Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor een kleine badkamer

10 tips voor een kleine badkamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De badkamer. Misschien niet de grootste ruimte van je huis, maar wel één waar je dagelijks komt. Je wilt dus wel dat deze ruimte er mooi en goed uitziet, zelfs al is het nog zo’n minuscuul hok. Dit artikel helpt jou om inspiratie op te doen voor jouw kleine badkamer. We geven wat tips over hoe je het interieur het beste kunt indelen en laten een aantal voorbeelden zien van Instagram. Met behulp van deze 10 tips krijgt jouw badkamer een heel ruimtelijk gevoel, en sta jij nog vaker zingend onder de douche! 


Er zijn een aantal trucs waarmee je jouw badkamer een ‘groots gevoel’ geeft, zonder de badkamer daadwerkelijk te vergroten. Eigenlijk maak je dan gebruik van optische illusie. Onderstaande tips gaan jou op weg helpen om een kleine badkamer ruimer te laten lijken!

Tip 1 – Gebruik veel glas

Hoe kleiner een ‘blikveld’ is, hoe kleiner een ruimte lijkt. Wat is een blikveld precies? Dat is hoeveel je in één blik van de ruimte kunt zien. Bij een badkamer wordt het blikveld vaak beperkt doordat er ergens in de badkamer een douchecabine staat, met een deurtje of met een douchegordijn. Je kunt dit blikveld vergroten door dit te vervangen door glazen wanden. Als je een glazen wand plaatst, wordt je blikveld groter, omdat je ook ziet wat er áchter die wand zit. Op die manier lijkt jouw badkamer ineens groter! Onderstaande foto is daar een goed voorbeeld van.

Tip 2 – Kies klein(ere) badkamermeubels

Misschien doe je dat automatisch al, aangezien jouw badkamer niet echt ruimte heeft voor grote badmeubels. Toch laten veel mensen zich verleiden voor een mooie dubbele wasbak, terwijl de badkamer daar eigenlijk niet echt mooier van wordt. Je kunt beter kiezen voor wat kleinere, subtiele meubels. Hierdoor houd je letterlijk meer ruimte over en lijkt jouw badkamer een stuk groter. Zoals onderstaande foto laat zien, kun je ook spelen met de vorm van meubels. Een smalle, langwerpige kast, zoals op de foto, bergt soms net zoveel spullen als een log, langwerpig badmeubel. Probeer dus creatief met de kastruimte om te gaan! Denk hierbij ook aan meubels die je gemakkelijk ‘kleiner’ kunt maken, zoals een uitklapbare handdoekstang.

Tip 3 – Zorg voor egale en rustige wanden en vloeren

Een ruimte lijkt groter als de wanden en vloeren egaal zijn en een beetje op elkaar lijken. Dus liever geen grote contrasten qua kleur, zoals een witte muur met zwarte tegels op de vloer.  Zoals onderstaande foto laat zien, is het goed mogelijk om vloeren en wanden van elkaar te onderscheiden terwijl je er tevens voor zorgt dat ze nét even iets anders zijn. Het is dus helemaal niet erg om een patroon te gebruiken, zolang deze maar heel rustig en subtiel is. Hoe drukker de patronen en hoe feller de kleuren, des te kleiner jouw badkamer optisch gezien wordt.

Tip 4 – Houd zoveel mogelijk ‘wit’

Deze tip sluit aan bij de vorige tip, want naast dat de muren en vloeren zoveel mogelijk egaal moeten zijn, is het ook belangrijk dat deze zoveel mogelijk wit zijn. Het is geen toeval dat de meeste huizen en gebouwen wit geverfd zijn. Niet alleen is dat het rustigste voor ons brein, ook geeft dit een ruimtelijk gevoel. Donkere kleuren zorgen er al gauw voor dat de muren als het ware op je afkomen. Dat betekent overigens niet dat jouw badkamer saai hoeft te worden. Zoals onderstaande Instagrampost laat zien, is het ook heel goed mogelijk om een witte badkamer op te leuken met gekleurde details, zoals in dit geval de matgouden handgrepen, lamp en douchekop.

Tip 5 – Berg losse spullen op

Hoe meer losse spullen er overal liggen, hoe rommeliger je badkamer oogt. En rommelige ruimtes lijken vaak een stuk kleiner. Dus door rommel op te bergen, voorkom je dat jouw badkamer nog kleiner lijkt dan dat deze in werkelijkheid is. Probeer dus om jouw kleine badkamer zo minimalistisch mogelijk in te delen. Het helpt daarbij om gesloten opbergmeubels aan te schaffen. Met gesloten bedoel ik dat je geen spullen ziet liggen. Dus geen ‘open’ planken of open wasmand. Liever een wasmand met een klepje, en een kast met een deurtje of gordijntje ervoor. Het is overigens niet erg om wat grotere items zoals handdoeken te laten liggen. Onderstaande foto laat goed zien hoe je deze een plekje geeft in jouw kleine badkamer.

Tip 6 – Plaats een schuifdeur

Een gedeelte van je badkamer gaat verloren doordat de deur van de badkamer nog open en dicht moet kunnen. Vooral vervelend als jouw deur ‘naar binnen’ klapt. Een oplossing hiervoor is de schuifdeur: zo kun je jouw badkamer afsluiten zonder dat je een gedeelte van de ruimte inlevert. Het maakt niet heel veel uit welke schuifdeur je erin zet, zolang deze op slot kan en de ruimte goed beschermt. Onderstaande foto geeft een voorbeeld van een stijlvolle schuifdeur in een badkamer:

Tip 7 – Maak een douche/badcombinatie

Wil je graag in bad kunnen maar ook kunnen douchen? Die luxe is vaak vooral toebedeeld aan mensen met een grote badkamer. Tenzij je kiest voor een bad-douchecombinatie, zoals onderstaande foto ook heeft. Het oogt misschien iets minder luxe, maar jij zal er in de praktijk niet zoveel van merken. Een bad is een bad en een douche is een douche!

Tip 8 – Kies voor veel glans

Veel mensen vinden matte tegels en wanden het mooiste, maar voor een kleine badkamer kun je het beste kiezen voor glanzende materialen. Glans zorgt namelijk voor meer weerspiegelingen, waardoor de badkamer optisch groter lijkt. Zorg er wel voor dat de badkamer niet bestaat uit glanzende mozaïktegels, want dit heeft het tegengestelde effect. Met name als deze tegels verschillende kleurtinten bevatten. Komen we direct weer terug bij tip 3 en 4!

Tip 9 – Veel spiegels

Dit is tip nummer 9, maar eigenlijk kon deze tip net zo goed bovenaan dit artikel worden geplaatst. Het is namelijk algemeen bekend dat spiegels zorgen voor een ruimtelijk effect! Hoe groter de spiegel, hoe groter dit effect wordt. Voor een strakke look ga je voor een langwerpige spiegel, terwijl een ronde spiegel juist iets speelser oogt. Voor het beste resultaat kies je voor een langwerpige spiegel, die vanaf de wastafel totaan het plafond reikt. Een hoge spiegel zorgt er namelijk voor dat de ruimte ook ‘hoog oogt’. Onderstaande foto is een ideaal voorbeeld van spiegels in een kleine badkamer:

Tip 10 – Zoveel mogelijk licht en/of verlichting

Met de juiste verlichting lijkt alles groter. Denk maar eens aan huizen met grote ramen. Hierdoor lijkt een woonkamer heel groot, maar is dat eigenlijk wel zo? Hetzelfde geldt voor je badkamer. Daglicht is natuurlijk het beste, zoals onderstaande foto laat zien. Maar ook zonder daglicht is het de moeite waard om te investeren voor goede verlichting in je badkamer. Zorg ervoor dat het licht zoveel mogelijk natuurgetrouw is. Want met geel licht kun je tijdens het scheren of make-uppen nog weleens een steekje laten vallen… Dat wil je natuurlijk voorkomen.


Wat kun je beter niet doen als je een kleine badkamer hebt?

Een kleine badkamer lijkt het grootste als je rustige, het liefst witte kleuren gebruikt. Vermijd drukke patronen en veel verschillende kleuren. Hierdoor oogt jouw badkamer druk en kleiner. Daarnaast is het belangrijk om alles zo minimalistisch mogelijk in te richten. Hoe meer spullen je in jouw kleine badkamer propt, des te kleiner de loopruimte. Bovendien oogt het dan ook een stuk kleiner. Ten derde is het heel verleidelijk om allerlei spulletjes te laten slingeren. Bijvoorbeeld een paar verpakkingen tandpasta, tubes bodylotion, zes verschillende shampoos, vieze en schone handdoeken, sierraden en noem maar op. Hierdoor oogt je kleine badkamer algauw rommelig, waardoor het nog kleiner lijkt.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag