Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een goedkope badkamer inclusief montage?

Hoe vind je een goedkope badkamer inclusief montage?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In ons artikel over de kosten van een badkamer kon je al lezen dat een nieuwe badkamer geen kleinigheidje is om aan te schaffen. Afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en voorkeuren kunnen de bedragen voor een nieuwe badkamer in de tienduizenden euro’s gaan lopen. Niet bepaald een bedrag dat iedereen kan en wil investeren in de nieuwe badkamer natuurlijk. Daarom zochten we uit hoe je een goedkope badkamer (inclusief montage) kunt vinden zodat je straks geniet van een nieuwe badkamer die ook nog eens betaalbaar is gebleken!


Een nieuwe badkamer

Vroeg of laat moeten de meeste mensen er wel een keer aan geloven: er moet een nieuwe badkamer komen. Hetzij omdat je bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning gaat wonen en deze casco wordt opgeleverd, hetzij omdat de oude badkamer hopeloos verouderd is. En dan begint de grote zoektocht. Want vandaag de dag heb je keuzes te over. Van extreem luxe met vloer- en wandverwarming in de stortdouche tot relatief simpel zonder al teveel extra toeters en bellen. Het spreekt voor zich dat je eigen wensen en voorkeuren een groot deel van het budget bepalen. Een natuursteen-wand in de doucheruimte is prachtig, maar logischerwijs hangt daar een aanzienlijk prijskaartje aan. Wie relatief goedkoop een nieuwe badkamer wilt scoren zal dan ook niet al te hoge eisen moeten stellen aan de gebruikte materialen. Dit betekent natuurlijk niet dat de materialen die gebruikt gaan worden in de nieuwe badkamer van slechte kwaliteit zullen zijn. Er zijn zat aanbieders die relatief goedkope badkamers leveren (en monteren voor je) tegen een schappelijke prijs en waarbij de gebruikte materialen prima zijn, maar dan bijvoorbeeld geen designerspots in het plafond bevatten of een kraan van Franke. Geen ramp natuurlijk als je kiest voor goedkoop én kwaliteit. De Franke kraan doet tenslotte precies hetzelfde als de goedkopere variant van merk X. In feite geldt dat natuurlijk voor alle materialen en attributen die te vinden zijn in de badkamer. Kies je voor merken, dan betaal je daarvoor en dus is dat niet bepaald the way to go als je op zoek bent naar een goedkope badkamer.


Uitbesteden kost geld (maar is het vaak waard)

Niet alleen de gebruikte materialen (en eventuele designermerken) zijn van invloed op de prijs van de nieuwe badkamer, ook de geleverde arbeid maakt een groot deel uit van het totale budget. Manuren zullen betaald moeten worden en logischerwijs kost uitbesteden altijd meer dan wanneer je alles zelf doet. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je geheel zorgeloos kunt gaan genieten van de nieuwe badkamer. In een mum van tijd werken de meeste badkamerspecialisten de badkamer vakkundig voor je af. Geen gedoe dus meer met een maandenlange verbouwing, maar lekker snel genieten van je nieuwe doucheruimte of ligbad.

Daarbij heb je gelukkig keuzes te over. Je kunt zelf aan de slag gaan met een complete badkamer samenstellen, maar je kunt ook gebruik maken van het aanbod aan complete badkamers die er (op internet) te vinden zijn. Dit zijn kant-en-klare badkamers waar alle attributen die je nodig hebt al in zitten. Al het uitzoekwerk is al voor je gedaan. Je hoeft dus niet meer zelf op zoek te gaan naar alle losse elementen zoals de douchecabine, het ligbad, de wastafel en het toilet. Nadeel hiervan is natuurlijk wel dat deze badkamers algemeen zijn. Heb je bijvoorbeeld te maken met een ruimte die afwijkt van de standaardmaten, dan wordt het al weer iets lastiger om goedkope complete badkamers te vinden. Er zal dan maatwerk plaats moeten vinden en zoals je inmiddels weet: maatwerk = hogere kosten.


Goedkope complete badkamers

Kant en klare badkamers zijn in alle denkbare soorten en maten te verkrijgen. Van landelijk vormgegeven badkamers met veel wit en hout tot de industriële look waarbij veelal RVS-elementen een belangrijke rol spelen. Welk soort badkamer je dan ook zoekt: met een beetje zoekwerk vind je altijd wel dé badkamer die perfect bij je woning past. Een aantal attributen zal je in elke complete badkamer wel tegenkomen, ongeacht de vormgeving van de badkamer. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Douchecabine en/of ligbad
  • Badkamermeubel met wasbak
  • Kranen
  • Radiator
  • Toilet (optioneel)
  • Vloer- en wandtegels

Er zijn een aantal voordelen te benoemen van zo’n complete badkamer. In de eerste plaats koop je de look. Ideaal voor mensen die het zelf moeilijk vinden om alle losse onderdelen in de badkamer te selecteren en op elkaar af te stemmen. Mensen die oog hebben voor ontwerp hebben alle elementen al voor je uitgezocht en tot één tastbaar geheel gevormd zodat je precies weet hoe je nieuwe badkamer er uit komt te zien. Daarnaast ben je natuurlijk veel minder tijd kwijt aan het uitkiezen van je nieuwe badkamer. Je bespaart uren zoekwerk in woonwinkels en op het internet door een kant en klare badkamer te kopen. En als laatste heb je bij veel badkamerspecialisten de mogelijkheid om de badkamer in z’n geheel te laten installeren door de monteurs van het bedrijf. Handig als je zelf niet handig bent en/of als je tijd wilt besparen. Zoals gezegd installeren de meeste badkamerspecialisten de nieuwe badkamer in een mum van tijd zodat je niet wekenlang bij de buren aan hoeft te kloppen voor een verfrissende douche.


Alternatieven

Wie na bovenstaande op internet en/of bij badkamerspeciaalzaken rond gaat neuzen komt al snel tot de conclusie dat een complete badkamer alsnog een klein vermogen kost. Bij populaire aanbieders als Sani4all.nl, Sanitaireiland.nl en Megadump.nl zit je al gauw aan de 2.000 euro voor een complete badkamer en dan zitten de installatiekosten daar nog niet bij. Gemiddeld gezien kun je ongeveer eenzelfde bedrag aan installatiekosten verwachten en de goedkoopste badkamer zou dan bij deze aanbieders al gauw rond de 4.000 euro komen te liggen. Niet bepaald de goedkoopste optie voor een nieuwe badkamer dus.

Wie het niet erg vindt om zelf het één en ander uit te zoeken kan natuurlijk zelf naar eigen smaak dé perfecte droombadkamer samen stellen. Je kunt je dan alsnog laten inspireren door de kant en klare badkamers, maar dan vervolgens zelf op onderzoek uit gaan naar goedkopere materialen. Een goed uitgangspunt daarbij is ‘good old IKEA’. De Zweedse woonwinkel staat natuurlijk bekend om de eenvoudige installatie van hun producten, maar ze bieden tegenwoordig ook een installatieservice aan. Bezoek vooral eens een vestiging (of kijk online), laat je inspireren door de badkamers die zij samen hebben gesteld, koop de producten en boek hun installatieservice. Voor € 69,- + 25% van de goederenwaarde kun je je nieuwe badkamer compleet door hun specialisten laten installeren. Als we het voorbeeld van hierboven nemen, de complete badkamer van 2.000 euro, betaal je bij IKEA 569,- euro voor de installatie. Een stuk interessanter dan de gemiddelde 2.000 euro die je doorgaans voor eenzelfde installatie bij de overige aanbieders zou betalen. Daar staat dan natuurlijk wel tegenover dat je zelf wat meer werk zult moeten verrichten, maar als dat geen probleem is kun je op deze manier makkelijk besparen op de installatiekosten van je nieuwe badkamer.

Een andere optie is het nog om bij verschillende loodgieters/vakspecialisten offertes op te vragen rondom de installatie van je nieuwe badkamer. Zoals gezegd zit een groot deel van de totale kosten in arbeidsloon. Onderling hanteren vakmannen uiteenlopende prijzen voor dezelfde diensten. Door professionals met elkaar te vergelijken kom je eenvoudig tot de scherpste prijs. Opnieuw zal je dan zelf weer wat meer werk moeten verrichten in vergelijking met een kant en klare badkamer + installatie, maar als het uiteindelijk scheelt in de portemonnee is het het natuurlijk meer dan waard!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag