Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

19 tips om het inrichten van je huis makkelijker te maken

19 tips om het inrichten van je huis makkelijker te maken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je hebt eindelijk de sleutel gekregen van je eigen huisje of misschien wil je je huidige huis een leuke make-over geven want je bent je oude interieur zat. Ondertussen zit je al te bedenken wat je graag zou willen in je nieuwe interieur en in gedachten ben je je nieuwe huis al aan het inrichten. Toch klinkt het makkelijker en mooier dan gedacht. Want welke stijl wil je precies? En al nagedacht over kleuren en materialen? Het is nog best wel lastig om je huis leuk in te richten in de stijl die je bij je past. In dit artikel geven we 19 tips voor het inrichten van je huis. We hopen dat het inrichten zo een beetje makkelijker wordt gemaakt.


Tip 1. Zoek inspiratie

Ga op zoek naar inspiratie. In woontijdschriften vind je heel veel verschillende interieurs, met verschillende kleuren en stijlen. Of trek een dag uit om op een woonboulevard de woonwinkels te bezoeken. Google is je grootste vriend en online vind je natuurlijk heel veel inspiratie over woon ideeën, webshops en interieurtips.


Tip 2. Moodboard maken

Na het bezoeken van woonwinkels en het doorbladeren van woonwinkels heb je vast veel inspiratie opgedaan. Aan de hand daarvan kun je een moodboard gaan maken. Knip uit de woontijdschriften de meubels, accessoires en kleuren die bij je passen en plak het op een groot vel papier zodat je een idee krijgt welke stijl er bij je past. Hou je niet van knippen en plakken dan kun je ook online een moodboard maken. Dit kan bijvoorbeeld heel makkelijk op Pinterest. Je slaat je favoriete afbeeldingen op en je creëert je eigen woonstijl.


Tip 3. Praktische inrichting

Heb je huisdieren? Neem dan geen vloerbedekking maar ga bijvoorbeeld voor een krasvrije vloer zoals marmoleum. Wanneer je kleine kinderen hebt kies dan voor een vloer die makkelijk schoon te houden is én vlekproof is. Dat kun je combineren met een vloerkleed dat toch die warmte en sfeer geeft en waar je kinderen lekker op kunnen spelen.


Tip 4. Verander eens de opstelling

Misschien helpt het eens om met je bestaande meubels de opstelling te veranderen. Een televisie is een belangrijk item in de woonkamer. Bepaal eerst waar je de televisie neerzet en zet hieromheen je meubels. Zo kun je wat spelen met de inrichting.


Tip 5. Maak een indeling

View this post on Instagram

Want to be a better real estate marketer? DISCOVER USEFUL GRAFIC DESIN SERVICE @perfect_3d_floorplans Use 3d illustrations for Sales and Marketing, Trade Shows, Association Approval and Permits, Interior Design, Fundraising. Your project journey, from thought to realization, has never been easier! – – – – #3dfloorplan #preconstruction #realestate #architecture #construction #luxurycondos #interior #3dtour #marketing #branding #modelhome #propertymarketing #3dfloorplans #remodeling #3dfplans #investor #permit #homeplan #floorplans #floorplan #residential #houseflip #cre #houseplan #groundbreaking #realestateinvestor #interiordesign #interiorplan #propertymanagement #siteplan

A post shared by 📍3D FLOOR PLANS for Realestate (@perfect_3d_floorplans) on

Kijk kritisch naar je ruimtes. Bedenk welke kamer je waarvoor wilt gebruiken en maak aan de hand van een plattegrond (eventueel de bouwtekening) een grove indeling.


Tip 6. Opruimen maar

De inrichting van je huis makkelijker maken? Begin eerst eens grondig met het opruimen van je huis. Waarschijnlijk heb je meer spullen dan je denkt. Ga dus flink aan de slag, reorganiseer, ruim op, gooi weg en breng weg wat je niet meer gebruikt maar er nog goed uit ziet. Je kunt dit naar de kringloop brengen, aan een goed doel schenken of misschien kun je er iemand in je vriendenkring of familie blij mee maken. Verkopen op marktplaats is natuurlijk ook nog een hele goedeoptie.


Tip 7. Knap oude meubels op

Kun jij je inspiratie goed kwijt in het opknappen van oude meubels. Breng dan eens een bezoekje aan de kringloopwinkel. Je zult er vast slagen voor een mooi kastje wat je volledig kunt pimpen naar jouw stijl, kleuren en wensen. Het spaart je ten eerste een heleboel geld uit en je hebt zelf dat perfecte kastje voor in de hal gemaakt.


Tip 8. Maak gebruik van scheidingswanden

Wil je ruimte in je woonkamer creëren? Dan is het belangrijk om overzicht en ruist te behouden door middel van het afscheiden van aparte leefruimtes. Maak bijvoorbeeld gebruik van een roomdivider of een mooie kast om een afscheiding in de ruimt aan te brengen. Maar ook planten en meubels zijn een makkelijke oplossing om een afscheiding te vormen.


Tip 9. Vloer

Een vloer is heel bepalend hoe ruim en licht een huis oogt. Wanneer je een verkeerde kleur of verkeerd materiaal gebruikt kan de ruimt veel kleiner lijken. Gebruik (bijna)dezelfde kleur vloer als de kleur die je ook op de muren hebt gebruikt. Hiermee je creëer je een ruimtelijk geheel en lijkt het net of je meubels zweven.


Tip 10. Bloemen en planten

Maak gebruik van bloemen en planten. Door het gebruiken van groen in je kamers zorgt dit voor extra sfeer en gezonde lucht. Met planten en bloemen kun je op een goedkope manier decoreren.


Tip 11. Kleurtje op de wand

Wanneer je al één wand een kleurtje geeft verandert dit al direct de hele sfeer in je kamer. Ook een behangetje kan een heel verschil maken. Grijstinten werken goed op muren, die geven een kamer een rustige sfeer.


Tip 12. Transparante meubels en/of elementen

Hoe meer je ziet, hoe groter de ruimte lijkt. Doorzichtige meubels zijn dus een ideale manier voor een ruimtelijk ogend interieur. Het staat heel stijlvol en je creëert er meteen een luchtige en chique look mee in je woning. Meubels die met een transparant tintje zijn bijvoorbeeld salontafels met een glazen blad.


Tip 13. Zwevende meubels

Heb je een kleine woonkamer? Zwevende elementen of planken zijn praktisch en perfect. Veel meubels zijn ook zwevend te maken, wanneer je een tv-meubel zwevend maakt, creëer je meteen meer ruimte in je woonkamer. Een boekenkast hoef je niet te kopen. Hang verschillende planken en zwevende boxen aan de muur waar je je boeken of andere accessoires in bewaard.


Tip 14. De lucht in

Naast dat je al wat zwevende meubels hebt staan kun je er ook voor kiezen om de hoogte in te gaan. Meubels op pootjes. Bijvoorbeeld een bank. Doordat deze meubels iets de hoogte in gaan en hierdoor de vloer zichtbaar wordt creëer je optisch een ruimtelijker effect. Daarnaast zijn meubelstukken op pootjes ook nog een super hip en zien we ze veel in de Scandinavische woonstijl terug komen. Is er onvoldoende ruimte om een hoge kast te plaatsen? Plaats dan bijvoorbeeld wat leuke kratten boven op elkaar: het ziet er leuk uit én je kunt er veel dingen in kwijt!


Tip 15. Accessoires groeperen

Overal en nergens accessoires neerzetten zorgt ervoor dat een kamer erg druk oogt. Je kunt beter verschillende plekjes maken waar je een paar vaasjes of kaarsjes bij elkaar neerzet. Maak setjes van spulletjes en combineer met hoogtes.


Tip 16. Gordijnen

De gordijnen die jij ooit hebt gekozen vond je waarschijnlijk mooi of praktisch. Mocht je nieuwe gordijnen willen aanschaffen let er dan op dat ze mooi én praktisch zijn. Je kunt tegenwoordig veel combineren met gekleurde gordijnen.


Tip 17. Lichtplan maken

Wist je dat verlichting superbelangrijk is bij het inrichten van je (nieuwe) huis? Maak eens een lichtplan en bepaal welk soort licht er nodig is. Kijk eerst waar de aansluitpunten en stopcontacten zitten.  Kies altijd eerst voor de basisverlichting, de basisverlichting zijn de lampen waarmee je de ruimte volledig kunt verlichten. Kijk dan verder naar wat je in de ruimte wilt doen. Wil je kunnen lezen? Relaxen? En eten? Waar ga je eten? Op deze plaatsen plaats je een functionele lamp, zoals een leeslamp, (dimbare) spotjes en een eetkamerlamp. Bijzonder objecten, zoals kunst of mooie planten kun je nog extra verlichten.


Tip 18. Speel met vorm

Heb je genoeg van je saaie, strakke, rechte bank? Probeer daarom eens met verschillende vormen. Dit kan je interieur een stuk spannender en speelser maken. Ooit wel eens gedacht aan een ronde tafel in een vierkante kamer? Dit maakt je ruimte meteen een stuk speelser. Of een mooie ronde lamp. Kies voor een kast met verschillende lagen en materialen.


Tip 19. Accessoires

Last but no least, accessoires. Accessoires zijn de finishing touch in je interieur. Koop leuke opbergdozen of leuke manden waardoor je spulletjes netjes maar wel in stijl kunt opbergen. Verschillende kaarsjes bij elkaar, groeperen dus, waar we het al eerder over hadden. En mooie kussentjes in felle kleuren. Probeer je eigen sfeer door te voeren in je woning. Maar probeer het simpel en geordend te houden. Zo heb je je eigen stijl en smaak doorgevoerd in je woning.


Met deze 19 tips kun je je huidige huis of nieuwe huis makkelijk (opnieuw) inrichten. Op deze manier creëer je gezelligheid, warmte, sfeer en de stijl die bij je past.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag