Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het inrichten van je hal

8 tips voor het inrichten van je hal

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De hal is een belangrijke plek van je huis, het is namelijk het eerste dat dat je ziet wanneer je je huis binnenkomt. Het is dus ook het eerste gevoel dat je krijgt – en je gasten ook! Naast dat je dus een mooie hal wilt, waar je een goed gevoel bij krijgt, moet hij ook effectief zijn. Schoenen, jassen, paraplu’s en misschien een een plant, kunstwerk of stoel, je moet het er allemaal kwijt kunnen. Of je hal nu groot of klein is, er zijn mogelijkheden genoeg om jouw hal leuk en efficiënt in te richten. En wij geven je in dit artikel een aantal tips. 


1. Kapstok

Misschien wel het meest belangrijke van je hal is de kapstok. Het is niet alleen belangrijk omdat hier jouw jassen moeten en die van je gasten, maar ook omdat het waarschijnlijk het meest ruimte in beslag neemt, dus een grote invloed heeft op de sfeer van jouw hal.

Er zijn veel verschillende kapstokken waar je uit kunt kiezen. Je kan een staande kapstok nemen – handig als je geen gaten in de muur wilt of kan maken – of er een aan de muur hangen – handig als je ruimte wilt besparen. En tussen deze twee soorten bestaan ook weer heel veel verschillende. Zo kan je een hoge kapstok kiezen, met extra haakjes op kinderhoogte, of een wat minder hoge, met bovenop ruimte voor hoeden, of gewoon een paar haakjes, of een stang waar je hangers op kan hangen, ga zo maar door.

Een kapstok die je aan de muur schroeft bespaart ruimte, maar een los staande kapstok brengt een bepaalde chique sfeer met zich mee. Wat je jezelf in ieder geval moet afvragen voor je een kapstok koopt:

  • Voor hoeveel jassen er ruimte moet zijn.
  • Moet er ook een laag gedeelte zijn voor kinderen?
  • Heb je ruimte voor een staande kapstok of mag je gaten in de muren boren?
  • Wil je hangers om je jas overheen te hangen, of wil je jassen altijd op een haakje doen?

https://nl.pinterest.com/pin/230035493448223262/


2. Deurmat

De deurmat kan een belangrijke sfeermaker zijn van jouw hal. Vooral als je een kleine hal hebt met weinig ruimte voor decoraties, is het leuk om een deurmat te kiezen dit dit werkje voor je doet.

Of jij nu kiest voor een deurmat met een tekst, printje of gewoon een effen deurmat: zorg ervoor dat hij ook functioneel is. Daarmee bedoelen we:

  • De deurmat moet groot genoeg zijn.
  • De deurmat moet ook echt daadwerkelijk water opvangen en je schoenen schoon/droog maken als je ze erop veegt.

3. Opbergruimte

We houden in Nederland van efficiëntie, en dat geldt ook voor efficiëntie in de hal! Maak gebruik van loze hoekjes, hoge plafonds, ruimte onder de kapstok of ruimte onder de trap. Je kunt daar namelijk makkelijk nog een paar schoenen kwijt, hoeden, sjaals of wanten!

Als je een kapstok aan de muur hebt, heb je daar onder en boven vaak nog ruimte over. Jassen komen namelijk niet vanaf het plafond helemaal tot aan de grond. Dit is de ideale ruimte om opbergruimte van te maken! Hang wat planken op, of zet een schoenenkastje neer.

Ook van ruimte onder de trap kun je handig gebruik maken. Hoe klein, schuin of onmogelijk de ruimte ook lijkt te zijn, er is altijd wel wat van te maken! Je kunt hier misschien een kastje op maat in bouwen, of het gewoon gebruiken als opbergruimte van schoenen die je niet elke dag, week of zelfs maand draagt.


4. Verlichting

Belangrijk is om de verlichting niet te vergeten! Kom je thuis in een donker huis, moet je eerst drie keer je teen stoten en een keer struikelen voordat je wat ziet. De verlichting is dus niet geheel onbelangrijk.

In de hal kun je kiezen voor allerlei soorten verlichting: wat sfeerverlichting, een spotje boven de spiegel of gewoon één functionele lamp in het midden van het plafond. Zorg er in ieder geval voor dat de lichtknop ergens zit waar je makkelijk bij kunt. Dat voorkomt pijnlijke tenen!


5. Kleuren

De eerste vier tips zijn vooral heel efficiënt, maar je wilt natuurlijk ook een beetje gezelligheid en persoonlijkheid in je hal. Dit kun je toevoegen door een leuk kleurtje aan te brengen. Dat kan door een van de muren een andere kleur te maken, of door bepaalde accessoires aan te brengen.

Donkere kleuren laten de hal kleiner en warmer lijken, lichte kleuren bereiken het tegenovergestelde. Denk hier goed over na voordat je een beslissing maakt. Als jij een kleine hal hebt, kan het al snel benauwend worden als je hem te donker maakt. Maar als jij een grote hal hebt, lijkt het weer zo’n kunstgallerij als je hem helemaal wit en leeg laat. Een andere optie is om een behang aan te brengen met een printje. Helemaal modern is bijvoorbeeld een oosters printje, jungle printje of Delfts blauw.

Natuurlijk kan je de hal ook aankleden met planten of andere decoratie om het een warm en persoonlijke touch te geven. Daarvoor hoef je niet per se een donkerbruine muur te nemen.


6. (Functionele) decoratie aan de muur

De hal is meestal niet de grootste kamer van het huis. Er is dan ook niet veel ruimte voor decoratie. En daarom is het handig om ook hier voor efficiëntie te kiezen: decoratie aan de muren.

Met wat decoratie geef je jouw hal een persoonlijke touch. Je kunt bijvoorbeeld een schilderij ophangen, familiefoto’s, planten of zelfs klapstoeltjes. Het voordeel van de klapstoeltjes: het is niet alleen decoratief maar bovenal handig! Sommige oudere mensen en kinderen moeten zitten bij het schoenen aandoen, en klapstoeltjes zijn hier zeer geschikt voor.

https://nl.pinterest.com/pin/553309504213743143/


7. Planten

Planten zorgen altijd voor een levendige sfeer en het is dan ook leuk om er een (of een paar) in je hal neer te zetten. Je kan kiezen voor planten met een kleurtje of gewoon een groene plant. De groene plant heeft meestal wat minder aandacht nodig, omdat het geen bloeiperiode heeft.

Waar je ook aan kunt denken is om planten aan je muur te hangen! Dit bespaart ruimte én is tegenwoordig helemaal hip! Hier kun je meer over lezen in ons artikel: 10 tips voor planten aan de muur.


8. Spiegels

Last but not least: spiegels in je hal! Spiegels laten een ruimte groter lijken, vooral als ze in de breedte hangen. En het is ook fijn dat je nog even kan kijken hoe je haar zit, voordat je de deur uit gaat.

Plaats bijvoorbeeld een spiegel in de breedte over de langste muur in jouw hal. Of als je liever je gehele outfit wilt zien voordat je de deur uitgaat, plaats dan gewoon een spiegel in de lengte. Let dan wel op dat je deze niet in een hoekje plaatst, dit kan namelijk juist weer het effect geven dat de ruimte kleiner lijkt.

https://nl.pinterest.com/pin/333759022373663548/


Hoe ga jij je hal inrichten

Hoe jij uiteindelijk je hal gaat inrichten hangt af van van jouw persoonlijke stijl en de ruimte die je beschikbaar hebt. Onze tips geven je hopelijk wat inspiratie en zorgen ervoor dat jij weet wat geschikt is voor de grootte van jouw hal. Heb je een kleine hal en wil je deze juist wat groter laten lijken? Hang dan een spiegel op in de breedte en zorg voor muren met lichte kleuren. Heb jij een grote hal en wil je deze juist wat warmer en persoonlijker maken? Voeg dan wat persoonlijke decoratie toe, en verf bijvoorbeeld één muur in een wat donkerdere kleur. Maar vergeet bovenal niet dat je hal ook efficiënt moet zijn. En dat betekent:

  • Een kapstok met genoeg ruimte voor alle jassen
  • Een functionele deurmat.
  • Genoeg opbergruimte voor schoenen en paraplu’s.
  • Genoeg licht en een lichtknop die makkelijk te bereiken is.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag