Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 interieurtips voor verlichting in de woonkamer

8 interieurtips voor verlichting in de woonkamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De woonkamer is een centrale plek in huis, waar je over het algemeen het meeste tijd door brengt. Veel mensen eten hier, spelen hier spelletjes, lezen de krant, kijken televisie, noem maar op. Daarom is dit een van de belangrijkste plekken om je verlichting goed op orde te hebben! Maar hoe zorg je ervoor dat al het interieur goed verlicht wordt? We geven jou 8 interieurtips voor verlichting in de woonkamer. Lees hoe je zorgt voor goede basisverlichting versus sfeerverlichting, wat de voordelen zijn van LED-verlichting en nog veel meer. 


Tip 1. Kies een basisbron verlichting

Het is essentieel dat je woonkamer beschikt over tenminste één goede lichtbron: de basisverlichting voor de woonkamer. Dit is tevens de eerste stap in het opstellen van een lichtplan. Als je daar meer over wilt weten, verwijzen we je graag door naar dit artikel. Voor de basis lichtbron is het belangrijk dat je een lamp kiest die op een centrale plek hangt. Bovendien is het verstandig dat je een lampenkap uitkiest die het licht niet teveel afschermt, zodat het alle kanten op kan schijnen. Met de basisverlichting kun je het grootste gedeelte van de woonkamer verlichten. Als je dit gereed hebt, dan wordt het tijd om te kijken naar andere typen verlichting: functionele verlichting (tip 2) en sfeerverlichting (tip 3).


Tip 2. Plaats extra functionele verlichting

Nu je de basisverlichting hebt staan, wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar het interieur van je woonkamer. Hoe is de woonkamer ingedeeld? Welke meubels staan er allemaal? Welke activiteiten doe je er zoal? We zullen hieronder een paar voorbeelden geven van veelvoorkomende hoekjes in de woonkamer die baat hebben bij wat extra verlichting:

  • Leeshoek. Lees je ‘s ochtends graag of lees je na het werk graag een boek? Dan doe je er goed aan om op de plek waar je dat meestal doet een extra lichtbron te plaatsen. Dat leest net iets prettiger. Je kunt het beste kiezen voor een klein lampje, dat niet al teveel je interieur ‘breekt, maar dat functioneel licht schijnt op jouw boek of krant. Het is fijn om een lampje te kiezen dat je kunt verstellen naargelang je zit/lighouding.
  • Bureau. Heb je een bureau, kaptafel of andere functionele tafel in je woonkamer staan? Plaats dan een extra functionele lichtbron om alle activiteiten daar wat extra licht te schenken. Qua type lamp volstaat een eenvoudige bureaulamp of een kleine staande lamp.
  • Eettafel. De meeste huishoudens hebben een eettafel in het interieur van hun woonkamer. Tijdens het eten is het belangrijk dat je 1) goed ziet wat je eet en hoe je het bestek gebruikt 2) een beetje sfeer aanbrengt. Je kunt het beste kiezen voor een hanglamp boven de eettafel. Het liefst eentje die je feller en minder fel in kunt stellen. Bij het eten iets feller, als je ‘s avonds een spelletje speelt aan dezelfde tafel, iets minder fel.

Tip 3. Zorg voor sfeerverlichting

Nu je het interieur van je woonkamer hebt voorzien van de belangrijkste soorten licht, wordt het tijd om aandacht te schenken aan de details. Zijn er plekken in de woonkamer die wat extra sfeer kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld de salontafel, de stoelen bij de open haard of een andere hoek? Deze plekken kun je heel fijn decoreren met sfeerverlichting, zoals lampjes met een warme kleur of een set kaarsen. Kaarsen zijn echte sfeermakers, dus die moet je eigenlijk altijd op voorraad hebben. In ieder geval in de herfst en in de winter. Je kunt een kaars kiezen met een mooi kleurtje en eventueel zelfs met een geurtje, zodat jouw woonkamer met behulp van de kaarsen de door jou gewenste sfeer krijgt.

Verlicht speciale objecten

Neem je interieur nog eens kritisch onder de loep en vraag jezelf af of er speciale objecten zijn die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Denk hierbij aan een vitrinekast met een collectie, een bijzonder schilderij of een serie foto’s van de familie. Zou het niet leuk zijn om deze letterlijk en figuurlijk in de spotlights te zetten? Dat kun je het beste realiseren door spotjes te installeren, in de vloer of in het plafond. In een woonkamer is het het mooiste als de spotjes in het plafond worden verwerkt, anders wordt het vloeroppervlak als het ware kleiner.


Tip 4. Maak slim gebruik van dempers

Her en der is het al even benoemd: het gebruik van dempers. Dat wil zeggen dat je het licht feller kan zetten en kan dempen met behulp van een schakelaar of een lichtknop die je op sterkte kunt draaien. Dit is ontzettend handig omdat je de lamp zo altijd kunt aanpassen op de huidige omstandigheid. Is er veel natuurlijk licht in de vorm van daglicht? Dan hoeft de lamp helemaal niet fel. Is het een stormachtige dag? Dan mag er een tandje erbij. En zo heb je voor elk seizoen en voor elk tijdstip van de dag een passende intensiteit van het licht.


Tip 5. Investeer in een televisie met Ambilight

De televisie krijgt over het algemeen een prominente plek in de huiskamer van de gemiddelde Nederlander. Misschien verwacht je het niet, maar zelfs met de televisie kun je het interieur in je woonkamer op een speciale manier verlichten. We hebben het hier over Ambilight. Dat is een licht dat net achter de tv schijnt, in de kleuren die op dat moment op het scherm verschijnen. Dat geeft een rustig effect en draagt bij aan de sfeer van je woonkamer. Overigens betaal je extra voor een televisie met Ambilight, dus je moet goed nadenken of je deze investering wilt doen. Of je het nu koopt of niet: in ieder geval heb je zo weer wat inspiratie voor de mogelijkheden!


Tip 6. Experimenteer met verschillende type lampen

Voor een goede verlichting van je woonkamer is het belangrijk dat het licht op een natuurlijke manier verdeeld wordt over de ruimte. Dat effect bereik je niet door alleen maar hanglampen of alleen maar staande lampen te gebruiken. Integendeel, het is belangrijk om verschillende type lampen met elkaar te combineren zodat het licht uit meerdere hoeken komt. Daarnaast kan dit ook een heel gunstig effect hebben voor de uitstraling van je interieur. Hieronder volgt een lijstje van verschillende type lampen die je in overweging kunt nemen:

  • Diverse hanglampen
  • Staande lampen
  • Spotjes
  • Bureaulampen
  • Leeslampen
  • Et cetera

Hetzelfde geldt voor lichtsoorten

Je moet rekening houden met het soort lichtbron die je in een lamp stopt. Hieronder staat een overzicht van het type lampen je allemaal kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat gloeilampen niet meer verkocht mogen worden en op het moment zijn ze ook bezig om de verkoop van halogeenlampen te verbieden. De enige opties die je dan nog hebt, zijn spaarlampen en LED-lampen. Wat ons betreft kun je het beste voor een LED lamp kiezen. Deze gaan maximaal 50.000 uur mee, in tegenstelling tot spaarlampen, die ‘slechts’ 10.000 uur mee gaan. Daarbij worden LED-lampen minder heet, waardoor ze efficiënter met energie omgaan. Tot slot zijn LED-lampen beschikbaar in verschillende kleuren en kleurweergaven. Dus je kunt er qua sfeercreatie een hoop mee variëren. Dat is meteen een mooi bruggetje voor tip 9!

Bron: Elektra Info


Tip 7. Varieer in kleuren met Philips Hue Light

Je kunt variëren met kleuren in LED lampen door verschillende kleuren aan te schaffen. Wil je regelmatig switchen van kleur? Dan kun je ook overwegen om te investeren in Philips Hue Lights of een LED-lamp met vergelijkbare mogelijkheden. Philips Hue is een van de nieuwste verlichtingstechnieken van Philips. De lampen werken op Wifi, wat betekent dat je ze met een afstandsbediening of met je smartphone kunt bedienen. Je kunt ze niet alleen in kleuren verstellen, maar je kunt ze ook feller of minder fel zetten. Zo creëer je in een mum van tijd een andere sfeer in je woonkamer.


Tip 8. Probeer eens nieuwe lampenkappen uit

Het is niet altijd even eenvoudig om de verlichting in je woonkamer te veranderen. Want ja, een lamp zit nu eenmaal op een bepaalde plek in de kamer aangesloten. Toch kun je al heel wat effect bereiken door nieuwe lampenkappen uit te kiezen. Bijvoorbeeld een opvallende kap voor de lamp boven de eettafel, of een uniek lampje voor de verlichting op de salontafel. Als je je erin gaat verdiepen, zal je versteld staan van de grote hoeveelheid lampenkappen die je kunt kopen. Hieronder laten we een paar voorbeelden zien zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden:

View this post on Instagram

#tbt Aan het eind van ons strandseizoen vond mijn buurvrouw @maschabibi een visnet in zee.🌊🌊 Ik maakte er al een strandstoel van. En nu deze super stoere💡 #lamp. Echt een toffe. Check mijn stories voor meer foto's en de prijs. Ik bedacht dat de poot #schuren naar blank hout er goed bij zou staan. 4 uur!!!! 4 uur schuurduur!!!! 🕐🕔 Prachtig resultaat dat wel. En dikke spierpijn. Mijn schuurspier bleek verwelkt. Zo gaat dat op mijn #leeftijd. 🤔🤣 Maak er een mooie boel van vandaag 💙 #duurzame #accessoires #savethesea #pickupthreeforthesea #beachclean #duurzaam #plasticsoep #diy #lampenkap #woonaccessoires #stoerwonen #vtwonen #vtwonenbijmijthuis #vintage #kringloop #kringloopwinkel #upcycle #tweedehands

A post shared by Karin Mooij (@mooi.je.boel) on



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag