Wat kost een marmeren vloer?

Wat kost een marmeren vloer?

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Marmer is een mooie natuursteen, die heel populair als bouwmateriaal. Er worden tegenwoordig aanrechten, tegels en zelfs vloeren van het materiaal gemaakt. Een vloer van marmer geeft je huis een klassieke en stijlvolle uitstraling: het is niet voor niets dat je vaak marmer terug ziet komen in het interieur van paleizen of de meer luxere hotels. Maar marmer is echt niet alleen voor de prinsessen, prinsen en adel weggelegd: ook jij kan een marmeren vloer laten leggen – binnen jouw budget. Zo geniet jij ook van de voordelen van een marmeren vloer, waaronder de prachtige sfeer die je door deze natuursteen in huis haalt. In dit artikel lees je dan ook wat een marmeren vloer nou eigenlijk kost en wat precies je opties zijn. Voor welke vloer ga jij?


Wat is marmer eigenlijk?

Om een goed besluit te kunnen maken voor een marmeren vloer, is het belangrijk om te weten wat marmer precies is. Er zijn namelijk verschillende soorten marmer en de natuursteen heeft vele voordelen, maar ook een aantal nadelen waarmee rekening gehouden dient te worden. Daarom leggen we je precies uit wat marmer nu eigenlijk is.

Deze natuursteen wordt al duizenden jaren gebruikt als bouwmateriaal

Marmer is niets nieuws: de natuursteen wordt al decennia ’s lang gebruikt als bouwmateriaal. Duizenden jaren geleden vonden de Grieken de steen. Door een verandering van de temperatuur in die tijd, werd kalksteen in Griekenland gekristalliseerd en ontstond er marmer. Het woord marmer is dan ook afgeleid van het Grieks, waarin het vertaalt kan worden als een glanzende steen. Marmer uit kalksteen was toen nog helemaal glad: door zand en modder kwamen de karakteristieke vlekken in het marmer, die je nu ook in je nieuwe marmeren vloer zult tegenkomen.

Verschillende soorten marmer

Marmer is al lang niet meer alleen in Griekse huizen te vinden, maar in woningen over de hele wereld. Vooral in warme landen vind je vaak marmer op de vloer. Waarom? Dat lees je bij de voordelen van marmer. Er zijn verschillende soorten marmer, genoemd naar de plek waar de natuursteen vandaan komt. De verschillende soorten marmer zijn:

– Paros, van het eiland Parmer in Griekenland
– Pentelikon, van het Griekse gebergte
– Carrara, uit de Toscaanse stad in Italië (dit wordt veel gebruikt voor kunst)
– Proconnesus, van het Turkse eiland Marmara (in het Grieks Proconnesus genoemd)
– Belgisch marmer

https://nl.pinterest.com/pin/446208275580455745/

De voordelen van marmer

Marmer is met een reden zo populair. Er kleven verschillende voordelen aan het gebruiken van deze natuursteen als vloer:

– Een marmeren vloer zorgt direct voor een luxe uitstraling in huis
– Marmer is in verschillende kleuren beschikbaar, zodat er voor ieder wat wils is
– Uniek: omdat de steen uit de natuur komt, heeft niemand precies dezelfde marmeren vloer
– Marmer is een goede warmtegeleider en zorgt voor koelte in huizen in warmere landen, zoals we eerder al zeiden, en zorgt juist voor heerlijke warmte als het buiten koud is – nooit meer koude voeten, dus!
– Duurzaam: je haalt natuurlijke materialen in huis

De nadelen van marmer

– Je moet goed opletten bij marmer: door het knoeien van saus of een drankje met een zure ondertoon kan er een verkleuring in de natuursteen komen
– Als een gedeelte van de vloer kapot gaat, is het moeilijk om bijvoorbeeld een jaar na het leggen precies hetzelfde marmer te verkrijgen. Dit is op te lossen door wat extra marmeren tegels in te slaan, voor het geval dat
– Het is erg moeilijk om zelf een marmeren vloer te leggen: je hebt bijna altijd een vakman nodig om dit te doen


Wat kosten marmeren tegels?

Als je een marmeren vloer wilt laten leggen, doe je dit vrijwel altijd aan de hand van marmeren tegels. Marmer is natuursteen en best aan de zware kant, daarom is het bijna onmogelijk om een enorme plaat marmer in één keer te leggen. Om de prijs van een marmeren vloer te bereken, moet je dus kijken hoeveel tegels je nodig zult hebben voor je huis.

De oppervlakte van de vloer

Bij het laten leggen van een marmeren vloer moet je om een prijs te kunnen berekenen, zoals bij elke vloer, bekijken welk oppervlakte je in je huis met marmer wilt bedekken. Hoe groter deze oppervlakte, hoe duurder je marmeren vloer logischerwijs zal zijn.

De oppervlakte van de tegels

Ook is de oppervlakte van de marmeren tegels zelf een belangrijk kenmerk in het berekenen van de uiteindelijke prijs. Marmeren tegels worden in alle soorten en maten aangeboden: een tegel kan bijvoorbeeld 60 x 60 centimeter zijn, maar ook 30 x 60 centimeter, 80 x 80 centimeter of 60 x 120 centimeter. Hoe groter de tegels, hoe gemakkelijker de vloer gelegd kan worden – dat scheelt ook weer in de arbeidsuren van de vakman.

Het soort marmer

Ook met marmer heb je te maken met bepaalde verschillen in soort en daarmee ook in kwaliteit. Als vanzelf is marmer van hoge kwaliteit duurder dan tegels van een wat lagere kwaliteit: meestal is Grieks marmer het meest kostbaar.

De prijs van marmeren tegels

Natuurlijk ligt het helemaal aan de oppervlakte van je huis en je keuze in tegels hoe duur jouw marmeren vloer zal worden. Om een indicatie te kunnen uitrekenen, kun je in je achterhoofd houden dat een marmeren tegel per vierkante meter tussen de vijftig en 120 euro kost, afhankelijk van de soort en de kwaliteit. Gemiddeld zit je dan voor één vierkante meter marmeren vloer op 85 euro.

https://nl.pinterest.com/pin/553098397983211926/


Wat kost het bouwmateriaal voor dit type vloer?

Ook moet je in het uiteindelijke kostenplaatje rekening houden met het bouwmateriaal dat nodig is voor het leggen van de marmeren vloer. Vaak worden de marmeren tegels op de grond gelijmd, zodat ze goed op hun plek blijven liggen. De natuurstenen moeten op gelijke hoogte worden gezaagd of er is cement nodig om de vloer gelijk te krijgen, zodat er geen hoogteverschillen op de marmeren vloer ontstaat. De kosten voor de materialen voor dit soort zaken liggen tussen de tien euro en 15 euro per vierkante meter, wat ons gemiddeld op 12,50 euro brengt.


Hoeveel kost het om een marmeren vloer te laten leggen?

Zoals we al eerder schreven, is een nadeel van een marmeren vloer dat het zeer moeilijk is om deze zelf te leggen. Om te bepalen wat een marmeren vloer kost, is het dan ook belangrijk om het arbeidsloon van de legger mee te nemen. Natuurlijk zijn er ontzettend veel verschillende vakmannen die je graag willen helpen met het leggen van je nieuwe marmeren vloer. De keuze heeft te maken met de nabijheid van het bedrijf, de soorten marmer die zij hebben en misschien wel je gevoel bij de vakman. De arbeidslonen voor het leggen van marmer zit tussen de 25 euro en vijftig euro per vierkante meter, waardoor we op een gemiddelde komen van 37,50 euro komen.


Wat kost een marmeren vloer in totaal?

Om antwoord te kunnen geven op hoeveel een marmeren vloer in totaal kost, is het dus belangrijk om te weten hoeveel vierkante meter je met marmer wilt bedekken, voor welke soort marmer je kiest en welke vakman je vloer klaar gaat maken.

Om je een idee te geven van de prijs, geven we je graag een voorbeeld. Stel, je wilt een ruimte van zes meter bij vijf meter een marmeren vloer geven. Dan heb je dus te maken met 30 vierkante meter oppervlakte.

30 x 85 euro, de gemiddelde prijs voor een marmeren tegel = 2550 euro
30 x 12,50 euro, de gemiddelde prijs voor de bouwmaterialen = 375 euro
30 x 37,50 euro, de gemiddelde prijs voor de vakman = 1125 euro

De gemiddelde prijs van een marmeren vloer voor een oppervlakte van dertig vierkante meter komt dan uit op 4050 euro. Voor die prijs heb je een prachtige marmeren vloer die jarenlang mee zal gaan. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een goedkopere marmeren vloer aan te schaffen, of juist een duurdere, maar dit is de gemiddelde prijs voor een marmeren vloer. Voor welke soort en kleur marmeren vloer kies jij om je huis die luxe uitstraling te geven?

https://nl.pinterest.com/pin/537406168033784790/Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag