Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

4 opties voor een CV ketel zonder gas

4 opties voor een CV ketel zonder gas

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

We kunnen er niet meer omheen: het aardgas raakt langzamerhand op. Wij maken het misschien niet meer mee, maar moeten ook denken om toekomstige generaties. Niet zo gek dat steeds meer mensen op zoek zijn naar de beste optie voor een cv-ketel zonder gas. Duurzamer en vaak beter voor je portemonnee. We zijn echter zo gewend aan een cv-ketel op gas dat we soms de alternatieven uit het oog verliezen. Daarom wijst dit jou artikel je op de alternatieven. Ga jij voor een (deels) elektrische cv-ketel, een pellet cv-ketel of infraroodpanelen? 


Waarom kiezen voor een cv-ketel zonder gas?

Zoals we allemaal weten is aardgas een grondstof die langzaam uitgeput raakt. We merken steeds meer de gevolgen van de aardgaswinning. Zo is er in Groningen steeds meer aardbevingsproblematiek. Meer dan ooit wordt het duidelijk dat er iets moet veranderen en dat we energiezuiniger en duurzamer moeten leven. Daarom zijn steeds minder huizen uitgerust met een cv ketel op gas. Milieucentraal stelt zelfs dat energiezuinig verwarmen de toekomst is. Dat kunnen we eigenlijk alleen maar beamen! Want een cv-ketel zonder gas spaart het milieu en is goed voor jouw portemonnee. In ieder geval op termijn.


De opties voor een cv-ketel zonder gas

Optie 1 – Elektrisch verwarmen met een (hybride) warmtepomp

De warmtepomp is een manier om jouw huis 100% te verwarmen zonder aardgas te verbruiken. In 2016 maakten 180.000 huishoudens gebruik van een warmtepomp. Sindsdien zal dat aantal alleen nog maar gegroeid zijn. Steeds meer mensen realiseren zich dat een cv-ketel op gas in meerdere opzichten niet ideaal is. Terug naar de warmtepompen, hier zijn er 3 soorten van:

  • Volledig elektrische warmtepomp. Dit is de droom van iedere ‘groene’ Nederlander. De volledig elektrische warmtepomp zorgt ervoor dat jouw hele huis elektrisch wordt verwarmd. Van de verwarming tot het gasfornuis (wat dan dus eigenlijk geen gasfornuis meer is…). Met deze warmtepomp is je cv-ketel volledig overboden geworden.
  • Hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan je huis niet altijd en overal elektrisch verwarmen en werkt daarom samen met je cv-ketel. Op hele koude dagen springt de cv-ketel bij. Dit is een mooi opstapje naar een volledig elektrische warmtepomp.
  • Ventilatiewarmtepomp. Dit is de kleinste warmtepomp. Het haalt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee bespaar je energie en betaal je minder voor je energie. De pomp is te klein om je hele huis mee te verwarmen. Maar wij vinden dat alle kleine beetjes duurzaamheid bijdragen aan een beter milieu.

Er zijn een paar facetten waar je rekening mee moet houden als je een hybride-, ventilatie- of volledige warmtepomp aanschaft. Ten eerste is het soms mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Op die manier wil de overheid huishoudens stimuleren om te investeren in duurzaamheid. Het tweede waar je rekening mee moet houden is iets minder positief. Niet elk huis is namelijk geschikt voor een warmtepomp. Vooral huizen die na 2000 zijn gebouwd en beschikken over een goede isolatie komen in aanmerking voor een volledig elektrische warmtepomp. Ben je benieuwd of jouw huis klaar is voor elektrische verwarming? Vraag dan een persoonlijk gesprek aan met een energiespecialist.

Kosten warmtepomp

Zoals onderstaande tabel laat zien is een warmtepomp een hele investering. Met name als je echt kiest voor hét alternatief zonder gas: de volledige warmtepomp. Bedenk je echter wel dat je jaarlijks gaat besparen op je energierekening. Soms kan de besparing per jaar oplopen tot €300. Hoeveel je kunt besparen kunnen we nu moeilijk voorspellen, omdat we niet weten hoeveel je nu betaalt en wat er gaat veranderen.

Soort warmtepomp Kosten (inclusief installatie)
Hybride warmtepomp zonder cv-ketel €3600 tot €4600*
Hybride warmtepomp met cv-ketel €4700 tot €6700 *
Volledige warmtepomp 3 tot 12 kW €6500 tot €14000
Volledige warmtepomp 4 tot 16 kW €8500 tot €19500

* Subsidie bedraagt €1500 tot €1800. Voor volledige warmtepompen ligt dit bedrag hoger.

Optie 2 – verwarmen met infraroodpanelen

Een tweede optie om te verwarmen zonder een cv-ketel op gas zijn infraroodpanelen. Bij zeer goed geïsoleerde huizen kunnen deze fungeren als bijverwarming of volledige verwarming. De panelen verspreiden warmte in een specifieke ruimte. Hiervoor verbruiken ze stroom, die je op een duurzame manier moet opwekken. Bijvoorbeeld via zonnepanelen. Want als je de infraroodpanelen als nog gaat ‘voeden’ met gas dan is het hele idee een beetje weg… Uiteindelijk kunnen we concluderen dat infraroodpanelen niet echt veel gebruikt worden. Ten aanzien van elektrische cv-ketels en pellet cv-ketels is het toch een beetje een omslachtige manier om je huis gas-loos te verwarmen.

Kosten infraroodpanelen

Eén ‘heatstrip’ zoals het heet kost enkele honderden euro’s. Dus hoe meer kamers je op deze manier wil verwarmen, hoe groter je budget moet zijn. Deze prijs (laten we zeggen €300) is nog exclusief installatie en de stroom die het paneel verbruikt.

Optie 3 – de pellet cv-ketel

De pellet cv-ketel wordt wat ons betreft echt ondergewaardeerd. Het is een cv-ketel die niet draait op gas, maar op houtpellets. Dat zijn platgeperste stukken hout. Voordat je denkt “Daar gaat weer een stuk tropisch regenwoud”: pellets worden gemaakt van bomen die speciaal geplant zijn voor de cv-ketels. Dus het is niet zo dat je door een pellet cv-ketel het ene milieuprobleem verruilt voor het volgende.

Er zijn een aantal voor- en nadelen van een pellet cv-ketel. Laten we beginnen met de voordelen, dat zijn er best wel veel. Je kunt (waarschijnlijk) subsidie krijgen, besparen op je energierekening en milieuvriendelijk stoken. Daarnaast ben je met een pellet cv ketel verzekerd van onafhankelijkheid (dat betekent: geen schommelende prijzen meer voor gas). Klinkt dit je als muziek in de oren en wil je graag meer informatie over de pellet cv-ketel? Je leest het in ons uitgebreide artikel hierover.

Kosten pellet cv-ketel

Reken voor een pellet cv ketel op kosten van minimaal €3000. De subsidies zijn vrij royaal, soms wel €2500. Dit is natuurlijk exclusief de kosten voor de houtpellets, maar die liggen over het algemeen lager dan de kosten voor gas. 

Optie 4 – Recente uitvinding: Ecoliner

Misschien kun je je de Reduxion Ecoliner nog herinneren. De uitvinding van Wil Schotman die alle cv-ketels kan vervangen voor een alternatief zonder gas. Volgens de website verbruikt de Reduction Ecoliner geen gas en bespaart het zo’n 40% op de energierekening. Je betaalt er ongeveer €2500 voor. De techniek van de Ecoliner vraagt echter wel om het gebruik van zonnepanelen. Deze zou je dus apart moeten aanschaffen. Er is nog niet zo heel veel bekend over het succes (of het falen) van de Ecoliner. Het product is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar voor consumenten. Maar wij zouden zeggen: houd het goed in de gaten! Wellicht kun jij eind 2018 je cv-ketel op gas vervangen door een Ecoliner.


Andere manieren om minder gas te verbruiken

Eigenlijk kunnen we beter zeggen: “Andere manieren om minder te hoeven verwarmen”. Want ook alternatieve wijzen van verwarming wil je natuurlijk verminderen. Al is het alleen maar omdat het goedkoper is. Hoe doe je dat?

Zorg voor een goede isolatie

Warmte blijft niet standaard op één plek. Door gaten en kieren in je huis ontglipt het naar buiten, waardoor je cv-ketel nog harder moet werken. Daarom is het essentieel om voor een goede isolatie te zorgen. Dit heeft meerdere voordelen, niet alleen maar voor jouw energierekening.

Koop een slimme thermostaat

Niets zo zonde van geld en energie dan een cv-ketel die voor niets aan staat. Tegenwoordig zijn er gelukkig slimme thermostaten. Deze apparaatjes passen zich helemaal aan aan jouw leefritme. Zo wordt er alleen warmte gegenereerd als het nodig is. Sommige thermostaten zijn zelfs zo geavanceerd dat je ze kunt koppelen aan een app op je telefoon.

Investeer in een zonneboiler

Een zonneboiler werkt een beetje volgens hetzelfde principe als zonnepanelen. De zon wordt gebruikt om het water van de cv ketel te verwarmen. Zolang er genoeg zon is, hoeft jouw CV ketel helemaal niets meer te verwarmen. Zodra het voorverwarmde water op is, springt de elektrische CV-ketel bij. Zo kun je nog zuiniger omgaan met energie.


Meer informatie over het vervangen van je cv-ketel?

In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie gegeven met betrekking tot de vraag: “Wat zijn de beste opties voor een cv-ketel zonder gas?” We kunnen ons echter voorstellen dat je nog met een paar vragen blijft zitten. Bijvoorbeeld over de levensduur van een cv-ketel of over andere opties om jouw cv-ketel te vervangen. Kijk ook even bij ‘gerelateerde artikelen’ om nog meer informatie over dit onderwerp in te winnen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag