waar je eerst even met de aannemer moet spreken over de mogelijkheden, is de cementgebonden gietvloer. Afhankelijk van de samenstelling van de vloer, kun je ook hierbij vloerverwarming gebruiken.

Wat is het verschil tussen een vloercoating en een gietvloer?

Een vloercoating is een deklaag waarmee je grote oppervlakken kunt voorzien van een nieuwe slijtvaste laag. Zo kun je bijvoorbeeld een vloercoating is je garage laten leggen om zo snel een nieuwe uitstraling te laten krijgen. Een gietvloer is een hoogwaardige vloer die dienstdoet als meer dan alleen een deklaag. Het is duurzaam, je hebt meer mogelijkheden en het gaat vaak langer mee dan een vloercoating.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag