Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een nieuwe badkamer?

Wat kost een nieuwe badkamer?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vroeg of laat gaat het er altijd wel een keer van komen: een nieuwe badkamer. Misschien omdat je in een nieuwbouwwoning trekt die zonder badkamer wordt opgeleverd of misschien wel omdat de huidige badkamer – met de groene, bruine of rode tinten uit de jaren ’80 – hopeloos verouderd is. Het aanschaffen van een nieuwe badkamer is geen kleinigheidje. In principe is het een investering die de komende decennia mee moet gaan. Beknibbelen op de prijs is daarom niet de meest handige zet die je kunt maken bij het kopen van een nieuwe badkamer. Maar aan welke kosten moet je precies denken? Wat kost een nieuwe badkamer nou zoal gemiddeld? We zochten het voor je uit en delen onze bevindingen in onderstaand artikel.


In elk budget een badkamer

Laten we maar direct open kaart spelen: er is geen vastomlijnde gemiddelde prijs als het om nieuwe badkamers gaat. Je kunt voor onder de €2000,- klaar zijn, maar verder kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je persoonlijke wensen en voorkeuren zijn echter misschien wel even belangrijk als de materialen die gebruikt gaan worden en zorgen daardoor logischerwijs voor een variabele kostenpost. Vloer- en/of wandverwarming in de nieuwe badkamer? Heerlijk, maar er hangt een serieus prijskaartje aan. Designerspots in het plafond? Ook prachtig natuurlijk, maar wederom ben je daarmee een stuk(je) duurder uit dan met een simpele lamp van de IKEA.

Los van je eigen wensen en de materialen die gebruikt gaan worden, is ook je eigen handigheid van belang voor de prijs van een nieuwe badkamer. Als je nog geen spijker in een wand kunt meppen zal je alles uit moeten besteden. Logischerwijs kost dit (veel) meer dan wanneer je (het grootste gedeelte van) de arbeid voor eigen rekening neemt.
Ook is er een groot verschil in prijs voor wat betreft renoveren vs. nieuwbouw. Misschien zijn bepaalde onderdelen van de huidige badkamer nog in prima staat en hoef je bijvoorbeeld alleen de douchebak of de wastafel te vervangen. Uiteraard zijn de kosten hiervan een stuk lager dan van een gloednieuwe badkamer waar alle onderdelen (zoals tegels, toilet, bad en/of douche, verlichting, etc.) in geplaatst gaan worden.


Gemiddelde kosten nieuwe badkamer

Ondanks al het bovenstaande zijn er natuurlijk wel indicaties beschikbaar van de gemiddelde kosten voor een nieuwe badkamer. Je bent tenslotte niet de eerste die met het idee komt om een nieuwe badkamer aan te schaffen en van wie kun je dan beter leren dan van de mensen die je reeds voor zijn gegaan? Daarom hebben we hieronder gemiddelde all-in prijzen verzameld. Hier zitten kosten aan materiaal en arbeidskracht dus al bij inbegrepen.

Let op: deze prijzen zijn slechts ter indicatie. De uiteindelijke kosten van de nieuwe badkamer zijn totaal afhankelijk van de materialen die je gaat gebruiken en de arbeid die verricht gaat worden. Mocht je besluiten om zaken uit te gaan besteden, vergelijk dan offertes van meerdere specialisten. Vaak kun je op die manier al enigszins op de kostprijs besparen.


Waar moet je zoal aan denken bij een nieuwe badkamer?

De gemiddelde prijzen hierboven zijn all-in prijzen. Dit houdt in dat de kosten voor materiaal en arbeid al zijn opgenomen binnen de prijs. Maar waar moet je dan zoal aan denken? Welke werkzaamheden worden er uitgevoerd bij het installeren van een nieuwe badkamer en welke onderdelen zitten er sowieso in een badkamer? We zetten het hieronder uiteen voor je.

Oppervlak Afwerkingsniveau Totale kosten Kosten per m²
6 m² Simpel € 2.850 € 475
6 m² Standaard € 6.000 € 1.000
6 m² Luxe € 15.000 € 2.500
9 m² Simpel € 3.500 € 389
9 m² Standaard € 7.000 € 778
9 m² Luxe € 17.000 € 1.889

Nieuw vs. reeds bestaand

Er is een duidelijk verschil als het gaat om casco ruimtes en ruimtes waar al reeds een badkamer in zit. Als je de huidige badkamer in zijn geheel wilt vernieuwen zal er gesloopt moeten worden. Dit kun je (voor een groot deel) zelf doen, maar je kunt het natuurlijk ook uitbesteden. Logischerwijs kost sloopwerk extra ten opzichte van een nieuwe badkamer installeren in een casco ruimte. Houd ook rekening met de leidingen. Als er leidingen en afvoeren verlegd moeten gaan worden (bijvoorbeeld omdat je de indeling van je badkamer helemaal op de schop gooit), dan kost dit natuurlijk ook meer dan wanneer je alle leidingen en afvoeren laat zitten waar ze nu zitten.


Leidingwerk, ventilatie en elektra

Hier op aansluitend maakt het qua kostprijs van de nieuwe badkamer natuurlijk ook flink uit of leidingwerk, de ventilatie en/of elektra vervangen moet worden of niet. Wanneer je een oude woning hebt gekocht – en de badkamer zal in zijn geheel vernieuwd moeten worden – kan het voorkomen dat het leidingwerk en de elektra niet meer van deze tijd is en zodoende in zijn geheel vervangen moet worden. Een duur grapje als je het allemaal moet gaan uitbesteden natuurlijk.
Ditzelfde geldt voor het aanleggen van een ventilatiesysteem in de badkamer. Een vochtige ruimte als deze zal voorzien moeten worden van een degelijk ventilatiesysteem om schimmelvorming te voorkomen. Een badkamerventilator zelf is niet de grootste kostenpost (ze zijn al verkrijgbaar vanaf een paar tientjes), maar als het hele systeem nog moet worden aangelegd of omgelegd, brengt dit uiteraard weer extra kosten met zich mee.


Tegelwerk

De ‘prachtige’ groene, rode en bruine tegels uit de jaren 80 haalden we al eerder aan in dit artikel. Toentertijd was dat helemaal hip, maar vandaag de dag wil je er nog niet dood in gevonden worden. In bijna alle gevallen zal bij een nieuwe badkamer dan ook het tegelwerk vervangen worden. Het gaat hierbij vrijwel altijd om wand- én vloertegels, al heb je vandaag de dag meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een afwerking in beton-ciré. Dit stucwerk heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen en maakt van een simpele badkamer een luxe ruimte. Uiteraard hangt hier een hoger prijskaartje aan dan de tegels die je bij de lokale bouwmarkt koopt. Prijzen kunnen gemakkelijk oplopen tot 100 euro per m² en nog meer zelfs als je het niet zelf aanbrengt. Dit geldt natuurlijk ook voor gewone wand- en vloertegels in de badkamer. Op zich is het niet heel moeilijk om zelf tegels te zetten en door het zelf te doen spaar je de nodige kosten eenvoudig uit. Een professionele tegelzetter kost namelijk per m² al gauw zo’n 80 euro.


Plafond

In navolging van bovenstaande zal in veel gevallen ook het plafond van nieuw stucwerk voorzien moeten worden. Dit is doorgaans geen hele grote kostenpost. Gemiddeld gezien rekent een stukadoor tussen de 10 en 23 euro per m². Hier zitten materiaalkosten, loonkosten en btw dan al bij inbegrepen.


Sanitair

Een erg belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje van een nieuwe badkamer is natuurlijk het sanitair. Dit is de grootste variabele in het totale kostenplaatje, want hierbij zijn het vooral je eigen wensen en voorkeuren die bepalen hoe duur (of goedkoop) de nieuwe badkamer uiteindelijk gaat worden. Badkuipen en doucheruimtes zijn er in ontelbaar veel vormen en varianten. Van eenvoudige doucheruimtes die worden afgeschermd middels een simpel douchegordijn tot super-de-luxe afgesloten douchecabines met een rainshower, wandverwarming en massagestralen. Ligbaden zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 200 euro, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een royaal 2-persoons bubbelbad van een paar duizend euro. Vergeet ook het badkamermeubel inclusief de wasbak(ken) niet. Is bijvoorbeeld een enkele wasbak voldoende of is een dubbele wasbak een betere optie? Hoeveel ruimte wil je in de bergruimte onder en/of boven de wasbak? Hoe luxe moet het meubel afgewerkt zijn? Wil je ingebouwde verlichting in het wastafelmeubel of volstaat de gewone verlichting in de badkamer? Ook dit kun je weer zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk.

Naast de voor de hand liggende sanitaire voorzieningen is er wellicht ook plaats in de badkamer voor een toilet en/of bidet. Misschien wil je zelfs wel een apart urinoir voor de heer des huizes. Ook hier zijn weer je persoonlijke wensen en voorkeuren voor een groot deel verantwoordelijk voor de totale kosten. Een simpele toiletpot kun je bij de lokale bouwmarkt al voor een paar tientjes op de kop tikken, maar voor een designertoilet van bijvoorbeeld een merk als Villeroy en Boch betaal je al gauw honderden euro’s. En dan is de pot nog niet eens geïnstalleerd.


Verlichting

De verlichting in de badkamer sneden we hierboven al even aan, maar een aparte alinea over verlichting in de badkamer is wel wenselijk. Want ook hier kun je de totale kosten van de nieuwe badkamer weer (enorm) mee omhoog of omlaag brengen. Standaard is één lamp altijd wel benodigd. Niet elke badkamer beschikt tenslotte over ramen en je zal vast ook wel eens in de avonduren in de badkamer staan. Degelijke verlichting is dan ook wel een must. Net als bij het sanitair heb je hier weer keuzes te over.

Van simpele IKEA (wand)lampen tot luxe designerspots die individueel te bedienen zijn. LED-strips onder, boven of achter het badkamermeubel is tegenwoordig ook helemaal hip. Het heeft niet alleen een functionele rol, maar is tevens voor het oog een aanwinst in de badkamer. Relatief eenvoudig geef je de badkamer op deze manier wat extra luxe mee en duur hoeft dat niet te zijn. Voor een paar tientjes rust je de spiegel in het badkamermeubel al uit met een kwalitatieve LED-strip. Misschien overbodig om te zeggen, maar let er bij verlichting aanschaffen voor in de badkamer natuurlijk wel op dat deze geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes. Water en elektriciteit maken samen niet een al te beste combinatie.


Verwarming

Er is niets zo naar als midden in de winter onder een warme douche vandaan stappen en een klap in je gezicht krijgen van de kou. Verwarming in de badkamer is broodnodig en kan op diverse manieren worden toegepast. Het meest toegepast blijft nog steeds de bekende radiator, maar ook wand- en/of vloerverwarming behoort tot de mogelijkheden. Deze laatste opties zijn voor veel mensen dé ultieme luxe en het zal dan ook geen groot geheim zijn dat hier een behoorlijk prijskaartje aan kleeft. De ouderwetse radiator is wat dat betreft een stuk goedkoper, maar ook hier lopen de prijzen uiteen. De (handdoek)radiatoren in het lagere segment kosten iets meer dan 100 euro. De designexemplaren kunnen gemakkelijk 500 euro of meer kosten.


Accessoires en toebehoren

Een kostenpost waar men vaak gemakkelijk overheen stapt, maar die dus wel (aanzienlijk) bijdraagt aan de totale kosten voor de nieuwe badkamer. Zodra alle ‘grote zaken’ zoals de tegels, de verwarming, de badkuip en het toilet zijn geïnstalleerd is het tijd voor de toebehoren en accessoires. Denk aan een rekje in de douchecabine waar je shampoo en douchegel kwijt kunt, maar vergeet bijvoorbeeld ook de kranen, een zeepdispenser en de toiletborstel + houder niet. Handdoekhaakjes, glashouders en een prullenbakje hoeven allemaal niet heel veel te kosten (al kun je dit natuurlijk ook weer zo gek maken als je zelf wilt), maar alles bij elkaar opgeteld kunnen accessoires en toebehoren in de badkamer makkelijk honderden euro’s kosten.


Zelf klussen of uitbesteden?

Zo aan het einde van dit artikel kun je opmaken dat het onmogelijk is om een gemiddelde prijs te benoemen voor je nieuwe badkamer. Je persoonlijke wensen en voorkeuren bepalen nu eenmaal hoeveel je precies gaat uitgeven aan de nieuwe badkamer, net als je vermogen (of onvermogen) om dingen zelf aan te pakken.

Mocht je gezegend zijn met gouden handen, dan loont het om taken zelf op te pakken. Arbeidskosten vormen altijd een groot onderdeel van het totale kostenplaatje als je zaken gaat uitbesteden. Daar staat dan wel tegenover dat de installatie van de nieuwe badkamer doorgaans langer gaat duren. Een professional zal de badkamer binnen een aantal dagen tip-top in orde opleveren. Als je zelf aan de slag gaat zal je tijd vrij moeten maken om taken op te pakken en in veel gevallen ben je dan aangewezen op de avonduren en het weekend.

Zeker als je je huidige badkamer gaat vernieuwen of met een deadline zit (bijvoorbeeld wanneer je je nieuwbouwwoning binnen een bepaalde tijd in moet), is het de moeite waard om een afweging te maken. Ja, professionals inhuren kost geld, maar levert tegelijkertijd ook gemak op. Je weet dat het project binnen een bepaalde tijd wordt afgerond en hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel of niet kunt douchen in je eigen woning.

Je kunt daarbij natuurlijk altijd een compromis sluiten: ingrijpende taken door de professionals uit laten voeren en eenvoudige (en weinig tijdrovende) klussen zelf doen. Op die manier bespaar je toch nog een beetje op de arbeidskosten en ben je dus verzekerd van een snelle en secure installatie van de nieuwe badkamer.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag