Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je het beste de voegen in je badkamer schoonmaken?

Hoe kun je het beste de voegen in je badkamer schoonmaken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De voegen in je badkamer. Niet iets wat je standaard meeneemt in een schoonmaaksessie. Wel iets wat ongezien heel smerig kan worden. Ineens zijn je voegen van wit naar lichtoranje of geel gegaan. Dat was niet de bedoeling! De hoogste tijd dus om de voegen van je badkamer schoon te maken. Het is best wel een precies klusje, dus wat komt er allemaal bij kijken? Welke schoonmaakmiddelen heb je nodig, hoe kun je het beste te werk gaan? Deze vragen worden in dit artikel uitgebreid beantwoord.


Hoe kun je het beste de voegen in je badkamer schoonmaken?

De voegen in je badkamer kun je het beste schoonmaken door een mix van heet water en een schoonmaakmiddel te gebruiken. Deze moet je op de voegen spuiten en ongeveer een halfuurtje laten intrekken. In de volgende alinea lees je welke schoonmaakmiddelen het beste werken om de voegen schoon te maken. Verder heb je een schuurspons en een tandenborstel nodig. Met de spons maak je de omliggende tegels schoon, met de tandenborstel kun je het hardnekkige vuil uit de voegen schrapen.

Wat is het beste schoonmaakmiddel voor voegen in je badkamer?

Het is soms een pittige klus om de voegen in je badkamer weer stralend wit te krijgen. Als je het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt, dan haalt het helemaal niets uit. Dan kun je boenen tot je een ons weegt! Daarom selecteerden wij wat tips van schoonmaakmiddelen die wèl helpen.

Wondermiddel 1: Tandpasta

Misschien niet echt een fijn idee, dat tandpasta schijnbaar zo agressief is dat het de voegen in je badkamer schoonmaakt. Al gaan wij er vanuit dat dit komt door het bestandsdeel dat jouw tanden mooi wit houdt. Je kunt de tandpasta het beste aanbrengen met een oude tandenborstel. De haren van de tandenborstel kunnen overal goed tussenkomen. Met een poetsdoek of spons wordt dat soms behoorlijk gepriegel.

Wondermiddel 2: Afwasmiddel en azijn

Hiervoor moet je een kopje azijn op het vuur verhitten, zonder het te laten koken. Vervolgens doe je de warme azijn samen met een kopje afwasmiddel in een spuitfles. Wacht niet te lang (de azijn mag niet afkoelen!) en spuit de badkamertegels en voegen van je badkamer in met dit originele goedje. Laat het geïmproviseerde schoonmaakmiddel ongeveer een half uur intrekken en haal de vuiligheid los met een spons. Let op: je kitranden zijn niet echt fan van azijn. Dus probeer die zoveel mogelijk te vermijden.

Wondermiddel 3: bleekmiddel of chloor

Voor dit wondermiddel moet je de spuitbus uit tip 2 en de tandenborstel uit tip 1 combineren. Je voegt namelijk 50% heet water en 50% bleek toe aan de spuitbus. Vervolgens laat je het eventjes inwerken (ongeveer 5 minuten) en verwijder je het vuil met de oude tandenborstel. Vergeet niet om de voegen goed na te spoelen, want er mag geen bleek achterblijven op de vloer. Ook moet je erom denken om oude kleren aan te trekken. Zelfs het kleinste druppeltje bleek kan nog nare vlekken in je kleding veroorzaken. Ten slotte raden wij altijd aan om je ramen open te zetten als je aan de slag gaat met bleek. Het is namelijk erg chemische troep. Je voegen worden er schoon van, je longen zijn er iets minder blij mee.

Wondermiddel 4: schoonmaakazijn

Dit is echt met recht een wondermiddel. Het helpt niet alleen om je voegen schoon te maken, maar heeft nog veel meer functionaliteiten. Oftewel, je moet altijd een potje schoonmaakazijn in huis hebben! De geur is even wat minder, maar daar krijg jij straks schone voegen voor terug.

Wondermiddel 5 – Toiletreiniger

Heb je dringend behoefte aan schone voegen maar denk je dat je niet de juiste schoonmaakmiddelen in huis hebt? Think again. Je hebt vast nog wel ergens een fles toiletreiniger staan. Toiletreiniger werkt best wel goed om je voegen schoon te maken. Dus eigenlijk een heel functioneel schoonmaakproduct!

Wondermiddel 6 – Kant-en-klare badkamer reiniger

Onder andere de Wibra verkoopt kant-en-klare badkamerreiniger die enorm goed werkt. Het schoonmaakmiddel zit al in een spuitbusje en is direct klaar voor gebruik. Dus je hoeft zelf geen schoonmaakmiddelen te mixen en over te gieten. Bovendien is het schoonmaakmiddel helemaal niet duur. Al helemaal niet als je het bij de Wibra koopt. Een ander middeltje wat goed werkt, en gewoon te koop is bij de supermarkt, is HG Voegenreiniger.


Hoe houd je de voegen in je badkamer schoon?

Je hebt nu gelezen hoe je het beste de voegen in je badkamer schoon kan maken. We gaan ervanuit dat dit niet je lievelingsklus is. Daarom hebben we ook nog een paar tips over hoe je de voegen in je badkamer schoonhoudt.

Zorg voor een goede ventilatie

In de badkamer is het essentieel om goed te ventileren. Dat betekent dat er een goede luchtdoorvoer is en dat de stoom ergens wordt heengevoerd. Laat dus bijvoorbeeld een raam openstaan, of douche met de deur open. Op die manier krijgen de bacteriën geen kans om zich (in je voegen) te vestigen.

Droog je voegen goed

Het kan heel veel schelen als je na het douchen of badderen je douchen droogt. Bijvoorbeeld met een zeem of met een handdoek. Hiermee voorkom je dat er kalk en viezigheid op je tegels en voegen komt. Ook ben je hiermee eventuele schimmels een stapje voor.

Knoei niet op de voegen

Sommige middelen, zoals kalkreinigers en haarshampoo, zijn niet echt goed voor de voegen. Sterker nog, ze kunnen de voegen aantasten. Dus probeer waar je kan de voegen niet in contact te brengen met doucheproducten of andere dan de eerdergenoemde schoonmaakmiddelen.

Verwijder schimmels

Bijna iedereen heeft vroeg of laat een schimmel in de badkamer. Het is bijna onvermijdelijk. Schimmels kunnen zich op meerdere plekken vestigen, waaronder populaire plekken ‘het plafond’ en ‘de voegen’. Door schimmels op tijd te verwijderen voorkom je dat het voegwerk of het plafond verder achteruitgaat. Je realiseert dit door een schimmelverwijderaar te kopen en de instructies op de achterkant van het flesje goed na te volgen.

Kalkaanslag de baas zijn

Kalkaanslag ontstaat sneller op ruwe vlakken en minder snel op gladde vlakken. Daarom ontstaat kalk sneller op voegen dan op tegels. Door de tip van het goed drogen op te volgen voorkom je het meeste kalkaanslag al. Je kunt er ook voor kiezen om de douchevloer en andere gevoegde plekken in je badkamer in te smeren met een dun laagje was. Hierdoor wordt het waterafstotend, waardoor vocht en kalk minder snel hecht.

Gehele badkamer goed schoonmaken en onderhouden

De voegen zijn natuurlijk maar een klein onderdeel van je badkamer. Het is belangrijk om ze goed schoon te houden, maar dat geldt net zo goed voor de rest van de badkamer. Wat dacht je van de wasbak, wc, het doucheputje et cetera? Als je de voegen gaat schoonmaken kun je het beste direct alles meepakken. Dan heb je na één schoonmaaksessie weer een helemaal schone badkamer. Veel beter dan vijf korte klusjes waar je telkens weer tegenop ziet.


Wanneer is het tijd om je voegen te vervangen?

Voordat je besluit om de voegen te vervangen, moet je de voegen eerst schoonmaken. Wie weet zien ze er met een beetje moeite weer spic en span uit. Pas als er scheurtjes in je voegen ontstaan kun je langzaamaan aan vervanging gaan denken. De scheurtjes geven namelijk ruimte aan vocht, dat zich in de voeg vastzuigt. Daarna scheurt het alleen maar verder. In deze kleine scheuren kunnen schimmels zich goed nestelen, waardoor het alleen nog maar lastiger wordt om de voegen schoon te maken. Dan is het een goed idee om de voegen te vervangen.

Wat kost het om voegen te laten vervangen?

Voegen is een arbeidsintensieve bezigheid, die de meeste mensen niet zelf kunnen uitvoeren. Het is niet bepaald een do-it-yourself traject. Dat heeft natuurlijk wel invloed op de prijs van nieuwe voegen voor je badkamer. Waar hangt de prijs allemaal vanaf? Het type voeg, de kleur voeg, de ervaring en prijs van de professional et cetera. Als we al deze aspecten samennemen, kunnen we ervanuit gaan dat het voegen van de badkamer gemiddeld tussen de €5 en €10 per vierkante meter kost. Dus hoe groter je badkamer, hoe duurder het wordt. Maar dat is ook wel logisch.

Wil je nog meer (prijs)informatie over nieuwe voegen? Of denk je eraan om andere onderdelen in je badkamer ook te vervangen? Dan is dit artikel heel relevant voor jou.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag